Quiche invriezen, of zoals sommigen zullen zeggen, een hartige taart invriezen. En dat is net als de meeste zoete taarten en gebak natuurlijk gewoon mogelijk. Overigens is het verschil tussen quiche en hartige taarten de vorm. Een quiche is open van boven, vaak gevuld met ei.
Het probleem is echter wel dat je ervoor moet zorgen dat of de hele taart kan worden ingevroren, of per een aantal stukken wordt ingevroren.
Veel taarten passen immers qua grootte niet altijd in iedere diepvriezer. Soms is ook het probleem dat de quiche of hartige taart niet luchtdicht verpakt kan worden.
Daarom adviseren we altijd speciale taartdozen voor een hele quiches of taarten. Je kunt eventueel stukken quiche in diepvriesbakken, zeker de grotere soorten, luchtdicht verpakken.
Het gebruik van diepvrieszakken of vershoudfolie wordt afgeraden omdat dan snel vriesbrand kan ontstaan. En dat is een vorm van bederven.
Hoe Quiche invriezen?
Quiche invriezen kan dus prima, en is zelfs een hele goede methode om de hartige taart langer houdbaar te maken. Mits zoals geschreven de quiche goed en luchtdicht verpakt kan worden.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Quiche
Instructies
Quiche laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
Nooit in vershoudfolie verpakken, en i.v.m dat sommige quiches paars of groen kunnen uitslaan, ook niet in aluminiumfolie. Altijd verpakken in taartdoos of diepvriesbak.
Zoveel mogelijk luchtdicht verpakken en voorzien van etiket met naam en datum.
In de diepvries plaatsen zodat de quiche wordt ingevroren.
Hoe ik quiche invries?
Als ik een quiche wil invriezen, zorg ik er altijd voor dat deze volledig is afgekoeld voordat ik aan het proces begin. Een quiche bevat vaak eieren, room, kaas en andere ingrediënten die behoorlijk kwetsbaar zijn voor textuurveranderingen wanneer ze niet goed worden ingevroren. Daarom is het cruciaal om niet alleen te wachten tot de quiche op kamertemperatuur is, maar ook om hem op een vlakke ondergrond te laten rusten zodat hij zijn vorm behoudt.
Zodra mijn quiche is afgekoeld, wikkel ik hem zorgvuldig in vershoudfolie of gebruik ik een afsluitbare diepvrieszak. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de verpakking te verwijderen, want lucht kan vriesbrand veroorzaken, wat de smaak en textuur van de quiche ernstig kan aantasten. Als ik zeker wil zijn dat mijn quiche optimaal blijft, plaats ik hem daarna nog in een luchtdichte bewaardoos voor extra bescherming. Dit voorkomt ook dat de geuren van andere producten in de vriezer de delicate smaken van de quiche beïnvloeden.
Wanneer ik de ingevroren quiche wil eten, haal ik hem de avond van tevoren uit de vriezer en laat ik hem rustig ontdooien in de koelkast. Dit helpt om de structuur van de vulling en het deeg zoveel mogelijk te behouden. Vervolgens verwarm ik de quiche in de oven, zodat hij weer lekker knapperig wordt en de smaken goed naar voren komen. Niets is zo heerlijk als een perfect geregenereerde quiche, het smaakt bijna alsof hij net uit de oven komt.
Quiche ontdooien en bereiden
Een quiche kun je het beste in de koelkast laten ontdooien, of direct langzaam verwarmen in magnetron of oven
Hoe lang kun je een quiche bewaren?
Een quiche kun je maximaal 3 maanden bewaren in de vriezer.
Een quiche kun je 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast, mits afgedekt. Dus bijvoorbeeld in een taartdoos. Overigens kun je de quiche na 1 of 2 dagen beter niet meer invriezen.
Quiche langer bewaren met behulp van vacumeren.
Quiche is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege de delicate textuur en de kans op vervorming tijdens het vacuümproces. Bovendien kan de vulling van de quiche vochtig worden en deeg kan mogelijk worden samengedrukt, wat de kwaliteit van de quiche kan beïnvloeden.
Quiche kan echter wel worden bewaard in de koelkast en vriezer op de traditionele manier.
Bij het ontdooien, laat het langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het opnieuw opwarmt om de beste kwaliteit te behouden.
Mijn advies en tips?
- Het lijkt misschien logisch, maar je wilt echt wachten tot je quiche volledig is afgekoeld voordat je hem invriest. Waarom? Als je de quiche warm invriest, kan er vocht in de verpakking ontstaan. Dit vocht wordt ijs en als je de quiche later ontdooit, wordt hij zompig. En niemand houdt van een zompige quiche, toch?
- In plaats van de hele quiche in één keer in te vriezen, kun je hem beter in individuele porties snijden. Dit bespaart je later tijd, omdat je dan alleen de hoeveelheid kunt ontdooien die je nodig hebt. Bovendien vriezen kleinere stukken sneller en gelijkmatiger in. Dit zorgt voor een betere smaak en textuur als je het later weer opwarmt.
- Wikkel elk stuk quiche strak in aluminiumfolie voordat je het in een diepvrieszak stopt. Aluminiumfolie beschermt tegen vriesbrand en zorgt ervoor dat de smaak behouden blijft. Zorg ervoor dat je de lucht uit de zak haalt voordat je deze dichtmaakt. Lucht in de zak kan leiden tot ijskristallen, en die wil je niet in je quiche.
- Een rauwe quiche invriezen? Ja, dat kan! Als je een ongekookte quiche invriest, zorg er dan voor dat je het deeg eerst blind bakt. Dit betekent dat je de korst eerst even in de oven bakt zonder vulling. Zo voorkom je dat de bodem zompig wordt bij het bakken na het ontdooien. Gebakken quiches zijn makkelijker in te vriezen, maar de korst kan wat zachter worden.
- Dit klinkt misschien voor de hand liggend, maar het labelen van je quiche met een datum is essentieel. Quiche blijft ongeveer 2 tot 3 maanden goed in de vriezer. Door een datum op de verpakking te zetten, weet je zeker dat je het op tijd opeet. Oude quiche smaakt namelijk nooit zoals je hem je herinnert.
- Groenten zoals tomaten, courgette of spinazie bevatten veel water. Als je deze groenten in je quiche hebt zitten, zullen ze na het ontdooien waarschijnlijk waterig en slap worden. Overweeg om quiches zonder deze groenten in te vriezen, of voeg ze pas toe na het ontdooien en tijdens het opwarmen.
- Je kunt je quiche het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Haal hem de avond van tevoren uit de vriezer en leg hem in de koelkast. Dit voorkomt dat er vocht in de korst trekt, wat zou gebeuren als je hem op het aanrecht laat ontdooien. Geduld wordt beloond met een heerlijke, krokante korst.
- Hoewel de magnetron verleidelijk snel is, wil je je quiche niet daarin opwarmen. Het kan ervoor zorgen dat de quiche slap en rubberachtig wordt. Verwarm je quiche liever op een bakplaat in de oven op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 15 tot 20 minuten. Zo wordt de korst weer lekker knapperig en blijft de vulling zacht en romig.
Veelgestelde vragen
Kan ik quiche invriezen?
Ja, deze hartige taart kan worden ingevroren om later te worden geconsumeerd.
Moet ik de quiche eerst afkoelen voordat ik het invries?
Ja, het is het beste om de taart eerst volledig te laten afkoelen voordat je het invriest. Hiermee voorkom je dat er condensatie ontstaat en dat de quiche te vochtig wordt tijdens het invriesproces.
Moet ik de quiche in plakjes snijden voordat ik het invries?
Nee, je kunt het invriezen in zijn geheel of in individuele porties, afhankelijk van je voorkeur.
Hoe lang kan ik ingevroren quiche bewaren?
Het kan tot ongeveer 2 tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer.
Hoe ontdooi ik ingevroren quiche?
Het is het beste om taart langzaam te ontdooien in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt het ook voorzichtig opwarmen in de oven vanuit bevroren toestand.
Hoe warm ik ingevroren quiche op?
Verwarm het in een voorverwarmde oven op ongeveer 160 tot 180°C gedurende 15 tot 20 minuten, of tot het volledig is opgewarmd.
Kan ik ingevroren quiche opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt niet aanbevolen om voedsel opnieuw in te vriezen nadat het volledig is ontdooid. Dit kan leiden tot kwaliteitsverlies en voedselveiligheidsproblemen. Het is het beste om de quiche in één keer te consumeren nadat het is ontdooid.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.