Site Overlay
Jus invriezen

Jus invriezen

Jus invriezen is een goede methode om de jus iets langer te bewaren, maar dat kan alleen met zelf gemaakte jus. En dat maak je door vlees te bakken of te braden in boter of roomboter.

Het invriezen van jus die gemaakt is met hulp van een pakje of zakje, raden we af. Daar kunnen ingrediënten inzitten waardoor de jus na het invriezen en ontdooien snel kan bederven, of waardoor de textuur sterk veranderd.

Kant-en-klare jus kun je dus beter gewoon niet invriezen.

Hoe Jus invriezen?

Zelf gemaakte jus invriezen is mogelijk, maar vanzelfsprekend moet het eerst tot op kamertemperatuur afkoelen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Gerechten
Keuken Internationaal
Trefwoord Jus invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 79 kcal

Ingrediënten

  • 200 Milliliter Jus

Instructies

  1. Doe de jus in een ijsblokjesvorm, en plaats de vorm 2 uur in de vriezer.

  2. Na 2 uur haal je de blokjes eruit en doet deze in een diepvrieszakje of diepvriesbakje, sluit het luchtdicht af, en plak er een etiket op zodat je altijd kunt zien wat er in het bakje zit, en wanneer het is ingevroren.

  3. Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik jus invries?

Jus invriezen is voor mij een van de beste manieren om ervoor te zorgen dat ik altijd een smakelijke aanvulling bij de hand heb voor mijn maaltijden. Als ik een heerlijke jus heb gemaakt, wil ik er zeker van zijn dat ik er op een later moment ook van kan genieten. Daarom maak ik vaak een extra grote portie, zodat ik de rest kan invriezen en later kan gebruiken.

Het proces van jus invriezen voelt als een klein ritueel. Nadat ik de jus heb laten afkoelen, giet ik deze in handige porties in vriesbakjes. Ik zorg ervoor dat ik de bakjes niet te vol maak, omdat de jus uitzet als het bevriest. Vervolgens label ik de bakjes met de datum, zodat ik precies weet hoelang de jus al in de vriezer ligt. Op deze manier hou ik mijn voorraad goed georganiseerd en kan ik altijd snel een bakje pakken wanneer ik zin heb in een smaakvolle toevoeging aan mijn maaltijd.

Er is iets geruststellends aan het weten dat ik altijd een voorraadje van mijn favoriete jus in de vriezer heb liggen. Of ik nu een snelle doordeweekse maaltijd wil opwaarderen of een uitgebreid diner wil voorbereiden, de jus geeft altijd die extra smaakdimensie die mijn gerechten compleet maakt. Het is een eenvoudig genot, maar het brengt veel plezier in mijn keukenroutine.

Jus ontdooien en bereiden

Jus kun je eerst in de koelkast ontdooien, maar ook direct in een pan doen om langzaam op te waren.

Doordat we de jus in ijsblokjes hebben ingevroren, kunnen je zoveel uit de vriezer halen als je nodig hebt, en de rest weer in de vriezer leggen.

Hoelang kun je Jus bewaren?

Jus kun je bij kamertemperatuur slechts enkele uren bewaren, in de koelkast 2 dagen.

Heb je de jus ingevroren, dan kan de jus tot 3 maanden bewaard worden.

Jus langer bewaren met behulp van vacumeren.

Jus kan worden vacuüm verpakt, maar er zijn enkele overwegingen waarmee rekening moet worden gehouden. Omdat jus vloeibaar is, kan het wat lastiger zijn om het vacuüm te sealen zonder morsen. Het is belangrijk om de jus volledig af te laten koelen voordat je hem vacuüm verpakt om condensatie in de verpakking te voorkomen. Zorg er ook voor dat je een geschikte verpakking gebruikt die bestand is tegen warmte en vloeistoffen.

In de koelkast is vacuümverpakte jus over het algemeen tot 3 tot 4 dagen houdbaar. In de vriezer kan vacuümverpakte jus tot 3 maanden worden bewaard zonder dat dit de smaak of kwaliteit significant beïnvloedt. Zorg ervoor dat de jus volledig is afgekoeld voordat je hem in de vriezer plaatst om bevriezingsschade te voorkomen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Dit klinkt misschien simpel, maar het invriezen van jus in ijsblokjesvormen is een geweldige manier om kleine porties jus te bewaren. Wanneer je een beetje jus nodig hebt, kun je gewoon een of twee blokjes eruit halen. Dit is ideaal voor een snelle lunch of om net dat beetje extra smaak aan een gerecht toe te voegen.
  2. Het lijkt misschien een overbodige stap, maar het labelen van je ingevroren jus is essentieel. Schrijf niet alleen de datum, maar ook het type jus op het etiket. Of het nu gaat om rundvlees-, kip-, of groentejus, het helpt je om snel te vinden wat je nodig hebt zonder alles te hoeven openen.
  3. Wanneer je jus invriest, kan de structuur soms veranderen en waterig worden. Voeg een beetje gelatine of agaragar toe aan je jus voordat je het invriest. Dit helpt om de originele structuur te behouden wanneer je het weer ontdooit.
  4. Zorg ervoor dat je altijd luchtdichte bakjes gebruikt voor het invriezen van je jus. Lucht kan vriesbrand veroorzaken, wat de smaak en textuur van je jus negatief beïnvloedt. Vacuümverpakking is ook een geweldige optie als je die hebt.
  5. Voordat je de jus in de vriezer plaatst, moet je ervoor zorgen dat deze volledig is afgekoeld. Dit voorkomt dat de temperatuur in je vriezer stijgt en andere ingevroren producten beïnvloedt. Je kunt de jus in een ijsbad plaatsen om het proces te versnellen.
  6. Denk na over hoeveel jus je normaal gesproken nodig hebt voor een maaltijd en portioneer dienovereenkomstig. Het is makkelijker om meerdere kleine porties te ontdooien dan een grote klomp, en je verspilt minder.
  7. De kwaliteit van je ingevroren jus begint met de ingrediënten die je gebruikt. Zorg ervoor dat je verse en kwalitatieve ingrediënten gebruikt, zodat de smaak behouden blijft, zelfs na het invriezen.
  8. Als je wat overgebleven jus hebt die al een tijdje in de vriezer ligt, wees dan niet bang om creatief te zijn. Je kunt oude jus gebruiken als basis voor een nieuwe saus, soep of stoofpot. Dit voorkomt verspilling en geeft je gerechten extra diepte.

Veelgestelde vragen

Kan ik zelfgemaakte jus invriezen?
Ja, dat kan worden ingevroren om later te gebruiken. Zorg ervoor dat de jus volledig is afgekoeld voordat je hem invriest.

Hoe moet ik jus invriezen?
Giet de afgekoelde jus in een luchtdicht vriesbestendig bakje of zak. Laat wat ruimte aan de bovenkant voor uitzetting tijdens het bevriezen.

Hoelang kan ik jus in de vriezer bewaren?
Het blijft doorgaans tot 3 maanden goed in de vriezer. Na verloop van tijd kan de kwaliteit echter achteruitgaan, dus het is het beste om het binnen deze periode te gebruiken.

Hoe ontdooi ik bevroren jus?
Plaats het in de koelkast om geleidelijk te ontdooien. Je kunt ook de ontdooifunctie van de magnetron gebruiken of de bevroren jus voorzichtig op laag vuur verwarmen in een pan op het fornuis.

Kan ik ingevroren jus opnieuw invriezen als het eenmaal is ontdooid?
Het wordt niet aanbevolen om het opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit kan beïnvloeden en de kans op bacteriële groei kan vergroten.

Moet ik de jus roeren nadat het is ontdooid?
Het kan nodig zijn om de jus voorzichtig te roeren nadat het is ontdooid om eventuele scheiding van vet en vloeistof te herstellen.

Hoe kan ik de kwaliteit van ingevroren jus behouden?
Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je hem invriest om condensatie te voorkomen. Gebruik ook vriesbestendige verpakkingen en verwijder zoveel mogelijk lucht om vriesbrand te voorkomen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept