Bramen invriezen is eigenlijk gewoon een goed idee. Zo kun je dit heerlijke fruit, dat slechts enkele maanden in het jaar vers te verkrijgen is, ook in andere jaargetijden gebruiken voor desserts en taarten.
Want laten we eerlijk zijn, en smaakt niets zo als verse bramen.
Natuurlijk wordt de vrucht wel een beetje veranderd door het invriezen, en smaakt deze niet meer als vers van de plant. De meeste mensen kunnen hier wel mee leven.
Gebruik ontdooide bramen in desserts, in taarten en cakes, of gewoon lekker zo puur gezond.
Een andere goeie methode om bramen langer houdbaar te maken, is om er jam of marmelade van te maken. Maar je wilt natuurlijk ook wel wat anders dan jam.
Overigens kun je jam of bramengelei ook invriezen. En hoewel dat natuurlijk een beetje lastig is, kun je ook bramensap invriezen.
Dit gaat het makkelijkste in twee etappen. Eerst het sap in een ijsklontjesvorm invriezen, dan de blokjes uit de vorm halen en in een diepvrieszakje doen.
Hoe Bramen invriezen?
Bramen invriezen kun je alleen met rijpe vruchten. Rode en nog niet rijpe vruchten wordt afgeraden.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 250 Gram Bramen
Instructies
Haal alle nog niet rijpe bramen of niet gave bramen eruit.
Spoel het fruit goed af onder koud water, en verwijder steeltjes en kroontjes.
De bramen met keukenpapier zoveel mogelijk droog deppen.
Leg de vruchten op een bakplaat, los van elkaar, en vries ze op de bakplaat in gedurende een paar uur.
Doe de bramen daarna in een diepvrieszak of nog beter in de diepvriesbak.
Sluit luchtdicht af en voorzie de verpakking van etiket met naam en invriesdatum.
Gedurende minimaal 24 uur invriezen.
Hoe ik bramen invries?
Bramen invriezen is voor mij een klein ritueel dat begint op het moment dat ik ze net geplukt heb. Deze dieppaarse vruchten zijn niet alleen een bron van smaak, maar ook van pure nostalgie. Wanneer ik ze invries, wil ik ervoor zorgen dat hun smaak en textuur zo goed mogelijk behouden blijven. Het begint allemaal met het grondig wassen van de bramen. Hoewel ze er schoon uitzien, wil ik zeker zijn dat er geen stof of kleine insectjes achterblijven, dus ik spoel ze kort onder koud stromend water. Daarna laat ik ze voorzichtig uitlekken op een schone theedoek, waarbij ik vermijd dat ze beschadigd raken, bramen zijn namelijk vrij fragiel.
Nadat ze goed droog zijn, verdeel ik ze op een bakplaat in een enkele laag. Dit noem ik het ‘voorvriezen’. Door de bramen eerst los van elkaar te laten bevriezen, voorkom ik dat ze aan elkaar vastplakken wanneer ik ze later in een diepvrieszak doe. Dit proces, wat enkele uren in beslag neemt, zorgt ervoor dat ik later precies zoveel bramen kan pakken als ik wil, zonder dat ik hele klonten hoef los te breken.
Als de bramen eenmaal stevig bevroren zijn, verplaats ik ze naar luchtdichte diepvrieszakken. Vaak gebruik ik vacuümzakken, want het verwijderen van lucht zorgt ervoor dat de bramen minder kans hebben om vriesbrand te ontwikkelen. Zo blijven ze maandenlang goed en behoud ik de intense smaak. Het invriezen van bramen geeft me een voorraad van de zomer, klaar om in de winter te gebruiken in desserts, smoothies of gewoon als een zoete traktatie. De wetenschap dat ik in een paar eenvoudige stappen de essentie van de zomer heb vastgelegd, geeft me altijd een gevoel van voldoening.
Bramen ontdooien en bereiden
Bramen kun je het beste op het aanrecht of in de koelkast ontdooien.
Hoe lang kun je bramen bewaren?
Bram kun je 9 maanden bewaren in de vriezer.
Buiten de koelkast kun je verse bramen nog een paar uur bewaren.
In de koelkast kun je verse bramen nog tot twee dagen bewaren.
Bramen langer bewaren met behulp van vacumeren.
In de koelkast kunnen vacuümverpakte bramen meestal tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl ze in de vriezer tot 8 tot 12 maanden kunnen blijven, afhankelijk van de kwaliteit van de vacuümverpakking en de opslagomstandigheden.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de bramen volledig droog zijn voordat je ze vacuüm verpakt, om schimmelvorming te voorkomen. Zorg er ook voor dat je ze op een temperatuur onder het vriespunt bewaart in de vriezer voor optimale versheid.
Mijn advies en tips?
- Het klinkt misschien logisch, maar het is essentieel om alleen de meest verse bramen te gebruiken. Vermijd overrijpe of beschadigde vruchten, want deze kunnen papperig worden na het ontdooien. Door enkel stevige en volle bramen te kiezen, blijft de smaak beter behouden. Was ze goed, maar zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voor je ze invriest, want overtollig water zorgt voor ijskristallen die de textuur verpesten.
- Voordat je de bramen in een zak stopt, leg je ze losjes op een bakplaat. Plaats ze zonder dat ze elkaar raken en laat ze eerst individueel invriezen. Dit voorkomt dat de bramen aan elkaar plakken en je een grote, onhandige klont krijgt. Eenmaal ingevroren kun je ze gemakkelijk in een zak doen zonder dat je ze moet breken.
- Het lijkt misschien onbelangrijk, maar de kwaliteit van je diepvrieszakken kan echt het verschil maken. Goedkope zakken laten vaak lucht door, wat leidt tot vriesbrand en smaakverlies. Kies voor dikke, luchtdichte zakken, en haal zoveel mogelijk lucht eruit voor je ze sluit. Dit helpt om je bramen langer vers en smaakvol te houden.
- Het klinkt misschien saai, maar het is cruciaal om de datum op je zakken te schrijven. Bramen kunnen ongeveer 10 tot 12 maanden in de vriezer blijven zonder al te veel smaak te verliezen. Door de datum erop te zetten, weet je precies wanneer het tijd is om ze op te eten. Zo voorkom je teleurstelling als de bramen hun frisse smaak beginnen te verliezen.
- Een constante vriestemperatuur van ongeveer -18 °C is ideaal voor het bewaren van bramen. Schommelingen in de temperatuur kunnen ervoor zorgen dat de bramen deels ontdooien en dan weer invriezen, wat de structuur verpest. Zorg ervoor dat je vriezer stabiel blijft en niet vol zit, zodat de lucht goed kan circuleren.
- Bramen houden ervan om snel in te vriezen. Als je vriezer overvol is, kan dit het invriezen vertragen. Dit leidt vaak tot ijskristallen op de vruchten. Door wat extra ruimte vrij te maken rond de bakplaat tijdens het invriezen, zorg je voor een goede luchtcirculatie, wat resulteert in beter bewaarde bramen.
- Als je de bramen weer wilt gebruiken, ontdooi ze dan langzaam in de koelkast. Dit duurt wat langer, maar zorgt ervoor dat ze minder waterig worden en hun structuur beter behouden blijft. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat ze rustig kunnen ontdooien en weer lekker sappig zijn.
- Wil je iets anders proberen? Gebruik de bramen half bevroren in smoothies. Dit geeft een heerlijke, romige textuur aan je smoothie en zorgt ervoor dat je geen extra ijs hoeft toe te voegen. Bovendien behoud je op deze manier een groot deel van de voedingsstoffen en de frisse smaak van de bramen.
Veelgestelde vragen
Kan ik bramen invriezen?
Ja, dit fruit kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.
Moet ik bramen vooraf wassen voordat ik ze invries?
Ja, het wordt aanbevolen om ze voorzichtig te wassen en ze vervolgens goed te laten drogen voordat je ze invriest. Dit helpt om eventuele vuil en bacteriën te verwijderen.
Hoe moet ik bramen invriezen?
Leg het schone en gedroogde fruit in een enkele laag op een bakplaat en zet ze in de vriezer om ze voor te vriezen. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar diepvrieszakken of -bakken en ze terug in de vriezer plaatsen.
Moet ik suiker toevoegen aan de bramen voordat ik ze invries?
Nee, het toevoegen van suiker is optioneel. Suiker kan helpen om de smaak te behouden en ze iets zoeter te maken, maar het is niet noodzakelijk voor het invriezen.
Hoe lang kan ik ingevroren bramen bewaren?
Het kan ongeveer 9 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.
Moet ik ingevroren bramen ontdooien voordat ik ze gebruik?
De ingevroren vruchten kunnen rechtstreeks worden toegevoegd aan recepten voor smoothies, sauzen, taarten en meer zonder ze eerst te ontdooien. Voor gerechten waarin de bramen heel moeten blijven, is het echter het beste om ze vooraf kort te laten ontdooien in de koelkast.
Kan ik ingevroren bramen gebruiken om jam te maken?
Ja, ingevroren bramen kunnen worden gebruikt om jam te maken. Laat de bramen vooraf ontdooien en volg vervolgens je favoriete jamrecept.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.