Pulled pork invriezen is, net zo als overigens bij ander varkensvlees, geen probleem. Natuurlijk moet je het bereide varkensvlees goed en luchtdicht inpakken, voordat je het kunt invriezen.
En het vlees kan geen tweede keer ingevroren worden. Dus als je de pulled pork uit de vriezer haalt en ontdooit, kun je daarna niet nog eens invriezen.
Dan gaat de structuur en de smaak van het vlees verloren.
Waar je ook om moet denken, is dat dit vlees altijd gebakken is en dus niet rauw. Want anders zou het vlees niet pulled pork heten immers. Daardoor kan het vlees minder langer bewaard worden in de vriezer als vers varkensvlees.
Hoe Pulled pork invriezen?
Als je zelf pulled pork gemaakt hebt, moet je het vlees eerst helemaal tot op kamertemperatuur laten afkoelen voordat je het invriest. Vanzelfsprekend kun je ook pulled pork invriezen dat je kant-en-klaar in de winkel hebt gekocht. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 500 Gram Pulled pork
Instructies
- Eerst dus af laten koelen.
Verpakken in diepvriesbakken, hoewel stevige diepvrieszakken ook mogelijk is.
Luchtdicht afsluiten en de verpakking voorzien van een etiket met daarop naam van het vlees, en de datum.
Minimaal 24 uur in de diepvriezer laten invriezen.
Hoe ik pulled pork invries?
Pulled pork invriezen doe ik met veel zorg en aandacht, want ik wil altijd dat het net zo lekker smaakt als de dag dat ik het maakte. Na een lange dag van langzaam garen en geduldig wachten tot het vlees perfect uit elkaar valt, zorg ik ervoor dat ik genoeg maak om een deel ervan in te vriezen. Dat betekent dat ik op elk moment kan genieten van een heerlijke pulled pork maaltijd zonder weer uren in de keuken te hoeven staan.
Eerst laat ik de pulled pork volledig afkoelen. Dit is belangrijk, want warme pulled pork invriezen kan de smaak en textuur beïnvloeden. Zodra het vlees op kamertemperatuur is, verdeel ik het in porties. Ik vind het handig om het in kleine hoeveelheden in te vriezen, zodat ik precies de hoeveelheid kan ontdooien die ik nodig heb. Elke portie stop ik in een luchtdichte diepvrieszak of bakje, waarbij ik ervoor zorg dat er zo min mogelijk lucht bij zit. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen en de smaak optimaal te houden.
Het labelen van de zakjes of bakjes met de datum is iets wat ik nooit oversla. Zo weet ik altijd hoe lang de pulled pork in de vriezer heeft gelegen. Over het algemeen blijft het vlees zo’n drie maanden goed in de vriezer, maar meestal is het veel eerder op. Wanneer ik weer trek heb in pulled pork, haal ik een portie uit de vriezer en laat ik het langzaam ontdooien in de koelkast. Opwarmen doe ik het liefst in een pannetje op laag vuur, zodat de smaken weer helemaal tot hun recht komen. Op deze manier kan ik op elk moment genieten van een heerlijke pulled pork maaltijd, zonder dat ik opnieuw uren in de keuken hoef door te brengen.
Pulled pork ontdooien en bereiden
Pulled pork ontdooien doe je bij voorkeur in de koelkast. Zo blijft het vlees beter van structuur en smaak.
Als het vlees ontdooid is, kun je het eventueel warm maken in de magnetron of airfryer.
Hoelang kun je Pulled pork bewaren?
Pulled pork kun je ongeveer drie maanden in de vriezer bewaren, zelf gemaakt of kant-en klaar-gekocht.
Heb je zelf het vlees gebraden, dan kun je het in de koelkast nog een dag of drie tot vier bewaren. Vanzelfsprekend wel goed afgedekt.
Heb je het kant-en-klaar gekocht, kijk dan voor de zekerheid op de tenminste houdbaar tot datum op de verpakking.
Pulled pork langer bewaren met behulp van vacumeren
Het vacuüm verpakken van pulled pork kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om pulled pork te vacumeren:
- Laat de pulled pork volledig afkoelen voordat je begint met vacumeren. Dit voorkomt condensatie in de verpakking, wat de kwaliteit van het vlees kan aantasten.
- Verdeel het in porties die geschikt zijn voor één maaltijd. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
- Plaats het in een vacumeerzak. Zorg ervoor dat de zakken geschikt zijn voor gebruik in de vriezer.
- Volg de instructies van de fabrikant om de vacumeerzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zakken wordt verwijderd om een goede afdichting te garanderen.
- Label elke vacumeerzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van het vlees.
- Plaats de vacumeerzakken zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
- Om de ingevroren pulled pork te gebruiken, laat je het langzaam ontdooien in de koelkast. Verwarm de ontdooide pulled pork vervolgens op een laag vuur in een pan of in de oven tot het goed doorwarmd is.
Door pulled pork vacuüm te verpakken voordat je het invriest, blijft de smaak en textuur beter behouden en kun je het vlees langer bewaren.
Mijn advies en tips?
- In plaats van al je pulled pork in een grote bak te stoppen, verdeel het in kleinere porties voordat je het invriest. Gebruik bijvoorbeeld ziplock zakjes of kleine bakjes. Zo haal je alleen de hoeveelheid eruit die je nodig hebt, zonder de rest te ontdooien.
- Een handige truc is om pulled pork in siliconen muffinvormen te scheppen voordat je het invriest. Zodra het bevroren is, kun je de individuele porties gemakkelijk uit de vormen halen en in een grotere vrieszak bewaren. Ideaal voor een snelle maaltijd.
- Pulled pork kan tijdens het invriezen en ontdooien wat uitdrogen. Om dit te voorkomen, voeg je een beetje extra barbecuesaus of braadvocht toe voordat je het invriest. Dit helpt om het vlees sappig en smaakvol te houden.
- Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar vergeet niet om je zakjes en bakjes goed te labelen en te dateren. Zo weet je precies wanneer je het hebt ingevroren en voorkom je dat je oude voorraden vergeet te gebruiken. Gebruik een watervaste stift voor het labelen.
- Plan vooruit en ontdooi je pulled pork langzaam in de koelkast. Dit kan een dag of twee duren, maar het behoudt de kwaliteit en smaak van het vlees beter dan snelle ontdooimethoden zoals de magnetron.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan om je pulled pork in te vriezen. Door alle lucht uit de verpakking te halen, blijft het vlees langer vers en voorkom je vriesbrand. Dit kan de houdbaarheid aanzienlijk verlengen.
- Bewaar en hergebruik bakjes waarin je eerder pulled pork hebt ingevroren. De restjes saus en sappen in deze bakjes kunnen een extra smaakboost geven aan je nieuwe batch. Het klinkt misschien raar, maar het werkt echt.
- Als je je pulled pork gaat opwarmen, doe dit dan langzaam en op een lage temperatuur. Dit helpt om de textuur en smaak te behouden. Gebruik een oven op lage stand of een slowcooker voor het beste resultaat.
Veelgestelde vragen
Kan ik pulled pork invriezen?
Ja, je kunt het invriezen om het langer te bewaren.
Hoe moet ik pulled pork invriezen?
Laat het vlees eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel het vervolgens in porties en plaats deze in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit de verpakking om vriesbrand te voorkomen.
Hoelang kan ik pulled pork invriezen?
Het kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit achteruitgaat.
Hoe ontdooi ik bevroren pulled pork?
Je kunt bevroren vlees het beste langzaam in de koelkast laten ontdooien gedurende 24 uur. Dit zorgt voor een gelijkmatige ontdooiing en behoudt de smaak en textuur van het vlees.
Kan ik bevroren pulled pork opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt niet aanbevolen om bevroren vlees opnieuw in te vriezen nadat het volledig is ontdooid. Dit kan de kwaliteit van het vlees negatief beïnvloeden en het risico op voedselbederf vergroten.
Hoe kan ik bevroren pulled pork het beste opwarmen?
Je kunt bevroren vlees langzaam opwarmen in de koekenpan, oven of magnetron. Voeg indien nodig een beetje water of bouillon toe om uitdroging te voorkomen en roer regelmatig door tijdens het opwarmen.
Kan ik bevroren pulled pork rechtstreeks in gerechten gebruiken?
Ja, je kunt het rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of ovenschotels. Het zal tijdens het koken geleidelijk ontdooien en opwarmen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.