Site Overlay
Kroketten invriezen

Kroketten invriezen

Kroketten invriezen is eigenlijk de enige manier om welke kroket dan ook langer houdbaar te maken. Dus ook garnalenkroketten, kaaskroketten, en welke soort dan ook.

Als je kroketten koopt in de winkel dan zijn deze bijna altijd ingevroren, en thuis gekomen gaat dit ook bijna altijd in de vriezer.

Als je zelf kroketten hebt gemaakt dan blijft er vaak een aantal over die je niet direct bakt. De beste plek is dus de vriezer, want in de koelkast kun je dit slechts beperkt bewaren.

Hoe Kroketten invriezen?

Deze methode voor kroketten invriezen is van toepassing op alle soorten kroketten die je zelf hebt gemaakt. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Overig
Keuken Internationaal
Trefwoord Kroketten invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Kroketten
calorieën 131 kcal

Ingrediënten

  • 4 Kroketten

Instructies

  1. De kroketten die je wilt invriezen royaal bestrooien met paneermeel. Dit voorkomt dat je tijdens het invriezen aan elkaar vast gaan zitten. Je kunt er eventueel ook een velletje bakpapier tussen leggen. Of leg ze eerst op een bakplaat en vries ze gedurende een uur in. Daarna kun je ze makkelijker verpakken, zonder dat ze aan elkaar vastvriezen.

  2. Af laten koelen tot op kamertemperatuur.

  3. Verpakken in diepvriesbakken, luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket.

  4. 24 Uur invriezen.

Mij Hoe ik kroketten invries?

Kroketten invriezen is een van mijn favoriete manieren om altijd een voorraad van deze heerlijke snacks bij de hand te hebben. Er gaat niets boven het comfort van weten dat ik op elk moment kan genieten van een warme, knapperige kroket, zelfs op de drukste dagen. Het vergt wat voorbereiding, maar het is absoluut de moeite waard voor die momenten waarop je zin hebt in iets lekkers en hartigs.

Na het bereiden van een grote hoeveelheid kroketten, laat ik ze eerst volledig afkoelen. Dit is een cruciale stap, omdat warme kroketten in de vriezer kunnen zorgen voor condensatie, wat de textuur negatief kan beïnvloeden. Eenmaal afgekoeld, pak ik ze zorgvuldig in met bakpapier om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Vervolgens leg ik ze in een luchtdichte bak of een diepvrieszak. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de zak te halen om vriesbrand te voorkomen.

Wat ik zo fijn vind aan het invriezen van kroketten, is dat ik altijd een snelle maaltijdoptie heb, zonder concessies te doen aan smaak of kwaliteit. Op een luie avond of als ik onverwachts bezoek krijg, hoef ik alleen maar een paar kroketten uit de vriezer te halen en ze in de oven of frituurpan te gooien. Het resultaat is altijd hetzelfde: krokante, smaakvolle kroketten die net zo lekker zijn als op de dag dat ik ze maakte. Het invriezen van kroketten geeft me dus niet alleen gemak, maar ook een gevoel van voldoening, omdat ik altijd iets lekkers achter de hand heb.

Kroketten ontdooien en bereiden

Kroketten voor het bakken langzaam ontdooien in de koelkast.

Je kunt natuurlijk een kroket direct uit de diepvries frituren, maar als je deze eerst ontdooit dan voorkom je het gespetter door het ijs dat in de kroket zit.

Hoelang kun je kroketten bewaren?

Kroketten kun je 12 maanden in de vriezer bewaren.

Verse of net ontdooide kroketten kun je twee dagen maximaal in de koelkast bewaren.

Een gebakken kroket kun je nog één dag in de koelkast bewaren, en eventueel weer opwarmen in magnetron of airfryer.

Kroketten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door ze vacuüm te verpakken blijven ze langer houdbaar in vergelijking met wanneer ze gewoon in de koelkast worden bewaard.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte kroketten meestal tot 1 tot 2 weken worden bewaard. In de vriezer kunnen ze tot 2 tot 3 maanden worden bewaard terwijl ze nog steeds van goede kwaliteit zijn.

Zorg er bij het vacuüm verpakken voor dat de kroketten volledig zijn afgekoeld om condensatie te minimaliseren. Op deze manier behouden ze hun kwaliteit en smaak optimaal.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Denk eraan om verschillende soorten vulling in te vriezen. Klassieke kalfsvlees kroketten zijn heerlijk, maar experimenteer eens met kaas of garnalen. Door verschillende soorten vulling in te vriezen, kun je bij elke gelegenheid een andere smaakervaring bieden. Etiketten met de vulling op de verpakking kunnen verwarring voorkomen.
  2. Om kroketten optimaal te beschermen tegen vriesbrand, kun je ze eerst individueel invriezen op een bakplaat. Zodra ze bevroren zijn, wikkel je ze in plasticfolie en stop je ze in een diepvrieszak. Deze dubbele beschermingslaag houdt de kroketten langer vers en voorkomt uitdroging.
  3. Een slimme truc om de krokantheid van je kroketten te bewaren, is door een dun laagje extra paneermeel toe te voegen voordat je ze invriest. Dit extra laagje zorgt ervoor dat de kroketten na het frituren nog knapperiger zijn. Het is een kleine moeite die een groot verschil maakt.
  4. Hoe sneller je kroketten invriest, hoe beter hun structuur en smaak behouden blijven. Zet je vriezer op de koudste stand voordat je de kroketten erin legt. Het snelle vriesproces voorkomt de vorming van grote ijskristallen die de textuur kunnen beïnvloeden.
  5. Leg de kroketten op een vel bakpapier voordat je ze invriest. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze gemakkelijk van het papier halen en in een diepvrieszak doen. Dit maakt het later een stuk makkelijker om precies het aantal kroketten te pakken dat je nodig hebt.
  6. Maak een kleine batch en test het invriezen en frituren voordat je een grote hoeveelheid invriest. Zo kun je eventuele verbeteringen aanbrengen in je recept of techniek. Het bespaart teleurstelling als je ontdekt dat een bepaalde vulling of paneerlaag niet goed bevriest.
  7. Denk na over hoeveel kroketten je normaal gesproken per keer nodig hebt en vries ze in porties in. Dit bespaart tijd en energie wanneer je maar een paar kroketten wilt frituren zonder dat je de hele partij hoeft te ontdooien. Gebruik bijvoorbeeld diepvrieszakken met afsluitbare ritssluiting voor gemakkelijke toegang.
  8. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar zorg ervoor dat je elke batch kroketten van een datum en een etiket voorziet. Dit helpt je bij het bijhouden van hoelang de kroketten al in de vriezer liggen. Het is een eenvoudige stap die ervoor zorgt dat je altijd de meest verse kroketten uit de vriezer haalt.

Veelgestelde vragen

Kun je kroketten invriezen?
Ja, je kunt deze snack invriezen om ze langer vers te houden.

Hoe moet ik kroketten invriezen?
Plaats ze bijvoorbeeld op een bakplaat of dienblad en zet ze gedurende een uur in de vriezer om ze voor te vriezen. Vervolgens kun je ze in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken doen.

Hoelang kun je kroketten invriezen?
Ze kunnen tot ongeveer 2 tot 3 maanden worden ingevroren zonder kwaliteitsverlies.

Moet ik mijn kroketten ontdooien voordat ik ze bak?
Het is niet nodig om dit volledig te ontdooien voordat je ze bakt. Je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer in de frituurpan of oven doen.

Wat is de beste manier om ingevroren kroketten te bakken?
Bak ze nog bevroren in een voorverwarmde frituurpan of oven volgens de instructies op de verpakking, meestal op een iets lagere temperatuur dan verse kroketten, om ervoor te zorgen dat ze gelijkmatig gaar worden.

Kun je kroketten opnieuw invriezen nadat ze zijn ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, inclusief kroketten, omdat dit de kwaliteit van het voedsel kan verminderen en het risico op bederf kan vergroten.

Hoe kun je controleren of ingevroren kroketten bedorven zijn?
Controleer op tekenen van vriesbrand, zoals uitgedroogde plekken of verkleuring. Als de kroketten een vreemde geur hebben of er anders uitzien dan normaal, gooi ze dan weg.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept