Pastinaak invriezen is eigenlijk net zo goed mogelijk als het invriezen van wortels en winterpeen. Daar is pastinaak ook het beste mee te vergelijken.
Voordat de aardappel in Europa gangbaar werd, werd pastinaak ook vaak gegeten als een soort voorloper van de aardappel.
Tegenwoordig wordt deze groente steeds meer gewaardeerd. Daardoor is er ook steeds meer aanvoer, en zijn er perioden dat de knol goedkoper is. Een ideaal moment om een voorraadje in te vriezen.
Hoe Pastinaak invriezen?
Pastinaak invriezen kun je op ongeveer dezelfde manier als bij wortel en winterpeen. Zo dun mogelijk schillen en kort blancheren. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Kilo Pastinaak
Instructies
Schil de pastinaak met een dunschiller.
Kop en staart van de wortel snijden en in blokjes of schijven snijden.
Water aan de kook brengen en daarin de pastinaak gedurende twee tot drie minuten blancheren.
Onder de koude kraan afspoelen zodat het koken stopt.
Goed uit laten lekken en luchtdicht verpakken in diepvrieszak of diepvriesbak.
Je kunt de blokjes of schijven ook eerst op een bakplaat leggen, gedurende twee uur in de vriezer plaatsen, en daarna verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken. Zo kan de groente langer fris blijven.
Een etiket erop plakken met naam en datum.
24 Uur in de vriezer laten invriezen.
Hoe ik pastinaak invries?
Pastinaak invriezen is een geweldige manier om deze heerlijke groente langer te bewaren en er op elk moment van te kunnen genieten. Ik hou er echt van om pastinaak te eten, vooral in de winter, wanneer het buiten koud is en ik iets hartigs en voedzaams nodig heb. Het is zo’n veelzijdige groente die goed past in soepen, stoofschotels en zelfs geroosterd als bijgerecht.
Wanneer ik pastinaak wil invriezen, zorg ik ervoor dat ik de beste en meest verse exemplaren kies. Ik begin met het goed wassen en schillen van de pastinaak, zodat er geen vuil of onzuiverheden meer aan zitten. Daarna snijd ik ze in stukjes, meestal in blokjes of schijfjes, afhankelijk van hoe ik ze later wil gebruiken. Door de pastinaak eerst te blancheren, behoudt het zijn kleur en smaak beter in de vriezer. Dit proces duurt maar een paar minuten, en daarna laat ik de stukken snel afkoelen in ijswater.
Na het blancheren en koelen droog ik de stukken grondig af en verdeel ik ze in porties. Ik gebruik stevige vrieszakken of luchtdichte bakjes om de pastinaak in te bewaren, en vergeet niet om de datum erop te schrijven. Op deze manier weet ik precies hoe lang ze in de vriezer zitten. Het geeft me zoveel voldoening om te weten dat ik altijd een voorraad heerlijke pastinaak bij de hand heb voor mijn favoriete gerechten. Zo kan ik ook op drukke dagen snel een gezonde maaltijd op tafel zetten.
Pastinaak ontdooien en bereiden
Pastinaak kun je in de koelkast langzaam laten ontdooien.
Na het ontdooien kun je de groente verder koken of anders bereiden.
Hoelang kun je pastinaak bewaren?
Pastinaak kun je ongeveer zes maanden in de vriezer bewaren.
Pastinaak kun je het beste op een koele en donker plek bewaren. Dat wil niet zeggen dat de koelkast geschikt is, want het is er ook vrij vochtig.
De kelder is dus beter. Pastinaak toch in de koelkast bewaren? Bij voorkeur op de onderste plank, los, en niet in plastic.
Op deze manier kun je pastinaak een dag of 8 tot 10 bewaren.
Pastinaak langer bewaren met behulp van vacumeren.
Door pastinaak te vacumeren, wordt de lucht uit de verpakking verwijderd, waardoor oxidatie wordt verminderd en de groente langer vers blijft.
In de koelkast kan vacuümverpakte deze groente tot 2 tot 3 weken worden bewaard, in tegenstelling tot ongeveer 1 tot 2 weken wanneer het niet vacuümverpakt is.
In de vriezer kan vacuümverpakte pastinaak tot 10 tot 12 maanden worden bewaard, terwijl pastinaak die niet vacuümverpakt is meestal tot 8 tot 10 maanden houdbaar is.
Het is belangrijk om te onthouden dat de kwaliteit na verloop van tijd kan afnemen, zelfs wanneer het vacuüm is verpakt. Zorg er daarom voor dat je de datum van verpakking labelt en de pastinaak binnen de aanbevolen tijd consumeert voor de beste kwaliteit.
Mijn advies en tips?
- Voordat je begint met invriezen, is het belangrijk om de beste pastinaken uit te kiezen. Zoek naar stevige exemplaren zonder zachte plekken of beschadigingen. Hoe verser en knapperiger de pastinaak, hoe beter hij zich laat invriezen en zijn smaak behoudt. Kwaliteit is hier echt de sleutel.
- Het is een persoonlijke keuze, maar ik raad aan om de pastinaken eerst te schillen. De schil kan na het invriezen wat taai worden. Bovendien kun je door ze te schillen ook eventuele vuilresten verwijderen, waardoor je later tijd bespaart bij het koken.
- Blancheren klinkt misschien als een extra stap, maar het maakt echt een groot verschil. Kook de stukken pastinaak ongeveer 2 tot 3 minuten in kokend water en koel ze daarna snel af in ijswater. Dit stopt de enzymactiviteit en helpt de kleur en smaak te behouden. Zonder blancheren kunnen je pastinaken na het ontdooien slap en smaakloos worden.
- Denk na over hoe je de pastinaak later wilt gebruiken. Snij ze in de gewenste vorm voordat je ze invriest, plakjes, blokjes of zelfs in frietvorm. Dit bespaart je later een hoop gedoe en je kunt ze direct in de pan gooien wanneer je ze nodig hebt.
- Bewaar je geblancheerde pastinaken in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen, wat kan leiden tot smaak- en textuurverlies. Probeer zoveel mogelijk lucht uit de zakken te verwijderen voordat je ze sluit. Dit houdt je pastinaken langer vers.
- Het lijkt misschien een detail, maar vergeet niet om je verpakkingen te etiketteren met de datum. Zo weet je precies hoelang ze al in de vriezer liggen. Hoewel pastinaken tot een jaar goed blijven in de vriezer, is het slim om ze binnen 6 maanden te gebruiken voor de beste smaak en textuur.
- Leg de pastinaak eerst op een bakplaat en vries ze in enkele lagen in. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een zak of bak. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en maakt het makkelijker om alleen de hoeveelheid te pakken die je nodig hebt.
- Heb je na een maaltijd nog wat pastinaak over? In plaats van ze weg te gooien, kun je ze invriezen voor later gebruik. Restjes geroosterde pastinaak zijn bijvoorbeeld heerlijk in soepen of stoofschotels. Zo verspil je niets en heb je altijd iets lekkers bij de hand.
Kun je pastinaak bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt pastinaak bevroren gebruiken in gerechten, maar het is belangrijk om te weten dat bevroren pastinaak de textuur enigszins kan beïnvloeden wanneer het ontdooit. Het kan zachter worden en mogelijk meer vocht afgeven dan verse pastinaak.
Als je bevroren pastinaak wilt gebruiken, kun je de groente het beste vooraf laten ontdooien voordat je het in gerechten verwerkt. Dit kun je doen door het in de koelkast te laten ontdooien gedurende enkele uren of het kort op kamertemperatuur te laten komen. Je kunt het rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen, ovenschotels of purees en het laten ontdooien en gaar worden tijdens het koken.
Hoewel de textuur enigszins kan veranderen, blijft de voedingswaarde over het algemeen behouden. Dit maakt het nog steeds een goede optie voor het toevoegen van smaak en voedingsstoffen aan je gerechten, vooral wanneer verse pastinaak niet beschikbaar is.
Veelgestelde vragen
Kan ik pastinaak invriezen?
Ja, je kunt de groente invriezen om het langer vers te houden.
Moet ik pastinaak voorbereiden voordat ik het invries?
Ja, het is het beste om de wortels eerst te schillen en in stukken te snijden voordat je het invriest.
Hoe moet ik pastinaak bewaren voordat ik het invries?
Spoel de groente af onder koud water om eventueel vuil te verwijderen en droog het goed af . Daarna schillen en in stukken snijden.
Hoe moet ik pastinaak invriezen?
Verspreid de gesneden groente gelijkmatig op een bakplaat en zet deze in de vriezer om de pastinaak voor te vriezen. Nadat de stukjes pastinaak bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar diepvrieszakjes of diepvriesbakjes om verder te bewaren.
Moet ik pastinaak blancheren voordat ik het invries?
Ja, het is aan te raden om de groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.
Hoelang kan ik ingevroren pastinaak bewaren?
Het kan tot ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer bij een constante temperatuur van -18 °C of lager.
Hoe moet ik ingevroren pastinaak ontdooien en gebruiken?
Om de ingevroren groente te gebruiken, haal je gewoon de benodigde hoeveelheid uit de vriezer en laat je het ontdooien in de koelkast. Je kunt het vervolgens toevoegen aan soepen, stoofschotels, purees en andere gerechten zoals je zou doen met verse pastinaak.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.