Bouillon invriezen, en dat zul je misschien niet verwachten, is een goede methode om dit langer houdbaar te maken. En dat is natuurlijk voornamelijk van belang als je zelf de bouillon maakt.
Daarbij maakt de soort bouillon verder niet uit. Alle soorten bouillon zijn immers ongeveer twee dagen houdbaar in de koelkast.
Als je dus veel bouillon hebt gemaakt wil je natuurlijk niet op alle momenten van de dag bouillon hoeven drinken om het op te krijgen.
Vries het dus gewoon in, om het laten op te drinken, of het later als basis voor een soep te gebruiken.
Hoe Bouillon invriezen?
Bouillon invriezen is mogelijk, maar de bouillon moet vanzelfsprekend eerst helemaal afkoelen tot op kamertemperatuur, alles stukken bot moeten er eventueel uit gehaald worden. Vlees kun je overigens gewoon in de bouillon laten, maar eventueel wel kleingesneden.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Liter Bouillon
Instructies
Bouillon af laten koelen, bot verwijderen en eventueel vlees klein snijden.
Verpakken in diepvriesbakken, luchtdicht afsluiten en voorzien van een label.
Minimaal 24 uur laten invriezen.
Hoe ik bouillon invries?
Ik vries graag bouillon in als er veel over blijft en als het helemaal afgekoeld is. Het proces begint eigenlijk al tijdens het koken. Wanneer ik de bouillon maak, let ik er goed op dat ik alle ingrediënten van hoge kwaliteit gebruik. Dit zorgt ervoor dat de smaak optimaal blijft, zelfs na het invriezen.
Nadat de bouillon klaar is, laat ik het eerst op kamertemperatuur afkoelen. Dit is een cruciale stap omdat het voorkomt dat de temperatuur in de vriezer te snel stijgt, wat invloed kan hebben op andere ingevroren producten. Terwijl de bouillon afkoelt, schep ik eventueel vet van de bovenkant af met een lepel. Dit maakt de bouillon minder vet en gezonder, en het helpt ook om de textuur te verbeteren na het ontdooien.
Als de bouillon eenmaal is afgekoeld, verdeel ik deze over verschillende goed afsluitbare bakjes of zakken. Ik zorg ervoor dat ik niet te veel in één bakje doe, zodat er ruimte overblijft voor de bouillon om uit te zetten wanneer deze bevriest. Daarnaast label ik elk bakje met de datum en het type bouillon, zodat ik precies weet wat ik in de vriezer heb en wanneer ik het heb gemaakt.
Het invriezen zelf doe ik in een vriezer die goed functioneert en op de juiste temperatuur is ingesteld. Ik probeer ook de bakjes niet te dicht op elkaar te plaatsen, zodat de kou gelijkmatig verdeeld kan worden. Dit helpt om de bouillon sneller en gelijkmatiger te bevriezen.
Wanneer ik de bouillon weer wil gebruiken, haal ik het bakje uit de vriezer en laat ik het in de koelkast ontdooien. Dit voorkomt plotselinge temperatuurverschillen die de smaak en textuur negatief kunnen beïnvloeden. Als het snel moet, gebruik ik de magnetron op de ontdooistand of zet ik het bakje in een kom met koud water. Daarna verwarm ik de bouillon langzaam op het fornuis, waarbij ik regelmatig roer om ervoor te zorgen dat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt.
Het is altijd een fijn gevoel om te weten dat ik altijd een voorraad zelfgemaakte bouillon in de vriezer heb. Het bespaart tijd en geeft elke maaltijd een extra smaakdimensie.
Bouillon ontdooien en bereiden
Bouillon kun je het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast.
Als het ontdooit is of half ontdooit, kun je het verder opwarmen of in een andere soep of gerecht gebruiken.
Hoelang kun je bouillon bewaren?
Bouillon kun je drie maanden in de vriezer bewaren.
In de koelkast kun je vers gemaakte bouillon nog twee dagen bewaren.
Bouillon langer bewaren met behulp van vacumeren.
Je kunt bouillon langer bewaren door gebruik te maken van vacuümverpakkingstechnieken. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:
- Bereid de bouillon volgens je favoriete recept en laat deze afkoelen tot kamertemperatuur voordat je verder gaat.
- Giet de afgekoelde bouillon in speciale vacuümzakken die geschikt zijn voor gebruik in een vacuümmachine. Zorg ervoor dat je de zakken niet te vol doet om morsen te voorkomen.
- Gebruik een vacuümmachine om de zakken met bouillon luchtdicht af te sluiten. Volg de instructies van je vacuümmachine voor het correct afsluiten van de zakken.
- Schrijf de datum van bereiding op de vacuümzakken, zodat je weet wanneer de bouillon is gemaakt en tot wanneer deze houdbaar is.
- Plaats de vacuümzakken met bouillon in de vriezer. Leg ze plat neer om ruimte te besparen en zorg ervoor dat ze niet worden samengeperst door andere items in de vriezer.
Door bouillon op deze manier vacuüm te verpakken en in te vriezen, kun je de houdbaarheid aanzienlijk verlengen en ervoor zorgen dat de bouillon langer vers blijft zonder kwaliteitsverlies.
Mijn advies en tips?
- Giet de bouillon in ijsblokjesvormen om kleine, handige porties te maken. Dit is vooral nuttig als je slechts een beetje bouillon nodig hebt voor een recept. Eenmaal bevroren, kun je de bouillonblokjes in een hersluitbare zak bewaren. Zo hoef je niet telkens een grote hoeveelheid te ontdooien.
- Als je grotere porties nodig hebt, zijn siliconen muffinvormen ideaal. Ze zijn flexibel, waardoor het gemakkelijk is om de bevroren bouillon eruit te halen. Elke vorm kan ongeveer een halve kop bouillon bevatten, wat handig is voor het maken van soepen en stoofschotels.
- Het is beter om zout pas toe te voegen wanneer je de bouillon daadwerkelijk gebruikt in een gerecht. Invriezen kan de smaak concentreren en het kan te zout worden als je vooraf zout toevoegt. Dit geeft je ook meer controle over de smaak bij het koken.
- Het kan verleidelijk zijn om gewoon in te vriezen en het te vergeten, maar het labelen en dateren van je bouillon voorkomt verwarring. Gebruik waterdichte stiften of etiketten om ervoor te zorgen dat je altijd weet wat er in je vriezer zit en wanneer het bevroren is.
- Plaats je bouillon in hersluitbare plastic zakken en leg ze plat in de vriezer. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat ze sneller ontdooien. Daarnaast kun je ze makkelijker stapelen, wat helpt bij het organiseren van je vriezer.
- Het is belangrijk om de bouillon volledig af te laten koelen voordat je het invriest. Als je warme bouillon invriest, kan dit leiden tot condensatie en ijskristallen, wat de textuur en smaak kan beïnvloeden. Plaats de bouillon in een bad met ijswater om het sneller af te koelen.
- Vet kan de houdbaarheid van je bevroren bouillon verkorten en een vettige laag op je eten creëren wanneer je het later gebruikt. Gebruik een vetafscheider om overtollig vet te verwijderen voordat je de bouillon invriest. Dit zorgt voor een schonere en smaakvollere bouillon.
- In plaats van plastic kun je ook glazen potten hergebruiken, zoals oude jampotten of mason jars. Zorg ervoor dat je ruimte overlaat aan de bovenkant, omdat vloeistoffen uitzetten wanneer ze bevriezen. Dit is een milieuvriendelijkere optie en houdt de bouillon langer vers.
- Om de kwaliteit van je bouillon te behouden, is het beste om het langzaam in de koelkast te ontdooien. Dit helpt de smaken en textuur intact te houden. Als je haast hebt, kun je de bevroren bouillon ook in een kom met koud water zetten, maar vermijd de magnetron omdat dit de smaak kan beïnvloeden.
Kun je bouillon bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren bouillon gebruiken in gerechten. Het bevriezen van bouillon is een handige manier om het langer te bewaren en het te gebruiken wanneer nodig. Je kunt bevroren bouillon direct toevoegen aan soepen, stoofschotels, sauzen en andere gerechten tijdens het kookproces. Het kan iets langer duren om bevroren bouillon te smelten en op te warmen, maar zodra het volledig is ontdooid en opgewarmd, zal het zijn smaak en voedingswaarde behouden.
Veelgestelde vragen
Hoelang blijft ingevroren bouillon goed?
Over het algemeen blijft ingevroren bouillon tot 3 tot 6 maanden goed in de vriezer.
Moet ik bouillon vooraf koelen voordat ik het invries?
Ja, het is het beste om bouillon eerst volledig af te laten koelen voordat je het invriest om de vorming van ijskristallen te minimaliseren.
Kan ik bouillon invriezen in ijsblokjeshouders?
Ja, je kunt bouillon invriezen in ijsblokjeshouders om kleine porties te maken die handig zijn voor het toevoegen aan gerechten.
Hoe ontdooi ik ingevroren bouillon?
Je kunt ingevroren bouillon in de koelkast laten ontdooien, of je kunt het voorzichtig verwarmen op het fornuis of in de magnetron.
Kun je bouillon meerdere keren invriezen en ontdooien?
Hoewel het veilig is om ingevroren bouillon één keer te ontdooien en opnieuw te gebruiken, wordt het niet aanbevolen om het meerdere keren te bevriezen en te ontdooien, omdat dit de kwaliteit van de bouillon kan verminderen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.