Granaatappelpitjes invriezen is een goede manier om de geliefde pitten van de granaatappel langer te bewaren, zonder dat de pitjes minder smaak krijgen. Mits je dat natuurlijk op de juiste manier invriest.
De pitten kunnen soms wel wat slapper worden na ontdooien, maar dat ligt dan vaak aan de temperatuur bij het invriezen.
Met nadruk wijzen we erop dat een hele granaatappel invriezen iets anders is, en daar kan de smaak en de textuur wel veranderen.
Na het ontdooien kun je de pitten op de gebruikelijke manier gebruiken.
Hoe Granaatappelpitjes invriezen?
Granaatappelpitjes invriezen doe je zonder de pitten vooraf te behandelen of te blancheren. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- Pitjes van één granaatappel
Instructies
Verpak de pitten per portie of in hersluitbare diepvrieszakjes.
Vergeet niet op het zakje datum en naam te schrijven, kan natuurlijk ook op een etiket.
24 Uur in de vriezer bij minimaal min 18 graden invriezen.
Hoe ik granaatappelpitjes invries?
Granaatappelpitjes invriezen is voor mij een geweldige manier om dit heerlijke fruit altijd bij de hand te hebben. Ik ben dol op de sappige, zoetzure smaak van granaatappelpitjes, en ik voeg ze graag toe aan allerlei gerechten, van salades tot yoghurt en zelfs desserts. Door ze in te vriezen, zorg ik ervoor dat ik altijd een voorraadje heb, ook buiten het granaatappelseizoen.
Als ik verse granaatappels koop, maak ik er vaak een leuk ritueel van om de pitjes eruit te halen. Het kan een beetje een rommelige klus zijn, maar met de juiste techniek valt het best mee. Ik snijd de granaatappel in vieren en breek de schil voorzichtig open boven een kom water. Op die manier zinken de pitjes naar de bodem en drijven de witte velletjes bovenop, wat het veel makkelijker maakt om ze te scheiden. Daarna laat ik de pitjes goed uitlekken en dep ik ze droog met een schone theedoek.
Na het drogen verdeel ik de pitjes in enkele porties en leg ik ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dit gaat dan de vriezer in, zodat de pitjes niet aan elkaar blijven plakken. Na een paar uur zijn ze stevig bevroren, en dan doe ik ze in luchtdichte zakjes of bakjes. Zo kan ik precies de hoeveelheid pakken die ik nodig heb, zonder dat ik een hele klomp bevroren pitjes hoef te ontdooien.
Het fijne van ingevroren granaatappelpitjes is dat ze hun smaak en textuur heel goed behouden. Ze zijn perfect als frisse toevoeging aan mijn ontbijt of als decoratie op een dessert. Bovendien vind ik het heerlijk om ze direct uit de vriezer te eten als een verfrissend tussendoortje. Door ze zelf in te vriezen, weet ik ook zeker dat er geen toegevoegde suikers of conserveringsmiddelen in zitten, wat voor mij een groot pluspunt is.
Granaatappelpitjes ontdooien en bereiden
De granaatappelpitjes kun je het beste langzaam in de koelkast ontdooien, maar je kunt ze ook bevroren of half ontdooit gebruiken bij ijs en smoothies.
Hoelang kun je granaatappelpitjes bewaren?
Je kunt de pitjes bij minimaal minus 18 graden, gedurende 3 maanden in de vriezer bewaren.
Granaatappelpitjes langer bewaren met behulp van vacumeren.
Granaatappelpitjes zijn over het algemeen niet geschikt om te vacumeren. De pitjes zijn kwetsbaar en bevatten veel sap, wat kan leiden tot problemen bij het vacuümverpakkingsproces. Bovendien kan het vacuümproces de pitjes samendrukken, waardoor ze hun textuur verliezen.
In plaats daarvan is het beter om ze vers te gebruiken of ze in een luchtdichte verpakking in de koelkast te bewaren als je ze niet meteen gebruikt. Ze kunnen enkele dagen vers blijven in de koelkast. Als je ze langer wilt bewaren, kun je ze invriezen in een enkele laag op een bakplaat en ze vervolgens overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak. Op deze manier kun je ze tot 3 maanden in de vriezer bewaren.
Mijn advies en tips?
- Het is belangrijk om de granaatappels te kiezen op het moment dat ze op hun best zijn. Ze moeten stevig aanvoelen en een levendige rode kleur hebben. Als je twijfelt of ze rijp zijn, ruik er dan aan: een rijpe granaatappel heeft een zoete geur. Door de meest verse granaatappels te kiezen, zorg je ervoor dat de pitjes na het invriezen hun smaak en voedingswaarde behouden.
- Als je de pitjes uit de granaatappel haalt, doe dit dan boven een kom water. De pitjes zullen naar de bodem zinken terwijl de schil en het witte membraan boven blijven drijven. Dit maakt het makkelijker om ze te scheiden en zorgt ervoor dat je geen kostbare pitjes verliest. Het helpt ook om eventuele bittere stukjes schil te verwijderen.
- Dit is een truc die niet veel mensen kennen. Blancheer de pitjes kort in kokend water voordat je ze invriest. Dit helpt om de kleur en textuur te behouden. Laat de pitjes slechts 30 seconden in kokend water zitten en koel ze daarna snel af in ijswater. Dep ze droog voordat je ze invriest.
- Spreid de pitjes uit op een bakplaat en leg ze in de vriezer. Zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, zodat ze afzonderlijk bevriezen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt.
- Zodra de pitjes bevroren zijn, kun je ze in luchtdichte zakken of containers doen. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze sluit. Gebruik diepvrieszakken van goede kwaliteit om vriesbrand te voorkomen, wat de smaak en textuur van de pitjes kan aantasten.
- Vergeet niet om de zakken of containers te labelen met de datum waarop je de pitjes hebt ingevroren. Hoewel granaatappelpitjes tot een jaar goed kunnen blijven in de vriezer, is het handig om bij te houden hoelang ze er al in zitten. Zo kun je ervoor zorgen dat je de oudste eerst gebruikt.
- Voor een leuke en handige manier om granaatappelpitjes in te vriezen, kun je ze in ijsblokjesvormen doen en een beetje water toevoegen. Zodra de pitjes bevroren zijn, kun je de blokjes eruit halen en in een zak doen. Dit is perfect voor het toevoegen van een vleugje smaak aan drankjes of smoothies.
- Granaatappelpitjes kunnen op veel manieren worden gebruikt nadat ze zijn ingevroren. Voeg ze toe aan salades, yoghurt, havermout of zelfs in sauzen voor een zoete en knapperige toevoeging. Door ze op deze manier te gebruiken, kun je genieten van de smaak en voedingswaarde van granaatappels, zelfs als ze niet in het seizoen zijn.
Veelgestelde vragen
Kun je granaatappelpitjes invriezen?
Ja, granaatappelpitjes invriezen is een goede methode om ze langer vers te houden.
Hoelang kun je granaatappelpitjes in de vriezer bewaren?
Ze kunnen tot 3 tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit begint af te nemen.
Moet ik granaatappelpitjes vooraf behandelen voordat ik ze invries?
Nee, je hoeft ze niet vooraf te behandelen voordat je ze invriest. Je kunt ze direct in de vriezer plaatsen.
Hoe moet ik granaatappelpitjes verpakken voordat ik ze invries?
Je kunt het in een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbakje doen voordat je ze invriest.
Kun je bevroren granaatappelpitjes direct gebruiken of moeten ze eerst worden ontdooid?
Wie kunt bevroren granaatappelpitjes direct gebruiken zonder dat ze eerst hoeven te worden ontdooid. Ze kunnen worden toegevoegd aan smoothies, salades, of als topping voor gerechten.
Hoe ontdooi ik bevroren granaatappelpitjes als ik ze wil gebruiken? Je kunt bevroren granaatappelpitjes in de koelkast laten ontdooien of ze kort op kamertemperatuur laten komen voordat je ze gebruikt.
Kun je granaatappelpitjes opnieuw invriezen als ze eenmaal ontdooid zijn? Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om granaatappelpitjes opnieuw in te vriezen nadat ze eenmaal zijn ontdooid, omdat dit de textuur en kwaliteit kan aantasten. Het is beter om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.