Site Overlay
Pruimen Invriezen

Pruimen invriezen

Pruimen invriezen is all sinds lange tijd een prima methode om deze vruchten langer houdbaar te maken, en dat is eigenlijk van toepassing op alle soorten pruimen.

Want er zijn natuurlijk nogal wat soorten, van speciale bakpruimen tot gele eierpruimen, late pruimen en vroege pruimen.

Over invriezen gesproken, het zachte en geliefde fruit zal door het invriezen weinig textuur of smaak verliezen, en natuurlijk kunnen ook gerechten en taarten met pruimen doorgaans prima worden ingevroren.

Pruimenjam, pruimencompote, of pruimensaus kun je direct invriezen.

Hoe Pruimen invriezen?

Pruimen invriezen is een goede methode om de zomervruchten langer houdbaar te maken, het voordeel is overigens dat dit fruitsoort niet hoeft te worden geblancheerd

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord pruimen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 46 kcal

Ingrediënten

  • 1 Kilo Pruimen

Instructies

  1. Gebruik alleen rijpe pruimen.

  2. De pruimen wassen, eventueel steeltjes verwijderen, en halveren. Eventueel in partjes snijden.

  3. De pit verwijderen.

  4. De pruimen in een diepvriesbak of diepvrieszak doen en luchtdicht afsluiten.

  5. De diepvrieszak of diepvriesbak voorzien van een etiket met daarop "Pruimen" en de datum van vandaag.

  6. In de vriezer plaatsen en 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik pruimen invries?

  1. Elke zomer pluk ik rijpe, sappige pruimen van mijn boom in de tuin. Hun zoete geur en prachtige kleur brengen me altijd in de stemming voor een heerlijk vers fruitsnack. Toch realiseerde ik me dat ik dit geweldige fruit ook buiten het seizoen wilde kunnen eten. Daarom besloot ik om pruimen in te vriezen, zodat ik het hele jaar door van hun smaak kan genieten.
  2. Het proces begint met het zorgvuldig selecteren van de mooiste pruimen. Ik kies alleen de volledig rijpe exemplaren, want deze hebben de beste smaak en textuur. Nadat ik de pruimen heb geplukt, was ik ze grondig om eventuele vuilresten te verwijderen. Vervolgens halveer ik ze en verwijder de pitten. Soms snijd ik de pruimen in kleinere stukjes, afhankelijk van hoe ik ze later wil gebruiken.
  3. Daarna spreid ik de pruimen op een bakplaat, zodat ze niet aan elkaar plakken tijdens het invriezen. Dit zorgt ervoor dat ik later gemakkelijk een paar pruimen tegelijk kan pakken, zonder een hele klomp bevroren fruit te hoeven ontdooien. Ik laat de pruimen een paar uur in de vriezer liggen totdat ze stevig bevroren zijn.
  4. Als de pruimen eenmaal bevroren zijn, haal ik ze van de bakplaat en doe ik ze in luchtdichte zakjes of bakjes. Ik label elke zak met de datum, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer liggen. Dit helpt me om ervoor te zorgen dat ik altijd de oudste pruimen het eerst gebruik, om verspilling te voorkomen.
  5. Tijdens de koude wintermaanden haal ik vaak een zakje bevroren pruimen tevoorschijn om te gebruiken in verschillende gerechten. Soms voeg ik ze toe aan mijn ontbijtgranen of yoghurt voor een fruitige twist. Andere keren gebruik ik ze in desserts, zoals een pruimencrumble of een pruimentaart. De smaak van de zomer komt altijd terug, zelfs als het buiten sneeuwt.
  6. Het invriezen van pruimen heeft me de mogelijkheid gegeven om langer van mijn favoriete fruit te genieten. Bovendien heb ik altijd een voorraadje gezond en lekker fruit bij de hand, ongeacht het seizoen. Het invriezen is eenvoudig en de beloning is groot. Ik raad iedereen aan om het eens te proberen en te ontdekken hoe heerlijk bevroren pruimen kunnen zijn, zelfs in het hart van de winter.

Pruimen ontdooien en bereiden

Pruimen kun je in de koelkast ontdooien. Hou er wel rekening mee dat dit enkele uren zal duren.

Natuurlijk kun je de pruimen ook direct bevroren gebruiken in bijvoorbeeld ijs en smoothies.

Hoelang kun je pruimen bewaren?

Pruimen kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Onrijpe perziken kun je beter buiten de koelkast bewaren, zodat de vrucht rijper kan worden.

Pruimen zijn weliswaar steenvruchten, door de pit, maar toch vrij kwetsbaar. Ze zijn relatief snel aan het rotten en moeten daardoor het beste in de koelkast bewaard worden.

Afhankelijk van de soort kun je pruimen dan 5 tot 7 dagen bewaren.

Pruimen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Was de pruimen grondig onder koud stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
  2. Droog het fruit voorzichtig af met een schone keukendoek of keukenpapier.
  3. Verdeel de pruimen in gelijke porties en plaats ze in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de pruimen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  4. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
  6. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
  7. Bewaar de vacuümverpakte pruimen in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de pruimen wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de pruimen langer vers blijven. Let op dat de textuur en smaak van de pruimen behouden blijven na vacumeren. Verwerk de pruimen binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Selecteer rijpe, maar niet overrijpe pruimen om in te vriezen. Te rijpe pruimen kunnen na het invriezen papperig worden. Zorg ervoor dat de pruimen stevig aanvoelen en een rijke kleur hebben.

Hoewel je pruimen met schil kunt invriezen, geeft het verwijderen van de schil een gladder resultaat na het ontdooien. Dompel de pruimen kort in kokend water en vervolgens in ijswater om de schil gemakkelijk te verwijderen.

Snij de pruimen doormidden en verwijder de pit. Dit bespaart je later tijd en moeite, en maakt het gebruik van de pruimen in recepten veel eenvoudiger.

Blancheer pruimen kort door ze 1-2 minuten in kokend water te dompelen en daarna direct in ijswater af te koelen. Dit helpt de smaak en textuur beter te behouden tijdens het invriezen.

Sprenkel een beetje citroensap over de pruimen voordat je ze invriest. Dit voorkomt dat ze bruin worden en houdt de kleur levendig, wat vooral handig is als je ze later als garnering wilt gebruiken.

Leg de pruimenhelften op een bakplaat bekleed met bakpapier en zorg ervoor dat ze elkaar niet raken. Vries ze in tot ze stevig zijn en plaats ze daarna in luchtdichte zakjes of bakken. Dit voorkomt dat de pruimen aan elkaar kleven.

Gebruik een vacuümmachine om de pruimen in te pakken, als je die hebt. Dit verwijdert alle lucht en helpt vriesbrand te voorkomen, wat de kwaliteit van de pruimen na ontdooien aanzienlijk verbetert.

Vergeet niet om de verpakkingen met pruimen te labelen en te dateren voordat je ze in de vriezer plaatst. Zo weet je altijd hoelang ze al bewaard worden en kun je de oudste eerst gebruiken.

Verdeel de pruimen in kleine porties voordat je ze invriest. Dit maakt het gemakkelijker om precies de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt, zonder de hele voorraad te hoeven ontdooien en opnieuw in te vriezen.

Veelgestelde vragen

Kun je pruimen invriezen?
Ja, je kunt pruimen invriezen om ze langer houdbaar te maken.

Moet ik pruimen schillen voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om pruimen te schillen voordat je ze invriest. Je kunt ze gewoon wassen, ontpitten en in de gewenste stukjes snijden voordat je ze invriest.

Moet ik pruimen ontpitten voordat ik ze invries?
Ja, het is aan te raden om de pruimen te ontpitten voordat je ze invriest, omdat de pit de textuur kan beïnvloeden tijdens het invriesproces.

Hoe moet ik pruimen voorbereiden voordat ik ze invries?
Was de pruimen grondig, verwijder de pitten en snijd ze in stukjes of plakjes, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken.

Kun je pruimen heel invriezen?
Ja, je kunt pruimen heel invriezen als je dat wilt. Zorg er wel voor dat je ze goed wast en droogt voordat je ze invriest.

Hoelang kun je ingevroren pruimen bewaren?
Ingevroren pruimen kunnen tot 10-12 maanden worden bewaard in de vriezer, op voorwaarde dat ze goed zijn verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Hoe kun je ingevroren pruimen het beste gebruiken?
Ingevroren pruimen kunnen worden gebruikt in recepten zoals smoothies, jam, bakproducten, en meer. Laat ze ontdooien voordat je ze gebruikt of voeg ze direct toe aan je gerecht als je dat nodig hebt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept