Site Overlay
Artisjok invriezen

Artisjok invriezen

Artisjok invriezen is een uitkomst om deze toch wel bijzondere en vaak dure groente langer houdbaar te maken.

Op het hoogtepunt van het seizoen zijn artisjokken vaak wat goedkoper dan in andere maanden, en door de toch wel vrij snelle oxidatie zijn gekookte artisjokken niet lang te bewaren.

Om er maar van te zwijgen dat verse artisjokken ook niet in de koelkast uitblinken in een lange bewaartijd.

Invriezen van deze delicate groente is dus een uitkomst.

Verpak de artisjokken wel zoveel mogelijk per portie die je voor jouw gezinssituatie nodig hebt, het opnieuw invriezen na ontdooien is niet meer mogelijk.

Hoe Artisjok invriezen?

Artisjok invriezen kan dus, maar de groente moet wel kort geblancheerd worden. Dit voorkomt de vorming van ijskristallen en het sneller bederven van de groente in de vriezer. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord artisjok invriezen
Voorbereidingstijd 25 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 25 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 47 kcal

Ingrediënten

  • 4 Artisjokken

Instructies

  1. Was de artisjok goed en maak deze schoon.

  2. Breng water aan de kook en doe de artisjokken voorzichtig in het kokende water.

  3. Drie minuten laten blancheren en met een schuimspaan uit het kokende water halen.

  4. Onder koud stromend water laten afspoelen.

  5. Goed droog deppen met keukenpapier.

  6. Luchtdicht verpakken in diepvrieszakjes en diepvriesbakken.

  7. Een etiket erop plakken met daarom naam en datum.

  8. 24 Uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik artisjok invries?

Artisjok invriezen is een fantastische manier om dit heerlijke en gezonde groente langer te kunnen bewaren. Ik hou ervan om artisjokken in mijn maaltijden te gebruiken, maar het is niet altijd makkelijk om ze vers te vinden. Daarom ben ik begonnen met het invriezen van artisjokken, zodat ik altijd een voorraadje heb voor mijn favoriete recepten.

Voordat ik de artisjokken invries, bereid ik ze zorgvuldig voor. Eerst snijd ik de steeltjes af en verwijder ik de buitenste, taaie bladeren. Dan snijd ik de topjes van de bladeren af en halveer ik de artisjokken. Ik zorg ervoor dat alle stukjes mooi schoon zijn en dompel ze dan in een mengsel van water en citroensap om verkleuring te voorkomen. Daarna blancheer ik de artisjokken kort in kokend water, meestal niet langer dan een paar minuten, en koel ze snel af in ijswater.

Na dit proces dep ik de artisjokken droog en verdeel ik ze in porties voordat ik ze in diepvrieszakjes doe. Ik probeer zoveel mogelijk lucht uit de zakjes te halen om vriesbrand te voorkomen. Het is zo handig om bevroren artisjokken bij de hand te hebben; ik gebruik ze in pasta’s, salades, en zelfs op pizza’s. De smaak blijft geweldig en ze behouden hun textuur goed na het ontdooien en bereiden. Zo kan ik het hele jaar door genieten van mijn geliefde artisjokken, zonder me zorgen te maken over de seizoensgebonden beschikbaarheid.

Artisjok ontdooien en bereiden

Artisjok direct vanuit de diepvriezer in een pan met kokend water met een snufje zout doen om af te koken. Vijf minuten koken zal genoeg zijn.

Hoelang kun je artisjokken bewaren?

Artisjok kun je tot zes maanden in de vriezer bewaren.

Gekookte artisjokken, of deze nu uit de vriezer komen of vers gekookte zijn, moet je dezelfde dag opeten. Langer bewaren wordt sterk afgeraden.

Verse nog niet gekookte artisjok kun je twee dagen in de koelkast bewaren.

Artisjokken langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van artisjokken is een effectieve manier om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte artisjokken doorgaans tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl ze in de vriezer veel langer houdbaar zijn. In de vriezer 6 maanden tot een jaar worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.

Zorg ervoor dat de groente goed schoon is voordat je ze vacuüm verpakt en bewaart, en zorg ervoor dat ze volledig zijn afgekoeld voordat je ze in de vriezer plaatst om condensatie te voorkomen. Op deze manier kun je genieten van verse artisjokken voor langere tijd.

Mij Mijn advies en tips?

Zorg ervoor dat je alleen de allerbeste en meest verse artisjokken kiest om in te vriezen. Kijk naar stevige bladeren die dicht tegen elkaar aan liggen en een mooie groene kleur hebben. Hoe verser de artisjok, hoe beter de smaak en textuur na het invriezen.

Snij de stelen en de bovenkant van de bladeren af voordat je de artisjokken invriest. Daarna is blancheren essentieel: dompel ze 3 tot 4 minuten onder in kokend water en koel ze vervolgens snel af in ijswater. Dit proces helpt om de kleur en voedingsstoffen te behouden.

Voeg een beetje citroensap toe aan het water waarin je de artisjokken blancheert. Dit voorkomt verkleuring en zorgt ervoor dat de artisjokken hun mooie groene kleur behouden na het invriezen.

Laat de artisjokken volledig drogen voordat je ze invriest. Overtollig water kan kristallen vormen tijdens het invriezen, wat de textuur van de artisjokken negatief beïnvloedt. Gebruik keukenpapier of een schone doek om ze goed droog te deppen.

Bewaar de artisjokken in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakken haalt voordat je ze sluit. Dit vermindert het risico op vriesbrand en houdt de artisjokken langer vers.

Vergeet niet om de zakken of bakken te etiketteren met de datum van invriezen. Zo weet je precies hoe lang ze in de vriezer liggen en kun je ervoor zorgen dat je de oudste eerst gebruikt. Artisjokken blijven ongeveer 6 maanden goed in de vriezer.

Verdeel de artisjokken in kleine porties voordat je ze invriest. Zo kun je telkens de hoeveelheid pakken die je nodig hebt, zonder steeds de hele voorraad te moeten ontdooien. Dit is vooral handig voor recepten die slechts een paar artisjokken vereisen.

Ingevroren artisjokken zijn niet alleen geschikt voor traditionele gerechten. Probeer ze eens te verwerken in nieuwe, creatieve recepten zoals artisjokdip, gevulde artisjokken of zelfs in een frisse artisjoksalade. Laat je fantasie de vrije loop en ontdek nieuwe smaken en combinaties.

Veelgestelde vragen

Kun je artisjok invriezen?
Ja, je kunt artisjok invriezen om ze langer te bewaren.

Moet ik artisjokken voorbereiden voordat ik ze invries?
Ja, het is het beste om de groente eerst te koken voordat je ze invriest. Verwijder de taaie buitenste bladeren en kook de artisjokken tot ze zacht zijn.

Hoe bereid ik artisjokken voor op invriezen?
Snij de artisjokken doormidden en verwijder het harige deel (het “hooi”) met een lepel. Kook de artisjokken vervolgens in water met citroensap of azijn tot ze zacht zijn.

Hoe moet ik artisjokken verpakken voor invriezen?
Laat de gekookte artisjokken volledig afkoelen en droog ze goed af voordat je ze in diepvrieszakjes of diepvriesbakjes doet. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de verpakking om vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kunnen ingevroren artisjokken worden bewaard?
Ze kunnen tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel kwaliteitsverlies.

Moet ik ingevroren artisjokken ontdooien voordat ik ze gebruik?
Ja, het is het beste om de groente te ontdooien voordat je ze gebruikt. Laat ze langzaam ontdooien in de koelkast of in een kom met koud water.

Kun je ingevroren artisjokken gebruiken in warme gerechten?
Ja, ingevroren artisjokken kunnen worden toegevoegd aan warme gerechten zoals stoofschotels, pasta’s, of ovenschotels. Voeg ze toe tijdens het koken en warm ze goed door.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept