Site Overlay
Postelein invriezen

Postelein invriezen

Postelein invriezen is een goede bewaarmethode, maar hou er tijdens het invriezen wel rekening mee dat deze groente erg kwetsbaar is.

Probeer de postelein niet te kneuzen of te breken, want dan kan de houdbaarheid in de vriezer ietwat minder worden.

En, want de groente moet natuurlijk gewassen worden, goed laten uitlekken voor het invriezen. Blijft er veel water aan de groente zitten, kunnen ijskristallen ontstaan.

Hoe Postelein invriezen?

Postelein invriezen is eigenlijk simpel, maar zoals zojuist geschreven, wel voorzichtig met deze tere groenten omgaan. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Postelein invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 20 kcal

Ingrediënten

  • 600 Gram Postelein

Instructies

  1. De groente wassen en laten uitlekken.
  2. Een ijsbad voor de groente maken, om straks na het blancheren in af te koelen. Een ijsbad maak je door koud water en ijsklontjes te mengen.

  3. Water in een pan aan de kook brengen, en de groente voorzichtig in het kokende water doen.

  4. 1 tot 1,5 minuten laten koken, meteen afgieten en in het ijsbad doen. Zo stopt het kookproces direct.
  5. De groente met een schuim spaan uit het ijsbad halen.
  6. Eventueel voorzichtig met keukenpapier droog deppen, en verpakken in diepvrieszakjes of diepvriesbakken.

  7. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met de naam van de groente en de datum.

  8. Minimaal 24 uur in de vriezer leggen.

Mij Hoe ik postelein invries?

Postelein invriezen is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat ik het hele jaar door van deze heerlijke groente kan genieten. Postelein, met zijn delicate en licht zure smaak, is een favoriet in mijn keuken, en ik ben altijd op zoek naar manieren om deze veelzijdige groente langer te bewaren. Invriezen is een eenvoudige en efficiënte methode om de versheid en voedingswaarde te behouden.

Voordat ik de postelein invries, begin ik met het zorgvuldig schoonmaken van de blaadjes. Ik verwijder de worteltjes en spoel de postelein grondig af om al het vuil en eventuele insecten te verwijderen. Vervolgens droog ik de blaadjes af met een schone theedoek of een slacentrifuge. Het is belangrijk dat de postelein goed droog is voordat ik verder ga met het invriezen, omdat overtollig vocht ijskristallen kan vormen en de textuur van de groente kan aantasten.

Na het schoonmaken en drogen van de postelein, blancheer ik de blaadjes kort. Dit betekent dat ik ze een paar seconden in kokend water dompel en ze vervolgens snel afkoel in een kom met ijswater. Door het blancheren blijft de kleur helder en behoudt de postelein zijn knapperigheid. Daarna laat ik de postelein goed uitlekken en dep ik de blaadjes droog.

Ten slotte verdeel ik de postelein in porties en doe ik ze in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Ik zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk lucht uit de zakken verwijder voordat ik ze sluit. Door de postelein in porties in te vriezen, kan ik precies de hoeveelheid nemen die ik nodig heb voor een gerecht, zonder dat ik de hele voorraad hoef te ontdooien.

Postelein ontdooien en bereiden

Postelein nooit bij kamertemperatuur laten ontdooien, want de tere groente kan op deze manier snel bederven.

Dus in de koelkast laten ontdooien, en na het invriezen afkoken. Ook dat heeft dan niet veel tijd meer nodig.

Hoelang kun je Postelein bewaren?

Rauwe postelein, dus vers, is heel kwetsbaar en kan in de koelkast slechts 2 dagen bewaard worden. Buiten de koelkast overigens nog geen halve dag.

Als je deze groente invriest kan de postelein tot 12 maanden ingevroren bewaard worden.

Postelein langer bewaren met behulp van vacumeren.

Postelein is geschikt om te vacumeren. Door postelein vacuüm te verpakken, kan de houdbaarheid worden verlengd doordat lucht wordt verwijderd, waardoor de groente langer vers blijft. In de koelkast kan vacuümverpakte postelein doorgaans tot 1 tot 2 weken worden bewaard, afhankelijk van de versheid van de postelein bij het verpakken. In de vriezer kunnen vacuümverpakte postelein tot 8 maanden tot een jaar worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de postelein schoon en droog is voordat je deze vacuüm verpakt om de beste resultaten te behalen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Blancheer je postelein kort voor je het invriest. Breng een pan water aan de kook en dompel de postelein enkele seconden onder. Dit helpt om de kleur en smaak te behouden. Spoel het daarna direct af met ijswater om het kookproces te stoppen.
  2. Na het blancheren, zorg ervoor dat je de postelein goed droogt. Gebruik een schone theedoek of keukenpapier om overtollig water te verwijderen. Dit voorkomt dat er ijskristallen vormen en zorgt ervoor dat de postelein zijn textuur behoudt.
  3. Stop de postelein in luchtdichte zakken of bakjes voordat je het in de vriezer plaatst. Luchtdicht afsluiten helpt om vriesbrand te voorkomen en houdt de postelein langer vers. Druk zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze sluit.
  4. Verdeel de postelein in handige porties voordat je het invriest. Zo kun je precies de hoeveelheid gebruiken die je nodig hebt zonder steeds de hele voorraad te hoeven ontdooien. Dit is vooral handig als je vaak kleine hoeveelheden nodig hebt voor bijvoorbeeld smoothies of soepen.
  5. Vergeet niet om elke zak of bak te labelen met de inhoud en de datum van invriezen. Dit lijkt misschien overbodig, maar het helpt je om de houdbaarheid in de gaten te houden en voorkomt dat je oude postelein per ongeluk gebruikt.
  6. Hoe sneller je de postelein invriest, hoe beter de kwaliteit blijft. Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat (minstens -18 graden Celsius) en dat er genoeg ruimte is voor luchtcirculatie rond de verpakkingen.
  7. Hoewel ingevroren postelein technisch langer houdbaar is, is het het beste om het binnen zes maanden te gebruiken. Na deze periode kan de smaak en textuur achteruitgaan. Houd de data in de gaten en gebruik de oudste porties eerst.
  8. Als je klaar bent om de postelein te gebruiken, hoef je het niet eerst te ontdooien. Voeg de bevroren bladeren direct toe aan je gerecht. Dit werkt vooral goed in soepen, stoofschotels en roerbakgerechten, waarbij de postelein snel kan ontdooien en koken zonder zijn textuur te verliezen.

Veelgestelde vragen

Kan ik postelein invriezen?
Ja, postelein invriezen is een goede bewaarmethode om de versheid te behouden voor later gebruik.

Moet ik postelein vooraf wassen voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om de groente grondig te wassen onder koud stromend water om eventueel vuil of resten te verwijderen voordat je het invriest.

Moet ik postelein blancheren voordat ik het invries?
Nee, het hoeft niet te worden geblancheerd voordat je het invriest. Je kunt het direct invriezen nadat het is gewassen.

Hoe moet ik postelein verpakken voor het invriezen?
Plaats de gewassen en gedroogde postelein in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de verpakking verwijdert om vriesbrand te voorkomen.

Hoelang kan ik ingevroren postelein bewaren?
Ingevroren postelein kan tot 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer bij een constante temperatuur van -18 °C of lager.

Hoe ontdooi ik ingevroren postelein?
Je kunt ingevroren postelein het beste langzaam ontdooien in de koelkast. Dit behoudt de textuur en voorkomt dat het te vochtig wordt.

Kan ik ingevroren postelein rauw gebruiken?
Ja, je kunt ingevroren postelein rauw gebruiken in salades of als toevoeging aan smoothies. Je kunt het ook toevoegen aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels of roerbakgerechten.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept