Site Overlay
Erwten invriezen

Erwten invriezen

Erwten invriezen is natuurlijk net zo goed mogelijk als andere peulvruchten, maar erwten uit blik kun je vanzelfsprekend niet goed invriezen.

Erwten uit blik hoef je niet in te vriezen. De erwten zijn door het inblikken bijzonder lang houdbaar. Kijk zelf maar eens naar de houdbaarheidsdatum op het blik.

Het komt vaak voor dat de houdbaarheid veel langer is dan bij ingevroren erwten.

De erwten hoeven dus niet uit het blik gehaald te worden op vervolgens in te vriezen. De houdbaarheid zou dan zelfs veel korter zijn, ongeveer 6 tot 10 weken.

Verse erwten, van de groenteboer of van eigen land, kun je prima invriezen, en worden dan ook lang houdbaar.

Voor diegene die het verschil al eens geproefd heeft tussen verse erwten en erwten uit blik, die weet waar we het over hebben.

Hoe Erwten invriezen?

Erwten invriezen is dus een prima optie om verse erwten langer houdbaar te maken. Wel moeten de peulvruchten eerst gedopt worden, dus uit de peul gehaald worden. Daarom ook vaak de naam doperwten. De erwten komen uit de dop. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord kikkererwten invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 81 kcal

Ingrediënten

  • 2 Kilo Ongedopte erwten

Instructies

  1. De gedopte erwten goed wassen.

  2. Water aan de kook brengen en de erwten voorzichtig in het water doen. Blancheer de erwten gedurende drie minuten.

  3. Afspoelen onder koud water om het kookproces te stoppen.

  4. In diepvriesbakken of diepvrieszakjes doen, en voorzien van label met naam en datum.

  5. 24 Uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik erwten invries?

Erwten invriezen is voor mij een ritueel dat elke zomer weer terugkomt. Zodra de eerste verse erwten op de markt verschijnen, weet ik dat het tijd is om de vriezer klaar te maken. Er is iets magisch aan het invriezen van erwten; het is alsof ik een stukje zomer bewaar voor de koude wintermaanden. Eerst dop ik de erwten, een taak die me altijd doet denken aan mijn oma die dit met eindeloos geduld deed. De knisperende schelpen en de frisse geur van de erwten brengen herinneringen naar boven.

Nadat de erwten zijn gedopt, blancheer ik ze kort. Dit betekent dat ik ze een paar minuten kook in kokend water en ze daarna snel afkoel in ijswater. Het blancheren helpt om de heldergroene kleur en de knapperige textuur van de erwten te behouden. Terwijl ik dit doe, denk ik altijd aan de gerechten die ik later in het jaar zal maken. Erwten in een romige risotto, een frisse toevoeging aan een salade, of gewoon als bijgerecht met een beetje boter en munt. De mogelijkheden zijn eindeloos en het vooruitzicht maakt me altijd blij.

Als de erwten eenmaal zijn afgekoeld, droog ik ze goed af en verspreid ik ze op een bakplaat om in te vriezen. Na een paar uur zijn ze hard genoeg om in zakjes te doen zonder aan elkaar te plakken. Deze stap is cruciaal omdat het ervoor zorgt dat ik precies de hoeveelheid erwten kan pakken die ik nodig heb, zonder een hele klomp bevroren erwten te moeten ontdooien. Elke keer als ik zo’n zakje uit de vriezer haal, voel ik een klein moment van voldoening. Ik weet dat ik een stukje zomer heb weten te vangen en dat ik, zelfs op de donkerste winterdagen, kan genieten van de frisse, zoete smaak van mijn geliefde erwten.

Erwten ontdooien en bereiden

Erwten kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.

Als de erwten ontdooit zijn hoef je ze alleen nog af te koken, hou daar wel rekening mee in verband met de blancheertijd voor het invriezen. De kooktijd na de tijd is dan ook korter.

Hoelang kun je erwten bewaren?

Erwten kun je tien tot twaalf maanden in de vriezer bewaren.

Verse erwten die nog in de peul zitten kun je 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.

Gedopte erwten kun je maximaal nog 2 dagen in de koelkast bewaren. We afdekken en daarna zo snel mogelijk koken.

Ontdooide erwten kun je na het koken in de koelkast nog twee dagen bewaren.

Erwten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door erwten vacuüm te verpakken, kun je hun houdbaarheid verlengen en hun versheid behouden.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte erwten tot ongeveer 1 tot 2 weken worden bewaard. In de vriezer kunnen vacuümverpakte erwten tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de vriesinstellingen van je vriezer.

Het is belangrijk om ze voor het vacuüm verpakken goed te wassen en te drogen om overtollig vocht te verwijderen, wat kan helpen om de kwaliteit van de erwten te behouden tijdens het bewaren. Zorg ervoor dat je de vacuümverpakkingen goed afsluit om lucht en vocht buiten te houden, waardoor de erwten langer vers blijven.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Iedereen zegt dat je erwten moet blancheren voor het invriezen, maar probeer ze eens kort te stomen in plaats van koken. Stoom ze maar 1 tot 2 minuten. Dit behoudt de kleur, smaak en voedingsstoffen beter. Na het stomen direct in ijswater leggen, dan drogen en invriezen.
  2. Voeg een takje munt of een paar blaadjes basilicum toe aan je zak met erwten voordat je ze invriest. De kruiden voegen een subtiele smaak toe die geweldig is als je de erwten later in een gerecht gebruikt. Het is een eenvoudige manier om wat extra smaak te geven zonder extra moeite.
  3. Spreid de geblancheerde erwten uit op een bakplaat en vries ze in voordat je ze in zakken doet. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en maakt het makkelijker om precies de hoeveelheid te nemen die je nodig hebt. Het is een beetje extra werk, maar het resultaat is het waard.
  4. Vul ijsblokjesvormen met geblancheerde erwten en een klein beetje water. Vries ze in en zodra ze bevroren zijn, kun je de blokjes in een zak doen. Dit is ideaal voor smoothies, soepen of als snelle groenteportie voor kinderen. Gewoon een paar blokjes eruit nemen en je bent klaar.
  5. Zorg ervoor dat je de zakken met erwten labelt met de datum van invriezen en misschien een tip of twee over hoe je ze het beste kunt gebruiken. Bijvoorbeeld, schrijf “Perfect voor erwtensoep” of “Voeg toe aan pasta”. Dit helpt je om creatief te blijven in de keuken en de erwten optimaal te benutten.
  6. Als je echt serieus bent over het invriezen van erwten, investeer dan in een vacuümapparaat. Door de lucht uit de zak te verwijderen, blijven de erwten veel langer vers en voorkom je vriesbrand. Dit is vooral handig als je een grote hoeveelheid erwten in één keer invriest.
  7. Maak een mix van groenten voordat je ze invriest. Voeg bijvoorbeeld wortels, maïs en erwten samen in één zak. Dit bespaart niet alleen ruimte in de vriezer, maar zorgt er ook voor dat je altijd een kant-en-klare groentemix hebt voor snelle roerbakgerechten of stoofschotels.
  8. Overweeg om herbruikbare siliconen zakken of bakjes te gebruiken in plaats van wegwerpplastic. Ze zijn milieuvriendelijker en je kunt ze steeds opnieuw gebruiken. Bovendien zijn ze vaak steviger en beter in het beschermen van je ingevroren erwten tegen vriesbrand.

Kun je erwten bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren erwten gebruiken in gerechten. Bevroren erwten zijn meestal snel ingevroren nadat ze zijn geoogst, wat helpt om hun smaak en voedingsstoffen te behouden. Ze zijn handig om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten, vooral als verse erwten niet beschikbaar zijn of buiten het seizoen zijn.

Je kunt ze toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, roerbakgerechten, en risotto’s. Ze hoeven meestal niet vooraf te worden ontdooid; je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer aan je gerecht toevoegen en ze laten koken tot ze gaar zijn.

Voor koude gerechten zoals salades of pastasalades kun je bevroren erwten ook gebruiken door ze kort te blancheren en vervolgens af te koelen voordat je ze aan je gerecht toevoegt.

Ze zijn een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kunnen gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kun je verse erwten invriezen?
Ja, deze peulvruchten kunnen worden ingevroren om ze langer houdbaar te maken.

Moet ik erwten blancheren voordat ik ze invries?
Ja, het is raadzaam om ze kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe moet ik erwten blancheren voordat ik ze invries?
Breng een pot met water aan de kook, voeg de erwtjes toe en kook ze gedurende 1 tot 2 minuten. Haal ze vervolgens uit het kokende water en dompel ze onmiddellijk onder in ijswater om het kookproces te stoppen. Laat ze uitlekken en dep ze droog voordat je ze invriest.

Moet ik erwten voorafgaand aan het invriezen ontdooien voordat ik ze gebruik?
Nee, bevroren erwtjes kunnen rechtstreeks vanuit de vriezer worden toegevoegd aan gerechten zonder vooraf te worden ontdooid.

Hoelang kan ik erwten in de vriezer bewaren?
Gewoonlijk kunnen erwtje tot 6 tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.

Kun je gekookte erwten invriezen?
Ja, gekookte erwten kunnen worden ingevroren, maar houd er rekening mee dat de textuur enigszins zacht kunnen worden bij het invriezen en ontdooien.

Welke soorten gerechten kan ik maken met bevroren erwten?
Ze kunnen worden gebruikt in diverse gerechten, waaronder soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, salades, en pastasauzen. Ze zijn een handige toevoeging aan verschillende maaltijden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept