Olijven invriezen is, waarschijnlijk zul je verwachten dat dit geen goed idee is, gewoon mogelijk, en zelf een goede mogelijkheid om deze vruchten langer te bewaren.
Het ligt natuurlijk wel aan de soort olijven, en het is de vraag of het bij alle soorten olijven verstandig is.
Het invriezen van verse olijven is in ieder geval mogelijk.
Olijven in blik of glazen pot kun je beter niet invriezen. Niet omdat dit beter niet ingevroren kan worden, maar omdat dergelijke olijven al zo’n 2 tot 3 jaar in blik of glazen pot bewaard kunnen worden.
Zou je ze invriezen kunnen de olijven nog maar een maand of 3 maximaal bewaard worden.
Hoe Olijven invriezen?
Olijven invriezen doe je door de olijven goed droog te maken. Dus nooit in het vocht invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 200 Gram Verse Olijven
Instructies
- Olijven wassen, en eventueel schoonmaken.
Goed droog deppen met keukenpapier.
Verpakken in diepvriesbakken of diepvrieszakken en luchtdicht afsluiten.
Voorzien van etiket met daarop naam en datum.
Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.
Hoe ik olijven invries?
Olijven invriezen is iets wat ik regelmatig doe. Olijven zijn een van mijn favoriete snacks, en ik zorg ervoor dat ik altijd een voorraad in de vriezer heb. Het invriezen zelf is eigenlijk heel eenvoudig, maar het resultaat is geweldig. Wanneer ik trek heb in iets hartigs, hoef ik alleen maar wat olijven uit de vriezer te halen, en binnen een paar minuten heb ik een heerlijke snack.
De truc om olijven goed in te vriezen is om ervoor te zorgen dat ze schoon en droog zijn voordat ze de vriezer ingaan. Ik dep ze altijd goed af met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Vervolgens verdeel ik de olijven in kleine porties, zodat ik alleen hoef te ontdooien wat ik nodig heb. Dit is vooral handig als ik snel iets wil bereiden zonder een hele zak te ontdooien.
Een van de grootste voordelen van ingevroren olijven is dat ze hun smaak en textuur heel goed behouden. Soms gebruik ik ze direct uit de vriezer in salades of gerechten, en ze zijn net zo lekker als verse olijven. Het geeft me ook de vrijheid om verschillende soorten olijven te bewaren, zoals groene, zwarte, en zelfs gevulde olijven. Zo heb ik altijd een gevarieerde selectie bij de hand.
Het invriezen van olijven is een geweldige manier om verspilling te voorkomen en altijd een gezonde snack in huis te hebben. Of ik ze nu gebruik voor een snelle borrelhap, als toevoeging aan mijn lunch, of gewoon om van te genieten tijdens een filmavond, ingevroren olijven zijn een vaste waarde in mijn keuken. Het is een klein beetje extra werk, maar de beloning is het zeker waard.
Olijven ontdooien en bereiden
De diepvrieszak of diepvriesbakken in de koelkast leggen. Een zak kun je daarbij het beste op een bord leggen, zodat er geen druipvocht op andere levensmiddelen terecht kan komen.
Zo ontdooien de olijven langzaam, en blijven kleur, smaak, en textuur beter behouden.
Hoelang kun je Olijven bewaren?
Verse olijven kunnen op de bovenstaande manier 3 maanden in de vriezer bewaard worden.
Olijven in pot of blik kunnen tot maximaal 3 jaar bewaard worden, mits de verpakking nog niet geopend is. Kijk voor de zekerheid wel op de datum op de verpakking.
Verse olijven kunnen in de koelkast enkele dagen tot een week bewaard worden, afhankelijk van de versheid.
Hoe weet je of de olijven nog goed zijn? Vooral kijken naar de kleur. Als de olijven verkleuren of er zit schimmel op, kun je de olijven weggooien.
Dit kun je overigens vaak ook ruiken.
Olijven langer bewaren met behulp van vacumeren.
Hier zijn de stappen om olijven te vacumeren en de houdbaarheid in de koelkast en vriezer:
- Spoel ze grondig af onder koud stromend water om eventueel zout of pekel te verwijderen.
- Droog ze voorzichtig af met een schone keukendoek of keukenpapier.
- Plaats de olijven in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de olijven gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
Houdbaarheid
- In de koelkast: Vacuümverpakte olijven kunnen tot 2 tot 3 weken worden bewaard in de koelkast.
- In de vriezer: Als je olijven langer wilt bewaren, kun je ze in de vriezer plaatsen. Vacuümverpakte olijven zijn in de vriezer tot 6 maanden houdbaar.
Door het vacuüm wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de olijven langer vers blijven. Let op dat de smaak en textuur behouden blijven na vacumeren.
Mijn advies en tips?
- Voor je olijven invriest, is het slim om ze eerst een nachtje te weken in water. Dit helpt om overtollig zout te verwijderen, vooral als ze in pekel bewaard zijn. Na het weken, goed afdrogen met keukenpapier. Dit maakt het invriezen effectiever en zorgt voor een betere smaak na het ontdooien.
- Blancheer je olijven kort voordat je ze invriest. Dit klinkt misschien raar, maar door de olijven even in kokend water te dompelen en daarna snel af te koelen in ijswater, behoud je de textuur en smaak beter. Het is een extra stap, maar het resultaat is het meer dan waard.
- Het invriezen van olijven in luchtdichte zakken is cruciaal om vriesbrand te voorkomen. Verdeel de olijven in porties en pers zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze afsluit. Dit houdt je olijven langer vers en smaakvol.
- Doe een klein beetje olijfolie bij je olijven voordat je ze invriest. Dit helpt om ze niet uit te drogen en behoudt hun natuurlijke smeuïgheid. Het geeft ook een subtiele extra laag smaak na het ontdooien, wat ze nog lekkerder maakt.
- Vergeet niet om je zakken met olijven te labelen en te dateren voordat je ze in de vriezer legt. Zo weet je precies hoelang ze al in de vriezer liggen en kun je de oudste eerst gebruiken. Dit voorkomt dat je olijven te lang blijven liggen en hun smaak verliezen.
- Het kan verleidelijk zijn om je olijven snel te ontdooien, maar geduld loont. Leg de ingevroren olijven een dag van tevoren in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit helpt om de textuur en smaak beter te behouden dan wanneer je ze op kamertemperatuur zou ontdooien.
- Hoewel olijven goed invriezen, is het toch beter om ze binnen drie maanden op te gebruiken. Na deze periode kan de smaak en textuur achteruitgaan. Plan dus vooruit en gebruik je ingevroren olijven binnen deze tijd voor de beste resultaten.
Voor je olijven invriest, kun je ze marineren in verschillende kruiden en specerijen. Denk aan rozemarijn, tijm, knoflook of citroenschil. Deze extra smaken trekken goed in tijdens het invriezen en maken je olijven na het ontdooien nog lekkerder en interessanter.
Veelgestelde vragen
Kun je olijven invriezen?
Ja, je kunt olijven invriezen om ze langer houdbaar te maken.
Moet je olijven voorbereiden voordat je ze invriest?
Het is niet noodzakelijk om olijven voor te bereiden voordat je ze invriest, maar je kunt ervoor kiezen om ze te ontpitten of te snijden als je dat wilt.
Hoe moet je olijven invriezen?
Plaats de olijven in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je eventuele overtollige lucht uit de zakken drukt voordat je ze sluit om vriesbrand te voorkomen.
Hoelang blijven ingevroren olijven goed?
Ingevroren olijven blijven meestal tot 6 maanden goed in de vriezer.
Hoe ontdooi je ingevroren olijven?
Je kunt ingevroren olijven het beste langzaam in de koelkast ontdooien. Dit zorgt voor een gelijkmatige ontdooiing en behoudt de textuur van de olijven.
Kun je ingevroren olijven direct gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt ingevroren olijven direct toevoegen aan gerechten zoals salades, pizza’s, of pasta’s. Ze hoeven niet volledig ontdooid te zijn voordat je ze gebruikt.
Kun je de smaak van ingevroren olijven beïnvloeden?
Over het algemeen behouden ingevroren olijven hun smaak goed, maar sommige mensen vinden dat de textuur iets kan veranderen na het invriezen. Dit kan echter variëren afhankelijk van de soort olijven en persoonlijke voorkeuren.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.