Gehaktballen invriezen en dit populaire stuk vlees voor langere tijd bewaren. Je kunt daarbij op twee verschillende manieren invriezen; rauw of gebraden.
Rauw is natuurlijk eigenlijk hetzelfde als gehakt invriezen.
Gebraden gehaktballen gaat op een iets andere manier.
Hoe gehaktballen invriezen?
Rauwe gehaktballen kun je simpel in een diepvrieszak doen en in de vriezer invriezen.
Bij gebraden gehaktballen kun je het beste de onderstaande stappen volgen zodat het vlees lang houdbaar blijft.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 4 Gehaktballen
Instructies
Gebraden gehaktballen eerst laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
Plaats de gehaktballen bij voorkeur in een diepvriesbak, hoewel een diepvrieszak ook mogelijk is.
Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en invriesdatum.
In de vriezer plaatsen en gedurende een dag laten invriezen op minimaal minus 18 graden.
Hoe ik gehaktballen invries?
Het invriezen van gehaktballen is een kunst op zich, vooral als ik wil zorgen dat de smaak en textuur perfect blijven. Eerst zorg ik ervoor dat de gehaktballen volledig afgekoeld zijn. Als ik ze te snel invries, ontstaat er condens en kan het vocht in de ballen veranderen in ijs, wat de structuur aantast. Dat zou zonde zijn, want een goede gehaktbal moet sappig en mals blijven, zelfs na het invriezen. Dus ik wacht geduldig af tot ze zijn afgekoeld, om ze vervolgens goed voor te bereiden voor de vriezer.
Voordat ik de gehaktballen daadwerkelijk in de vriezer stop, leg ik ze eerst op een bakplaat en zet ik ze in de vriezer om voor te vriezen. Dit wordt ook wel ‘individueel invriezen’ genoemd. Op deze manier voorkom ik dat ze aan elkaar kleven als ze eenmaal volledig bevroren zijn. Nadat ze stevig zijn ingevroren, haal ik ze eruit en verpak ik ze in diepvrieszakjes of luchtdichte bakjes. Belangrijk detail: ik zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk lucht uit de zakjes druk. Lucht in de verpakking kan leiden tot vriesbrand, wat de smaak en kwaliteit van de gehaktballen negatief beïnvloedt.
Als alles goed is verpakt, label ik de zakjes met de datum. Gehaktballen blijven in principe zo’n drie maanden goed in de vriezer, maar ik let er altijd op om ze binnen die periode op te eten voor de beste smaak. Bij het ontdooien ben ik ook zorgvuldig. Ik zet ze de avond van tevoren in de koelkast, zodat ze rustig kunnen ontdooien zonder dat de textuur wordt aangetast. Vervolgens warm ik ze rustig op in de pan of oven, waarbij ik ze regelmatig bedruip met een beetje jus of boter om ze weer op smaak te brengen. Zo smaakt elke gehaktbal net zo lekker als toen hij vers uit de pan kwam.
Gehaktballen ontdooien en bereiden
Rauwe gehaktballen plaats je afgedekt in de koelkast om te ontdooien. Bij voorkeur uit diepvries op een bord en afdekken.
Bij gebraden gehaktballen kun je de op het aanrecht ontdooien, maar ook hier heeft de voorkeur om deze op een bord te leggen en afgedekt in de koelkast te ontdooien.
In de koelkast ontdooien duurt weliswaar wat langer, maar het vlees blijft lekkerder.
Hoe lang kun je gehaktballen bewaren?
Ingevroren gebraden gehaktballen kun je drie maanden bewaren, ingevroren rauwe gehaktballen zijn ook ongeveer drie maanden houdbaar.
Bij gehakt, en dus ook bij rauwe gehaktballen is iets aan de hand dat bij veel andere ingevroren levensmiddelen niet zo is. Ontdooit gehakt kun je namelijk nog een keer invriezen. Handig als je te veel uit de vriezer hebt gehaald en het toch niet nodig hebt.
Vers gemaakte rauwe gehaktballen kun je nog een dag in de koelkast bewaren, daarna moet je de ballen echt braden. Rauwe gehaktballen kun je overigens niet buiten de koelkast bewaren. Deze moet je echt binnen een uur braden om er zeker van te kunnen zijn dat het vlees nog goed is.
Gebraden gehaktballen kun je, mits het niet te warm is, nog wel een paar uur buiten de koelkast bewaren. In de koelkast gedurende maximaal twee dagen.
Gehaktballen langer bewaren met behulp van vacumeren.
In de koelkast kunnen vacuümverpakte gehaktballen meestal tot 1 tot 2 weken worden bewaard. In de vriezer kunnen vacuümverpakte gehaktballen veel langer worden bewaard, meestal tot 3 tot 4 maanden zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.
Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de het vlees volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacumeert en dat ze goed zijn verpakt om vriesbrand te voorkomen. Etiketteer ook de verpakking met de datum van vacumeren, zodat je weet hoelang de gehaktballen al in de vriezer liggen. Op deze manier kun je genieten van verse gehaktballen wanneer je maar wilt.
Mijn advies en tips?
- Voordat je gehaktballen in de vriezer stopt, is het belangrijk dat je ze volledig laat afkoelen. Het klinkt misschien logisch, maar de meeste mensen hebben de neiging om dit te vergeten. Als je warme of lauwe gehaktballen in de vriezer legt, ontstaat er condensatie in de bak of zak waarin je ze bewaart. Dit kan ijsvorming veroorzaken en uiteindelijk de smaak en textuur van je gehaktballen verpesten. Dus heb geduld en laat ze rustig afkoelen.
- Leg je gehaktballen niet allemaal op een hoopje in een zak of bakje. Leg ze liever eerst naast elkaar op een bakplaat of snijplank en zet deze een paar uur in de vriezer. Pas als ze hard zijn, kun je ze in een zak of bakje doen. Op deze manier plakken de gehaktballen niet aan elkaar, en kun je er later precies zoveel uitpakken als je nodig hebt. Handig als je geen hele stapel tegelijk wilt ontdooien.
- Dit is een stap die vaak over het hoofd wordt gezien. Gebruik diepvrieszakjes of plastic bakjes die goed afsluiten om te voorkomen dat er lucht bij de gehaktballen komt. Lucht kan namelijk vriesbrand veroorzaken, wat de smaak en textuur van je gehaktballen flink kan verpesten. Een goede tip: gebruik een rietje om de lucht uit het zakje te zuigen voordat je het afsluit. Zo blijven je gehaktballen langer lekker.
- Zet altijd de datum en inhoud op de verpakking voordat je de gehaktballen in de vriezer legt. Ja, het klinkt als een detail, maar na een paar weken heb je echt geen idee meer wat er in al die diepvrieszakjes zit. Door etiketten te gebruiken, weet je precies hoe lang de gehaktballen al in de vriezer liggen. Als vuistregel kun je gehaktballen tot ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren zonder dat ze smaak verliezen.
Veelgestelde vragen
Kun je gehaktballen invriezen?
Ja, het vlees kunnen worden ingevroren om ze langer vers te houden voor toekomstig gebruik.
Moet ik gehaktballen eerst bakken voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om ze volledig te bakken voordat je ze invriest, maar ze moeten wel worden gevormd voordat ze worden ingevroren.
Hoe bereid ik gehaktballen voor op invriezen?
Vorm de ballen van het gehaktmengsel en leg ze op een bakplaat. Plaats de bakplaat in de vriezer totdat de gehaktballen stevig zijn, en verpak ze vervolgens individueel of in porties in diepvrieszakken of diepvriesbakken.
Hoe lang kan ik gehaktballen in de vriezer bewaren?
Ze kunnen ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit begint af te nemen.
Hoe ontdooi ik bevroren gehaktballen?
Ze kunnen het beste langzaam in de koelkast worden ontdooid. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van de gehaktballen.
Hoe verwarm ik bevroren gehaktballen?
Verwarm het ontdooide vlees door ze langzaam op te warmen in een pan met saus, bouillon of water, of in de oven bij een matige temperatuur. Zorg ervoor dat de gehaktballen volledig zijn verwarmd voordat je ze serveert.
Kunnen bevroren gehaktballen rechtstreeks in gerechten worden gebruikt?
Ja, bevroren gehaktballen kunnen rechtstreeks worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels en sauzen, maar ze hebben mogelijk wat extra kooktijd nodig om volledig gaar te worden.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.