Krentenbol invriezen, zelf gemaakt of gekocht bij bakker of supermarkt, is een prima bewaarmethode.
Bij gekocht krentenbroodjes, want zo worden de krentenbollen ook wel genoemd, is het wel van belang om te weten of de broodjes al een keer ingevroren zijn geweest.
Vooral bij de supermarkt, maar soms ook in winkel of op de markt, komt het brood uit de vriezer.
Bij herhaaldelijk invriezen kunnen smaak en textuur van het brood minder worden, en dat is ook van toepassing bij krentenbollen.
Invriezen is dus prima, mits ze niet eerder ingevroren zijn geweest.
Bakt de bakker of de supermarkt vers, dan zal dit geen probleem zijn, vraag er anders gerust naar.
Hoe Krentenbol invriezen?
Krentenbol invriezen kun je het beste in een afgesloten zakje, natuurlijk moet de plastic zak wel geschikt zijn voor de vriezer. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 8 Krentenbollen
Instructies
Als de krentenbollen nog niet verpakt zijn, deze alsnog in een plastic diepvrieszak verpakken, en luchtdicht afsluiten.
Eventueel de zak voorzien van een etiket met daarop naam en datum.
Leg de zak met broodjes gedurende minimaal 24 uur in de vriezer, bij voorkeur in het vak voor invriezen.
Hoe ik krentebol invries?
Krentebol invriezen is voor mij een uitkomst. Ik ben namelijk dol op krentenbollen, maar soms heb ik er gewoon te veel om in één keer op te eten. Gelukkig is het invriezen van krentenbollen een makkelijke manier om ervoor te zorgen dat ik altijd een voorraadje heb. Als ik ze nodig heb, hoef ik ze alleen maar even uit de vriezer te halen en te laten ontdooien. Het is zo eenvoudig, en het bespaart me ook nog eens tijd.
Ik zorg er altijd voor dat mijn krentenbollen goed verpakt zijn voordat ik ze in de vriezer leg. Dat doe ik meestal door ze in een diepvrieszak of luchtdichte bak te doen. Zo blijven ze langer vers en drogen ze niet uit. Het is ook handig om de datum erop te schrijven, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer liggen. Als ik trek krijg in een krentenbol, kan ik precies zien welke ik het beste eerst kan nemen.
Het mooie van krentenbollen is dat ze hun smaak en textuur goed behouden na het invriezen. Als ik er één wil eten, haal ik de bol gewoon een paar uur van tevoren uit de vriezer en laat ik het op kamertemperatuur ontdooien. Soms doe ik ze even kort in de oven, dan zijn ze weer lekker warm en zacht, alsof ze net vers gebakken zijn. Krentenbollen zijn echt mijn favoriete snack en dankzij het invriezen kan ik er altijd van genieten, wanneer ik maar wil.
Krentenbol ontdooien en bereiden
Krentenbollen ontdooien kun je het beste in de koelkast doen.
Leg daartoe simpel de zak met broodjes uit de vriezer in de koelkast. Dit kan 12 tot 18 uur duren.
Hoelang kun je Krentenbollen bewaren?
Verse krentenbollen kun je doorgaans een 2 tot 3 dagen bewaren. Niet in de koelkast bewaren, want dan kunnen de broodjes erg droog worden, dus gewoon in een afgesloten zak bij kamertemperatuur bewaren.
In de vriezer kunnen de krentenbollen 1 maand tot 8 weken bewaard worden.
Krentenbollen langer bewaren met behulp van vacumeren.
Hier is hoe je het kunt doen en hoe lang ze houdbaar zijn:
- Laat de krentenbollen volledig afkoelen na aankoop of het bakken ervan.
- Plaats de afgekoelde krentenbollen in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat de krentenbollen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
Houdbaarheid in de koelkast
Vacuüm verpakte krentenbollen kunnen in de koelkast worden bewaard voor ongeveer 5 tot 7 dagen. Zorg ervoor dat de koelkasttemperatuur op ongeveer 4 °C wordt gehouden om de kwaliteit van de krentenbollen te behouden.
Houdbaarheid in de vriezer
Als je de vacuüm verpakte krentenbollen in de vriezer bewaart, kunnen ze tot 2 tot 3 maanden goed blijven. Zorg ervoor dat de vriestemperatuur op -18 °C of lager wordt gehouden om de versheid van de krentenbollen te behouden.
Door vacuüm verpakken wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, wat helpt om de kwaliteit en versheid van de krentenbollen te behouden. Let op dat de smaak en textuur van de krentenbollen behouden blijven na vacumeren. Verbruik de krentenbollen binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.
Mijn advies en tips?
- Het allerbelangrijkste is dat je krentenbollen invriest als ze supervers zijn. Koop of bak ze en vries ze meteen in. Zo behoud je de smaak en textuur het best. Wacht niet tot ze oud en droog zijn, want dat wordt er niet beter op in de vriezer.
- Pak elke krentenbol apart in, bijvoorbeeld in vershoudfolie of een kleine diepvrieszak. Zo voorkom je dat ze aan elkaar vastvriezen en kun je er makkelijk een tegelijk uit halen. Niemand zit te wachten op een klont bevroren bollen die je met geweld moet loswrikken.
- Leg een vel bakpapier tussen de krentenbollen als je ze in een grotere zak of doos invriest. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan elkaar plakken en je ze gemakkelijk per stuk kunt pakken. Het is een kleine moeite, maar scheelt een hoop gedoe later.
- Schrijf altijd de datum op de verpakking. Zo weet je precies hoelang ze al in de vriezer liggen. Krentenbollen blijven ongeveer drie maanden goed in de vriezer, dus zorg ervoor dat je ze op tijd opeet. Niets is zo vervelend als oude, smakeloze bollen.
- Heb je zin in een krentenbol, maar geen geduld om te wachten? Haal er eentje uit de vriezer en leg hem in de magnetron op ontdooistand voor een minuut of twee. Het is niet zo goed als langzaam ontdooien, maar werkt prima als je haast hebt.
- Als je wat meer tijd hebt, haal dan je krentenbollen uit de vriezer en leg ze in de oven op een lage temperatuur (ongeveer 100 graden Celsius) voor 10 minuten. Dit zorgt ervoor dat ze weer lekker warm en knapperig worden. Alsof ze net uit de bakkerij komen.
- Om te voorkomen dat je krentenbollen uitdrogen of een rare smaak krijgen in de vriezer, kun je ze in een dubbele laag verpakken. Eerst in vershoudfolie en dan in een diepvrieszak. Deze extra bescherming helpt echt tegen vriesbrand.
- Overweeg om minikrentenbollen te maken of te kopen als je ze vaak invriest. Ze ontdooien sneller en zijn ideaal voor een snel ontbijt of snack. Bovendien zijn ze superschattig en handig voor kinderen.
Veelgestelde vragen
Kun je gesneden krentenbol invriezen?
Ja, gesneden krentenbol invriezen kan, om de versheid te behouden voor langere tijd.
Hoe moet ik krentenbollen invriezen?
Plaats de krentenbollen in een luchtdichte zak of bak die geschikt is voor invriezen. Zorg ervoor dat je overtollige lucht verwijdert om vriesbrand te voorkomen.
Hoelang kunnen gesneden krentenbollen in de vriezer worden bewaard?
Gesneden krentenbollen kunnen tot 2 tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard en nog steeds goed smaken.
Hoe ontdooi ik gesneden krentenbollen?
Haal de gewenste hoeveelheid gesneden krentenbollen uit de vriezer en laat ze op kamertemperatuur ontdooien. Je kunt ze ook kort opwarmen in de oven of magnetron als je ze warm wilt serveren.
Kunnen gesneden krentenbollen na het ontdooien opnieuw worden ingevroren?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om eerder bevroren en ontdooide producten opnieuw in te vriezen, omdat dit de kwaliteit kan beïnvloeden.
Moet ik gesneden krentenbollen voor het invriezen in plakjes snijden?
Het is niet nodig om de krentenbollen voor het invriezen in plakjes te snijden, maar als je dat wilt doen om ze gemakkelijker te kunnen portioneren, is dat prima.
Zijn er speciale tips voor het invriezen van gesneden krentenbollen?
Zorg ervoor dat de gesneden krentenbollen volledig zijn afgekoeld voordat je ze invriest om condensatie te voorkomen, wat kan leiden tot ijskristallen en vriesbrand.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.