Site Overlay
Rode kool invriezen

Rode kool invriezen

Rode kool invriezen kan op twee verschillende manieren gebeuren. Als eerste op de manier waarop wij Nederlanders graag rode kool eten, dus inclusief onder andere stukjes appel, en eventueel ui en kruidnagel.

Maar je kunt ook alleen rode kool invriezen, want deze kool kun je natuurlijk ook in andere gerechten verwerken. Kies je voor methode één kun je de rode kool vaak niet in een ander gerecht gebruiken.

Hoe Rode kool invriezen?

Je moet dus vooraf goed bepalen hoe je de rode kool wilt invriezen, maar het is wel een groente die vaak goedkoop te koop is in grote hoeveelheden.

Daardoor is het ook wel een dankbare groente om in te vriezen, hoewel je deze groente bijvoorbeeld net als zuurkool ook in een vat of ingeweckt kunt bewaren.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord rode kool invriezen
Voorbereidingstijd 8 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 8 minuten
Porties 4 personen
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

  • 1 rode kool

Instructies

  1. De rode kool ontdoen van bruine en minder vers ogende bladeren.

  2. Het harde gedeelte uit de kool snijden, daartoe kun je het beste de kool eerst halveren.

  3. De kool in slierten of reepjes snijden.

  4. Water in een grote pan aan de kook brengen, en de kool gedurende 2 minuten koken.

  5. Meteen afgieten en onder de koud stromende kraan houden. Daardoor stopt het kookproces.

  6. Goed laten uitlekken en zoveel mogelijk ontdoen van resten water of vocht.

  7. Wil je andere ingrediënten zoals kruidnagel, gesneden ui, of stukjes appel toevoegen, dan kun je dat nu doen. In dat geval de andere ingrediënten goed door de kool mengen.

  8. De rode kool portiegewijs in diepvrieszakken of bakken doen. Voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

  9. De kool gedurende minimaal 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik rode kool invries?

Rode kool is een van die groenten waar ik echt niet zonder kan, zeker in de koudere maanden van het jaar. Het heeft zo’n rijke, aardse smaak, en als het goed bereid is, geeft het een mooie balans tussen zoet en zuur. Omdat ik niet altijd tijd heb om het vers te bereiden, vries ik het regelmatig in. Dat proces is eigenlijk heel eenvoudig, maar vereist wel wat zorg om de smaak en textuur te behouden.

Als ik rode kool wil invriezen, begin ik met het zorgvuldig schoonmaken van de bladeren. Ik verwijder de buitenste bladeren en snijd de kool in dunne reepjes. Dit zorgt ervoor dat de kool gelijkmatig gaart. Daarna blancheer ik de kool kort. Dit is een cruciale stap, want door de kool een paar minuten in kokend water onder te dompelen en vervolgens snel af te koelen in ijswater, zorg ik ervoor dat de enzymen die de kool kunnen aantasten, worden gedeactiveerd. Dit helpt om de kleur, smaak en textuur te behouden tijdens het invriezen.

Na het blancheren laat ik de rode kool goed uitlekken en dep ik het droog met een schone keukendoek. Dit voorkomt dat er te veel ijsvorming ontstaat in de vriezer, wat de kwaliteit van de kool kan verminderen. Daarna verdeel ik de rode kool in porties en verpak ik het luchtdicht in diepvrieszakken. Het is belangrijk om zoveel mogelijk lucht uit de zakken te halen om vriesbrand te voorkomen. Zo heb ik altijd een voorraadje rode kool klaarliggen voor wanneer ik snel een maaltijd wil bereiden. Ik kan er ontzettend van genieten om het na het ontdooien te stoven met wat appel en kruiden. Het invriezen van rode kool is voor mij echt een uitkomst, vooral omdat de smaak er nauwelijks onder lijdt.

Rode kool ontdooien en bereiden

Rode kool kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast, heb je diepvrieszakken gebruikt doe er dan een diep bord onder.

