Site Overlay
Bimi invriezen

Bimi invriezen

Bimi invriezen, de groente die veel van broccoli heeft en eigenlijk hier familie van is, is goed mogelijk. En dat verbaast je waarschijnlijk niets als je weet dat broccoli kan worden ingevroren.

De methode van invriezen is dan ook nagenoeg gelijk.

Je moet er alleen wel voor zorgen dat de bimi vers is, en niet al slap begint te hangen. Dan zou de groente namelijk niet goed door het ontdooien heen komen, en kan de groente nog slapper worden.

Gebruik dus alleen verse bimi om in te vriezen, zodat smaak en textuur na het invriezen nagenoeg gelijk blijven.

Een kenmerk van verse bimi is overigens de knapperigheid, en de frisse groene kleur. Nu zal de groente tijdens het invriezen wat minder fris van kleur worden, de knapperigheid hoort grotendeels te blijven na ontdooien.

Hoe Bimi invriezen?

Bimi invriezen, voor het invriezen mag je de groente rustig in delen snijden, of je gebruikt grotere diepvrieszakken of een hoge diepvriesbak waarin de groente in geheel past. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Bimi invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 13 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 14 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Bimi

Instructies

  1. Maak de groente schoon en was deze.
  2. Breng ruim water in een grote pan aan de kook, en voeg de groente toe.

  3. Gedurende 2 tot 3 minuten laten koken, en dan onder de koude kraan laten schrikken.
  4. Afdeppen met bijvoorbeeld keukenpapier, en in diepvriesbakken of diepvrieszakken verpakken.

  5. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket.

  6. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik bimi invries?

Bimi invriezen is een geweldige manier om deze heerlijke groente langer te kunnen bewaren. Ik eet het zo graag, vooral omdat het zo veelzijdig is in verschillende gerechten. Het invriezen helpt om de voedingswaarde en smaak te behouden, zodat ik altijd een voorraadje heb voor wanneer ik het nodig heb.

Allereerst was ik de bimi grondig onder koud water. Het is belangrijk om eventuele vuil of pesticiden te verwijderen. Daarna blancheer ik de bimi kort, meestal voor ongeveer twee minuten in kokend water, gevolgd door een snelle dompeling in ijswater. Dit helpt om de heldere groene kleur en de knapperige textuur te behouden, wat ik essentieel vind voor een goede eetervaring.

Nadat de bimi is afgekoeld, droog ik het goed af met een schone theedoek of keukenpapier. Vervolgens verdeel ik de bimi in porties, afhankelijk van hoeveel ik per keer nodig heb. Ik leg de porties in luchtdichte diepvrieszakken en verwijder zoveel mogelijk lucht voordat ik ze dichtmaak. Zo voorkom ik vriesbrand en blijft de bimi verser.

Ik merk dat bimi uit de vriezer net zo lekker is als verse bimi, vooral wanneer ik het roerbak in een beetje olijfolie met knoflook en een snufje zeezout. Of ik voeg het toe aan een stoofpotje of een pasta voor een extra voedingsboost. Het feit dat ik altijd een voorraadje in de vriezer heb, betekent dat ik nooit zonder mijn favoriete groente zit. Het invriezen van bimi geeft me de flexibiliteit om snel en gemakkelijk gezonde maaltijden te bereiden, zelfs op drukke dagen.

Bimi ontdooien en bereiden

Bimi kun je het beste in de koelkast ontdooien als de groente niet in delen gesneden is.

Is de groente wel in delen gesneden, dan kun je de groente direct wokken of roerbakken.

Hoelang kun je Bimi bewaren?

Ingevroren bimi blijft in de vriezer tot 8 maanden goed.

Verse bimi kun je 3 tot 4 dagen in de koelkast bewaren, maar bij voorkeur niet in een afgesloten plastic zak.

Reeds gekookte bimi kun je in de koelkast nog één tot twee dagen bewaren.

Bimi langer bewaren met behulp van vacumeren.

Bimi is geschikt om te vacumeren. Door bimi vacuüm te verpakken, kun je de versheid ervan langer behouden en voorkom je dat het bederft. In de koelkast blijft vacuümverpakte bimi meestal 1 tot 2 weken houdbaar. In de vriezer kunnen vacuümverpakte bimi’s tot 8 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de bimi volledig droog is voordat je hem vacuüm verpakt om te voorkomen dat vocht de kwaliteit ervan aantast.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Veel mensen slaan deze stap over, maar het voorblancheren van bimi is essentieel. Dit betekent dat je de bimi kort kookt, ongeveer 2 tot 3 minuten, en daarna direct in ijswater dompelt. Dit stopt het kookproces en zorgt ervoor dat de smaak en voedingsstoffen behouden blijven.
  2. Het klinkt misschien logisch, maar het gebruik van hoogwaardige, luchtdichte diepvrieszakken maakt echt een verschil. Zo voorkom je vriesbrand en blijft je bimi langer vers. Probeer ook zoveel mogelijk lucht uit de zakken te persen voordat je ze sluit.
  3. In plaats van al je bimi in een grote zak te stoppen, verdeel het in porties. Dit maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt. Het voorkomt ook dat je steeds weer dezelfde zak opent, wat de kwaliteit kan verminderen.
  4. Leg je bimi eerst op een bakplaat en vries ze in een enkele laag in. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overzetten in zakken. Dit voorkomt dat de bimi aan elkaar plakt en maakt het later makkelijker om individuele stelen te pakken.
  5. Vergeet niet om de datum op je diepvrieszakken te schrijven. Het is makkelijk om te vergeten hoelang iets al in de vriezer ligt. Door alles goed te labelen, weet je precies wanneer je het hebt ingevroren en kun je voedselverspilling voorkomen.
  6. Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat, namelijk -18 °C of lager. Dit is de ideale temperatuur om je bimi in topconditie te houden. Een te warme vriezer kan de kwaliteit van je groenten aantasten.
  7. Hoewel ingevroren bimi technisch gezien langer houdbaar is, blijft de smaak en textuur het beste binnen zes maanden. Plan dus om je bimi binnen deze periode te gebruiken voor de beste eetervaring.
  8. Wanneer je klaar bent om je bimi te gebruiken, kun je het beste de bimi direct aan je gerecht toevoegen terwijl het nog bevroren is. Dit helpt om de textuur te behouden. Vermijd het ontdooien in de magnetron, omdat dit de bimi slap en waterig kan maken.

Kun je bimi bevroren gebruiken in gerechten?

Je kunt bevroren bimi gebruiken in gerechten, maar houd er rekening mee dat de textuur enigszins kan veranderen na het invriezen en ontdooien. Bevroren bimi kan zachter worden dan verse bimi, maar het kan nog steeds prima werken in verschillende gerechten zoals roerbakgerechten, stoofschotels, soepen en ovenschotels.

Het is het beste het langzaam te laten ontdooien in de koelkast voordat je het gebruikt, om de textuur zoveel mogelijk te behouden. Als je haast hebt, kun je het ook ontdooien in een kom met koud water of kort stomen. Voeg de ontdooide bimi toe aan je gerecht en bereid het zoals gewoonlijk.

Veelgestelde vragen

Kan ik bimi invriezen?
Ja, je kunt deze groente invriezen om het langer te bewaren. Door bimi in te vriezen kun je het langer vers houden en later gebruiken in diverse gerechten.

Hoe moet ik bimi invriezen?
Om de groente in te vriezen, was je het grondig en snijd je eventuele beschadigde delen weg. Blancheer de bimi vervolgens kort in kokend water, koel het snel af in ijswater, dep het droog en verdeel het in porties voordat je het in diepvrieszakjes of diepvriesbakjes verpakt.

Moet ik bimi blancheren voordat ik het invries?
Ja, blancheren helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden. Het zorgt er ook voor dat eventuele bacteriën worden gedood voordat je de bimi invriest.

Hoelang kan ik ingevroren bimi bewaren?
Het kan tot ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer bij een temperatuur van -18 °C of lager. Na verloop van tijd kan de kwaliteit echter achteruitgaan.

Hoe moet ik ingevroren bimi ontdooien?
Laat ingevroren groente langzaam ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt het ook snel ontdooien door het in een kom met koud water te plaatsen.

Kan ik ingevroren bimi direct gebruiken in gerechten?
Ja, het kan direct worden toegevoegd aan gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels en meer. Zorg ervoor dat het volledig ontdooid is voordat je het kookt of verhit.

Kan ik ingevroren bimi ook rauw eten?
Hoewel het meestal wordt gebruikt in gekookte gerechten, kun je het ook rauw eten nadat het volledig ontdooid is. Voeg het toe aan salades of serveer het als een knapperige snack met dipsaus.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept