Site Overlay
Knolselderij invriezen

Knolselderij invriezen

Knolselderij invriezen is net zo goed mogelijk als de gewone bladselderij invriezen. Hoewel je bij knolselderij zowel blad als knol kunt invriezen.

Het is een geliefde soort groente dat vaak gebruikt wordt in soepen of in pastasauzen. Het geeft een beetje extra pit aan diverse gerechten. Je kunt overigens de knol ook gebruiken om er hutspot mee te maken in plaats van aardappelen.

Een veelzijdige groente dat niet altijd in verse toestand in de winkels te verkrijgen is, of juist best wel duur kan zijn.

Invriezen is dus een goede optie om van een lagere prijs te profiteren, of wanneer je veel van de knol over hebt gehouden.

Overigens kun je ook gerechten met knolselderij invriezen, en zelfs puree gemaakt van knolselderij.

Hoe Knolselderij invriezen?

Knolselderij invriezen kan dus prima, maar gooi ook de stelen en het blad dat er vaak aan zit niet weg. Het blad is eigenlijk bladselderij, en ook de stelen kun de prima in soepen of sauzen gebruiken. Beide kun je ook gewoon invriezen.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord knolselderij invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 100 kcal

Ingrediënten

  • 1 Knolselderij

Instructies

  1. De knol goed schoonmaken, wassen, en schillen.

  2. Bovenkant een stukje afsnijden en ook aan de onderkant.

  3. Eventueel ook blad en steel in stukjes snijden, net als de knol.

  4. De stukken van de knol in kokend water doen en 3 minuten blancheren. De stelen en het blad hoef je niet te blancheren.

  5. Afgieten en zoveel mogelijk droog deppen.

  6. Verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken. Voorzien van etiket met naam en datum.

  7. Minimaal 24 uur in de vriezer leggen om in te vriezen.

Mij Hoe ik knolselderij invries?

Knolselderij invriezen is voor mij een kunstvorm op zich, een proces dat de pure smaak van deze winterse groente weet te behouden. Eerst begin ik met een mooi, stevig exemplaar dat vers aanvoelt. De schil is dik en onregelmatig, dus met een scherp koksmes schil ik de knolselderij zorgvuldig, zorgend dat ik de grove buitenkant volledig verwijder. Daarna snijd ik de knol in gelijke blokjes of plakken, afhankelijk van hoe ik het later wil gebruiken. Het is van belang om dit gelijkmatig te doen, zodat alles gelijkmatig kookt wanneer ik het later wil bereiden.

Blancheren is een stap die ik nooit oversla. Deze techniek zorgt ervoor dat de enzymen die de structuur en smaak van de knolselderij kunnen aantasten tijdens het invriezen, worden gedeactiveerd. Ik breng een grote pan water aan de kook, voeg de knolselderijstukjes toe en blancheer ze voor ongeveer twee tot drie minuten. Daarna koel ik de knolselderij snel af in ijswater om het kookproces direct te stoppen. Dit is een klassiek trucje uit de professionele keuken, een techniek die de textuur en smaak optimaal houdt.

Zodra de knolselderij volledig afgekoeld is, dep ik de stukjes droog met een schone keukendoek. Het vocht moet volledig verwijderd zijn, want anders krijg je ijskristallen die de kwaliteit van de groente aantasten. Vervolgens leg ik de stukjes knolselderij los op een bakplaat en zet ik deze in de vriezer. Wanneer ze bevroren zijn, doe ik ze in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes, klaar om op een later moment te worden gebruikt in een heerlijke puree, soep of stoofschotel. Het is een hele cyclus van zorg en aandacht die mij verzekert dat ik op elk moment van het jaar kan genieten van de heerlijke smaak van knolselderij, zelfs in de warmere maanden wanneer het moeilijker te verkrijgen is.

Knolselderij ontdooien en bereiden

Knolselderij kun je direct vanuit de vriezer, dus nog niet ontdooit, gebruiken. Direct toevoegen aan gerechten is het beste, maar zorg voor het invriezen dan wel dat de porties niet te groot zijn, en dat de knol in kleine stukken gesneden wordt.

Hoe lang kun je knolselderij bewaren?

Knolselderij kun je ongeveer 12 maanden bewaren in de vriezer.

Knolselderij kun je ongeveer een week buiten de koelkast bewaren, mits donker en koel.

In de koelkast tot wel drie weken. Mits droog bewaard en laat zoveel mogelijk böad en stelen er aan zitten.

Knolselderij langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om de versheid langer te behouden en de houdbaarheid te verlengen.

In de koelkast kan vacuüm verpakte knolselderij tot wel 2 tot 3 weken bewaard blijven.

In de vriezer kan vacuüm verpakte knolselderij tot 10 tot 12 maanden bewaard worden, net zo lang dus.

Zorg ervoor dat de groente volledig droog is voordat je het vacuüm verpakt om te voorkomen dat er vocht in de verpakking komt, wat kan leiden tot kwaliteitsverlies. Label de verpakking ook met de datum van verpakking, zodat je de versheid ervan kunt bijhouden.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je knolselderij invriest, is het belangrijk om hem goed voor te bereiden. Schil de knol zorgvuldig en verwijder alle harde en bruine plekken. Snijd hem vervolgens in stukjes van de gewenste grootte. Hoe kleiner de stukjes, hoe sneller ze invriezen en weer ontdooien. Dit scheelt je een hoop tijd in de keuken later.
  2. Een stap die vaak over het hoofd wordt gezien, maar cruciaal is: blancheren. Door de knolselderij enkele minuten te koken en daarna direct in ijswater te dompelen, behoud je de mooie witte kleur en de smaak. Blancheren zorgt er ook voor dat de knolselderij langer houdbaar blijft in de vriezer, zonder dat hij taai of smaakloos wordt.
  3. Vocht is de vijand van knapperige groenten in de vriezer. Zorg er daarom voor dat je de knolselderij goed droog dept na het blancheren. Hoe minder vocht, hoe beter de structuur blijft. Het is een kleine moeite, maar je zult het verschil merken wanneer je de knolselderij weer gebruikt.
  4. Voordat je de knolselderij invriest, is het handig om hem in porties te verdelen. Gebruik bijvoorbeeld ziplockzakjes of bakjes met een goede afsluiting. Noteer ook de datum op de zakjes! Zo hoef je later niet het hele blok knolselderij te ontdooien, maar pak je precies de hoeveelheid die je nodig hebt.
  5. Denk alvast na over hoe je de knolselderij wilt gebruiken na het invriezen. Voor soep kun je grotere stukken snijden, maar voor een stamppot zijn kleinere blokjes handiger. Door hier van tevoren over na te denken, hoef je niet achteraf met bevroren groente te prutsen.
  6. Wist je dat knolselderij uitstekend als puree kan worden ingevroren? Kook de knolselderij goed door, maak er een gladde puree van en vries dit in. Eenmaal ontdooid kun je de puree gemakkelijk opwarmen en serveren als bijgerecht. Dit is ook een handige truc om verspilling te voorkomen als je te veel hebt ingekocht.
  7. Gebruik vriesbestendige bakjes of zakjes die goed afgesloten kunnen worden. Voorkom lucht in de verpakking, want dat kan vriesbrand veroorzaken. Dit kan de textuur van de knolselderij beïnvloeden. Het is slim om te investeren in goede kwaliteitsbakjes of goede zakjes als je van plan bent om vaker in te vriezen.
  8. Hoewel knolselderij technisch gezien langer houdbaar is in de vriezer, is het het beste om hem binnen drie maanden te gebruiken. Na deze periode kan de smaak wat achteruitgaan en kan de textuur veranderen. Plan dus vooruit en gebruik je ingevroren voorraad op tijd!

Kun je knolselderij bevroren gebruiken in gerechten?

Bevroren knolselderij behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed wanneer het wordt ingevroren. Dit maakt het een handige optie om te gebruiken in verschillende gerechten, vooral als verse knolselderij niet beschikbaar is of buiten het seizoen is.

Je kunt het bevroren toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, ovenschotels en roerbakgerechten. Het kan direct vanuit de vriezer aan het gerecht worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.

Als je de knolselderij wilt ontdooien voordat je hem gebruikt, kun je hem het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor kan hij gelijkmatig ontdooien en behoudt hij zijn textuur beter.

Een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.

Veelgestelde vragen

Kan ik knolselderij invriezen?
Ja, deze groente kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik knolselderij blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik knolselderij voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in blokjes gesneden knol toe en kook het gedurende 2 tot 3 minuten. Verwijder vervolgens de knolselderij en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik knolselderij in blokjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in blokjes of reepjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren knolselderij?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde knolselderij in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren knolselderij bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren knolselderij?
Je kunt het ingevroren rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept