Site Overlay
Lasagne invriezen

Lasagne invriezen

Lasagne invriezen is een beetje afhankelijk van welke lasagne je wilt invriezen. Bij vers gemaakte lasagne is dit geen enkel probleem. Alleen nog even goed laten afkoelen, want eten uit de oven is vaak erg warm.

Echter, reeds ingevroren en ontdooide lasagne is niet geschikt om in te vriezen. Ook niet lasagne die bij de supermarkt in de koeling ligt, want deze soort is vaak al een keer ingevroren geweest.

Lasagne die je koop uit de vriezer bij de supermarkt kun je vanzelfsprekend weer terugplaatsen in de vriezer, maar kijk dan wel uit dat dit tijdens het transport naar huis niet ontdooit.

Hoe lasagne invriezen?

Sommige ovenschalen kun je ook gebruiken als diepvriesbakje, vaak in dit geval voorzien van plastic deksel.

Gang Gerechten
Keuken Italiaans
Trefwoord lasagne invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
separaat vriesvak voor invriezen hebben.riestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 135 kcal

Ingrediënten

  • 1 kilo Lasagne

Instructies

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

  1. Eerst de lasagne laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

  2. Je kunt ervoor kiezen om het gerecht in porties per persoon in te vriezen, of per maaltijd voor het gehele gezin.

  3. Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken.

  4. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden. Dit ziet er niet lekker uit.

  5. Voorzie het gerecht van etiketten met naam en datum.

  6. Plaat de lasagne in de vriezer.

Mij Hoe ik lasagne invries?

Ik maak graag lasagne om in te vriezen, zodat ik altijd een heerlijke maaltijd bij de hand heb. Wanneer ik mijn lasagne voorbereid, zorg ik ervoor dat alle ingrediënten van de beste kwaliteit zijn. Ik begin met het maken van een rijke tomatensaus, die ik langzaam laat sudderen om de smaken te verdiepen. Vervolgens bereid ik de bechamelsaus, zorgend dat deze perfect glad en romig is.

De volgende stap is het samenstellen van de lasagne. Ik begin met een laagje tomatensaus op de bodem van de ovenschaal, gevolgd door lasagnebladen, een laagje bechamelsaus, en dan een royale hoeveelheid gehakt of groenten, afhankelijk van waar ik zin in heb. Ik herhaal dit proces totdat de schaal vol is, en sluit af met een extra laagje bechamelsaus en een dikke laag geraspte kaas voor een mooi gebakken bovenkant.

Nadat de lasagne in elkaar gezet is, laat ik het geheel afkoelen voordat ik het in porties snijd. Iedere portie wikkel ik zorgvuldig in huishoudfolie en plaats ik in een diepvriesbestendige bak. Op deze manier blijft de lasagne vers en behouden de smaken hun intensiteit. Het invriezen zelf gebeurt zo snel mogelijk om de kwaliteit van de ingrediënten te behouden.

Wanneer ik dan op een drukke dag geen tijd of zin heb om te koken, haal ik een portie lasagne uit de vriezer. Ik laat het eerst langzaam ontdooien in de koelkast en verwarm het daarna in de oven tot het door en door heet is en de kaas weer mooi gesmolten en goudbruin is. Het is altijd een genot om te weten dat ik, ondanks een druk schema, altijd een zelfgemaakte, smaakvolle maaltijd binnen handbereik heb.

Lasagne ontdooien en bereiden

De diepvriesbak of ovenschaal per voorkeur in de koelkast laten ontdooien, of direct in de oven of magnetron plaatsen om het op te warmen. Bij een diepvriesbak de lasagne vanzelfsprekend eerst in een hittebestendige schaal doen.

Hoelang kun je lasagne bewaren

Verse lasagne of ontdooide lasagne kun je maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.

Het gerecht kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Lasagne langer bewaren met behulp van vacumeren.


