Babyvoeding invriezen? Veel ouders maken babyvoeding zelf, en dan hebben we het natuurlijk niet over melk maar over fruithapjes en groentehapjes met of zonder vlees.
Dus eigenlijk hebben we het dan over fruit invriezen en groente invriezen.
Vaak, let wel niet alle soorten fruit en groente zijn geschikt om in te vriezen, kan dat dus inderdaad. Laten we er meteen bijschrijven dat het aantal gevallen van niet kunnen invriezen erg klein is, en dat het dan om exotische soorten gaat die je naar alle waarschijnlijk niet of nauwelijks kent of gegeten hebt.
Wil je dus een grote hoeveelheid babyvoeding maken en invriezen, dan is dit een goede methode om dit langer houdbaar te maken.
Niet iedereen heeft immers de tijd om het altijd vers te maken, en babyvoeding kopen kan voor sommigen best wel duur worden.
Ontdooide babyvoeding kun je uit veiligheidsoverwegingen niet een tweede keer invriezen.
Hoe Babyvoeding invriezen?
Babyvoeding invriezen kun je het beste doen in speciale kleine diepvriesbakjes.
Dan hoeft de baby niet dagen acht elkaar hetzelfde te eten, en gaat babyvoeding ook niet overstuur omdat je kindje niet alles opgegeten heeft.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 200 Gram fruit, groente, groente en aardappelen, of groente met vlees.
Instructies
Warme babyvoeding eerst tot op kamertemperatuur laten afkoelen.
Doe de fruitpuree of de groentepuree, eventueel met vlees, in kleine diepvriesbakjes. Bij voorkeur slechts genoeg voor één maaltijd.
Vergeet het etiket niet met de naam van het fruithapje of groentehapje, en de datum niet.
Minimaal een dag invriezen.
Hoe ik babyvoeding invries?
Babyvoeding invriezen doe ik vaak om ervoor te zorgen dat ik altijd een voorraadje gezonde maaltijden voor mijn kleintje heb. Het geeft me een gerust gevoel te weten dat ik snel iets voedzaams kan pakken, vooral op drukke dagen. Wanneer ik bezig ben met het voorbereiden van voeding, maak ik meestal een grotere hoeveelheid dan wat mijn baby die dag nodig heeft. Het is zo handig om een deel ervan in kleine porties in te vriezen, zodat ik het later alleen maar hoef op te warmen. Hierdoor heb ik altijd iets vers en huisgemaakt bij de hand, zonder elke dag opnieuw in de keuken te moeten staan.
Wat ik vooral fijn vind, is dat ik door het invriezen ook voedselverspilling kan voorkomen. Soms heeft mijn baby ineens minder trek of slaapt hij door een maaltijd heen, en dan is het zonde als ik dat allemaal moet weggooien. Door de voeding in te vriezen, kan ik het op een later moment weer gebruiken, zonder dat het zijn voedingswaarde of smaak verliest. Bovendien merk ik dat mijn baby vaak meer geniet van zijn maaltijd als ik iets uit de vriezer haal dat ik eerder met liefde heb bereid. Het geeft me een goed gevoel om te weten dat hij iets gezonds eet, zelfs als ik het op een drukke dag snel moet ontdooien en opwarmen.
Wat ik ook prettig vind, is de variatie die ik mijn baby kan bieden door verschillende maaltijden in te vriezen. Als ik bijvoorbeeld een keer een dagje over heb, maak ik meerdere recepten klaar en vries ik ze in aparte porties in. Zo kan ik elke dag iets anders aanbieden, zonder dat ik telkens opnieuw hoef te koken. Dit zorgt ervoor dat mijn kleintje verschillende smaken leert kennen en dat etenstijd altijd een beetje afwisseling biedt. Invriezen maakt het mogelijk om een gevarieerd menu aan te bieden, zonder dat ik elke dag in de keuken hoef te staan.
Babyvoeding ontdooien en bereiden
Koude babyvoeding, zoals fruithapjes, kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast. Als het ontdooid is laat je het in de keuken of kamer op kamertemperatuur komen.
De baby zal steenkoude voeding waarschijnlijk niet kunnen waarderen.
Babyvoeding van groenten met of zonder vlees hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je eventueel in de magnetron ietwat opwarmen.
Wil je dit toch eerst ontdooien, doe dit dan rustig in de koelkast.
Hoelang kun je een babyvoeding bewaren?
Afhankelijk van de groentesoort of van de fruitsoort, kun je babyvoeding 4 weken tot drie maanden in de vriezer bewaren.
Kijk voor de juiste bewaartijd bij de fruitsoort of groentesoort die je bovenin bij het vergrootglas kunt zoeken.
Babyvoeding langer bewaren met behulp van vacumeren.
Babyvoeding is over het algemeen geschikt om te vacumeren, maar er zijn enkele overwegingen die moeten worden gemaakt vanwege de gevoeligheid van het voedsel. Vacuümverpakking kan een effectieve manier zijn om babyvoeding langer vers te houden en het risico op bederf te verminderen.
Als je babyvoeding vacumeert en in de koelkast bewaart, kan het doorgaans tot 3 tot 4 dagen vers blijven. In de vriezer kan vacuümverpakte babyvoeding tot 1 tot 3 maanden worden bewaard, afhankelijk van het type voedsel en de specifieke instructies van de fabrikant.
Het is echter belangrijk om de voedselveiligheid in acht te nemen bij het bewaren en gebruiken van babyvoeding. Zorg ervoor dat de babyvoeding volledig is afgekoeld voordat je het vacumeert en bewaart, en gebruik schone en hygiënische verpakkingsmaterialen om besmetting te voorkomen. Controleer altijd de houdbaarheidsdatum van de babyvoeding en gooi het weg als het over de datum is of tekenen van bederf vertoont.
Mijn advies en tips?
- Siliconen vormen zijn ideaal omdat ze flexibel zijn, wat betekent dat je de bevroren blokjes er gemakkelijk uit kunt duwen. Ze zijn perfect voor portiecontrole en je kunt verschillende soorten voeding apart houden.
- Voordat je de voeding invriest, dek je de bovenkant van de porties af met bakpapier. Dit voorkomt dat er ijskristallen op de voeding vormen, wat de textuur en smaak kan beïnvloeden.
- Gebruik watervaste stiften om de datum en inhoud op elk stuk bakpapier te schrijven. Zo weet je altijd precies wat je hebt en hoelang het al in de vriezer ligt.
- Laat de voeding altijd eerst afkoelen voordat je deze invriest. Dit helpt om de groei van bacteriën te verminderen en houdt de voeding veilig voor je baby.
- Een klein beetje citroensap kan helpen om de kleur van gepureerd fruit, zoals appels en bananen, te behouden. Het voegt ook een frisse smaak toe zonder kunstmatige toevoegingen.
- Naarmate je baby groeit, zal de behoefte aan verschillende texturen toenemen. Begin met fijne purees en ga geleidelijk over naar grover gepureerd voedsel om de overgang naar vast voedsel te vergemakkelijken.
- Siliconen vormen kunnen keer op keer gebruikt worden, en je kunt ze ook voor andere doeleinden inzetten, zoals het invriezen van kruiden of bouillonblokjes voor eigen gebruik.
- Ontdooi bevroren babyvoeding in de koelkast of in een kom met warm water voor een snelle ontdooiing. Vermijd het gebruik van de magnetron om voedingsstoffen zo goed mogelijk te behouden.
Veelgestelde vragen
Kan ik babyvoeding invriezen?
Ja, je kunt dit invriezen om het langer vers te houden. Dit is handig voor drukke ouders die graag vooruit willen plannen en maaltijden voor hun baby willen bereiden.
Welke soorten babyvoeding kunnen worden ingevroren?
Bijna alle soorten kunnen worden ingevroren, mits zelfgemaakt, inclusief groentepuree, fruitpuree, vlees- en vispuree, granen en zelfs sommige soorten zuivelproducten.
Hoe bewaar ik ingevroren babyvoeding?
Giet het in ijsblokjesvormpjes of speciale babyvoeding bakjes. Zodra de voeding is bevroren, kun je de blokjes overbrengen naar diepvrieszakken of -containers voor langdurige opslag.
Hoelang kan ik ingevroren babyvoeding bewaren?
De meeste soorten blijft tot 2 tot 3 maanden goed in de vriezer. Zorg ervoor dat je de voeding voorziet van een label met de datum van bereiding, zodat je weet wanneer het moet worden geconsumeerd.
Hoe ontdooi ik ingevroren babyvoeding?
Ontdooi de benodigde hoeveelheid altijd in de koelkast. Dit zorgt voor een langzame en veilige ontdooiing. Je kunt ook de voeding voorzichtig verwarmen in een pannetje op het fornuis of in de magnetron. Roer de voeding goed door om eventuele hotspots te vermijden.
Kun je opnieuw ingevroren babyvoeding gebruiken?
Het wordt afgeraden om reeds ontdooide voeding voor baby’s opnieuw in te vriezen, omdat dit de voedselveiligheid kan beïnvloeden en de kwaliteit van de voeding kan verminderen.
Hoe weet ik of ingevroren babyvoeding bedorven is?
Controleer altijd de kleur, geur en textuur voordat je het aan je baby geeft. Als de voeding er ongewoon uitziet, ruikt of aanvoelt, gooi het dan weg om eventueel risico op bederf te voorkomen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.