Goulashsoep invriezen is net als bij veel andere soorten soep mogelijk, en het is natuurlijk ook een erg gemakkelijke en snelle bewaarmethode.
Als je deze soep wilt invriezen maakt het ook niet veel uit of je nu het hele gerecht invriest of alleen maar restjes.
In beide gevallen is het handig, want je kunt het gerecht later gewoon opwarmen nadat het ontdooid is.
Maar wat is goulashsoep eigenlijk? Goulashsoep is een van de traditioneelste Hongaarse gerechten.
Het is eigenlijk een schotel met stoofvlees en een dikkere soep erin. Er zijn natuurlijk veel verschillende variaties, maar traditioneel wordt dit gerecht met rundvlees gemaakt.
Natuurlijk kun je het rundvlees ook door schapenvlees, varkensvlees, of zelfs door vis vervangen, maar hierdoor krijg je dan wel een hele andere smaak.
Het Hongaarse gerecht wordt vooral in Centraal- en Zuidoost-Europa, dus in Duitsland, Oostenrijk, Roemenië en voormalig Joegoslavië erg graag gegeten.
Hoe Goulashsoep invriezen?
Wil je goulashsoep invriezen, haal dan als eerste de laurierblaadjes uit de soep, dit doe je natuurlijk alleen als je deze erin hebt zitten.
Ingrediënten
- Goulashsoep
Instructies
- Laat de soep tot op kamertemperatuur afkoelen, dit kan natuurlijk wel een tijdje duren.
Verpak de soep goed, deze kun je in een diepvriesbak of diepvrieszak doen.
Je kunt er nu nog een etiket met naam en datum op plakken, maar dit hoeft natuurlijk niet altijd.
Gebruik je de soep binnen de volgende week, dan hoef je er niet per se een etiket op te plakken.
Laat de Hongaarse soep voor minimaal 24 uur in de vriezer invriezen.
Hoe ik goulashsoep invries?
Goulashsoep invriezen is voor mij een slimme manier om altijd een heerlijke, huisgemaakte maaltijd achter de hand te hebben. Na een lange dag werken, is er niets beter dan een warme kom goulashsoep die in een mum van tijd op tafel staat. Het proces begint al bij het koken van de soep. Ik maak altijd een extra grote pan, want ik weet dat de vriezer gevuld moet worden voor die drukke dagen waarop ik geen tijd heb om te koken.
Na het koken laat ik de soep goed afkoelen. Het is belangrijk dat de soep helemaal op kamertemperatuur is voordat ik hem in de vriezer stop. Terwijl ik wacht tot de soep afkoelt, zorg ik ervoor dat ik voldoende luchtdichte bakjes of diepvrieszakken heb. Deze zijn essentieel om de soep vers te houden en vriesbrand te voorkomen. Ik verdeel de afgekoelde soep in porties, precies genoeg voor één maaltijd. Zo hoef ik alleen maar één bakje te ontdooien en op te warmen wanneer ik zin heb in goulashsoep.
Het invriezen zelf is eenvoudig. Ik plaats de gevulde bakjes in de vriezer en zorg ervoor dat ze recht staan, zodat er niets kan overlopen. Na een paar uur zijn ze stevig genoeg om eventueel gestapeld te worden. Het gevoel van voldoening als ik mijn vriezer zie volstaan met deze heerlijke maaltijden is onbetaalbaar. Als ik dan op een koude winteravond thuiskom en geen zin heb om te koken, weet ik dat mijn zelfgemaakte goulashsoep binnen handbereik is. Het enige wat ik hoef te doen, is de soep ontdooien en opwarmen. Het smaakt bijna net zo goed als versgemaakt, en het brengt me altijd een stukje comfort en huiselijkheid.
Goulashsoep ontdooien en bereiden
Goulashsoep kun je op twee verschillende manieren ontdooien en gebruiken.
Je kunt deze natuurlijk eerst in de koelkast laten ontdooien, of je verwarmt de soep direct van uit de vriezer in de magnetron of pan op.
Hoelang kun je Goulashsoep bewaren?
Vries je de Hongaarse soep in, dan kun je deze 3 tot 5 maanden bewaren.
In de koelkast kun je de soep maximaal nog 1 tot 3 dagen bewaren, hiervoor moet de soep natuurlijk wel goed afgedekt of verpakt zijn.
Goulashsoep langer bewaren met behulp van vacumeren.
Om goulashsoep langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:
- Laat de soep volledig afkoelen na het bereiden.
- Giet de afgekoelde soep in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat de soep gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
- Bewaar de vacuümverpakte goulashsoep in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.
Door het vacuüm verpakken van de goulashsoep wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de soep langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur van de goulashsoep behouden blijven na vacumeren. Verbruik de soep binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.
Mijn advies en tips?
- Dit klinkt misschien logisch, maar het is essentieel om de soep volledig te laten afkoelen voordat je hem in de vriezer zet. Dit voorkomt dat condensatie zich vormt in de container, wat ijskristallen en een waterige soep kan veroorzaken. Laat de soep op kamertemperatuur komen en zet hem vervolgens een paar uur in de koelkast voordat je hem invriest.
- Het kan verleidelijk zijn om een grote partij soep in een grote bak in te vriezen, maar dit kan problematisch zijn als je maar een kleine portie nodig hebt. Verdeel de soep in kleinere porties, bijvoorbeeld in enkele porties voor een persoon, zodat je alleen hoeft te ontdooien wat je nodig hebt.
- Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat, idealiter -18 °C of kouder. Dit zorgt ervoor dat de soep snel bevriest en zijn smaak en textuur behoudt. Langzaam bevriezen kan leiden tot grotere ijskristallen, wat de textuur van de soep kan beïnvloeden.
- Luchtdichte diepvriesbakken of diepvrieszakken zijn je beste vrienden als het gaat om het invriezen van soep. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakken haalt voordat je ze afsluit, dit voorkomt vriesbrand en houdt de soep langer vers.
- Vergeet niet om de bakken of zakken goed te labelen met de naam van de soep en de datum waarop je deze hebt ingevroren. Het is makkelijk om vergeten wat je precies hebt ingevroren en hoelang het er al in zit. Met duidelijke labels kun je eenvoudig bijhouden wat je nog hebt en wat er als eerste opgegeten moet worden.
- Sommige ingrediënten zoals aardappelen kunnen hun textuur en smaak verliezen na het invriezen. Overweeg om deze ingrediënten later toe te voegen bij het opwarmen van de soep. Zo blijft je soep vers en smakelijk.
- Ontdooi de goulashsoep langzaam in de koelkast om de beste textuur en smaak te behouden. Dit kan een nacht duren, maar het voorkomt dat de soep waterig wordt en zorgt ervoor dat de smaken goed behouden blijven.
- Wanneer je de soep opwarmt, doe dit dan langzaam op een laag vuur. Roer regelmatig om te voorkomen dat de soep aan de bodem van de pan blijft plakken of verbrandt. Voeg eventueel een scheutje water of bouillon toe als de soep te dik is geworden tijdens het invriezen.
Veelgestelde vragen
Kan ik goulashsoep invriezen?
Ja, goulashsoep kan goed worden ingevroren voor later gebruik.
Hoe moet ik de soep invriezen?
Laat de soep eerst afkoelen tot kamertemperatuur voordat je deze in luchtdichte diepvriescontainers of diepvrieszakken giet. Zorg ervoor dat je de soep goed afsluit om bevriezingsbrandwonden te voorkomen.
Hoelang kan ik ingevroren goulashsoep bewaren?
Over het algemeen blijft ingevroren goulashsoep 2 tot 3 maanden goed in de vriezer. Het is echter het beste om het binnen 1 tot 2 maanden te gebruiken voor de beste smaak en textuur.
Moet ik iets speciaals doen voordat ik ingevroren goulashsoep opwarm?
Nee, je kunt ingevroren goulashsoep rechtstreeks in een pan opwarmen op een laag tot middelhoog vuur, of in de magnetron opwarmen, afhankelijk van je voorkeur.
Kan ik groenten in de goulashsoep mee invriezen?
Ja, groenten in goulashsoep kunnen goed worden ingevroren. Zorg ervoor dat de groenten niet te gaar zijn voordat je de soep invriest, omdat ze nog iets zachter kunnen worden tijdens het invriezen en ontdooien.
Moet ik de goulashsoep volledig laten afkoelen voordat ik het invries?
Ja, het is belangrijk om de soep volledig te laten afkoelen voordat je deze invriest om te voorkomen dat er condensatie ontstaat, wat bevriezingsbrandwonden kan veroorzaken.
Kan ik ingevroren goulashsoep opnieuw invriezen als ik het eerder ontdooid heb?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om ingevroren voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is geweest, omdat dit de kwaliteit van het voedsel kan verminderen en het risico op voedselbederf kan vergroten. Het is het beste om alleen de hoeveelheid goulashsoep te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.