Om lasagne langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

  1. Laat de lasagne volledig afkoelen na het bereiden.
  2. Snij het in gelijke porties, als dat gewenst is.
  3. Plaats de porties in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat de lasagne gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  4. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
  6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
  7. Bewaar de vacuümverpakte lasagne in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de lasagne wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de lasagne langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur van de lasagne behouden blijven na vacumeren. Verbruik de lasagne binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Wanneer je lasagne invriest, leg je een stuk bakpapier tussen de verschillende lagen. Dit zorgt ervoor dat de saus niet door de pasta heen sijpelt tijdens het ontdooien, waardoor de structuur beter behouden blijft.
  2. In plaats van de hele lasagne in één keer in te vriezen, kun je de lasagne in porties verdelen met behulp van siliconen muffinvormpjes. Dit maakt het makkelijker om precies de hoeveelheid lasagne te ontdooien die je nodig hebt, zonder de rest van de lasagne aan te tasten.
  3. Bak de lasagne eerst tot halverwege de aanbevolen baktijd voordat je hem invriest. Dit zorgt ervoor dat de pasta stevig blijft en de saus de juiste textuur behoudt wanneer je de lasagne later afbakt.
  4. Wikkel de lasagne eerst in plasticfolie en daarna in aluminiumfolie voordat je hem invriest. Dit dubbele laagje beschermt tegen vriesbrand en helpt de lasagne zijn smaak en textuur te behouden.
  5. Als je geen hele lasagne hebt, maar restjes, overweeg dan om een vacuümverpakkingssysteem te gebruiken. Dit verwijdert alle lucht en zorgt ervoor dat de lasagne veel langer vers blijft in de vriezer.
  6. Zorg ervoor dat je een duidelijke label op de verpakking plakt met de datum en de belangrijkste ingrediënten. Dit helpt je om de inhoud bij te houden en te weten hoelang de lasagne al in de vriezer ligt.
  7. Vries de saus van de lasagne in ijsblokjesvormen in voordat je de lasagne zelf invriest. Dit zorgt ervoor dat je saus in precies de juiste porties kunt ontdooien en voorkomt dat de lasagne te vochtig wordt bij het opwarmen.
  8. Ontdooi de lasagne langzaam in de koelkast in plaats van op kamertemperatuur. Dit voorkomt dat de lasagne te zacht wordt en helpt de smaken beter te behouden.
  9. Na het ontdooien, voeg een extra laag geraspte kaas toe voordat je de lasagne afbakt. Dit geeft niet alleen een verse smaak, maar helpt ook om eventuele vocht die tijdens het invriezen verloren is gegaan te compenseren.

Veelgestelde vragen

Kan ik lasagne invriezen voordat ik het bak?
Ja, je kunt lasagne invriezen voordat je het bakt. Het is een handige manier om maaltijden voor te bereiden voor de toekomst.

Hoelang kan ik lasagne in de vriezer bewaren voordat het zijn kwaliteit verliest?
Lasagne kan tot ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit begint af te nemen.

Moet ik de lasagne volledig laten afkoelen voordat ik het invries?
Ja, het is belangrijk om de lasagne volledig te laten afkoelen voordat je het invriest. Dit helpt condensatie te voorkomen, wat kan leiden tot vochtige plekken in de lasagne.

Moet ik de lasagne afdekken voordat ik het invries?
Ja, bedek de lasagne met plasticfolie of aluminiumfolie voordat je het invriest om te voorkomen dat er lucht of vocht bij komt.

Kan ik lasagne invriezen die al gebakken is?
Ja, je kunt ook gebakken lasagne invriezen. Zorg ervoor dat het volledig is afgekoeld voordat je het invriest.

Hoe kan ik de lasagne het beste ontdooien voordat ik het opwarm?
De veiligste manier om lasagne te ontdooien is door het langzaam in de koelkast te laten ontdooien. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van de lasagne.

Hoe moet ik de lasagne opwarmen nadat het is ontdooid?
Je kunt de lasagne opwarmen in de oven op een lage temperatuur, meestal rond de 160 tot 180 °C, tot het helemaal doorwarmt. Bedek de lasagne met aluminiumfolie om uitdroging te voorkomen.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept