Site Overlay
Arretjescake invriezen

Arretjescake invriezen

Arretjescake invriezen, daarvan zullen de meesten toch vermoeden dat het niet mogelijk is. Maar invriezen is dus wel mogelijk, maar snij de cake wel vooraf in plakken.

Vries ook de cake in porties in, dus zoveel plakken als je nodig hebt.

Het per portie invriezen, en het invriezen van plakken, is makkelijker bij het invriezen en vooral bij het ontdooien, en zorgt ervoor dat je ook niet veel hoeft weg te gooien als het niet opgegeten wordt.

Arretjescake die ontdooid is kan namelijk niet nog eens ingevroren en ontdooid worden. Mocht je je afvragen waarom niet, probeer het maar eens uit. Je zult zien dat na de tweede keer invriezen en ontdooien de cake niet lekker meer is. De smaak is ranzig en de textuur is ook niet meer prettig.

Deze cake wordt immers van boter gemaakt, en dat kun je altijd slechts invriezen.

Hoe Arretjescake invriezen?

Arretjescake invriezen is mogelijk. Zorg er in ieder geval voor dat de arretjescake niet te lang buiten de koelkast gestaan heeft, anders eerst helemaal hard laten worden in de koelkast. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord Arretjescake invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 473 kcal

Ingrediënten

  • 1 Arretjescake of een gedeelte daarvan

Instructies

  1. Snij de cake in plakken.
  2. Leg tussen de plakken bakpapier, zodat de plakken niet aan elkaar vriezen.
  3. De plakken in een diepvrieszak of diepvriesbak doen, en luchtdicht afsluiten.

  4. Een etiket erop plakken met daarop de naam en de datum van invriezen.
  5. Minimaal 24 uur in de vriezer leggen.

Mij Hoe ik arretjescake invries?

Arretjescake invriezen is een geweldige manier om langer van deze heerlijke lekkernij te kunnen genieten. Vaak maak ik een grote portie en dan is het natuurlijk niet de bedoeling om alles in één keer op te eten. Daarom gaat een deel van de cake de vriezer in. Het proces begint bij het goed verpakken van de arretjescake. Ik zorg ervoor dat de cake in kleine, handige porties wordt gesneden. Zo kan ik gemakkelijk een stukje pakken als ik trek heb, zonder dat ik de hele cake hoef te ontdooien.

Eenmaal gesneden, wikkel ik elk stuk in plasticfolie. Dit beschermt de cake tegen vriesbrand en zorgt ervoor dat hij zijn smaak en textuur behoudt. Vervolgens doe ik de ingepakte stukken in een luchtdichte diepvrieszak. Het is handig om de datum erop te schrijven, zodat ik weet hoe lang ze in de vriezer liggen. Hoewel arretjescake behoorlijk lang houdbaar is in de vriezer, probeer ik de stukjes binnen drie maanden op te eten. Na die tijd kunnen smaak en textuur iets achteruitgaan, al blijft het meestal nog steeds lekker.

Wanneer ik zin heb in arretjescake, haal ik een stuk uit de vriezer en laat het op kamertemperatuur ontdooien. Dit duurt meestal niet langer dan een half uur. Soms ben ik ongeduldig en zet ik het stukje even in de magnetron, maar meestal geniet ik van het proces van langzaam ontdooien. Het voelt altijd als een klein cadeautje om een perfect stukje arretjescake tevoorschijn te halen en ervan te genieten met een kopje thee of koffie. Invriezen zorgt ervoor dat ik altijd een voorraadje heb voor onverwachte momenten van zoete trek.

Arretjescake ontdooien en bereiden

Arretjescake altijd in de koelkast laten ontdooien.

Dat is enerzijds voor de smaak en textuur beter, anderzijds loop je anders het risico dat de boter zacht wordt.

Hoelang kun je Arretjescake bewaren?

Margarine, dat meestal gebruikt wordt om als boter in een arretjescake te verwerken, blijft ongebruikt drie maanden goed in de koelkast.

Hoewel arretjescake van margarine gemaakt is, blijft de cake slechts 5 tot 7 dagen goed in de koelkast.

In de vriezer is dit overigens een compleet ander verhaal. Daar blijft de cake tot 4 maanden ingevroren goed.

Arretjescake langer bewaren met behulp van vacumeren.

Arretjescake is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege de structuur en samenstelling ervan. Het bevat vaak ingrediënten zoals koekjes, chocolade, en boter die mogelijk niet goed reageren op vacuümverpakking en de cake kan platgedrukt worden.

In plaats daarvan kun je de cake het beste op de traditionele manier bewaren. In de koelkast blijft het meestal tot 1 tot 2 weken goed als het luchtdicht wordt verpakt in een afgesloten bakje of folie. Arretjescake kan in de vriezer tot 2 tot 3 maanden worden bewaard in een goed afgesloten diepvrieszak of bakje. Zorg er bij het bewaren in de vriezer voor dat de cake goed is afgekoeld voordat je hem verpakt om condensvorming te voorkomen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Het gebruik van alleen vershoudfolie kan soms niet genoeg bescherming bieden tegen vriesbrand. Wikkel je arretjescake eerst in vershoudfolie en daarna in aluminiumfolie. Dit zorgt voor een dubbele bescherming en houdt je cake langer vers in de vriezer.
  2. Voordat je de arretjescake invriest, snij deze in porties. Dit bespaart je tijd en moeite wanneer je zin hebt in een stukje. Je hoeft dan niet de hele cake te ontdooien, maar kunt gewoon een portie pakken en genieten.
  3. Naast het wikkelen van de cake in folie, plaats deze ook in een luchtdichte doos. Dit voorkomt dat andere geuren in je vriezer de smaak van je arretjescake beïnvloeden. Zorg ervoor dat de doos goed sluit om vriesbrand te vermijden.
  4. Leg de arretjescake eerst op een bakplaat en laat deze een paar uur in de vriezer uitharden voordat je hem in folie wikkelt. Hierdoor blijft de cake stevig en behoudt hij zijn vorm beter tijdens het invriezen en ontdooien.
  5. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het labelen van je ingevroren arretjescake is essentieel. Noteer de datum en inhoud op de verpakking. Zo weet je precies wanneer je de cake hebt ingevroren en hoelang hij nog goed is.
  6. Wikkel je arretjescake eerst in een laagje bakpapier voordat je hem in vershoudfolie en aluminiumfolie wikkelt. Het bakpapier zorgt voor een extra beschermlaag en voorkomt dat de cake aan de folie blijft plakken.
  7. Laat je arretjescake altijd op kamertemperatuur ontdooien voor het beste resultaat. Dit voorkomt condensvorming en zorgt ervoor dat de cake zijn originele textuur en smaak behoudt. Geduld is hier een schone zaak.
  8. Voordat je de arretjescake invriest, overweeg om een klein stukje keukenpapier in de verpakking te plaatsen. Dit helpt overtollig vocht op te nemen en voorkomt dat de cake klef wordt tijdens het ontdooien.

Veelgestelde vragen

Kan arretjescake worden ingevroren?
Ja, het kan worden ingevroren om langer vers te blijven.

Hoe moet ik arretjescake invriezen?
Arretjescake invriezen, wikkel het stevig in plasticfolie of aluminiumfolie om blootstelling aan lucht en vocht te minimaliseren. Plaats de ingepakte cake vervolgens in een luchtdichte diepvrieszak of Diepvriesbak.

Hoe ontdooi ik ingevroren arretjescake?
Om ingevroren cake te ontdooien, haal je het uit de vriezer en laat je het langzaam ontdooien in de koelkast. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van de cake.

Kan ik ingevroren arretjescake direct eten na het ontdooien?
Ja, zodra het volledig ontdooid is, kun je hem direct eten.

Hoelang kan ik arretjescake in de vriezer bewaren?
De koude cake kan tot 2 tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Kan ik arretjescake in porties invriezen?
Ja, het is een goed idee om het in porties te snijden voordat je hem invriest. Op deze manier kun je gemakkelijk alleen de benodigde hoeveelheid ontdooien en voorkom je dat de hele cake ontdooid moet worden voor een klein stukje.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept