Site Overlay
Ovenschotel invriezen

Ovenschotel invriezen

Ovenschotel invriezen, en dan daargelaten of je alleen een restje invriest of een speciaal voor de diepvries gebakken ovenschotel? Het is beide vanzelfsprekend mogelijk.

En dat is natuurlijk ideaal als je eens een keertje geen tijd hebt om te koken, je haalt de ovenschotel uit de vriezer en je hebt het eten al klaar voor die dag.

Steeds meer mensen zijn ook genoodzaakt om op deze wijze meerdere maaltijden in te vriezen. Door werk of andere bezigheden zijn we immers vaak erg druk.

Een reeds ontdooide ovenschotel kun je beter niet opnieuw invriezen, want de meeste ingrediënten kunnen daar niet tegen.

Hoe Ovenschotel invriezen?

Een ovenschotel invriezen kan in de meeste gevallen gebakken en ongebakken.

Bij de eerste versie hoef je de ontdooide schotel alleen maar op te warmen, en bij de tweede versie bak je de ovenschotel op de normale wijze totdat deze gaar is.

Het is daarbij wel erg handig dat je de ovenschotel in een diepvriesbestendige ovenschaal maakt.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Gerechten
Keuken Internationaal
Trefwoord ovenschotel invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 116 kcal

Ingrediënten

  • 1 Ovenschotel

Instructies

  1. Ovenschotel bereiden, dus bakken.

  2. Laten afkoelen tot op kamertemperatuur.

  3. Vershoudfolie om de schotel wikkelen en een etiket met naam en datum erop doen.

  4. Bij minimaal minus 18 graden invriezen in de vriezer.

Bij een ongebakken ovenschotel moet je de schotel ook omwikkelen in vershoudfolie, en daarna gewoon invriezen.

Mij Hoe ik ovenschotel invries?

Als ik een ovenschotel invries, dan zorg ik er altijd voor dat ik de juiste stappen volg om zowel de smaak als de textuur te behouden. Het is belangrijk dat de ovenschotel volledig is afgekoeld voordat ik hem in de vriezer plaats. Dit voorkomt dat er condens ontstaat, wat de kwaliteit van het gerecht kan aantasten. Ik gebruik meestal een glazen of keramieken ovenschaal die zowel vriesbestendig als ovenbestendig is, zodat ik de schotel direct vanuit de vriezer kan opwarmen zonder dat ik het gerecht hoef over te hevelen. Vaak maak ik een dubbele portie, zodat ik de ene kan eten en de andere kan invriezen voor een later moment.

Een cruciale stap is het goed afsluiten van de ovenschotel. Ik bedek het gerecht met vershoudfolie of aluminiumfolie, en voor extra bescherming doe ik er vaak nog een luchtdichte deksel of diepvrieszak omheen. Zo voorkom ik vriesbrand en blijft de smaak optimaal. Het labelen van de ovenschotel met de bereidingsdatum is voor mij ook een vaste gewoonte geworden.

Als ik de ovenschotel weer wil opwarmen, laat ik hem het liefst een nacht in de koelkast ontdooien. Dit voorkomt dat de textuur van de ingrediënten wordt aangetast door te snelle temperatuurschommelingen. Daarna kan ik het gerecht opwarmen in de oven, meestal op 180 graden Celsius, totdat het door en door heet is. Ik merk dat ovenschotels met room of kaas de neiging hebben om een beetje korrelig te worden na het invriezen, maar een scheutje melk of room tijdens het opwarmen kan dat probleem meestal verhelpen. Het is altijd een genot om een zelfgemaakte ovenschotel uit de vriezer te halen; het voelt als een cadeautje van mezelf voor later.

Ovenschotel ontdooien en bereiden

Een gebakken ovenschotel, die je dus alleen maar hoeft op te warmen, kun je het beste afgedekt in de koelkast ontdooien.

Een nog niet gebakken ovenschotel mag je op dezelfde manier ontdooien, maar kun je ook direct in de oven plaatsen om te bakken.

Zet dan de eerste 20 tot 30 minuten de temperatuur wel lager. Enerzijds duurt het langer, want de schotel moet door de oven eerst ontdooit worden, anderzijds voorkom je zo dat de schotel kan gaan aanbranden.

Hoe er wel rekening mee dat het langer zal duren voordat de schotel gaar is.

Hoe lang kun je een ovenschotel bewaren?

Een ovenschotel kun je drie maanden in de vriezer bewaren.

Een ongebakken ovenschotel kun je ongeveer 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren.

Is de ovenschotel gebakken wel tot 3 dagen.

Ovenschotel langer bewaren met behulp van vacumeren.

Nee, een ovenschotel is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege de diverse ingrediënten en sauzen die erin zitten. Het vacumeren kan leiden tot vervorming van de textuur en structuur van de ingrediënten, waardoor het mogelijk niet meer dezelfde kwaliteit heeft na het vacumeren.

Echter, je kunt de ingrediënten afzonderlijk vacumeren en ze dan samenstellen tot een ovenschotel voordat je ze in de oven bereidt.

In de koelkast kan een ovenschotel gewoonlijk 3 tot 4 dagen worden bewaard. Als je van plan bent om het langer te bewaren, is het beter om deze in de vriezer te plaatsen. In de vriezer kan een ovenschotel, afhankelijk van de ingrediënten, tot 2 tot 3 maanden worden bewaard voordat de kwaliteit begint af te nemen. Zorg ervoor dat je de ovenschotel goed verpakt in luchtdichte diepvriesbakjes of -zakken om vriesbrand te voorkomen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je ook maar denkt aan invriezen, moet je ervoor zorgen dat je ovenschotel helemaal is afgekoeld. Als je hem te snel in de vriezer zet, ontstaat er condens in de verpakking. En geloof me, dat maakt de boel later zompig als je ‘m weer opwarmt. Het geduld hier is je grootste vriend.
  2. In plaats van een hele ovenschotel in één keer in te vriezen, kun je beter kleine porties maken. Dit bespaart je niet alleen ruimte, maar het zorgt er ook voor dat je later precies de hoeveelheid kunt ontdooien die je nodig hebt. Geen verspilling meer én sneller op tafel.
  3. De sleutel tot succes bij het invriezen van ovenschotels is een luchtdichte verpakking. Of je nu kiest voor diepvrieszakken, aluminiumfolie of een luchtdichte doos, het is cruciaal om ervoor te zorgen dat er geen lucht bij komt. Lucht betekent vriesbrand en dat wil je echt vermijden.
  4. Dit klinkt misschien saai, maar geloof me, het bespaart je later veel gedoe. Noteer de datum en de naam van de ovenschotel op de verpakking. Na een paar weken in de vriezer lijkt alles hetzelfde en voor je het weet, ontdooi je die ene schotel die je net niet wilde eten.
  5. Een beetje een eye-opener: niet alle ovenschotels zijn vriesvriendelijk. Schotels met veel verse groenten, zoals courgette of tomaten, kunnen bijvoorbeeld erg waterig worden na het ontdooien. Een goede tip is om deze groenten eerst even te blancheren of ze pas na het ontdooien toe te voegen.
  6. Als je schotel een laagje kaas of broodkruimels als topping heeft, wacht dan met het toevoegen daarvan totdat je de schotel gaat opwarmen. Anders wordt het zacht en verliest het die heerlijke knapperigheid. Voeg het toe vlak voordat je de schotel in de oven schuift voor een perfect resultaat.
  7. Dit is de gouden regel: haal je ovenschotel de avond voor je hem wilt eten uit de vriezer en laat hem langzaam ontdooien in de koelkast. Dit zorgt ervoor dat de structuur en smaak behouden blijven.

Veelgestelde vragen

Kan ik ovenschotels invriezen?
Ja, de meeste kunnen worden ingevroren om ze langer te bewaren voor toekomstige consumptie.

Welke soorten ovenschotels kunnen worden ingevroren?
Bijna alle soorten kunnen worden ingevroren, zoals lasagne, stoofschotels, pastaschotels, aardappelgratins, en nog veel meer.

Hoe bereid ik een ovenschotel voor op invriezen?
Zorg ervoor dat de schotel volledig is afgekoeld voordat je hem invriest. Dek de ovenschaal af met plasticfolie of aluminiumfolie en zorg ervoor dat het stevig is afgesloten.

Hoe lang kan ik ingevroren ovenschotels bewaren?
Ze kunnen over het algemeen tot ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder al te veel verlies van kwaliteit. Echter, hoe eerder je ze gebruikt, hoe beter de smaak en textuur behouden blijven.

Hoe ontdooi ik een ingevroren ovenschotel?
De veiligste manier om het te ontdooien is door hem langzaam in de koelkast te laten ontdooien gedurende 24 tot 48 uur voordat je hem opwarmt en serveert.

Kan ik een ingevroren ovenschotel direct in de oven plaatsen?
Hoewel het technisch gezien mogelijk is, wordt het over het algemeen niet aanbevolen om een ingevroren ovenschotel direct vanuit de vriezer in de oven te plaatsen, omdat dit kan leiden tot ongelijkmatige verwarming. Het is beter om de ovenschotel eerst te ontdooien voordat je hem opwarmt.

Hoe warm ik een ingevroren ovenschotel op?
Nadathet volledig is ontdooid, verwarm je hem in een voorverwarmde oven op een gemiddelde temperatuur (ongeveer 180 tot 200 graden Celsius) tot hij door en door warm is en de kaas (indien aanwezig) mooi gesmolten is.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept