Site Overlay
Cake invriezen

Cake invriezen

Cake invriezen is de beste, en waarschijnlijk de enige methode om een cake langer houdbaar te maken. Daarbij kun je er gerust vanuit gaan dat alle soorten cake gewoon ingevroren kunnen worden.

Alleen als je een cake koopt in de supermarkt, en soms bij de bakker, moet je wat voorzichtig zijn met het invriezen.

Soms komt de cake uit de vriezer, en het opnieuw invriezen raden we eigenlijk af bij deegwaren.

Bij een zelf gebakken cake hoef je daar natuurlijk geen rekening bij te houden, vraag er bij de winkel gewoon even naar.

Hoe Cake invriezen?

Cake invriezen is een dus goede bewaarmethode. Omdat het opnieuw invriezen wordt afgeraden kun je de cake wellicht beter vooraf in plakken snijden, en verpakken per aantal plakjes dat je doorgaans nodig hebt.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord cake invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 12 Plakken
calorieën 388 kcal

Ingrediënten

  • 1 Cake

Instructies

  1. Een zelf gebakken cake laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

  2. Eventueel de cake in plakken snijden.

  3. Of in een diepvriesdoos invriezen, of in vershoudfolie wikkelen en daarna in een diepvrieszak.

  4. Wel een etiket erop doen met naam en datum zodat je altijd weet dat dit een cake is.

  5. In de vriezer plaatsen en 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik cake invries?

Ik vries cake in zodra deze is afgekoeld op een rooster, wat helpt om de stoom en vochtigheid gelijkmatig te laten ontsnappen. Zodra de cake op kamertemperatuur is, wikkel ik deze zorgvuldig in plasticfolie. Ik zorg ervoor dat de folie strak om de cake zit om luchtcontact te minimaliseren, wat helpt om vriesbrand te voorkomen.

Daarna doe ik de cake in een diepvrieszak of een luchtdicht diepvriesbakje voor extra bescherming. Het labelen van de zak of bak met de datum helpt me bij te houden hoe lang de cake al ingevroren is. Over het algemeen bewaar ik de cake maximaal drie maanden in de vriezer om de versheid te behouden.

Wanneer ik klaar ben om de cake te ontdooien, haal ik deze uit de vriezer en laat ik hem op kamertemperatuur komen zonder de verpakking te verwijderen. Dit voorkomt condensvorming op de cake, wat kan leiden tot een zompige textuur. Na een paar uur is de cake klaar om te genieten, bijna net zo vers als de dag dat ik hem invroor.

Door de cake in te vriezen, kan ik altijd genieten van een vers stukje cake zonder telkens opnieuw te hoeven bakken. Het is een handige manier om restjes te bewaren en ervoor te zorgen dat er nooit iets wordt verspild. Bovendien is het heerlijk om een voorraadje zelfgemaakte cake achter de hand te hebben voor onverwachte gasten of een spontaan dessertmoment.

Cake ontdooien en bereiden

Een cake, maar dat is van toepassing op alle deegwaren, kun je het beste rustig laten ontdooien in de koelkast.

Moet je de cake nog versieren, dan kan dit pas nadat de cake helemaal ontdooid is.

Hoelang kun je een cake bewaren?

Een cake kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Cake kun je in de koelkast bewaren, maar zal sneller dan normaal uitdrogen.

Beter is het dus om op kamertemperatuur in een afgesloten verpakking te bewaren. 2 Dagen bewaren kan in dat geval nog.

Cake langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van cake in een bakje kan helpen om het langer vers te houden. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Laat de cake volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Snijd de cake in plakken of stukken die passen in het bakje dat je wilt gebruiken.
  3. Plaats de plakken cake in het bakje en zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken tijdens het vacuümproces.
  4. Sluit het deksel van het bakje goed af om een goede afdichting te creëren.
  5. Plaats het bakje met de cake in een geschikte vacuümzak.
  6. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het apparaat en start het vacuümproces.
  7. Laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen, waardoor een strakke afdichting ontstaat.
  8. Zodra het vacuümproces is voltooid, verwijder je het bakje uit de vacuümzak en sluit je het goed af.
  9. Bewaar het vacuüm verpakte bakje cake op een koele, droge plaats zoals een voorraadkast of in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de cake wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor uitdroging wordt verminderd en de cake langer vers blijft. Let op dat de textuur van de cake enigszins kan veranderen na vacumeren, maar de smaak en versheid worden behouden.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je de cake invriest, leg een vel bakpapier tussen elke plak cake. Dit voorkomt dat de plakken aan elkaar plakken, waardoor je gemakkelijk precies zoveel kunt ontdooien als je nodig hebt zonder de hele cake te moeten ontdooien.
  2. Silica gel absorbeert vocht, waardoor je cake langer vers blijft in de vriezer. Plaats een klein zakje silica gel in de luchtdichte doos samen met de cake om te voorkomen dat ijs zich vormt op de cake.
  3. Als je cake met fruit maakt, zoals een frambozencake, voeg dan bevroren fruit toe aan het beslag voordat je het bakt. Het fruit behoudt zijn smaak en textuur beter tijdens het invriezen en ontdooien.
  4. Plaats de cake op een bakplaat in de vriezer voordat je hem in een bak of zak doet. Dit zorgt ervoor dat de cake sneller en gelijkmatiger bevriest, wat de vorming van ijskristallen vermindert en de structuur van de cake beter behoudt.
  5. Maak een simpele suikerstroop door gelijke delen suiker en water te verhitten en laat dit afkoelen. Bestrijk de cake licht met de suikerstroop voordat je hem invriest. Dit helpt om de cake vochtig te houden en verbetert de smaak na het ontdooien.
  6. Wikkel de cake eerst in huishoudfolie en vervolgens in aluminiumfolie. Dit dubbele laag systeem zorgt voor een betere bescherming tegen vriesbrand en verlengt de houdbaarheid van de cake in de vriezer.
  7. Snij de cake in individuele porties voordat je hem invriest. Dit maakt het makkelijker om slechts één portie tegelijk te ontdooien en te consumeren, waardoor je de rest van de cake vers houdt voor later gebruik.
  8. Zorg ervoor dat je alle verpakte cake duidelijk labelt met de inhoud en de datum van invriezen. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat je altijd de oudste cake eerst gebruikt, wat helpt om verspilling te voorkomen.

Veelgestelde vragen

Kan ik cake invriezen?
Ja, cake kan prima worden ingevroren om het langer vers te houden.

Hoe moet ik de cake invriezen?
Zorg ervoor dat de cake volledig is afgekoeld voordat je hem invriest. Wikkel de cake stevig in plasticfolie of aluminiumfolie en plaats hem in een luchtdichte vrieszak of bakje.

Hoelang kan ik cake in de vriezer bewaren?
Over het algemeen kun je cake tot 2 tot 3 maanden in de vriezer bewaren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.

Hoe ontdooi ik ingevroren cake?
Haal de ingevroren cake uit de vriezer en laat hem in de koelkast ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts. Hierdoor kan de cake geleidelijk ontdooien en blijft hij lekker en sappig.

Kan ik cake direct vanuit de vriezer eten?
Hoewel je cake direct uit de vriezer kunt eten, is het meestal smakelijker om hem eerst te ontdooien, zodat hij zijn textuur en smaak kan herstellen.

Kan ik glazuur of topping op de cake aanbrengen voordat ik hem invries?
Het wordt over het algemeen aanbevolen om cake zonder glazuur of topping in te vriezen. Als je wilt, kun je de cake eerst invriezen en hem dan later versieren nadat hij is ontdooid.

Hoe kan ik de kwaliteit van ingevroren cake behouden?
Zorg ervoor dat de cake goed is verpakt om te voorkomen dat er vriesbrand ontstaat. Gebruik luchtdichte verpakkingen en vermijd temperatuurschommelingen in de vriezer.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept