Frikandel invriezen is een goede bewaarmethode, je kunt namelijk overgebleven of te veel gekochte frikandellen langer bewaren dan in de koelkast.
Maar wat is een frikandel eigenlijk? De frikandel is eigenlijk een langwerpige donkergekleurde staaf, deze wordt uit verschillende soorten vlees gemaakt, en de frikandel wordt natuurlijk warm gefrituurd gegeten.
Hoewel je frikandel ook kunt bakken en kunt grillen op de barbecue.
Let wel erop:
De frikandel wordt best wel vaak met de Duitse frikadelle vergeleken, maar de Duitse frikadelle is een plat gedrukte gehaktbal. Dus helemaal anders dan de Nederlandse frikandel.
Waar je ook op moet letten is, want de meeste mensen kopen de frikandellen natuurlijk kant-en-klaar in de supermarkt dat je frikandellen die ontdooit zijn niet meer opnieuw kunt invriezen.
Tenzij ze reeds gebakken of gefrituurd zijn. Nog niet gebakken frikandellen zouden namelijk eerder bederven, zelfs in de vriezer.
Hoe Frikandel invriezen?
Bij frikandel invriezen heb je natuurlijk een verschil tussen de zelfgemaakte frikandel en de frikandel uit de supermarkt.
Ingrediënten
- 8 Frikandellen
Instructies
De zelfgemaakte of onverpakte frikandel kun je het beste in een diepvriesbak of diepvrieszak doen.
Is de Hollandse specialiteit verpakt, dan kun je deze het beste gewoon in de verpakking laten.
Leg de frikandel in de vriezer, bij voorkeur in het vak voor invriezen, laat de frikandel minimaal voor 24 uur in de vriezer.
Als je deze 24 uur in de vriezer hebt, kun je er gemakkelijk een paar uit de verpakking halen en de rest verder in de vriezer laten invriezen. Eventueel kun je er velletjes vetvrij papier tussen leggen voordat je ze invriest.
Daardoor kun je gemakkelijker de hoeveelheid uit de vriezer halen die je nodig hebt, want de frikandellen vriezen niet aan elkaar vast.
Hoe ik frikandel invries?
Frikandel invriezen is iets wat ik regelmatig doe, vooral omdat ik er zo van houd. Er gaat niets boven een lekkere frikandel op een luie zondagmiddag of als snelle snack na een lange werkdag. Het proces om ze goed in te vriezen en daarna weer op te warmen, heb ik inmiddels helemaal onder de knie.
Het begint allemaal met het kiezen van de juiste frikandellen. Ik koop meestal een flinke voorraad bij de supermarkt, vooral als ze in de aanbieding zijn. Thuisgekomen, pak ik ze meteen uit en leg ze op een bakplaat, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. Vervolgens zet ik de bakplaat een paar uur in de vriezer. Na deze eerste stap zijn de frikandellen goed bevroren en kunnen ze in een diepvrieszak worden gestopt. Op deze manier kan ik ze per stuk pakken wanneer ik trek heb, zonder dat ik een hele klomp ontdooide frikandellen heb.
Wanneer ik zin heb in een frikandel, haal ik er een uit de vriezer en laat ik die rustig ontdooien in de koelkast, meestal de avond van tevoren. Soms ben ik echter zo ongeduldig dat ik ze direct in de oven of friteuse gooi vanuit de vriezer. De smaak blijft heerlijk en ik kan genieten van mijn favoriete snack, of het nu een gewone middag is of tijdens een gezellig feestje met vrienden.
Frikandellen invriezen en klaarmaken is een van die kleine dingen die mijn leven net wat makkelijker maken. Het is een simpele manier om altijd iets lekkers in huis te hebben zonder elke keer naar de supermarkt te moeten rennen. Bovendien zorgt het ervoor dat ik altijd voorbereid ben op onverwachte bezoekjes of gewoon wanneer ik zelf zin heb in een snelle, smakelijke hap.
Frikandel ontdooien en bereiden
Frikandel kun je op verschillende manieren ontdooien.
Let er wel op dat je de frikandel uit de winkel niet tijdens het boodschappen doen laat ontdooien, deze kun je dan namelijk niet nog een tweede keer invriezen.
Je kunt de frikandel in de koelkast laten ontdooien, maar dit hoeft natuurlijk niet per se.
Als je geen tijd, of zin hebt om de frikandel te ontdooien, dan kun je deze ook bevroren in de friteuse doen, hier duurt het ongeveer 4 tot 6 minuten tot dat de frikandel klaar is om te eten. Vaak worden ze bij deze methode iets lekkerder.
Hoelang kun je Frikandel bewaren?
De frikandel kun je gefrituurd of gebakken maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Zijn deze nog niet gefrituurd of gebakken, dan kun je deze tot dat de tenminste houdbaar tot datum bereikt is bewaren.
Is deze datum bereikt, dan let erop dat de frikandel niet meer veilig is om te eten.
De nog niet gefrituurde of gebakken frikandel is in de viezer maximaal 6 maanden houdbaar. Is de frikandel al gefrituurd of gebakken, dan kun je deze maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.
Frikandel langer bewaren met behulp van vacumeren.
Om frikandellen langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:
- Laat de frikandellen volledig afkoelen na het bakken of frituren.
- Plaats ze in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat de frikandellen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
- Bewaar de vacuümverpakte frikandellen in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.
Door het vacuüm verpakken wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de frikandellen langer vers blijven. Let op dat de smaak en textuur van de frikandellen behouden blijven na vacumeren. Verbruik de frikandellen binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.
Kun je stukjes frikandel bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren stukjes frikandel gebruiken in gerechten. Net als bij bevroren groenten kunnen bevroren stukjes frikandel worden gebruikt in gerechten zoals stoofschotels, ovenschotels, en zelfs in pastagerechten. Zorg er wel voor dat je de kooktijd aanpast om ervoor te zorgen dat de stukjes frikandel volledig gaar zijn voordat je het gerecht serveert. Het kan ook nuttig zijn om de stukjes frikandel vooraf te ontdooien als je niet zeker bent over de kooktijd of als je ze gelijkmatiger wilt verwarmen. Over het algemeen kunnen bevroren frikandelstukjes een handige en smakelijke toevoeging zijn aan verschillende gerechten.
Mijn advies en tips?
- Zorg ervoor dat je frikandellen invriest op de dag dat je ze koopt. Hoe verser de frikandel, hoe beter de smaak na het ontdooien. Een frikandel die al dagen in de koelkast ligt, verliest zijn structuur en smaak als je hem later invriest en weer ontdooit.
- Leg elke frikandel apart op een bakplaat of bord en zet deze eerst los in de vriezer. Na ongeveer een uur zijn ze stevig genoeg om samen in een zak te doen zonder aan elkaar te plakken. Dit voorkomt dat je later een groot blok bevroren frikandellen hebt dat je met brute kracht uit elkaar moet halen.
- Gebruik eerst een plastic zak en daarna een diepvriesdoos om je frikandellen in te vriezen. Dit dubbele beschermingssysteem voorkomt vriesbrand en houdt de frikandellen langer vers. Bovendien voorkomt het dat de geur van frikandellen zich verspreidt in de vriezer.
- Vergeet niet de datum van invriezen op de verpakking te schrijven. Frikandellen blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer, maar na deze tijd kan de smaak minder worden. Met de datum weet je precies hoelang ze al in de vriezer liggen en kun je de oudste eerst opeten.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan voor je frikandellen. Door al de lucht uit de verpakking te halen, blijven je frikandellen langer goed en behouden ze beter hun smaak en textuur. Dit is vooral handig als je van plan bent ze langer dan een maand te bewaren.Laat je frikandellen langzaam ontdooien in de koelkast in plaats van op kamertemperatuur. Dit zorgt voor een gelijkmatigere ontdooiing en voorkomt dat de frikandel zompig wordt. Plan dus een dag vooruit als je weet dat je frikandellen wilt eten.
- Ontdooi frikandellen nooit in de magnetron. Dit kan de textuur en smaak aantasten, en vaak worden ze ongelijkmatig warm waardoor sommige delen nog bevroren zijn terwijl andere te zacht worden. Geduld is een schone zaak bij het ontdooien.
- Als je je frikandellen direct na het invriezen frituurt, zorg er dan voor dat de olie niet te heet is. Begin met een iets lagere temperatuur en verhoog deze geleidelijk. Dit zorgt ervoor dat de frikandel gelijkmatig gaart zonder dat de buitenkant te snel bruin wordt, terwijl de binnenkant nog koud is.
Veelgestelde vragen
Kun je frikandel invriezen?
Ja, frikandellen kunnen zonder problemen worden ingevroren.
Hoelang kun je frikandellen invriezen voordat ze bederven?
Frikandellen kunnen tot ongeveer 3 maanden worden ingevroren voordat de kwaliteit begint af te nemen.
Moet je frikandellen eerst laten afkoelen voordat je ze invriest?
Ja, het is het beste om frikandellen eerst volledig te laten afkoelen voordat je ze invriest om condensatie te voorkomen.
Wat is de beste manier om frikandellen in te vriezen?
Leg de afgekoelde frikandellen op een bakplaat en plaats ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een luchtdichte vrieszak of vriesbak.
Moet ik frikandellen ontdooien voordat ik ze opwarm?
Het is niet nodig om frikandellen volledig te ontdooien voordat je ze opwarmt, maar het kan helpen om de opwarmtijd te verkorten.
Hoe warm ik bevroren frikandellen op?
Je kunt bevroren frikandellen opwarmen in de oven, airfryer of frituurpan tot ze volledig doorwarmd zijn.
Kun je frikandellen opnieuw invriezen nadat ze zijn ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, inclusief frikandellen, omdat dit de kwaliteit en smaak kan beïnvloeden. Het is het beste om alleen de hoeveelheid frikandellen te ontdooien die je van plan bent te consumeren.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.