Kapucijners invriezen, althans het invriezen van verse kapucijners, is een goede bewaarmethode. Gedroogde kapucijners kun je beter niet invriezen, maar daar is natuurlijk ook geen noodzaak voor.
Gedroogde kun je deze groente immers ook lang bewaren. Wil je toch gedroogde kapucijners invriezen, dan moet je de groente eerst 10 tot 12 uur laten weken, en dan vervolgens blancheren gedurende 3 minuten.
Dat blancheren moet je overigens ook bij de verse variant doen. Daardoor blijft de groente langer houdbaar in de vriezer.
Hoe Kapucijners invriezen?
Verse kapucijners invriezen doe je door de groente eerst schoon te maken. Daarmee bedoelen we de groente doppen, en dus uit de peulen te halen. De peulen kunnen we verder niet invriezen of eten. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Kilo Ongedopte verse kapucijners
Instructies
- Dop de kapucijners, en was de groente goed.
- Doe water in een pan en breng dit aan de kook.
- De kapucijners voorzichtig aan het kokende water toevoegen, en 2 tot 3 minuten mee laten koken.
- Afgieten en droog deppen met keukenpapier.
Doe de groente in diepvriesbakken of diepvrieszakken, en luchtdicht afsluiten.
Voorzien van een etiket met daarop naam van de groente en de datum.
Minimaal 24 uur invriezen.
Hoe ik kapucijners invries?
Kapucijners invriezen is voor mij een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ik altijd een voorraad van mijn favoriete peulvruchten bij de hand heb. Het invriezen begint met het zorgvuldig selecteren van de beste kapucijners. Ik haal de kapucijners die nog in hun peul zitten, want die zijn vaak het meest vers. Vervolgens pel ik ze, wat een beetje tijd kost, maar het is de moeite waard voor de smaak die ik uiteindelijk krijg.
Nadat ik de kapucijners heb gepeld, spoel ik ze goed af onder koud water. Dit helpt om vuil en eventuele onzuiverheden te verwijderen. Dan blancheer ik ze, wat betekent dat ik ze kort kook in kokend water en dan snel afkoel in ijswater. Dit proces helpt om de kleur en textuur van de kapucijners te behouden wanneer ik ze later weer ontdooi. Na het blancheren laat ik de kapucijners goed uitlekken en droog ze lichtjes af voordat ik ze in diepvrieszakken doe. Ik zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk lucht uit de zakken haal voordat ik ze afsluit en in de vriezer leg.
Als ik dan later zin heb in kapucijners, kan ik ze gemakkelijk uit de vriezer halen en klaarmaken zoals ik wil. Het invriezen van kapucijners zorgt ervoor dat ik altijd een voorraad heb, zelfs buiten het seizoen. Ik geniet van de smaak en de wetenschap dat ik iets heb voorbereid dat zowel gezond als heerlijk is. Het geeft me ook een gevoel van voldoening om te weten dat ik deze kapucijners zelf heb ingevroren en dat ik altijd een stukje zomer in mijn vriezer heb, klaar om van te genieten wanneer ik maar wil.
Kapucijners ontdooien en bereiden
De kapucijners kun je het beste rustig in de koelkast laten ontdooien.
Daardoor blijft de smaak beter bewaard.
Als de groente helemaal ontdooid is, moeten de kapucijners eerst nog gekookt worden, voordat ze geserveerd of in een ander recept verwerkt kunnen worden.
Hoelang kun je Kapucijners bewaren?
Verse ongedopte kapucijners kun je in de koelkast ongeveer 4 dagen bewaren, gedopt slechts 2 dagen. In beide gevallen niet in een afgesloten plastic zak bewaren.
In de diepvries kunnen de kapucijners 1 jaar bewaard worden, en dat is ook van toepassing op gedroogde kapucijners. Gedroogd moet de groente droog en donker bewaard worden.
Kapucijners langer bewaren met behulp van vacumeren.
Kapucijners zijn geschikt om te vacumeren. Door ze vacuüm te verpakken, kunnen ze langer worden bewaard en blijven ze langer vers. Als je kapucijners vacumeert en in de koelkast bewaart, zijn ze meestal tot 5 tot 7 dagen houdbaar. In de vriezer kunnen vacuümverpakte kapucijners tot 10 tot 12 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de kapucijners volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacumeert en bewaart, en dat ze goed zijn verpakt om luchtdicht te zijn.
Mijn advies en tips?
- Vers geplukte kapucijners invriezen zorgt voor de beste smaak en textuur. Pluk ze vroeg in de ochtend wanneer de suikers in de peulen het hoogst zijn. Dit geeft een zoetere smaak na het invriezen en koken.
- Blancheren is essentieel om de heldergroene kleur en de smaak van de kapucijners te behouden. Kook de kapucijners twee tot drie minuten in kokend water en dompel ze dan meteen in ijswater. Dit stopt het kookproces en houdt de kapucijners knapperig.
- Voeg een paar schijfjes citroen toe aan het ijswater tijdens het blancheren. Dit helpt niet alleen om de kleur te behouden, maar geeft de kapucijners ook een lichte, frisse smaak die heerlijk is na het koken.
- Lucht is de vijand van ingevroren groenten. Gebruik luchtdichte zakken of vacuümverpakkingen om vriesbrand te voorkomen. Vries ze plat in zodat je later gemakkelijk een deel kunt afbreken in plaats van de hele zak te ontdooien.
- Deel de kapucijners in porties op voordat je ze invriest. Gebruik bijvoorbeeld kleine zakjes of bakjes met precies de hoeveelheid die je voor één maaltijd nodig hebt. Dit maakt het koken later veel eenvoudiger en bespaart tijd.
- Vergeet niet om je zakjes of bakjes te labelen met de datum waarop je de kapucijners hebt ingevroren. Kapucijners blijven het beste tot acht maanden goed in de vriezer, dus op deze manier weet je zeker dat je ze op hun best eet.
- Leg de kapucijners plat in de vriezer zodat ze snel invriezen. Hoe sneller ze invriezen, hoe beter de textuur behouden blijft. Een dunne, platte laag bevriest sneller dan een dikke laag.
- Het kan verleidelijk zijn om alles in een grote zak in te vriezen, maar kleinere hoeveelheden zijn handiger. Als je alleen nodig hebt wat je gaat gebruiken, voorkom je dat je meer moet ontdooien dan je nodig hebt, wat de kwaliteit kan verminderen bij opnieuw invriezen.
Kun je kapucijners bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren kapucijners gebruiken in gerechten. Bevroren kapucijners zijn meestal al kort na de oogst ingevroren, waardoor de versheid behouden blijft. Om bevroren kapucijners te gebruiken, hoef je ze alleen maar te ontdooien volgens de instructies op de verpakking. Vervolgens kun je ze koken, stomen, bakken of toevoegen aan verschillende gerechten zoals stoofschotels, soepen, salades en meer. Zorg ervoor dat je de kapucijners grondig verhit voordat je ze consumeert om eventuele bacteriën te doden en de veiligheid te waarborgen.
Veelgestelde vragen
Kun je kapucijners invriezen?
Ja, kapucijners invriezen is een goede bewaarmethode om ze langer houdbaar te maken.
Moet ik kapucijners eerst koken voordat ik ze invries?
Ja, het is aan te raden om de groente eerst te koken voordat je ze invriest. Dit helpt de smaak te behouden en eventuele bacteriën te doden.
Hoe bereid ik kapucijners voor op invriezen?
Kook ze volgens de instructies op de verpakking. Laat ze vervolgens volledig afkoelen voordat je ze in de vriezer plaatst.
Welke verpakking is het beste voor het invriezen van kapucijners?
Luchtdichte plastic diepvrieszakken of diepvriesbakjes zijn ideaal voor het invriezen. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de verpakking haalt om vriesbrand te voorkomen.
Hoelang blijven ingevroren kapucijners goed?
Correct ingevroren kapucijners kunnen tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.
Hoe ontdooi ik ingevroren kapucijners?
De veiligste manier om ingevroren kapucijners te ontdooien, is door ze langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de hoeveelheid.
Kunnen ingevroren kapucijners opnieuw worden ingevroren na ontdooien?
Het wordt afgeraden om ingevroren levensmiddelen opnieuw in te vriezen nadat ze zijn ontdooid, omdat dit de kwaliteit en smaak kan aantasten en de kans op bederf vergroot.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.