Site Overlay
Ossenhaas invriezen

Ossenhaas invriezen

Ossenhaas invriezen kan op twee manieren, in de gebakken versie en het niet gebakken vlees kan ook gewoon worden ingevroren.

Daar moeten we dan bij vertellen dat gebakken of gebraden ossenhaas minder lang houdbaar is in de vriezer.

Onze tip is dan ook, dat als je de ossenhaas later pas wilt gebruiken, om het vlees rauw in te vriezen. Dit scheelt toch al snel een half jaar in de houdbaarheid.

Want het is natuurlijk best wel een goed stuk vlees, vergelijkbaar met varkenshaas, alleen dan van de koe.

Misschien overbodig om te vermelden, ontdooid vlees nogmaals invriezen wordt afgeraden.

Hoe Ossenhaas invriezen?

Verse on rauwe ossenhaas invriezen is ook mogelijk, net als het invriezen van gebakken of gebraden ossenhaas. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord ossenhaas invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 324 kcal

Ingrediënten

  • 1 Ossenhaas

Instructies

  1. Rauwe ossenhaas moet je eerst voor de zekerheid afdeppen met keukenpapier.

  2. Gebakken of gebraden ossenhaas moet je daarentegen eerst tot op kamertemperatuur laten afkoelen.

  3. Het vlees kun je eventueel in stukken snijden.

  4. Wikkel het vlees eventueel in plasticfolie.

  5. Verpakken in diepvrieszakjes of in diepvriesbakjes, luchtdicht afsluiten, en voorzien van etiket met datum en naam.

  6. In de vriezer plaatsen en daar minimaal 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik ossenhaas invries?

Ossenhaas invriezen is een kunst die ik met veel liefde en zorg beoefen. Deze voortreffelijke vleessoort verdient het namelijk om met de grootste aandacht te worden bewaard, zodat ik er op elk moment van kan genieten. Wanneer ik ossenhaas koop, let ik altijd op de versheid en kwaliteit, want dat is de eerste stap naar een perfect ingevroren stuk vlees.

Voordat ik de ossenhaas invries, zorg ik ervoor dat het goed is schoongemaakt en in de juiste porties is gesneden. Het is belangrijk dat ik precies de juiste hoeveelheid heb voor een maaltijd, zodat ik later geen onnodige stukken hoef te ontdooien. Ik verpak de porties in luchtdichte zakjes, vaak met een vacuümmachine, om vriesbrand te voorkomen en de smaak optimaal te behouden. Het is een klein beetje extra werk, maar de beloning is het meer dan waard.

Invriezen is voor mij een manier om altijd een heerlijk stuk ossenhaas bij de hand te hebben, zonder elke keer naar de slager te hoeven gaan. Ik geniet er echt van om op een doordeweekse avond een perfect stuk ossenhaas uit de vriezer te halen, wetende dat het zijn versheid en smaak heeft behouden. De eerste hap na het bereiden is altijd een moment van puur genot, en ik ben dankbaar dat ik de kunst van het invriezen onder de knie heb om dit mogelijk te maken.

Ossenhaas ontdooien en bereiden

Ossenhaas kun je het beste in de koelkast laten ontdooien.

Als het geheel ontdooid is, kun je de verse ossenhaas bakken of braden, of de versie die al klaar is koud eten of langzaam opwarmen.

Hoelang kun je ossenhaas bewaren?

Ongebakken ossenhaas kun je ongeveer 9 maanden in de vriezer bewaren.

Gebakken of gebraden ossenhaas kun je slechts 3 maanden in de vriezer bewaren.

Er zit geen verschil in de bewaartermijn in de koelkast. Dit is bij beide versies 2 dagen.

Ossenhaas langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken helpt de versheid te behouden en vriesbrand te voorkomen.

In de koelkast kun je vacuümverpakte ossenhaas tot 1 tot 2 weken bewaren, afhankelijk van de versheid van het vlees op het moment van vacuümverpakking.

In de vriezer kun je vacuümverpakte ossenhaas tot 6 tot 12 maanden bewaren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, mits de vleeswaren op de juiste manier zijn verpakt en opgeslagen bij constante lage temperaturen.

Het is belangrijk om te onthouden dat de houdbaarheid in de koelkast en vriezer ook afhangt van factoren zoals de temperatuur van de koelkast of vriezer en hoe vers het vlees was op het moment van verpakking.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Koop je ossenhaas bij een vertrouwde slager en zorg ervoor dat het vlees zo vers mogelijk is. Versheid is cruciaal omdat vers vlees beter invriest en zijn smaak en textuur beter behoudt. Vraag je slager ook of hij het vlees vacuüm kan verpakken, dit helpt om het vlees langer goed te houden.
  2. Snijd de ossenhaas alvast in porties voordat je het invriest. Dit zorgt ervoor dat je niet het hele stuk hoeft te ontdooien als je slechts een deel wilt gebruiken. Het scheelt tijd en voorkomt onnodige verspilling van vlees.
  3. Verpak de ossenhaas eerst in vershoudfolie en daarna in een luchtdichte vrieszak. Dit dubbele verpakkingssysteem voorkomt vriesbrand en zorgt ervoor dat het vlees geen smaak of vocht verliest. De extra bescherming houdt ook eventuele vreemde geuren uit de vriezer weg van je vlees.
  4. Label de verpakking altijd met de datum van invriezen. Het lijkt een kleine stap, maar het helpt je om bij te houden hoelang het vlees al in de vriezer ligt. Ossenhaas blijft ongeveer 6 tot 12 maanden goed in de vriezer, maar het is altijd beter om het eerder te gebruiken.
  5. Leg de ossenhaas plat in de vriezer en zorg ervoor dat het vlees niet op elkaar ligt. Een snelle invriezing voorkomt dat er grote ijskristallen in het vlees ontstaan, wat de textuur en kwaliteit van het vlees kan aantasten.
  6. Ontdooi de ossenhaas langzaam in de koelkast. Dit duurt misschien langer, maar het zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig ontdooit en zijn sappigheid en smaak behoudt. Vermijd snelle methoden zoals de magnetron of warm water, omdat deze de textuur kunnen veranderen en de buitenkant kan ontdooien, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
  7. Overweeg om je ossenhaas te marineren voordat je het invriest. Dit is een geweldige manier om extra smaak aan je vlees toe te voegen en ervoor te zorgen dat het na het ontdooien nog steeds heerlijk mals is. Gebruik een eenvoudige marinade van olijfolie, knoflook, en kruiden naar keuze.
  8. Ruik en inspecteer het vlees altijd na het ontdooien. Vers ingevroren vlees zal na het ontdooien dezelfde kleur en geur hebben als vers vlees. Als het een vreemde geur heeft of verkleurd is, gebruik het dan niet.

Veelgestelde vragen

Kan ik ossenhaas invriezen?
Ja, ossenhaas invriezen is een goede methode om dit vlees langer houdbaar te maken.

Hoe moet ik ossenhaas voorbereiden voordat ik het invries?
Voor het invriezen moet je het vlees goed schoonmaken, drogen en eventuele overtollige vetten verwijderen.

Wat is de beste manier om ossenhaas in te vriezen?
De beste manier is om het strak in plasticfolie te wikkelen en vervolgens in een luchtdichte diepvrieszak te plaatsen. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zak verwijdert voordat je deze afsluit.

Hoelang kan ik ingevroren ossenhaas bewaren?
Het kan tot ongeveer 6 maanden tot 1 jaar worden bewaard in de vriezer zonder veel verlies van kwaliteit, mits goed verpakt.

Moet ik de ossenhaas ontdooien voordat ik het bereid?
Het wordt aanbevolen om het langzaam in de koelkast te laten ontdooien om de textuur en smaak te behouden. Dit kan enkele uren tot een nacht duren, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees.

Kan ik ingevroren ossenhaas opnieuw invriezen na ontdooien?
Het wordt niet aanbevolen om rauw vlees opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit en veiligheid van het vlees kan aantasten.

Wat zijn enkele tips voor het invriezen van ossenhaas?
Zorg ervoor dat het vlees goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen. Label de verpakking met de datum van invriezen, zodat je weet hoelang het al in de vriezer zit. En onthoud dat de kwaliteit van het vlees het beste behouden blijft als het zo snel mogelijk na aankoop wordt ingevroren.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept