Site Overlay
Chinese kool invriezen

Chinese kool invriezen

Chinese kool invriezen kun je het beste doen door de groente eerst kort te blancheren. Door dit kort koken kan de groente langer bewaard worden.

Zonder blancheren kan de Chinese kool slechts een maand of drie bewaard worden. Voor een dergelijke korte bewaarperiode kun je de kool niet echt in grote hoeveelheden invriezen.

Met blancheren, wat eigenlijk niets anders dan kort koken is, wordt de Chinese kool een goede bewaargroente.

Hoe Chinese kool invriezen?

Chinese kool invriezen doe je altijd met verse groente, waarvan de binnenkant van de kool nog mooi geelgroen is. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Chinese kool invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Kool
calorieën 12 kcal

Ingrediënten

  • 1 Hele Chinese kool

Instructies

  1. Snij de Chinese kool in de lengte doormidden, en verwijder het harde gedeelte uit de kool.

  2. Snij het in stukjes of reepjes, en was daarna de kool goed.

  3. Breng water in een grote pan aan de kook, en voeg de kool toe.
  4. Gedurende 2 tot 3 minuten zachtjes laten koken, afgieten en afspoelen onder koud stromend water.
  5. Uit laten lekken en eventueel droog deppen met keukenpapier.

  6. Verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten.

  7. Voorzien van etiket met daarop datum en naam van de groente.

  8. Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik Chinese kool invries?

Chinese kool invriezen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ik altijd een voorraad van deze veelzijdige groente in huis heb. Ik eet het zo graag dat ik het liefst een flinke hoeveelheid tegelijk invries, zodat ik op elk moment een gezonde maaltijd kan bereiden. Het proces van invriezen helpt me om de smaak en voedingswaarde van de Chinese kool te behouden, zodat ik er maximaal van kan genieten, zelfs als het buiten het seizoen is.

Wanneer ik Chinese kool invries, begin ik met het zorgvuldig schoonmaken en blancheren van de bladeren. Het blancheren is essentieel omdat het de enzymen deactiveert die anders de smaak en textuur van de kool tijdens het invriezen zouden aantasten. Nadat ik de kool kort heb gekookt en snel heb afgekoeld in ijswater, droog ik de bladeren grondig af. Dit voorkomt dat er ijskristallen vormen, wat de kwaliteit van de groente negatief zou kunnen beïnvloeden.

Vervolgens verdeel ik de kool in porties die precies groot genoeg zijn voor een maaltijd. Ik gebruik diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes om de kool in te bewaren. Door de zakjes plat te maken, kan ik ruimte besparen in mijn vriezer en de kool sneller laten ontdooien wanneer ik deze nodig heb. Het is altijd een goed gevoel om te weten dat ik een snelle en gezonde optie achter de hand heb, vooral op drukke dagen wanneer ik weinig tijd heb om te koken.

Chinese kool ontdooien en bereiden

Als je de Chinese kool wilt koken, kun je de groente het beste in de koelkast laten ontdooien.

Wil je de groente wokken, dan kan de groente nog bevroren in de pan gedaan worden.

Hoelang kun je Chinese kool bewaren?

Buiten de koelkast kan deze koolsoort 1 tot 2 weken bewaard worden, in de koelkast 2 tot 4 weken. Bij voorkeur dan los in de groentelade.

Is de kool aangesneden, dek dan de snede af met vershoudfolie.

Gesneden kool kan in de koelkast maximaal 2 dagen bewaard worden.

In de vriezer kun je deze kool 12 maanden bewaren.

Chinese kool langer bewaren met behulp van vacumeren.

Chinese kool is geschikt om te vacumeren. Door het vacuüm verpakken blijft de Chinese kool langer vers en behoudt het zijn smaak en voedingsstoffen beter. In de koelkast kan vacuümverpakte Chinese kool doorgaans tot 2 tot 3 weken houdbaar zijn, terwijl het ongeveer 8 tot 12 maanden in de vriezer kan worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat. Zorg ervoor dat de Chinese kool voor het vacumeren goed wordt gewassen, gedroogd en in geschikte porties wordt verdeeld voordat je het vacuümverpakt. Dit helpt bij het behouden van de kwaliteit en vergemakkelijkt het ontdooien en gebruik ervan later.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je Chinese kool invriest, is het belangrijk om het te blancheren. Dit betekent dat je de kool kort kookt, ongeveer 2 tot 3 minuten, en daarna direct in ijswater dompelt. Dit helpt om de kleur, smaak en voedingsstoffen te behouden. Vergeet niet om de kool goed te laten uitlekken en drogen voordat je het invriest.
  2. Voordat je de kool invriest, snijd je hem het beste in kleine stukjes. Dit maakt het later makkelijker om de juiste porties te gebruiken en voorkomt dat je grote, bevroren blokken moet ontdooien. Bovendien zorgt het ervoor dat de kool gelijkmatig bevriest, wat de textuur ten goede komt.
  3. Om vriesbrand te voorkomen, is het essentieel om de Chinese kool in luchtdichte zakken of bakjes te bewaren. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze sluit. Dit helpt om de kool langer vers te houden en voorkomt dat het uitdroogt.
  4. Leg de stukjes Chinese kool eerst op een bakplaat of een groot bord en vries ze in totdat ze stevig zijn. Dit voorkomt dat de stukjes aan elkaar plakken. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in zakken of bakjes doen. Dit maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te nemen die je nodig hebt.
  5. Wil je echt zeker zijn dat je Chinese kool goed beschermd is tegen vriesbrand? Wikkel de stukjes dan in rijstpapier voordat je ze in de zakken stopt. Dit geeft een extra laag bescherming en helpt om de textuur van de kool te behouden.
  6. Je hoeft bevroren Chinese kool niet eerst te ontdooien voordat je het kookt. Voeg de stukjes direct toe aan je roerbakgerechten, soepen of stoofschotels. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de kool zijn knapperigheid behoudt.
  7. Verdeel de Chinese kool in porties voordat je het invriest. Dit is handig voor snelle maaltijden. Je kunt bijvoorbeeld alvast porties maken voor eenpansgerechten of soepen, zodat je op drukke dagen alleen maar de juiste zak hoeft te pakken en direct kunt beginnen met koken.

Kun je Chinese kool bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren Chinese kool gebruiken in gerechten. Bevroren Chinese kool is vaak al kort na de oogst ingevroren om de versheid te behouden. Om bevroren Chinese kool te gebruiken, hoef je hem alleen maar te ontdooien volgens de instructies op de verpakking. Vervolgens kun je hem toevoegen aan verschillende gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels en salades. Zorg ervoor dat je de Chinese kool grondig verhit voordat je hem consumeert om eventuele bacteriën te doden en de veiligheid te waarborgen.

Veelgestelde vragen

Kan ik Chinese kool invriezen?
Ja, je kunt de Chinese kool invriezen om de versheid te behouden en het langer te bewaren.

Moet ik Chinese kool voorbereiden voordat ik het invries?
Ja, het is aan te raden om deze kool eerst te wassen, te drogen en in geschikte stukken te snijden voordat je het invriest.

Hoe moet ik Chinese kool invriezen?
Verdeel het in stukken of repen, plaats ze in een luchtdichte vrieszak of vriesbakje, en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de verpakking verwijdert voordat je het sluit.

Hoelang kan ik ingevroren Chinese kool bewaren?
Ingevroren Chinese kool kan tot 8-12 maanden worden bewaard in de vriezer bij een constante temperatuur van -18 °C.

Hoe ontdooi ik ingevroren Chinese kool?
Ontdooi de ingevroren Chinese kool langzaam in de koelkast om de structuur te behouden. Je kunt het ook direct gebruiken in gerechten zonder te ontdooien als je het gaat koken, bakken of roerbakken.

Kan ik ingevroren Chinese kool rauw eten?
Ingevroren Chinese kool wordt meestal gebruikt in gekookte gerechten zoals soepen, stoofschotels en roerbakgerechten. Het wordt niet aanbevolen om ingevroren Chinese kool rauw te eten vanwege de veranderingen in textuur en smaak na het invriezen.

Kan ik ingevroren Chinese kool opnieuw invriezen nadat het ontdooid is?
Het wordt niet aanbevolen om ingevroren Chinese kool opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is, omdat dit de kwaliteit van de kool kan verminderen en de kans op bederf kan vergroten. Het is beter om alleen de hoeveelheid Chinese kool te ontdooien die je nodig hebt voor eenmalig gebruik.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept