Site Overlay
Cheesecake invriezen

Cheesecake invriezen

Cheescake invriezen is mogelijk voor zowel een ongebakken als een gebakken cheesecake. De cheesecake wordt doorgaans ook als dessert gebruikt, anders dus als de kwarktaart die we vaker in Nederland maken.

Wel moeten we verschil maken tussen een gebakken cheesecake en een ongebakken cheesecake voor wat betreft het invriezen.

Ook moet je opletten bij gekochte cheesecakes, want veelal worden deze al ingevroren, tenzij deze door de bakker vers gemaakt worden.

Ook hierbij is het van toepassing dat je een cheesecake geen tweede keer moet invriezen, want daardoor kunnen smaak en textuur minder worden.

Hoe Cheescake invriezen?

Een gebakken cheesecake invriezen, daarbij moet je de taart eerst een nacht in de koelkast laten opstijven voordat je de taart kunt invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord cheesecake invriezen
Voorbereidingstijd 12 uur 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 12 uur 10 minuten
Porties 10 Stukjes
calorieën 323 kcal

Ingrediënten

  • 1 Cheesecake

Instructies

  1. Een gebakken cheesecake dus eerst 12 uur in de koelkast laten opstijven.

  2. De taart in stukken snijden en in vershoudfolie wikkelen.

  3. Wikkel de cake stevig in plastic folie.

  4. Luchtdicht verpakken in speciale taartdoos of diepvrieszakjes.

  5. Voorzien van etiket met naam en datum.

  6. 24 uur invriezen in de vriezer.

Bij een ongebakken cheesecake hoef je dus niet de taart in de koelkast te laten opstijven.

Mij Hoe ik cheesecake invries?

Als ik een cheesecake wil invriezen, benader ik het met dezelfde zorg en precisie als waarmee ik de taart oorspronkelijk heb gemaakt. De textuur van een cheesecake is delicaat, een mengeling van luchtige roomkaas en soms een krokante bodem. Om ervoor te zorgen dat die textuur behouden blijft tijdens het invriezen, zorg ik ervoor dat de taart volledig is afgekoeld. Dit is essentieel om te voorkomen dat er condens ontstaat, wat de taart zou kunnen verzadigen en zompig maakt.

Ik wikkel de cheesecake altijd in meerdere lagen vershoudfolie. Zo voorkom ik dat er lucht bij komt, wat vriesbrand kan veroorzaken. De folie moet strak om de taart zitten, maar ik let erop dat ik de decoratieve bovenlaag niet beschadig, vooral als er fruit of chocolade op ligt. Soms leg ik de taart eerst een uurtje in de vriezer om hem wat steviger te maken voordat ik hem inpak. Dit zorgt ervoor dat hij zijn vorm behoudt en ik hem makkelijker kan hanteren.

Wanneer het moment daar is om de cheesecake te ontdooien, ben ik geduldig. Ik haal hem minstens een dag van tevoren uit de vriezer en laat hem rustig in de koelkast ontdooien. Dit langzame ontdooien zorgt ervoor dat de vochtbalans behouden blijft en de taart niet zompig wordt. Na al die zorg en aandacht is het moment van aansnijden des te bevredigender, want de smaak en textuur zijn precies zoals ik het wil: romig, vol en precies zoet genoeg.

Cheesecake ontdooien en bereiden

Een cheesecake rustig laten ontdooien in de koelkast.

Hoe lang kun je een cheesecake bewaren?

Een cheesecake kun je slechts een maand in de vriezer bewaren.

Een cheesecake moet je in de koelkast bewaren, ander kan de taart snel bederven.

In de koelkast kun je de cheesecake nog 2 tot 3 dagen bewaren voordat de kwaliteit minder wordt. Bij langer bewaren kan de bodem zich vol vocht zuigen, en dat is niet lekker.

Cheesecake langer bewaren met behulp van vacumeren.

Nee, cheesecake is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren, omdat de vacuümverpakking de textuur kan verstoren en de vulling kan samendrukken. Het wordt aanbevolen om cheesecake op de traditionele manier te bewaren.

In de koelkast blijft het meestal 3 tot 5 dagen goed wanneer het luchtdicht wordt verpakt in een afgesloten bakje of folie. In de vriezer kan de cake tot 1 tot 2 maanden worden bewaard in een goed afgesloten diepvrieszak of bakje.

Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je hem verpakt en bewaart, en dat hij goed is verpakt om uitdroging en geuroverdracht te voorkomen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Het lijkt misschien logisch, maar haast kan funest zijn. Als je cheesecake nog warm is en je stopt hem in de vriezer, krijg je condensvorming. Dit water kan je korst slap maken en je cheesecake een vreemde textuur geven. Dus, laat je cheesecake minstens op kamertemperatuur komen en misschien zelfs een tijdje in de koelkast staan voor je hem invriest.
  2. Gewoon aluminiumfolie gebruiken is niet genoeg. Als je een extra laag bakpapier toevoegt, help je om de structuur en de smaak van de cheesecake beter te bewaren. De folie houdt de lucht buiten, maar het bakpapier voorkomt dat de folie aan je cheesecake blijft plakken. Het is echt een gouden combinatie.
  3. Hoewel je misschien denkt dat het handig is om de hele taart in één keer in te vriezen, is het eigenlijk veel praktischer om hem in porties te snijden. Zo kun je per keer een stukje ontdooien in plaats van de hele taart. Bovendien helpt het de cheesecake sneller en gelijkmatiger te ontdooien zonder dat de textuur verloren gaat.
  4. Wil je echt het maximale uit je ingevroren cheesecake halen? Gebruik dan een luchtdichte diepvriesbak nadat je de taart in folie hebt gewikkeld. Dit geeft een extra beschermingslaag tegen vriesbrand en zorgt ervoor dat geen vreemde vriezerluchtjes de smaak van je cheesecake verpesten.
  5. Je zou misschien in de verleiding komen om die heerlijke toppings zoals fruit, slagroom of chocolade direct mee in te vriezen, maar dit kan een rommeltje worden. De textuur van bijvoorbeeld fruit kan flink veranderen in de vriezer. Voeg daarom je toppings pas toe nadat je de cheesecake hebt ontdooid voor het beste resultaat.
  6. Snelheid is je vijand als het gaat om het ontdooien van cheesecake. Laat de cheesecake langzaam ontdooien in de koelkast, minimaal 8 uur of een nacht. Op deze manier behoudt hij zijn romige textuur en zal de korst niet zompig worden. Ontdooien op het aanrecht klinkt misschien sneller, maar je loopt het risico op een minder smakelijke cheesecake.
  7. Je cheesecake zal niet eeuwig goed blijven in de vriezer, maar je kunt hem zeker 1 tot 2 maanden zonder problemen bewaren. Na die tijd begint de textuur en smaak langzaam achteruit te gaan. Maak daarom een datumlabel als je de cheesecake invriest, zodat je altijd weet wanneer het tijd is om van die heerlijke taart te genieten.
  8. Een slim trucje als je van plan bent om telkens maar één stukje te eten: wikkel elk stukje cheesecake apart in folie en vervolgens in een diepvrieszakje. Zo kun je snel een stukje pakken zonder de hele taart aan te hoeven raken.

Veelgestelde vragen

Kan ik cheesecake invriezen?
Ja, je kunt deze taart invriezen om het langer te bewaren.

Moet ik mijn cheesecake in de vriezer zetten voordat ik hem invries?
Ja, het is het beste om het eerst in de koelkast te koelen voordat je hem in de vriezer plaatst. Dit helpt voorkomen dat de cheesecake te veel vocht verliest tijdens het invriezen.

Hoe moet ik mijn cheesecake verpakken voordat ik het invries?
Wikkel de cake stevig in plastic folie om te voorkomen dat er lucht bij komt en vries het dan in een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbak in.

Hoe lang kan ik cheesecake invriezen?
Het kan tot ongeveer 1 tot 2 maanden in de vriezer worden bewaard. Na verloop van tijd kan de kwaliteit echter achteruitgaan.

Hoe ontdooi ik bevroren cheesecake?
Het beste is om bevroren taart langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van de cheesecake.

Kan ik bevroren cheesecake direct serveren na het ontdooien?
Ja, je kunt de cake direct serveren nadat het volledig is ontdooid. Het kan echter een iets zachtere textuur hebben dan vers bereide cheesecake.

Kan ik de cheesecake opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt afgeraden om taart opnieuw in te vriezen nadat het volledig is ontdooid, omdat dit de textuur en kwaliteit van de cheesecake kan beïnvloeden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept