Frambozen invriezen, dat is natuurlijk vooral handig als het zomerfruit in overvloed in de winkels ligt. Dan kun je profiteren van lagere prijzen en een extra grote hoeveelheid voor een later tijdstip bewaren.
Of misschien heb jij wel eigen frambozenstruiken staan in de tuin of moestuin.
Frambozen zijn eigenlijk prima geschikt om in te vriezen. Want de vrucht kun je na ontdooien goed gebruiken voor taart en cake, in dessert, om ijs te maken, in een smoothie, of in een milkshake.
De vruchten zijn na het ontdooien wel iets slapper, maar de smaak is goed gebleven.
Hoe Frambozen invriezen?
Frambozen invriezen kan, maar je moet wel alleen verse frambozen gebruiken om in te vriezen.
Daardoor is het fruit ook na ontdooien lekker, en in de diepvriezer bovendien langer houdbaar.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 800 Gram Verse frambozen
Instructies
De frambozen schoonmaken, vieze exemplaren weggooien, goed wassen, en voorzichtig droog deppen.
In de diepvriesbak doen en in de vriezer plaatsen om in te vriezen.
Hoe ik frambozen invries?
Ik vries frambozen graag in wanneer ze vers zijn. Het proces begint met het selecteren van de mooiste en rijpste frambozen, die ik vervolgens zorgvuldig was. Nadat ze goed zijn gedroogd, spreid ik ze uit op een bakplaat, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken tijdens het invriezen. Het invriezen zelf doe ik in een enkele laag, wat voorkomt dat ze samenklonteren.
Zodra de frambozen volledig bevroren zijn, bewaar ik ze in luchtdichte zakjes of bakjes, klaar voor gebruik wanneer ik ze nodig heb. Deze methode behoudt hun smaak en textuur, wat ideaal is voor later gebruik in smoothies, desserts of zelfs als een frisse snack. De wetenschap dat ik het hele jaar door kan genieten van de smaak van zomerse frambozen, geeft me veel voldoening. In de winter, wanneer vers fruit schaarser is, kan ik nog steeds genieten van mijn favoriete bessen, en dat maakt al het werk de moeite waard.
Frambozen ontdooien en bereiden
Frambozen kun je het beste rustig ontdooien, en dus in de koelkast.
Maak je ijs, milkshake, smoothie, of iets dergelijks kun je gerust bevroren frambozen gebruiken.
Hoelang kun je frambozen bewaren?
Frambozen kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.
Verse frambozen kun je alleen in de koelkast bewaren, gedurende maximaal drie dagen. Niet in plastic bewaren, of afgedekt.
Je kunt snel zien of de vruchten niet meer goed zijn.
Beginnen de frambozen te ruiken, of zijn ze slap geworden, dan zijn de vruchten aan het bederven. Weggooien dus.
Frambozen langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuüm verpakken van frambozen kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:
- Spoel de frambozen voorzichtig af onder koud stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
- Laat het fruit uitlekken en dep ze voorzichtig droog met een schone keukendoek of keukenpapier.
- Verdeel de frambozen in gelijke porties en plaats ze in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de frambozen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
- Bewaar de vacuümverpakte frambozen in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.
Door het vacuüm verpakken van de frambozen wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de frambozen langer vers blijven. Let op dat de textuur en smaak van de frambozen behouden blijven na vacumeren. Verwerk de frambozen binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.
Mijn advies en tips?
- Om frambozen beter hun smaak en textuur te laten behouden, kun je ze invriezen in een lichte suikerstroop. Meng water met een beetje suiker, breng het aan de kook en laat afkoelen. Plaats de frambozen in een luchtdichte bakkenen giet de suikerstroop eroverheen voordat je ze invriest. Dit helpt om de bessen sappig te houden na het ontdooien.
- Om de kleur en smaak van frambozen te behouden, kun je ze besprenkelen met een beetje citroensap voordat je ze invriest. Het zuur in het citroensap helpt om de kleur helder te houden en voorkomt dat de bessen bruin worden.
- Verspreid de frambozen in een enkele laag op een bakplaat en zet ze in de vriezer. Dit voorkomt dat de bessen aan elkaar kleven. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte zak of bak doen. Zo kun je ze later gemakkelijk per stuk gebruiken.
- Gebruik een dunne laag maizena om de frambozen lichtjes te bestuiven voordat je ze invriest. Dit helpt om overtollig vocht op te nemen en voorkomt dat de bessen papperig worden als ze ontdooid zijn.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan om de frambozen in te pakken voordat je ze invriest. Het verwijderen van lucht uit de verpakking helpt om vriesbrand te voorkomen en verlengt de houdbaarheid van de bessen.
- Plaats enkele frambozen in ijsblokjesvormen en vul deze met water of vruchtensap. Vries ze in en gebruik de frambozen ijsblokjes later in drankjes of smoothies. Dit is een leuke manier om frambozen op een creatieve manier te bewaren en gebruiken.
- Verdeel frambozen in kleine porties voordat je ze invriest. Gebruik bijvoorbeeld kleine zakjes of bakjes die precies genoeg frambozen bevatten voor één smoothie of gerecht. Dit maakt het gemakkelijker om precies de juiste hoeveelheid te ontdooien zonder verspilling.
- Plaats de ingevroren frambozen eerst in een kleine zak en vervolgens in een grotere, luchtdichte zak of bak. Dit helpt om de bessen extra te beschermen tegen vriesbrand en behoudt de kwaliteit langer.
- Zorg ervoor dat je de verpakking van de frambozen goed labelt met de datum van invriezen. Dit helpt je om bij te houden hoelang de bessen al in de vriezer liggen, zodat je ze binnen een redelijke tijd kunt gebruiken voor optimale smaak en kwaliteit.
Veelgestelde vragen
Hoe bereid ik frambozen voor op invriezen?
Spoel de frambozen voorzichtig af onder koud water en laat ze vervolgens goed drogen op een schone theedoek of keukenpapier.
Moet ik frambozen voor het invriezen blancheren?
Nee, frambozen hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren. Ze kunnen direct worden ingevroren zonder voorafgaande behandeling.
Moet ik suiker toevoegen voordat ik frambozen invries?
Het toevoegen van suiker is optioneel. Sommige mensen vinden het lekker om suiker toe te voegen aan de frambozen voordat ze worden ingevroren, vooral als ze later worden gebruikt voor bakken of het maken van jam. Dit kan helpen bij het behouden van de smaak en textuur.
Kan ik frambozen invriezen in een plastic zakje?
Ja, je kunt frambozen invriezen in luchtdichte plastic zakjes of bakjes. Zorg ervoor dat je de zakjes goed sluit om te voorkomen dat er lucht bij komt, wat kan leiden tot vriesbrand.
Hoelang blijven ingevroren frambozen goed?
Ingevroren frambozen blijven over het algemeen tot 6 tot 12 maanden goed als ze op de juiste manier worden bewaard in de vriezer bij een constante temperatuur van -18 °C of lager.
Kunnen ingevroren frambozen direct worden gebruikt in recepten?
Ja, ingevroren frambozen kunnen direct worden gebruikt in recepten zonder vooraf te ontdooien. Ze zijn vooral handig voor smoothies, jam, sauzen en gebak.
Hoe kan ik ingevroren frambozen het beste ontdooien?
Voor het beste resultaat kun je ingevroren frambozen in de koelkast laten ontdooien. Als je snel frambozen nodig hebt, kun je ze ook in een kom met koud water plaatsen om ze sneller te ontdooien. Gebruik ze direct nadat ze volledig ontdooid zijn voor optimale smaak en textuur.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.