Site Overlay
Kervel Invriezen

Kervel invriezen

Kervel invriezen is een bijzonder goede bewaarmethode om het kruid langer houdbaar te maken. Eigenlijk veel beter, en minder tijdrovend dan het drogen van kervel.

Bovendien blijven textuur en smaak bij het invriezen bewaarde, terwijl dat bij drogen niet het geval is. Veel mensen vinden zelfs dat de smaak door het invriezen sterker is geworden.

En daar gaat het nu juist om, omdat je in de wintermaanden ook de smaak van kervel in je gerechten wilt proeven.

Zeker handig als kervel een keer goedkoop is, of misschien heb je zelf wel planten in moestuin of pot staan.

Hoe Kervel invriezen?

Kervel invriezen is makkelijk, maar gebruik wel alleen de mooie groen bladeren.

Gelige en bruine bladeren moet je niet invriezen.

Vries bij voorkeur in een zakje in. Omdat de hoeveelheid die je doorgaans voor een salade of een ander gerecht nodig hebt, niet bijster groot is.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord kervel invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 236 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Kervel

Instructies

  1. Gele en minder mooie bladeren en stelen verwijderen.

  2. Kervel goed wassen, droogmaken, en fijn of grof snijden.

  3. In een diepvrieszakje doen en luchtdicht afsluiten.

  4. Vergeet niet een etiket met naam en datum, zodat je altijd weet wat het is en hoe lang het al in de vriezer ligt.

  5. 24 Uur in de vriezer leggen om in te vriezen.

Mij Hoe ik kervel invries?

Als ik kervel wil invriezen, begin ik altijd met het zorgvuldig selecteren van de mooiste en meest verse blaadjes. Kervel is een fijn kruid met een subtiele smaak, en ik wil er zeker van zijn dat ik de beste kwaliteit gebruik om die delicate smaak te behouden. Na het wassen droog ik de kervel zorgvuldig af, want water is de vijand van goede invriezing. Te veel vocht zorgt voor ijskristallen en die kunnen de structuur van de blaadjes beschadigen. Ik gebruik vaak een slacentrifuge om er zeker van te zijn dat de kervel volledig droog is voordat ik verder ga.

Daarna hak ik de kervel fijn, want ik wil niet dat de blaadjes te groot zijn als ik ze later gebruik in soepen of sauzen. Kervel behoudt zijn smaak goed in de vriezer, vooral als ik hem van tevoren klein snijd. Soms vries ik het in kleine porties in, bijvoorbeeld in ijsblokjesvormpjes. Ik voeg een klein beetje water toe aan elk vormpje en druk de kervel erin. Zo heb ik later altijd handige porties klaar, die ik direct in een gerecht kan gooien. Het invriezen in olie is een andere optie die ik soms gebruik; dit beschermt de smaak nog beter en is ideaal voor het maken van snelle dressings of het toevoegen aan warme gerechten.

Wat ik echt waardeer aan het invriezen van kervel, is dat het me de mogelijkheid geeft om dit fantastische kruid het hele jaar door te gebruiken. Kervel heeft namelijk een vrij kort seizoen, en door het in te vriezen, kan ik ook buiten dat seizoen genieten van de subtiele, bijna anijsachtige smaak. De textuur verandert misschien een beetje na het ontdooien, maar de smaak blijft intact. Hierdoor kan ik het blijven gebruiken in mijn favoriete gerechten, zoals aardappelsoep, visgerechten of zelfs in een eenvoudige vinaigrette.

Kervel ontdooien en bereiden

Kervel kun je direct uit de diepvriezer in gerechten gebruiken. Het hoeft dus niet ontdooit te worden.

Hoe lang kun je kervel bewaren?

Kervel kun je 3 tot 4 maanden bewaren in de vriezer.

Kervel, mits vers, kun je 3 tot 4 dagen bewaren in de koelkast.

Bewaar het kruid niet in een plastic zakje. Dan gaat het vrij snel zweten en rotten.

Kervel langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kan vacuümverpakte koriander tot wel twee weken vers blijven, terwijl het normaal gesproken maar enkele dagen zou duren als het niet vacuümverpakt zou zijn. In de vriezer kan vacuümverpakte koriander tot zes maanden tot een jaar worden bewaard, terwijl het anders slechts enkele dagen vers zou blijven in de vriezer.

Het is belangrijk om koriander goed droog te maken voordat je het vacuümverpakt om te voorkomen dat het gaat rotten. Plaats het vervolgens in een geschikte vacuümzak en verzegel het zorgvuldig voordat je het in de koelkast of vriezer plaatst.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Veel mensen gooien verse kruiden gewoon direct in de vriezer, maar als je kervel eerst kort blancheert (ongeveer 30 seconden in kokend water), blijft de kleur en smaak veel beter behouden. Spoel de blaadjes na het blancheren af met koud water om het kookproces te stoppen.
  2. Een superhandige manier om kervel in te vriezen, is door het in ijsblokjesvormen te doen. Hak de kervel fijn, verdeel het over de vormpjes, vul ze met een beetje water of olijfolie en vries het in. Als je dan een keer wat kervel nodig hebt, pak je gewoon een blokje uit de vriezer. Het is ideaal voor soepen, stoofpotjes en sauzen.
  3. Kervel bevat van nature veel vocht, wat kan zorgen voor ijskristallen als je het invriest. Door de kervel eerst goed te drogen (met een theedoek of slacentrifuge) voorkom je dit. Dit zorgt ervoor dat de smaak en textuur na het ontdooien nog beter is.
  4. Een originele manier om kervel in te vriezen is door het te mengen met boter. Maak een kruidenboter door zachte boter te mengen met fijngesneden kervel. Verdeel de boter in kleine porties, wikkel ze in bakpapier of doe ze in een luchtdicht bakje en bewaar ze in de vriezer. Perfect om later te gebruiken op een stukje vlees, vis of op warm brood.
  5. Om vriesbrand te voorkomen, is het belangrijk om kervel in luchtdichte zakjes of bakjes te bewaren. Pers zoveel mogelijk lucht uit de zakjes voordat je ze sluit, want zuurstof kan de kwaliteit van de kervel aantasten. Hoe minder lucht, hoe langer de kervel zijn smaak behoudt.
  6. Het fijne aan bevroren kervel is dat je het direct vanuit de vriezer in je gerechten kunt doen. Je hoeft het niet eerst te ontdooien. Gooi het simpelweg in een warme soep, saus of stoofpot en het smelt vanzelf weg, waarbij het zijn heerlijke smaak aan je gerecht geeft.
  7. Als je echt iets extra’s wilt doen, voeg dan een paar druppels citroensap toe aan de kervel voordat je het invriest. Citroen zorgt ervoor dat de kervel fris blijft en de smaak na het invriezen niet vervaagt. Dit werkt vooral goed als je kervel gebruikt in visgerechten.
  8. Hoewel kervel in de vriezer technisch gezien langer houdbaar is, blijft de smaak het beste binnen drie maanden. Na die tijd begint de kwaliteit langzaam achteruit te gaan. Maak er dus een gewoonte van om je ingevroren kervel regelmatig te gebruiken – het is een mooie reden om vaker met dit smaakvolle kruid te koken.

Kun je kervel bevroren gebruiken in gerechten?

Ja, je kunt bevroren kervel gebruiken in gerechten. Het behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs wanneer verse kervel niet beschikbaar is.

Je kunt het direct toevoegen aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels, sauzen en ovenschotels. Het kan ook worden gebruikt in koude gerechten zoals salades en dressings. Omdat het meestal zachter wordt wanneer het ontdooit, is het vooral geschikt voor gerechten waarin het goed kan worden opgenomen.

Het is belangrijk op te merken dat bevroren kervel mogelijk een iets zachtere textuur heeft dan verse kervel, maar de smaak blijft behouden. Over het algemeen is bevroren kervel een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik kervel invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om het langer te bewaren voor toekomstig gebruik.

Moet ik kervel voor het invriezen voorbereiden?
Ja, het wordt aanbevolen om dit kruid voor te bereiden voordat je het invriest. Was de kervel grondig en droog het volledig af voordat je het invriest.

Moet ik kervel blancheren voordat ik het invries?
Nee, kruiden hoeft meestal niet te worden geblancheerd voordat je het invriest. Het kan direct worden ingevroren na het wassen en drogen.

Hoe bewaar ik kervel in de vriezer?
Plaats het kruid in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren kervel bewaren?
Het kan ongeveer 6 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Kan ik ingevroren kervel direct gebruiken in gerechten?
Ja, het kan rechtstreeks worden toegevoegd aan warme gerechten zoals soepen, sauzen, stoofschotels en roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien.

Hoe kan ik ingevroren kervel ontdooien?
Als je kruiden wilt ontdooien voordat je het gebruikt, kun je het het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor behoudt het zijn smaak en textuur beter dan bij snel ontdooien op kamertemperatuur.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept