Site Overlay
Picanha invriezen

Picanha invriezen

Picanha invriezen is een van de besten manieren om het rundvlees langer te bewaren, zonder dat de smaak of textuur van het vlees minder wordt.

Picanha is een stuk rundvlees dat vooral in landen zoals Portugal en Brazilië populair is, maar de laatste jaren ook bij ons steeds vaker gebruikt wordt.

In deze eerder genoemde landen heeft het vlees de naam picanha, maar in Nederland wordt het ook wel staartstuk genoemd.

Dit vlees kun je in de supermarkt of bij de slachter kopen, maar vaak is de kwaliteit bij de slager ietwat beter.

Het staartstuk, net als alle andere stukken vlees, mag maximaal één keer ingevroren worden. Als je dit vaker dan één keer doet, dan kan het vlees aan textuur en smaak verliezen.

Het vlees is dan ook niet meer veilig om te eten, je kunt het dus beter weggooien als het vaker dan één keer ingevroren was.

Hoe Picanha invriezen?

Rauwe of gebakken picanha invriezen? Tussen de rauwe en de gebakken picanha zit bijna geen verschil als het om het invriezen gaat. Deze kun je dus beide het beste in een afgesloten zakje invriezen. Het is ook mogelijk om deze in een afsluitbaar diepvriesbakje of vacumeerzakje in te vriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Vlees
Keuken Internationaal
Trefwoord Picanha invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 185 kcal

Ingrediënten

  • 1 tot 2 Kilogram Picanha

Instructies

  1. Is het rauwe of gebakken staartstuk niet meer verpakt dan kun je deze het beste in een diepvrieszakje doen.

  2. Als deze nog wel verpakt is, dus als de verpakking uit de winkel of van de slager er nog om heen zit, dan vries je het vlees in deze verpakking in.

  3. Leg het zakje of bakje met het staarstuk erin, in de vriezer.

  4. Laat dit minimaal 24 uur in de vriezer invriezen.

Mij Hoe ik picanha invries?

Picanha invriezen is iets wat ik altijd met zorg doe. Het is een van mijn favoriete stukken vlees, en ik wil ervoor zorgen dat het zijn smaak en textuur behoudt, zelfs nadat het uit de vriezer komt. Eerst zorg ik ervoor dat de picanha goed verpakt is. Ik gebruik vaak vacuümzakken, omdat die echt alle lucht eruit halen en zo vriesbrand voorkomen. Het is een investering, maar het is het waard, zeker voor een mooi stuk vlees als picanha.

Voordat ik de picanha invries, zorg ik ervoor dat het vlees helemaal droog is. Dit doe ik door het met keukenpapier goed af te deppen. Vervolgens wikkel ik het strak in plasticfolie, en daarna nog eens in aluminiumfolie. Dubbele bescherming helpt om de kwaliteit van het vlees te behouden. Daarna plaats ik het in een vriezer die constant op -18 graden Celsius staat, omdat dit de ideale temperatuur is voor het invriezen van vlees.

Wat ik echt fijn vind aan het invriezen van picanha, is dat ik altijd een heerlijk stuk vlees bij de hand heb voor speciale gelegenheden of gewoon als ik zin heb in iets lekkers. Het geeft me een gerust gevoel dat ik een kwaliteitsproduct in huis heb, klaar om te bereiden wanneer ik maar wil. En als ik het dan ontdooi, doe ik dat langzaam in de koelkast, zodat het vlees rustig zijn oorspronkelijke textuur terugkrijgt. Op deze manier kan ik altijd genieten van die heerlijke, sappige smaak van picanha, zelfs al heeft het een tijdje in de vriezer gelegen.

Picanha ontdooien en bereiden

Het rauwe of gebakken staarstuk ontdooien kun je het beste in de koelkast. Leg dus voor het ontdooien het bakje of zakje met het vlees erin in de koelkast.

Het ontdooien van het staarstuk kan dan 12 tot 24 uur duren, bij een stuk vlees van ongeveer 2,5 kilogram.

Hoelang kun je Picanha bewaren?

Als de rauwe Picanha in de originele verpakking zit, dan kun je het vlees maximaal 2 tot 3 dagen in de koelkast bewaren.

Heb je het rauwe stuk vlees in de vriezer ingevroren, dan is deze maximaal 6 maanden houdbaar.

Heb je het staartstuk gebraden of gebakken, dan is deze in de vriezer maximaal 2 tot 3 maanden houdbaar.

Picanha langer bewaren met behulp van vacumeren.

Hier zijn de stappen om picanha te vacumeren en hoe lang het dan houdbaar is in de koelkast en vriezer:

  1. Laat de picanha volledig afkoelen na het bereiden.
  2. Snij het vlees indien nodig in porties die je wilt bewaren.
  3. Plaats elke portie in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de picanha gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  4. Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
  6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.

Houdbaarheid

  • Vacuümverpakte picanha is in de koelkast ongeveer 1 tot 2 weken houdbaar. Zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast altijd onder de 4 °C is om bederf te voorkomen.
  • Vacuümverpakte picanha kan tot 6 maanden tot 1 jaar houdbaar zijn in de vriezer, afhankelijk van de kwaliteit van het vacuümverpakkingsmateriaal en de vriestemperatuur. Zorg ervoor dat de temperatuur van de vriezer altijd op -18 °C of lager staat voor optimale houdbaarheid.

Let op dat de smaak en textuur van de picanha behouden blijven na vacumeren en invriezen. Verbruik de picanha binnen een redelijke tijd na ontdooien voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Het allerbeste wat je kunt doen voor je picanha is om het vacuüm te verpakken voordat je het invriest. Dit voorkomt vriesbrand en behoudt de smaak en textuur van het vlees. Een vacuümmachine is een waardevolle investering als je vaak vlees invriest. Geen lucht betekent geen ijskristallen en dus geen uitdroging van je kostbare picanha.
  2. Snij je picanha in porties voordat je het invriest. Dit maakt het makkelijker om precies de juiste hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt, zonder het hele stuk te moeten ontdooien. Zo houd je de rest van je vlees verser en voorkom je verspilling. Bovendien bespaart het je tijd op de dag dat je wilt gaan koken.
  3. Leg je picanha plat en zorg ervoor dat het snel invriest. Dit kun je doen door je vriezer op de koudste stand te zetten voor een paar uur voordat je het vlees erin legt. Hoe sneller het invriest, hoe beter de kwaliteit behouden blijft. Snel invriezen minimaliseert de vorming van grote ijskristallen die de textuur van het vlees kunnen beschadigen.
  4. Vergeet niet om de datum op de verpakking te schrijven voordat je het invriest. Dit helpt je om bij te houden hoe lang het vlees al in de vriezer ligt. Het is aan te raden om picanha binnen zes maanden te gebruiken voor de beste smaak en textuur. Op deze manier voorkom je dat je oude vlees per ongeluk gebruikt.
  5. Zelfs als je het vlees vacuüm verpakt, kan een extra laag bescherming geen kwaad. Wikkel de vacuümverpakte picanha in aluminiumfolie of doe het in een stevige diepvrieszak. Dit biedt extra bescherming tegen vriesbrand en voorkomt dat geuren van andere diepvriesproducten je vlees aantasten.
  6. Overweeg om je picanha te kruiden voordat je het invriest. Dit kan de smaak verbeteren wanneer je het vlees ontdooit en bereidt. Gebruik je favoriete marinade of wrijf het vlees in met een mix van zout, peper en knoflook. Tijdens het invriezen trekken de smaken diep in het vlees, wat resulteert in een heerlijk geurende en smaakvolle maaltijd.
  7. Ontdooi je picanha altijd langzaam in de koelkast. Dit duurt meestal een dag, afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. Snel ontdooien in de magnetron of in warm water kan de textuur en smaak negatief beïnvloeden. Langzaam ontdooien zorgt ervoor dat het vlees zijn sappigheid en malsheid behoudt.
  8. Als je picanha met bot hebt, zorg er dan voor dat je het bot goed inpakt voordat je het invriest. Het bot kan de verpakking doorboren en dit kan vriesbrand veroorzaken. Wikkel het botgedeelte extra goed in met folie of plastic voordat je het geheel vacuüm verpakt. Zo blijft ook dit deel van het vlees in perfecte staat.

Veelgestelde vragen

Kan ik picanha invriezen?
Ja, je kunt picanha invriezen om het langer te bewaren.

Hoe moet ik picanha correct invriezen?
Om picanha correct in te vriezen, wikkel het stevig in plasticfolie of plaats het in een luchtdichte diepvrieszak om blootstelling aan lucht en vriesbrand te minimaliseren.

Hoelang kan ik ingevroren picanha bewaren?
Ingevroren picanha kan tot 6 maanden worden bewaard in de vriezer zonder noemenswaardig verlies van kwaliteit.

Moet ik de picanha voorbereiden voordat ik het invries?
Het is een goed idee om de picanha te kruiden voordat je het invriest, maar het is niet noodzakelijk. Zorg er wel voor dat het vlees goed is verpakt om uitdroging te voorkomen.

Hoe moet ik ontdooide picanha bereiden?
Laat de picanha langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het gaat bereiden. Daarna kun je het op de gewenste manier grillen, bakken of braden.

Kan ik gemarineerde picanha invriezen?
Ja, je kunt gemarineerde picanha invriezen. De marinade kan helpen om het vlees sappig en smaakvol te houden tijdens het invriezen en ontdooien.

Hoe kan ik zien of ingevroren picanha nog goed is?
Controleer bij het ontdooien van de picanha op tekenen van bederf, zoals een onaangename geur of verkleuring. Als het vlees er nog steeds vers uitziet en ruikt, is het veilig om te consumeren.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept