Site Overlay
Kruisbessen invriezen

Kruisbessen invriezen

Kruisbessen invriezen is mogelijk, mits de bessen rijp zijn. Je hoeft bij het invriezen geen extra suiker toe te voegen, want rijpe kruisbessen zijn van zich al vrij zoet.

Kruisbessen worden ook wel eens de druiven van het noorden genoemd, en daarmee wordt dan de zoetheid bedoeld.

Hoewel je van kruisbessen ook een heerlijke brandewijn of likeur kunt maken.

Vries altijd niet meer dan je nodig hebt in, want je kunt de bessen geen tweede keer invriezen. Overigens kun je ook puree gemaakt van kruisbessen invriezen.

Hoe Kruisbessen invriezen?

Kruisbessen invriezen doe je door de bessen eerst goed te controleren. Kapotte bessen kun je beter niet invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord Kruisbessen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Porties 1 Portie
calorieën 36 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Kruisbessen

Instructies

  1. De kruisbessen wassen en daarna met behulp van keukenpapier droog deppen.

  2. Verpakken in diepvrieszakken, luchtdicht afsluiten, en voorzien van label met naam en datum.

  3. In de vriezer leggen en gedurende 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik kruisbessen invries?

Kruisbessen invriezen is een geweldige manier om deze heerlijke vrucht het hele jaar door beschikbaar te hebben. Ik geniet er altijd van om kruisbessen in te vriezen, vooral omdat ze dan hun smaak en voedingswaarde behouden. Eerst zorg ik ervoor dat de bessen goed rijp zijn en ik was ze grondig onder koud water. Na het wassen laat ik ze even drogen op een schone theedoek, zodat er geen overtollig water aan de bessen blijft hangen.

Nadat ze goed droog zijn, leg ik ze op een bakplaat in een enkele laag en zet ik ze een paar uur in de vriezer. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken wanneer ik ze later in een zak doe. Als ze eenmaal bevroren zijn, doe ik ze in diepvrieszakken of luchtdichte bakjes. Het is handig om de datum erop te zetten, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer liggen.

In de winter, wanneer ik zin heb in iets fris en fruitigs, haal ik een portie kruisbessen uit de vriezer. Ze zijn perfect voor in smoothies, als topping op havermout of gewoon om zo te eten. Door de bessen in te vriezen, kan ik hun smaak het hele jaar door beleven. Het invriezen van kruisbessen is echt een eenvoudig proces en het resultaat is altijd heerlijk.

Kruisbessen ontdooien en bereiden

Kruisbessen op een bord in de koelkast leggen, en in de diepvrieszak laten ontdooien.

Zo voorkom je dat er vocht van de bessen bij andere levensmiddelen in de koelkast kan komen.

Hoelang kun je Kruisbessen bewaren?

Als je de kruisbessen op een bord of ondiepe schaal in de koelkast legt, kun je dit fruit nog een dag of drie bewaren.

Eventuele rottende of kapotte bessen kun je er dan dagelijks uithalen. Zo steken de bessen geen andere bessen aan.

In de vriezer kunnen de kruisbessen tot wel twaalf maanden bewaard worden.

Kruisbessen langer bewaren met behulp van vacumeren

Hoewel kruisbessen niet vaak worden vacuümverpakt vanwege hun gevoelige structuur, kan het in sommige gevallen helpen om de versheid te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om kruisbessen te vacumeren:

  1. Spoel het fruit af onder koud water en dep ze voorzichtig droog met een schone handdoek. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze gaat verpakken.
  2. Controleer op eventuele beschadigde of rotte exemplaren en verwijder ze. Verwijder ook eventuele stelen.
  3. Verdeel de bessen in porties die geschikt zijn voor één keer gebruik. Dit kan helpen bij het gemakkelijker ontdooien en gebruiken van de bessen later.
  4. Plaats de porties in vacuümzakken die geschikt zijn voor gebruik in de vriezer. Zorg ervoor dat de zakken groot genoeg zijn om de bessen volledig te bedekken.
  5. Volg de instructies van de fabrikant om de vacuümzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zakken wordt verwijderd om een goede afdichting te garanderen.
  6. Label elke vacuümzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de bessen.
  7. Plaats de vacuümzakken in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
  8. Om de ingevroren kruisbessen te gebruiken, laat je ze langzaam ontdooien in de koelkast. Je kunt ze vervolgens gebruiken in recepten zoals jam, compote, taarten of smoothies.

Houd er rekening mee dat kruisbessen een delicate structuur hebben en dat vacumeren ze mogelijk niet zo goed beschermt als bijvoorbeeld steviger groenten of vlees. Wees voorzichtig bij het hanteren en opslaan van vacuümverpakte kruisbessen om te voorkomen dat ze worden geplet of beschadigd.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je de kruisbessen invriest, kun je ze bestrooien met een dun laagje suiker. Dit helpt niet alleen om de smaak te behouden, maar zorgt er ook voor dat de bessen mooi stevig blijven na het ontdooien. Meng de suiker voorzichtig door de bessen, zodat ze allemaal een beetje krijgen, maar niet beschadigd raken.
  2. Een vaak over het hoofd geziene techniek is het blancheren van kruisbessen voordat je ze invriest. Dompel de bessen kort in kokend water en koel ze direct daarna af in ijswater. Dit proces helpt om de kleur en textuur van de bessen te behouden, waardoor ze na het invriezen nog steeds heerlijk smaken en er mooi uitzien.
  3. Bij het invriezen van kruisbessen kun je bakpapier gebruiken om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven. Leg de bessen in een enkele laag op een bakplaat bekleed met bakpapier en vries ze in. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een zak of bak doen. Dit zorgt ervoor dat je later precies de hoeveelheid kunt pakken die je nodig hebt zonder dat je ze allemaal moet losmaken.
  4. Voeg een paar druppels citroensap toe aan de kruisbessen voordat je ze invriest. Het citroensap helpt om de natuurlijke kleur van de bessen te behouden en geeft een lichte, frisse smaak die goed past bij de kruisbessen. Dit eenvoudige trucje kan een groot verschil maken in de kwaliteit van je ingevroren bessen.
  5. In plaats van de bessen droog in te vriezen, kun je ze ook invriezen in een lichte siroop. Dit kan helpen om de bessen sappiger te houden. Maak een eenvoudige siroop van water en suiker, laat het afkoelen en giet het over de bessen voordat je ze invriest. Dit helpt niet alleen bij het behoud van de textuur, maar geeft ook een extra smaakdimensie.
  6. Om vriesbrand te voorkomen, kun je de kruisbessen dubbel verpakken. Gebruik eerst een kleine zak of bak voor de bessen en plaats deze vervolgens in een grotere zak of bak. Deze extra laag helpt om de bessen te beschermen tegen de kou en houdt ze langer vers.

Veelgestelde vragen

Kun je kruisbessen invriezen?
Ja, je kunt kruisbessen invriezen om ze langer vers te houden.

Moet je kruisbessen wassen voordat je ze invriest?
Ja, het is raadzaam om fruit voorzichtig te wassen en ze vervolgens goed te laten drogen voordat je ze invriest.

Moet je kruisbessen ontdoen van steeltjes en kroontjes voordat je ze invriest?
Ja, het is het beste om de steeltjes en kroontjes te verwijderen voordat je ze invriest.

Hoe moet je kruisbessen verpakken voordat je ze invriest?
Je kunt de bessen in luchtdichte plastic zakken of bakjes doen voordat je ze invriest. Zorg ervoor dat je de verpakking goed sluit om bevriezing en vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kun je ingevroren kruisbessen bewaren?
Ze kunnen tot 10 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer.

Kun je ingevroren kruisbessen direct gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt ingevroren bessen direct gebruiken in gerechten zoals smoothies, taarten, jam, enzovoort. Ze hoeven niet te worden ontdooid voordat je ze gebruikt, maar kunnen rechtstreeks vanuit de vriezer worden toegevoegd.

Kun je ingevroren kruisbessen ontdooien voor consumptie als ze niet in een gerecht worden gebruikt?
Ja, je kunt ze in de koelkast of op kamertemperatuur laten ontdooien voordat je ze consumeert. Ze kunnen ook worden ontdooid in de magnetron of in koud water.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept