Kastanjes invriezen is een goed manier om deze lekkernij langer houdbaar te maken, en eigenlijk ook de enige manier. Je kunt kastanjes inwecken of drogen, maar de smaak zal bijzonder snel achteruit gaan.
Kastanjes kun je weliswaar even in de koelkast bewaren, maar ook niet lang genoeg om de hele winter te kunnen genieten. Dus invriezen is de enige optie.
In het najaar kun je vaak kastanjes zoeken in de natuur, of misschien heb je zelf een boom in de tuin staan. Dan weet je dat de kastanje in een paar weken allemaal vallen. Ineens zit je dus met heel vele kastanjes.
Er zijn twee soorten kastanje, de tamme kastanje en de wilde kastanje. Deze laatste is groter en meer rond dan je tamme kastanje, en de wilde kastanje kun je weliswaar prima invriezen, maar niet eten.
Overigens zit er ook verschil in de buitenste groene dikke schil. Je kunt hierboven op de foto zien hoe deze schil van een tamme kastanje eruit ziet. Hiervan zijn de stekels veel dunner en er zitten er veel meer. De wilde kastanje, daar zul je je niet zo snel echt aan prikken.
Voordat je de kastanjes kunt eten moet je de binnenste bruine schil nog verwijderen. Het is ook aan te bevelen deze binnenste schil te verwijderen voordat je kastanje gaat invriezen.
Moet je de binnenste schil na het ontdooien verwijderen, gaat het veel moeilijker.
Hoe kastanjes invriezen?
Wanneer je kastanje gaat zoeken of rapen moet je dus goed uitkijken dat je alleen tamme kastjes gaat invriezen.
Moet je kastanje kopen, zul je dit probleem niet hebben. De meeste groenteboeren verkopen alleen tamme kastanjes.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 500 Gram Tamme kastanjes
Instructies
Eerst de kastanjes uit de buitenste bruine schil halen, en met een mes de schil inkerven.
Water aan de kook brengen en de kastanje 5 minuten in het kokende water houden. Je kunt nu makkelijk de bruine schil van de kastanje halen.
De kastanje in diepvrieszakken verpakken en de zak voorzien van etiket met naam en invriesdatum.
Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer leggen.
Hoe ik kastanjes invries?
Kastanjes invriezen is voor mij altijd een manier geweest om de rijke, aardse smaak van de herfst wat langer vast te houden. Wanneer ik ze koop, kies ik zorgvuldig de grootste, stevigste exemplaren, want ik weet dat die na het invriezen het beste resultaat zullen geven. Het begint allemaal met het insnijden van de schil – een essentiële stap om te voorkomen dat de kastanjes tijdens het koken exploderen. Dat klinkt misschien overdreven, maar als kok weet je dat een kleine fout in de bereiding grote gevolgen kan hebben in de keuken. Na het insnijden blancheer ik ze kort; dit maakt het pellen achteraf een stuk makkelijker en zorgt ervoor dat de kastanjes hun textuur behouden, zelfs na het invriezen.
Na het blancheren, pel ik ze zorgvuldig. Dit is een klusje dat geduld vereist, maar dat geduld wordt beloond. Elke kastanje moet mooi schoon zijn, zonder schilresten, want die kunnen de smaak bederven. Vervolgens leg ik ze op een bakplaat, netjes naast elkaar, zodat ze niet aan elkaar vastvriezen. De bakplaat gaat een paar uur de vriezer in, totdat de kastanjes hard zijn. Pas dan verpak ik ze in diepvrieszakken, en zorg ik ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de zak zit. Zo blijven ze maandenlang goed, en kan ik op elk moment van het jaar genieten van kastanjes in mijn gerechten.
Wanneer ik zin heb in kastanjes, haal ik er een paar uit de vriezer. Ze hoeven niet ontdooid te worden – je kunt ze direct verwerken in allerlei bereidingen. In een stoofpot, als puree, of zelfs gewoon geroosterd in de oven; de smaak blijft diep en vol. Voor mij is het een klein culinair geluksmomentje, en de wetenschap dat ik iets speciaals uit de herfst het hele jaar door kan koesteren, maakt het invriezen van kastanjes tot een vast ritueel in mijn keuken.
Kastanjes ontdooien en bereiden
Kastanjes kun je het beste langzaam in de koelkast ontdooien.
Hoe lang kun je kastanjes bewaren?
Kastanjes kun je gedurende 3 tot 6 maanden in de vriezer bewaren.
Tamme kastanje kun je gedurende een aantal weken bewaren in de koelkast, mits droog en niet in plastic.
Buiten de koelkast kun je deze ongeveer een week goed houden.
Kastanjes langer bewaren met behulp van vacumeren.
In de koelkast kunnen vacuümverpakte kastanjes tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl ze in de vriezer tot 6 maanden tot een jaar houdbaar kunnen blijven. Zorg ervoor dat de kastanjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacumeert en bewaart, en dat ze goed zijn verpakt om luchtdicht te zijn.
Als je van plan bent om de kastanjes te gebruiken voor langdurige opslag, is de vriezer de beste optie. Label de vacuümverpakte kastanjes met de datum van invriezen voor een goede traceerbaarheid.
Mijn advies en tips?
- Dit lijkt vanzelfsprekend, maar veel mensen maken hier al de eerste fout. Kastanjes moeten vers zijn voordat je ze invriest, anders blijven ze niet goed. Controleer of ze stevig aanvoelen en een mooie glans hebben. Als je kastanje zacht aanvoelt of kleine scheurtjes heeft, sla die dan over.
- Veel mensen slaan deze stap over, maar het blancheren van kastanjes voordat je ze invriest is cruciaal. Dit helpt om de smaak en textuur te behouden. Kook ze 5 minuten, laat ze dan snel afkoelen in ijswater. Dit voorkomt dat ze na het ontdooien taai of droog worden.
- Voordat je kastanjes invriest, moet je een kleine inkeping maken in de schil. Dit maakt het niet alleen gemakkelijker om ze na het ontdooien te pellen, maar voorkomt ook dat ze tijdens het invriezen barsten. Een klein sneetje aan de bovenkant doet al wonderen.
- Lucht is de vijand van bevroren voedsel. Als er lucht bij de kastanjes komt, kan dat ijskristallen vormen, wat de smaak en textuur aantast. Gebruik luchtdichte diepvrieszakken of zelfs een vacuümmachine om te zorgen dat er geen lucht bij kan. Het is een kleine moeite, maar het verschil is enorm.
- In plaats van alle kastanjes in een grote zak in te vriezen, is het handig om ze in porties te verdelen. Zo hoef je niet alles in een keer te ontdooien. Dit voorkomt verspilling en zorgt ervoor dat je altijd de juiste hoeveelheid hebt voor elk gerecht.
- Het lijkt een detail, maar zorg ervoor dat je de zakken met kastanjes labelt en de datum erop schrijft. Hoewel kastanjes tot een jaar goed blijven in de vriezer, wil je weten wanneer je ze hebt ingevroren. Dit voorkomt dat ze te lang blijven liggen en hun kwaliteit verliezen.
- Als je kastanjes wilt gebruiken, haal ze dan de avond van tevoren uit de vriezer en laat ze langzaam in de koelkast ontdooien. Dit zorgt ervoor dat de textuur behouden blijft. Snelle temperatuurschommelingen kunnen de kastanjes papperig maken.
- Een geheime tip: na het ontdooien kun je kastanjes nog even kort roosteren in de oven. Dit haalt de natuurlijke zoetheid van de kastanjes naar boven en geeft ze die heerlijke, geroosterde smaak. Het kost maar een paar minuten en het resultaat is fantastisch.
Veelgestelde vragen
Kun je kastanjes invriezen?
Ja, ze kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.
Moet ik kastanjes voorbereiden voordat ik ze invries?
Ja, het is aan te raden om de noten eerst te pellen en te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt de kastanjes te beschermen tegen bederf en zorgt ervoor dat ze langer vers blijven.
Hoe blancheer ik kastanjes voor het invriezen?
Breng een pan met water aan de kook en voeg de noten toe. Laat ze ongeveer 3 tot 4 minuten koken en laat ze vervolgens onmiddellijk afkoelen in ijswater.
Moet ik kastanjes in hun geheel invriezen of kan ik ze snijden?
Je kunt ervoor kiezen om ze in hun geheel of in stukjes gesneden in te vriezen, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken.
Hoe bewaar ik ingevroren kastanjes?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde noten in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.
Hoe lang kan ik ingevroren kastanjes bewaren?
Het kan ongeveer 6 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.
Hoe gebruik ik ingevroren kastanjes?
Je kunt ingevroren kastanjes direct toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of puree. Je kunt ze ontdooien door ze in de koelkast te laten liggen of ze kort te verwarmen in de magnetron of een pan met warm water.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.