Bleekselderij invriezen, daarbij is wel belangrijk dat de groente van goede kwaliteit is, dus zonder rottende delen of bruine stukken. Groente van mindere kwaliteit in minder geschikt om in te vriezen, want ook in de vriezer gaat het proces van rotten door, hetzij hooguit veel langzamer.
Groente van mindere kwaliteit moet je dus gewoon meteen gebruiken.
Bleekselderij werd vroeger vaker ingevroren omdat deze groente nooit het gehele jaar door verkrijgbaar was. In onze moderne maatschappij is dit echter anders, toch kan het invriezen een goede methode zijn om de groente langer houdbaar te maken.
Hoe Bleekselderij invriezen?
Bleekselderij invriezen is een goede bewaarmethode. Overigens kun je alle delen gebruiken, buiten het harde hart van de groente. De stelen, en de blaadjes kun je invriezen.
Ingrediënten
- 2 Grote bleekselderij
Instructies
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Stengel van de knol snijden, en in stukken van ongeveer 2 centimeter snijden. Blad kun je eventueel kleiner snijden.
De groente goed wassen en laten uitlekken.
Voldoende water in een grote pan aan de kook brengen.
Doe de bleekselderij in het kokende water en kook het gedurende 3 minuten.
Nu 30 seconden in ijskoud water dompelen of zolang onder koud stromend water houden.
Met keukenpapier droog deppen en in diepvrieszakjes of diepvriesbakjes doen. Luchtdicht afsluiten.
Etiket met naam en datum op zak of bak plakken.
In de diepvriezer plaatsen.
Bladselderij kun je rauw invriezen nadat deze fijn gesneden is.
Hoe ik bleekselderij invries?
Ik hou ervan om bleekselderij in te vriezen als het goedkoop is, zodat ik altijd een voorraad bij de hand heb. Het proces begint met het zorgvuldig selecteren van de stengels; ik kies altijd voor de stevigste en groenste. Thuisgekomen, was ik de bleekselderij grondig om eventuele vuilresten te verwijderen. Daarna snijd ik de stengels in stukjes van ongeveer twee tot drie centimeter, wat later handig is voor gebruik in verschillende gerechten.
Voordat ik de bleekselderij invries, blancheer ik de stukjes kort. Dit betekent dat ik ze een paar minuten in kokend water dompel en vervolgens snel afkoel in ijswater. Door te blancheren behoudt de bleekselderij zijn kleur en textuur beter tijdens het invriezen. Na het blancheren laat ik de stukjes goed uitlekken en dep ik ze droog met een schone theedoek.
Vervolgens verdeel ik de bleekselderij in porties en doe ik ze in diepvrieszakjes. Ik druk zoveel mogelijk lucht uit de zakjes voordat ik ze afsluit, omdat minder lucht betekent dat de bleekselderij langer vers blijft. Daarna label ik elk zakje met de datum, zodat ik gemakkelijk kan bijhouden hoelang de bleekselderij al in de vriezer ligt.
Als ik de bleekselderij nodig heb voor een recept, hoef ik alleen maar een zakje uit de vriezer te halen. Vaak voeg ik de bevroren bleekselderij direct toe aan soepen, stoofschotels of roerbakgerechten. Door dit proces te volgen, zorg ik ervoor dat ik altijd verse bleekselderij binnen handbereik heb, zonder me zorgen te maken over seizoensgebonden prijsstijgingen of bederf. Het geeft me een gevoel van voldoening en praktische zekerheid in de keuken.
Bleekselderij ontdooien en bereiden
De diepvriesbak of diepvrieszak per voorkeur in de koelkast laten ontdooien.
Hoelang kun je Bleekselderij bewaren
Verse bleekselderij kun je een dag of 3 in de koelkast bewaren, mits er geen rottende of bruine delen aan zitten. Nooit in een plastic zak in de koeling doen, dan gaat de groente zweten en snel rotten.
Dus droog deppen, en in de groentelade.
Bleekselderij kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Bleekselderij langer bewaren met behulp van vacumeren.
Om bleekselderij langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:
- Was de bleekselderijstengels grondig onder koud stromend water om vuil en eventuele resten te verwijderen.
- Snij de stengels in stukken van de gewenste grootte.
- Plaats de gesneden bleekselderij in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de stukken bleekselderij gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
- Bewaar de vacuümverpakte bleekselderij in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.
Door het vacuüm verpakken van de bleekselderij wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de bleekselderij langer vers blijft. Let op dat de knapperigheid en frisheid van de bleekselderij behouden blijven na vacumeren. Verwerk de bleekselderij binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.
Mijn advies en tips?
- Voor het invriezen van bleekselderij is blancheren een belangrijke stap. Breng een pan met water aan de kook en dompel de bleekselderijstukjes hierin voor 3 minuten onder. Door ze daarna direct in ijswater te plaatsen, stop je het kookproces. Dit helpt om de smaak, kleur en textuur van de bleekselderij te behouden tijdens het invriezen.
- Verspreid de geblancheerde bleekselderijstukjes in een enkele laag op een bakplaat en vries ze in totdat ze stevig zijn. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een diepvrieszak doen. Dit zorgt ervoor dat je de bleekselderij makkelijk in afzonderlijke porties kunt pakken zonder dat ze aan elkaar vastplakken.
- Door de bleekselderij in vacuümzakken te verpakken, verwijder je de lucht, wat helpt om vriesbrand te voorkomen en de houdbaarheid te verlengen. Een vacuümmachine kan hierbij handig zijn, maar je kunt ook een rietje gebruiken om zoveel mogelijk lucht uit een diepvrieszak te zuigen voordat je deze sluit.
- Voeg een beetje citroensap toe aan het blancheren of besprenkel de bleekselderij met citroensap voordat je ze invriest. Dit helpt om verkleuring te voorkomen en houdt de bleekselderij fris uitziend en smakelijk.
- Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur is ingesteld, idealiter rond de -18 °C. Dit voorkomt dat de bleekselderij gedeeltelijk ontdooit en weer bevriest, wat de kwaliteit aanzienlijk kan verminderen.
- Verdeel de bleekselderij in kleinere porties voordat je deze invriest. Dit maakt het makkelijker om precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt voor een gerecht, zonder dat je de hele voorraad hoeft te ontdooien.
- Vergeet niet om elke verpakking goed te labelen met de datum van invriezen en de inhoud. Zo weet je altijd hoelang de bleekselderij al in de vriezer ligt en voorkom je dat je oude producten te lang bewaart.
- Als je wilt dat de bleekselderij zijn vorm behoudt, kun je diepvriescontainers gebruiken in plaats van zakken. Deze containers beschermen de bleekselderij tegen druk en zorgen ervoor dat de stukjes niet geplet worden.
- Als je bleekselderij vooral gebruikt voor soepen en sauzen, overweeg dan om de bleekselderij te pureren voordat je deze invriest. Dit bespaart ruimte en maakt het makkelijk om de puree direct aan je gerechten toe te voegen.
Kun je bleekselderij bevroren gebruiken?
Ja, je kunt bevroren bleekselderij gebruiken in gerechten. Het is belangrijk op te merken dat bevroren bleekselderij meestal zachter wordt na het ontdooien, dus het kan het beste worden gebruikt in gerechten waarbij de textuur minder belangrijk is, zoals soepen, stoofschotels of sauzen. Als je bevroren bleekselderij gebruikt, hoef je het niet te ontdooien voordat je het aan je gerecht toevoegt. Voeg het gewoon rechtstreeks toe aan de pan en pas indien nodig de kooktijd aan.
Veelgestelde vragen
Kan ik bleekselderij invriezen zonder voorafgaande behandeling?
Ja, je kunt bleekselderij invriezen zonder voorafgaande behandeling, maar het is beter om het eerst te wassen, in stukjes te snijden en eventueel te blancheren voor een betere houdbaarheid en smaakbehoud.
Moet ik bleekselderij blancheren voordat ik het invries?
Hoewel het niet vereist is, kan het blancheren van bleekselderij voor het invriezen helpen om de kleur, textuur en smaak te behouden. Dit kan vooral handig zijn als je van plan bent om de bleekselderij voor langere tijd in te vriezen.
Hoe kan ik bleekselderij het beste voorbereiden voor het invriezen?
Was de bleekselderij grondig en snijd hem in stukjes of plakjes, afhankelijk van je voorkeur. Verwijder eventuele harde draden. Als je van plan bent om de bleekselderij te blancheren, doe dit dan voordat je het invriest.
Hoelang kan ik ingevroren bleekselderij bewaren?
Correct ingevroren bleekselderij kan tot ongeveer 8 tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard. Na verloop van tijd kan de kwaliteit echter achteruitgaan, dus het is het beste om het binnen een redelijke periode te gebruiken.
Moet ik bleekselderij ontdooien voordat ik het gebruik?
Voor de meeste recepten is het niet nodig om bleekselderij volledig te ontdooien voordat je het gebruikt. Je kunt het direct toevoegen aan soepen, stoofschotels of andere gerechten.
Kan ik ingevroren bleekselderij gebruiken voor rauwe gerechten zoals salades?
Ingevroren bleekselderij behoudt mogelijk niet dezelfde knapperigheid als verse bleekselderij, dus het is misschien niet ideaal voor rauwe gerechten zoals salades. Het kan echter nog steeds worden gebruikt in gekookte gerechten.
Zijn er speciale opslagvereisten voor ingevroren bleekselderij?
Zorg ervoor dat de ingevroren bleekselderij goed is verpakt om vriesbrand en smaakoverdracht te voorkomen. Gebruik luchtdichte diepvrieszakken of containers en label ze met de datum van invriezen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.