Maak deze fouten niet bij het invriezen. Het lijkt misschien een eenvoudige manier om voedsel te bewaren, maar er zijn enkele veelvoorkomende fouten die je moet vermijden om ervoor te zorgen dat je eten zijn smaak en kwaliteit behoudt. Een van de grootste fouten is het invriezen van voedsel zonder het eerst goed te verpakken. Wanneer voedsel blootgesteld wordt aan de koude lucht in de vriezer, kan het uitdrogen en vriesbrand krijgen, wat de textuur en smaak negatief beïnvloedt. Zorg ervoor dat je voedsel luchtdicht verpakt in stevige diepvrieszakken of diepvriesbakken, en verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je ze sluit.
Een andere veelgemaakte fout is het invriezen van voedsel op een te hoge temperatuur. De vriezer moet ingesteld zijn op -18 °C of lager om bacteriegroei te stoppen en de versheid van het voedsel te behouden. Het is ook belangrijk om de vriezer niet te vol te proppen, omdat dit de luchtcirculatie kan beperken, wat resulteert in ongelijke bevriezing. Plaats nieuwe items achter in de vriezer en oudere vooraan, zodat je zeker weet dat je voedsel op tijd gebruikt en voedselverspilling voorkomt. Door deze tips te volgen, kun je ervoor zorgen dat je ingevroren voedsel langer lekker en veilig blijft.
Maak deze fouten niet bij het invriezen.
Te grote porties invriezen
Hoe sneller voedsel bevriest, hoe groter de kans dat het na het ontdooien in goede staat is. Vandaar de simpele eerste regel van het invriezen, snij het product zo klein mogelijk zodat het zo snel mogelijk invriest. De gemakkelijkste manier om fruit, groenten en kruiden te schockvriezen is als volgt: Snij alles in kleine stukjes en verdeel ze over een aanrechtblad of bakplaat (afhankelijk van de grootte van je vriesvak) die je eerder hebt bekleed met bakpapier. Vries alles een paar uur in en doe het dan pas in een diepvrieszak. Bijkomend voordeel, de diepvriesproducten blijven brokkelig en kunnen gemakkelijk geportioneerd worden.
Nog niet afgekoeld voedsel invriezen
Vries alleen voedsel in dat maximaal op kamertemperatuur is. Als je te warme etenswaren in het vriesgedeelte legt, stijgt de temperatuur en moet het apparaat hard werken en veel energie verbruiken om het weer af te koelen. Bovendien kan reeds ingevroren voedsel dat in contact komt met niet bevroren voedsel ontdooien. Koel dus het voedsel dat je wilt invriezen van tevoren.
In de verkeerde verpakking invriezen
Zuurstof beïnvloedt de smaak van voedsel. Kies voor het invriezen een verpakking die zo min mogelijk lucht bevat. Speciale diepvrieszakjes, waar je de lucht uit kunt persen, zijn het meest geschikt. Stevige bakken zijn alleen geschikt als je ze zo volledig mogelijk vult. Zo behoudt je het aroma van de diepvriesproducten en behoren de gevreesde vriesbrandjes, d.w.z. uitgedroogde plekjes, tot het verleden.
Rauwe groenten invriezen
Het invriezen van rauwe groenten is over het algemeen geen goed idee. Dit heeft vaak invloed op de smaak, consistentie en kleur. De oplossing voor dit probleem: blancheren. Om dit te doen, leg je de voorbereide groenten een paar minuten in kokend water en schok je ze vervolgens in ijswater om het kookproces te onderbreken. Laat de groenten vervolgens drogen en vries ze zoals gewoonlijk in.
Te veel tegelijkertijd invriezen
Iedereen kent dit fenomeen, het vriesvak loopt over en er liggen stapels “bevroren lijken” waarvan je de leeftijd niet meer precies kunt bepalen. Helaas is dit een groot obstakel voor het succesvol invriezen van voedsel en het heeft te maken met eenvoudige natuurkunde. Wanneer voedsel bevriest, zet het in het voedsel uit en neemt het meer ruimte in beslag. Deze ruimte moet beschikbaar zijn om tot een goed resultaat te komen.
Levensmiddelen te lang in de vriezer bewaren
Alleen omdat voedsel in het eeuwige ijs terechtkomt, wil nog niet zeggen dat het voor altijd zal blijven bestaan. Er zijn ook houdbaarheidsperioden voor diepvriesproducten en als deze worden overschreden, kunnen smaak, consistentie en dergelijke eronder lijden. Schrijf de datum dus direct op de diepvrieszak of plak een label met de datum op het bakje.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.