Pangasiusfilet invriezen is natuurlijk, net als bij de meeste andere soorten vis, een goede methode om deze populaire vissoort langer houdbaar te maken.
Pangasius is veelal altijd een gekweekte soort vis, in die zin is het zelfs niet schadelijk voor de visstand.
Dat kun je ook vrijwel direct merken, want pangasius is vaak ook relatief gezien goedkoop. Bovendien is het eigenlijk ook een hele mooie vissoort.
Dat, en de prijs, zorgt ervoor dat pangasius dus een hele populaire vissoort is. Bij het bakken of frituren, kan er haast niets misgaan. Menig stukje vis op onze eettafels zal dus pangasius zijn.
Pangasius wordt overigens in de winkels in twee soorten verkocht. Vers en reeds ingevroren.
Bij deze laatst, die ter plekke waar de filet gesneden wordt, wordt ingevroren. Het is dan wel zaak om goed op de tenminste houdbaar tot datum te letten. Voordeel is wel dat ook deze vis vaak erg goed is, en meteen in de vriezer gelegd kan worden. De ingevroren soort, en dat ligt aan de manier van invriezen, blijft vaak langer houdbaar.
Bij verse pangasiusfilet moet je rekening houden met een houdbaarheid in de vriezer van drie maanden.
Overigens, maar dat is eigenlijk op alle levensmiddelen van toepassing, kun je pangasiusfilet na ontdooien niet nog een keer invriezen.
Hoe Pangasiusfilet invriezen?
Pangasiusfilet invriezen is eigenlijk best wel makkelijk. Ook kun je gerechten waarin de verse vis is verwerkt, zonder problemen invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 500 Gram Pangasiusfilet
Instructies
Pangasiusfilet eventueel met koud water afspoelen, en altijd met keukenpapier droog deppen.
Verpakken in vershoudfolie, en dan verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak.
Luchtdicht afsluiten en voorzien van een label.
24 Uur in de vriezer laten invriezen.
Hoe ik pangasiusfilet invries?
Pangasiusfilet invriezen is een kunst die ik met veel zorg beoefen. Deze heerlijke vissoort is een favoriet in mijn keuken, en ik zorg ervoor dat ik altijd een paar porties in de vriezer heb liggen. Het begint allemaal met het kopen van de verse filets bij de visboer. Zodra ik thuiskom, begin ik met het zorgvuldig afspoelen van de filets onder koud water, zodat alle eventuele restjes en ongewenste deeltjes worden verwijderd. Daarna dep ik ze droog met een schone keukendoek.
Het is belangrijk dat de filets goed droog zijn voordat ik ze invries. Vocht kan namelijk kristallen vormen die de textuur van de vis negatief beïnvloeden. Vervolgens pak ik de filets in porties in, meestal twee per zakje, zodat ik precies genoeg heb voor een maaltijd zonder dat ik te veel hoef te ontdooien. Ik gebruik luchtdichte vrieszakjes of vacuümzakken, wat ervoor zorgt dat er geen lucht bij de vis kan komen en de smaak optimaal blijft.
In de vriezer plaats ik de zakjes netjes in een lade, zodat ik ze gemakkelijk kan pakken wanneer ik zin heb in pangasius. Dit systeem werkt perfect voor mij, want ik eet deze vissoort minstens één keer per week. Het is zo veelzijdig; ik maak er heerlijke curry’s, vissticks of gegrilde filets mee. Doordat ik ze zo goed invries, smaakt de pangasius altijd vers en blijft de textuur perfect, zelfs na weken in de vriezer te hebben gelegen. Het geeft me de flexibiliteit om op elk moment van de dag een gezonde en smakelijke maaltijd te bereiden zonder veel voorbereidingstijd.
Pangasiusfilet ontdooien en bereiden
Pangasiusfilet kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. Dit voorkomt bacterieaangroei.
Zodra de vis ontdooid is, kun je de vis bakken of frituren, om anders in een gerecht verwerken.
Hoelang kun je pangasiusfilet bewaren?
Pangasiusfilet kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Heb je reeds ingevroren pangasiusfilet uit de winkel in de diepvries gelegd, kijk dan op de tenminste houdbaar tot datum op de verpakking.
Verse pangasiusfilet, gefrituurd of gebakken, is één tot twee dagen in de koelkast houdbaar.
Pangasiusfilet langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuüm verpakken van de filets kan helpen om de versheid te behouden en vriesbrand te voorkomen, waardoor ze langer houdbaar blijven.
In de koelkast kun je vacuümverpakte filets doorgaans tot 2 tot 3 dagen bewaren. In de vriezer kunnen vacuümverpakte pangasiusfilets tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard, afhankelijk van de temperatuur van je vriezer en de kwaliteit van de verpakking.
Zorg ervoor dat de pangasius volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacuüm verpakt en bewaart. Label de verpakking met de datum van verpakking zodat je de houdbaarheid kunt bijhouden.
Mijn advies en tips?
- Zorg ervoor dat de pangasiusfilet zo vers mogelijk is voordat je hem invriest. De smaak en textuur blijven veel beter behouden als je een filet invriest die net uit het water komt. Ga naar een visboer die je vertrouwt en vraag wanneer de vis gevangen is.
- Een trucje dat veel mensen niet kennen, is het marineren van de pangasiusfilet voordat je hem invriest. Gebruik een mengsel van citroensap, olijfolie, knoflook en kruiden naar keuze. Dit zorgt ervoor dat de filet niet uitdroogt in de vriezer en al een heerlijke smaak heeft wanneer je hem later ontdooit en kookt.
- Om te voorkomen dat de filets aan elkaar plakken, vries ze eerst afzonderlijk in op een bakplaat bekleed met bakpapier. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte zak of bak doen. Zo kun je makkelijk één filet tegelijk pakken zonder de rest te hoeven ontdooien.
- Om vriesbrand te voorkomen, kun je de filets het beste dubbel verpakken. Wikkel elke filet eerst in plasticfolie en doe ze daarna in een diepvrieszak. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem sluit. Dit zorgt voor een betere bescherming tegen uitdroging en smaakverlies.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan zeker. Door de lucht volledig te verwijderen, blijven de filets veel langer goed en behouden ze hun smaak en textuur. Bovendien bespaart het ruimte in de vriezer.
- Vergeet niet om een etiket op de verpakking te plakken met de datum. Pangasiusfilets blijven ongeveer 3 tot 4 maanden goed in de vriezer, dus het is handig om bij te houden wanneer je ze hebt ingevroren. Zo weet je zeker dat je altijd een verse filet uit de vriezer haalt.
- Ontdooi de pangasiusfilet langzaam in de koelkast. Dit kan wat langer duren, maar het helpt om de structuur en smaak van de vis te behouden. Het snel ontdooien onder warm water kan ervoor zorgen dat de filet zijn delicate textuur verliest.
- Een minder bekende tip is om de pangasiusfilet kort in ijswater te dompelen voordat je hem invriest. Dit helpt om de cellen te sluiten en vermindert het risico op vriesbrand. Droog de filet goed af met keukenpapier voordat je hem verpakt en invriest.
Veelgestelde vragen
Kan ik pangasiusfilet invriezen?
Ja, pangasius kan veilig worden ingevroren om de versheid te behouden voor langere tijd.
Hoe moet ik pangasiusfilet invriezen?
Verpak de individueel of in porties in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de verpakking haalt om vriesbrand te voorkomen.
Hoelang kan ik pangasiusfilet invriezen?
Over het algemeen kun je deze vis tot 3 maanden in de vriezer bewaren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
Moet ik de pangasiusfilet vooraf bereiden voordat ik het invries?
Nee, het is niet nodig om het vooraf te bereiden voordat je het invriest. Je kunt het rauw invriezen.
Hoe kan ik bevroren pangasiusfilet ontdooien?
De beste manier om vis te ontdooien, is door het langzaam in de koelkast te laten ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt het ook ontdooien in koud water of in de magnetron als je het snel nodig hebt.
Kan ik pangasiusfilet opnieuw invriezen nadat het eenmaal is ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit kan verminderen en het risico op voedselbederf kan vergroten.
Welke gerechten kan ik maken met bevroren pangasiusfilet?
Je kunt bevroren vis gebruiken in verschillende gerechten, zoals gebakken, gegrilde of gestoomde vis, viscurry’s, vissoepen en meer. Zorg ervoor dat je het grondig kookt voordat je het consumeert om eventuele bacteriën te doden.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.