Voedselveiligheid waarborgen
Een van de belangrijkste redenen om etiketten te gebruiken bij het invriezen, is om de voedselveiligheid te waarborgen. Door de inhoud en de datum van invriezen op het etiket te noteren, kun je ervoor zorgen dat je het voedsel consumeert, terwijl het nog veilig is om te eten.
Overzicht behouden
Etiketten helpen ook om een overzicht te houden over wat er in je vriezer zit. Het kan moeilijk zijn om te onthouden wat er in elke bak of zak zit, vooral als het voedsel al een tijdje bevroren is.
Efficiëntie verhogen
Door etiketten te gebruiken, kun je ook de efficiëntie van je vriezer verhogen. Je kunt snel en gemakkelijk vinden wat je nodig hebt zonder tijd te verspillen aan het zoeken en openen van verschillende bakken of zakken.
Aanbevolen merken en modellen
Diepvriesetiketten Herma 3770
26x40mm - Wit - 56 stuks
HERMA Diepvriesetiketten
wit 66x33.8 A4
Tupperware Etikettenhouder met diepvriesetiketten
Erg handig, cvooral als je veel invriest.
Diepvriesetiket 80x40mm
blanco (250 stuks) - [HACCP voedseletiket - Diepvriesetiketten]
Zelf zoeken?
Meer keuze heb je door zelf te zoeken, wij kunnen de volgende partners aanbevelen.
Hoe etiketten te gebruiken?
- Schrijf op het etiket wat je gaat invriezen en de datum van invriezen.
- Plak het etiket op de diepvriesbak of diepvrieszak voordat je het vult.
- Zorg ervoor dat het etiket goed zichtbaar is, zodat je in één oogopslag kunt zien wat erin zit.
Wat als je geen etiketten gebruikt?
De risico’s van het niet labelen van bevroren voedsel
Het niet labelen van je bevroren voedsel kan leiden tot voedselverspilling, omdat je mogelijk niet meer weet wat er in de bak of zak zit, of hoelang het al bevroren is. Bovendien kan het consumeren van bevroren voedsel dat te lang in de vriezer heeft gelegen, leiden tot gezondheidsproblemen.
Hoe kies je de juiste etiketten voor invriezen?
Belangrijke kenmerken van etiketten voor invriezen
Bij het kiezen van etiketten voor het invriezen, moet je op een paar dingen letten. Ze moeten bestand zijn tegen lage temperaturen en vocht, ze moeten goed blijven kleven, en ze moeten gemakkelijk te beschrijven zijn.
Mijn advies en tips?
- Voeg kleurcodes toe aan je etiketten om snel te kunnen zien wat er in de verpakking zit. Gebruik bijvoorbeeld blauw voor vis, rood voor vlees, en groen voor groenten. Dit helpt je om in één oogopslag de juiste items te vinden zonder alle etiketten te hoeven lezen.
- Het is niet alleen belangrijk om de datum te vermelden waarop je iets invriest, maar ook wanneer het product uiterlijk geconsumeerd moet worden. Dit voorkomt dat je voedsel te lang bewaart en helpt je om voedselverspilling tegen te gaan.
- Normale stiften of pennen kunnen vervagen of vlekken wanneer ze in contact komen met vocht in de vriezer. Gebruik waterdichte of permanente markers om ervoor te zorgen dat de tekst op je etiketten leesbaar blijft, zelfs in de diepvries.
- Overweeg herbruikbare etiketten van kunststof of siliconen die je kunt schoonmaken en opnieuw kunt gebruiken. Dit is duurzamer dan telkens nieuwe papieren etiketten te gebruiken en helpt je afval te verminderen.
- Schrijf niet alleen wat er in de verpakking zit, maar ook beknopte kookinstructies. Bijvoorbeeld, “opwarmen in magnetron 3 minuten op hoog” of “ontdooien in koelkast gedurende 12 uur”. Dit bespaart tijd en helpt je bij het snel en efficiënt bereiden van maaltijden.
- Print kleine QR-codes op je etiketten die je kunt scannen met je smartphone voor gedetailleerde informatie over het product, zoals ingrediënten, voedingswaarde, en zelfs recepten. Dit is vooral handig als je veel verschillende gerechten invriest.
- Hou een digitale lijst bij van alles wat je invriest, inclusief datum, hoeveelheid, en locatie in de vriezer. Dit kan een eenvoudige spreadsheet zijn of een speciale app. Zo kun je snel opzoeken wat je nog in de vriezer hebt zonder deze helemaal te moeten openen.
- Zorg ervoor dat je etiketten gemakkelijk te lezen zijn door in grote, duidelijke letters te schrijven. Vermijd het gebruik van sierlijke of kleine lettertypes. Dit maakt het gemakkelijker om snel te zien wat er in de verpakking zit, vooral als je haast hebt.
- Als je vaak dingen invriest die je binnen korte tijd weer gebruikt, zoals kruiden of kleine hoeveelheden bouillon, gebruik dan afneembare tape om je etiketten te bevestigen. Deze tape laat geen resten achter en maakt het gemakkelijk om etiketten te vervangen wanneer dat nodig is.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.