Site Overlay
Mandarijn invriezen

Mandarijn invriezen

Mandarijn invriezen, daar zul je waarschijnlijk niet zo snel willen invriezen, maar het is inderdaad wel mogelijk.

Tenminste, als je partjes invriest, stukjes, of sap. En dan nog moet je het nooit bij kamertemperatuur ontdooien.

Want het is vaak niet het invriezen waar de vruchten niet tegen kunnen, maar juist het ontdooien.

Hoe Mandarijn invriezen?

Sap kun je het beste in een ijsblokjesvorm invriezen. Na een paar huur doe je de blokjes in een diepvriesbakje. Bij een mandarijn invriezen, dus niet het sap, kun je het beste alleen de partjes invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord Mandarijn invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 3 Stuks
calorieën 28 kcal

Ingrediënten

  • 3 Mandarijnen

Instructies

  1. De schil eraf halen, en zoveel mogelijk witte velletjes.
  2. Doe de partjes in een diepvrieszakje of in een diepvriesbak. Eventueel kunnen de partjes in stukken gesneden worden.

  3. Etiket erop plakken met naam en datum van invriezen.
  4. Minimaal 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik mandarijn invries?

Mandarijn invriezen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ik altijd een voorraad van deze heerlijke vruchten bij de hand heb. Of ik ze nu wil gebruiken voor een smoothie, een salade, of gewoon als een verfrissende snack, ingevroren mandarijnen behouden hun smaak en voedingswaarde. Het proces is eigenlijk best eenvoudig, maar het vergt wel een beetje voorbereiding.

Allereerst was ik de mandarijnen grondig en pel ik ze. Het is belangrijk om alle witte vezeltjes en pitten te verwijderen, zodat de mandarijnen mooi schoon zijn voordat ze de vriezer in gaan. Vervolgens verdeel ik de partjes op een bakplaat bedekt met bakpapier, zodat ze niet aan elkaar blijven plakken tijdens het invriezen. Dit noem ik ‘voorvriezen’ en het zorgt ervoor dat ik later gemakkelijk een paar partjes tegelijk kan pakken zonder dat ik een hele klomp bevroren mandarijnen moet ontdooien.

Na een paar uur in de vriezer zijn de partjes stevig bevroren. Op dit punt haal ik de bakplaat uit de vriezer en doe ik de partjes over in luchtdichte diepvrieszakjes of bakjes. Ik zorg ervoor dat ik de zakjes goed label met de datum, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer liggen. Mandarijnen blijven op deze manier zeker enkele maanden goed zonder hun smaak of textuur te verliezen.

Wat ik echt geweldig vind aan het invriezen van mandarijnen is de veelzijdigheid die het biedt. In de zomer blend ik ze vaak met wat yoghurt en honing voor een snelle, gezonde sorbet. In de winter voeg ik de bevroren partjes toe aan warme havermout of gebruik ik ze als een koele snack na het sporten. Het is zo’n eenvoudige manier om ervoor te zorgen dat ik altijd kan genieten van de smaak van verse mandarijnen, ongeacht het seizoen.

Mandarijn ontdooien en bereiden

Mandarijn ontdooien kun je het beste in de koelkast doen.

Dat gaat weliswaar langzamer, maar de smaak, de kleur, en de textuur blijven op deze manier beter bewaard.

Hoelang kun je mandarijn bewaren?

Mandarijnen kunnen ongeveer 1 tot 2 weken bij kamertemperatuur bewaard worden, maar na verloop van tijd kunnen de vruchten ietwat uitdrogen.

In de koelkast duurt het langer voordat de mandarijnen uitdrogen.

In de vriezer kunnen de mandarijnen, partjes, stukjes, of sap, ongeveer een jaar bewaard worden.

Mandarijn langer bewaren met behulp van vacumeren.

Hier is hoe je dat kunt doen:

  1. Selecteer verse en rijpe mandarijnen.
  2. Pel de mandarijnen en verwijder eventuele zichtbare zaden.
  3. Verdeel de mandarijnen in porties of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
  4. Plaats de mandarijnen in geschikte vacuümzakken.
  5. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat en verwijder zoveel mogelijk lucht.
  6. Label de verpakking met de datum van vacumeren.

In de koelkast zijn vacuümverpakte mandarijnen over het algemeen ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar. In de vriezer kunnen ze tot ongeveer 6 maanden worden bewaard. Het is echter belangrijk op te merken dat de textuur van mandarijnen kan veranderen wanneer ze worden ingevroren, waardoor ze na het ontdooien mogelijk zachter worden. Daarom kan het handig zijn om ingevroren mandarijnen te gebruiken voor smoothies of sauzen in plaats van ze direct te eten.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je de mandarijnen invriest, is het handig om ze te schillen en in segmenten te verdelen. Dit bespaart later tijd en moeite. Zorg ervoor dat je de witte velletjes zoveel mogelijk verwijdert, want die kunnen bitter worden na het invriezen.
  2. Dit klinkt misschien ongewoon, maar het blancheren van de partjes mandarijn kan echt helpen. Dompel ze een paar seconden in kokend water en daarna meteen in ijswater. Dit proces helpt de levendige kleur en de frisse smaak van de mandarijnen te behouden.
  3. Leg de partjes mandarijn los van elkaar op een bakplaat en zet deze in de vriezer. Nadat ze volledig bevroren zijn, kun je ze in een zak of bak doen. Dit voorkomt dat de stukjes aan elkaar plakken, waardoor je gemakkelijk precies kunt pakken wat je nodig hebt.
  4. Luchtdichte vrieszakjes zijn je beste vriend. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakjes haalt voordat je ze afsluit. Minder lucht betekent minder kans op vriesbrand, wat de smaak en textuur van de mandarijnen kan aantasten.
  5. Als je van plan bent om de mandarijnen voor desserts of zoete gerechten te gebruiken, overweeg dan om ze in te vriezen in een suikersiroop. Dit kan helpen om de sappigheid en smaak te behouden. Maak een lichte suikersiroop door suiker op te lossen in water, laat het afkoelen, en giet het over de partjes mandarijn voordat je ze invriest.
  6. Het lijkt misschien niet zo belangrijk, maar het labelen van je vrieszakjes met de datum van invriezen kan echt helpen. Mandarijnen blijven het beste tot ongeveer zes maanden goed in de vriezer. Na die tijd kunnen ze hun smaak en textuur verliezen.
  7. Bevroren partjes mandarijn zijn perfect voor smoothies en sapjes. Je hoeft ze niet eens te ontdooien. Gooi ze gewoon direct in de blender. Dit geeft je smoothie een heerlijke, ijskoude textuur en een frisse smaak.
  8. Als je een voorraad mandarijnen hebt die snel op moet, maak dan een puree en vries deze in. Schil en blend de mandarijnen tot een gladde puree. Giet de puree in ijsblokjesvormen en vries in. Dit is handig om later toe te voegen aan sauzen, dressings of desserts.

Veelgestelde vragen

Kun je mandarijn invriezen?
Ja, mandarijn invriezen is een goede optie om ze langer houdbaar te maken.

Hoe bereid je mandarijnen voor op invriezen?
Schil de mandarijnen en verdeel ze in segmenten. Zorg ervoor dat je eventuele zaden verwijdert.

Moet je mandarijnen voor het invriezen blancheren?
Nee, mandarijnen hoeven niet te worden geblancheerd voordat ze worden ingevroren.

Hoe bewaar je ingevroren mandarijnen?
Plaats de mandarijnpartjes in een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbakken om ze te beschermen tegen vriesbrand en vochtverlies.

Hoelang kun je mandarijnen invriezen?
Mandarijnen kunnen tot ongeveer 3 tot 4 maanden worden bewaard in de vriezer en behouden nog steeds hun smaak en textuur.

Hoe ontdooi je ingevroren mandarijnen?
Ontdooi de mandarijnen langzaam in de koelkast of bij kamertemperatuur. Gebruik ze nadat ze volledig zijn ontdooid.

Kun je ingevroren mandarijnen gebruiken voor recepten?
Ja, je kunt ingevroren mandarijnen gebruiken in smoothies, desserts of als topping voor yoghurt. Ze zijn ook heerlijk als verfrissende snack wanneer ze licht bevroren worden gegeten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept