Aardbeien invriezen? Ja hoor dat is zelfs heel goed mogelijk. Maar we moeten er natuurlijk wel even bij vermelden dat er toch wel een groot verschil zit tussen verse aardbeien en aardbeien uit de diepvries.
Ingevroren aardbeien kun je dus nog gewoon eten, maar het fruit is niet meer vers. De aardbeien kunnen echter heel goed gebruikt worden in desserts, in cake en in of op taarten. Je kunt ingevroren aardbeien misschien het beste vergelijken met de vruchten uit blik.
Hoewel sommige mensen deze variant het lekkerste vinden, en je kun natuurlijk heel veel lekkere gerechten maken met ingevroren aardbeien.
Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat je op deze manier de zomerkoninkjes veel langer houdbaar kunt maken, want vers is dit fruit natuurlijk slechts een paar maanden in het jaar te koop.
Hoe aardbeien invriezen?
Bij aardbeien, omdat het zacht fruit is, is het misschien nog wel van groter belang dat je voorzichtig omgaat met het in te vriezen fruit, en ook bij het weer ontdooien van de aardbeien.
De aardbeien kunnen in z'n geheel worden ingevroren, maar kunnen ook eerst in plakjes worden gesneden.
Ingrediënten
- 400 Gram Aardbeien
Instructies
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Snij rotte plekken weg, de rest kun je nog prima gebruiken.
Haal ook het kroontje van de aardbeien.
Was de aardbeien goed, en dep de vruchten droog met keukenpapier.
Eventueel los van elkaar op een bakplaat leggen, en gedurende 2 tot 3 uur in de vriezer.
Stop de gewassen aardbeien bij voorkeur in diepvriesbakjes, of in diepvrieszakken.
Voorzie alle bakjes of zakjes van etiketten met daarop "aardbeien" en de datum van invriezen.
Vries de aardbeien in, dit duurt minstens 24 uur.
Hoe ik aardbeien invries?
Aardbeien invriezen, dat is voor mij bijna een ritueel. Ik ben dol op deze kleine zomerkoninkjes en wil er het hele jaar van genieten. Dus zodra ze volop in het seizoen zijn en die prachtige dieprode kleur hebben, weet ik dat het tijd is om aan de slag te gaan. Invriezen lijkt misschien een simpele klus, maar als kok weet ik dat de kwaliteit van het eindresultaat grotendeels afhangt van de juiste voorbereidingen. Aardbeien zijn kwetsbaar, hun smaak en textuur kunnen snel veranderen als je ze niet op de juiste manier behandelt.
Allereerst zoek ik de mooiste, stevigste aardbeien uit. Zachte of overrijpe exemplaren komen niet in aanmerking; die bewaar ik liever om meteen op te eten of te verwerken in een saus. Nadat ik ze heb geselecteerd, was ik ze zorgvuldig onder koud stromend water. Ik dep ze zachtjes droog met een schone theedoek, want overtollig water kan bij het invriezen ijskristallen vormen en dat komt de smaak niet ten goede. De kroontjes laat ik er trouwens altijd pas na het wassen afhalen; zo voorkom ik dat de aardbeien zich volzuigen met water.
Dan komt het echte werk. Ik snijd ze in plakjes of laat ze heel, afhankelijk van waar ik ze later voor wil gebruiken. Daarna leg ik ze netjes naast elkaar op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dit is een essentiële stap: door de aardbeien eerst los van elkaar voor te vriezen, voorkom ik dat ze straks aan elkaar plakken. Nadat ze een paar uur in de vriezer hebben gelegen en volledig bevroren zijn, doe ik ze in luchtdichte zakjes of bakjes. Zo blijven ze vers en smaakvol, klaar om elk moment van het jaar te gebruiken voor desserts, smoothies, of gewoon zo uit het vuistje.
Invriezen is voor mij meer dan een bewaartruc; het is een manier om een stukje zomer te bewaren. Elke keer als ik een handjevol aardbeien uit de vriezer pak, ruik ik even aan de vruchten en denk ik terug aan die warme dagen. Het is een kleine vreugde in de keuken die me keer op keer bewijst dat goede voorbereiding en aandacht voor detail het verschil maken in smaakbehoud.
Aardbeien ontdooien en bereiden
Aardbeien kun je gewoon bij kamertemperatuur ontdooien, beter is in de koelkast. Dit duurt wat langer maar de aardbeien blijven beter in vorm. Leg daartoe de aardbeien in zak op een bord, of plaats de diepvriesbakjes in de koelkast.
Na het ontdooien kunnen de aardbeien gebruikt worden.
Hoe lang kun je aardbeien bewaren?
Bij de vraag hoe lang je aardbeien kunt bewaren, moeten we eerst stellen dat dit voornamelijk afhankelijk is van de toestand van de aardbeien. Zijn de aardbeien vers, bijvoorbeeld uit eigen tuin, dan kun je deze gedurende 48 uur in de koelkast bewaren. Bij voorkeur niet in plastic, maar in een mandje of anders op een bord.
Koop je aardbeien in de winkel dan kun je ze meestal 24 uur in de koelkast bewaren.
Plastic zorgt ervoor dat aardbeien eerder gaan rotten. Zijn dus de aardbeien al van mindere kwaliteit, dan kun je deze geen 24 uur meer bewaren. Kijk dus goed naar de versheid van de aardbeien die je koopt, en koop geen vruchten met plekjes of rottende plekken.
Ingevroren aardbeien kunnen wel 12 maanden bewaard worden.
Aardbeien langer bewaren met behulp van vacumeren.
In de koelkast kunnen vacuümverpakte aardbeien doorgaans tot 1 tot 2 weken worden bewaard, in vergelijking met slechts een paar dagen voor niet-verpakte aardbeien.
In de vriezer kunnen vacuümverpakte aardbeien tot 12 maanden worden bewaard, terwijl niet-verpakte aardbeien meestal maar ongeveer 2 tot 3 maanden goed blijven.
Het vacuümverpakken kan dus de houdbaarheid in zowel de koelkast als de vriezer aanzienlijk verlengen. Zorg er bij het vacumeren voor dat de aardbeien volledig droog zijn om te voorkomen dat ze vochtig worden en bederven.
Mijn advies en tips?
- Het klinkt simpel, maar het is ontzettend belangrijk: zorg ervoor dat je aardbeien goed droog zijn voordat je ze invriest. Na het wassen even droogdeppen met een keukenpapiertje. Waarom? Omdat water ervoor zorgt dat de aardbeien klonterig en ijzig worden. Door ze droog in te vriezen, behouden ze hun smaak en textuur veel beter. Dus, niet overslaan.
- Dit is een trucje dat weinig mensen kennen. Leg je aardbeien (zonder kroontje) eerst verspreid op een bakplaat en zet ze een paar uur in de vriezer. Zo bevriezen ze individueel en plakken ze niet aan elkaar. Eenmaal bevroren kun je ze in een zakje doen. Handig voor later als je een paar losse aardbeien nodig hebt voor een smoothie of dessert.
- Een extra tip voor het voorvriezen: leg bakpapier op de bakplaat. Het klinkt misschien als een klein detail, maar het voorkomt dat de aardbeien aan de bakplaat vastvriezen. Dit scheelt je een hoop gedoe als je ze later wilt verplaatsen naar een zakje of bakje.
- Hele aardbeien invriezen is niet altijd het beste idee. Door ze doormidden te snijden, nemen ze minder ruimte in en vriezen ze sneller in. Bovendien zijn halve aardbeien makkelijker te gebruiken in bijvoorbeeld smoothies of desserts. En nee, ze verliezen niet meer smaak door ze te halveren.
- Wil je de zoetheid van de aardbeien behouden? Strooi dan een klein beetje suiker over de aardbeien voordat je ze invriest. De suiker zorgt ervoor dat de structuur van de aardbei behouden blijft en helpt om die frisse, zoete smaak vast te houden. Het is een ouderwetse truc, maar werkt echt.
- Dit is misschien geen verrassing, maar het is essentieel. Gebruik altijd luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken. Lucht is de grootste vijand van ingevroren fruit, omdat het ijskristallen veroorzaakt die de textuur en smaak van de aardbeien verpesten. Knijp zoveel mogelijk lucht uit het zakje voordat je het afsluit. Heb je een vacuümsealer? Nog beter.
- Vergeet niet om de datum op het zakje of bakje te schrijven voordat je het in de vriezer legt. Dit lijkt misschien overbodig, maar geloof me, na een paar maanden in de vriezer kan het lastig zijn om te onthouden wanneer je iets hebt ingevroren. Aardbeien kun je het beste binnen zes maanden gebruiken voor de optimale smaak.
- Dit is een fout die veel mensen maken. Aardbeien zijn delicaat, en de magnetron maakt ze papperig en waterig. Laat ze in plaats daarvan rustig ontdooien in de koelkast of gebruik ze direct bevroren in een smoothie. Zo behoud je de smaak en structuur van de aardbeien veel beter.
Veelgestelde vragen
Kan ik aardbeien invriezen?
Ja, dit zachte fruit kan worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.
Moet ik aardbeien wassen voordat ik ze invries?
Ja, het is aan te raden om ze voorzichtig te wassen en droog te deppen voordat je ze invriest. Verwijder ook de groene kroontjes voordat je ze invriest.
Moet ik aardbeien in stukjes snijden voordat ik ze invries?
Het is optioneel. Je kunt ervoor kiezen om het fruit in stukjes te snijden voordat je ze invriest, maar je kunt ze ook heel invriezen, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken.
Hoe moet ik aardbeien invriezen?
Verspreid de gewassen en gedroogde vruchten in een enkele laag op een bakplaat en vries ze in tot ze stevig zijn. Daarna kun je ze overbrengen naar luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken.
Hoe lang kan ik ingevroren aardbeien bewaren?
Het kan ongeveer tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.
Kun je ingevroren aardbeien ontdooien?
Ja, je kunt ze laten ontdooien in de koelkast voordat je ze gebruikt. Ze kunnen ook direct vanuit de vriezer worden toegevoegd aan smoothies of sauzen zonder vooraf te ontdooien.
Hoe kan ik ingevroren aardbeien gebruiken?
De ingevroren vruchten kunnen worden gebruikt in smoothies, milkshakes, sauzen, jam, bakrecepten en meer. Ze kunnen ook worden toegevoegd aan yoghurt of ontbijtgranen voor een heerlijke toevoeging.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.