Je kunt de kool eventueel ook meteen toevoegen aan kokend water om de rode kool gewoon te koken.

Stukjes of slierten rode kool kun je ook meteen in een koekenpan of wok bakken.

Hoe lang kun je rode kool bewaren?

Ingevroren rode kool kun je minimaal 3 tot 4 maanden bewaren in de vriezer.

Ontdooide rode kool kun je gedurende 1 tot 2 dagen in de koelkast bewaren, maar beter is het om de kool meteen te verwarmen of te breiden.

Is de rode kool een keer gekookt is het niet aan te bevelen dit nog eens op te warmen.

Een hele rode kool, dus nog niet aangesneden kun je het beste donker en koel bewaren. De koelkast kan snel rotting veroorzaken, dus deze plek is niet aan te bevelen.

Een reeds aangesneden rode kool kun je nog een paar dagen in rauwe toestand in de koelkast bewaren in een plastic bak. Afgedekt en zoveel mogelijk luchtdicht.

Rode kool langer bewaren met behulp van vacumeren.

In de koelkast kan vacuüm verpakte kool tot 2 tot 3 weken worden bewaard, afhankelijk van de versheid van de kool op het moment van vacumeren. Zorg ervoor dat de koelkast op de juiste temperatuur is ingesteld (rond de 4°C) om bederf te voorkomen.

In de vriezer kan vacuüm verpakte rode kool tot 8 maanden tot een jaar worden bewaard. Dit geldt voor kool die op het hoogtepunt van versheid is ingevroren en op de juiste manier is verpakt om vriesbrand te voorkomen.

Het vacuüm verpakken van rode kool helpt ook om de smaak en textuur beter te behouden in vergelijking met traditionele opslagmethoden.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Dit is een stap die veel mensen overslaan, maar het is cruciaal als je de textuur en kleur van je rode kool wilt behouden. Blancheer de kool 2 tot 3 minuten in kokend water. Dit stopt enzymen die ervoor zorgen dat de kool na verloop van tijd zijn levendige kleur en smaak verliest in de vriezer.
  2. Een klein geheim: azijn helpt niet alleen om de smaak van de kool op te frissen, maar ook om de mooie paarse kleur te behouden tijdens het invriezen. Een eetlepel azijn tijdens het koken kan een wereld van verschil maken wanneer je het later ontdooit.
  3. Niet zomaar een plastic zak gebruiken! Kies voor vriesbestendige, luchtdichte zakken of bakken. Lucht is de vijand van ingevroren groenten, want het kan vriesbrand veroorzaken. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht uit de zak knijpt voordat je het in de vriezer legt.
  4. In plaats van een grote zak vol rode kool in te vriezen, kun je het beter in kleinere porties verdelen. Dit bespaart je tijd bij het ontdooien en voorkomt dat je meer rode kool ontdooit dan je eigenlijk nodig hebt. Kleine porties ontdooien ook sneller.
  5. Een eenvoudige, maar vaak vergeten stap: laat de rode kool eerst helemaal afkoelen voordat je het in de vriezer stopt. Als je het te snel invriest, kan er condensatie ontstaan, wat kan leiden tot ijskristallen in je kool. Dit beïnvloedt de smaak en textuur bij het ontdooien.
  6. Dit klinkt misschien overbodig, maar het is essentieel! Schrijf de datum en inhoud op elke zak of bakje. Je zult versteld staan hoe snel je vergeet wanneer je iets hebt ingevroren. Rode kool blijft ongeveer 10-12 maanden goed in de vriezer, dus met een duidelijk label voorkom je dat het te lang blijft liggen.
  7. Hoewel je misschien de neiging hebt om je kool al lekker op smaak te brengen voordat je het invriest, is het beter om te wachten tot na het ontdooien. Sommige kruiden en specerijen verliezen hun smaak of kunnen zelfs bitter worden als ze te lang ingevroren zijn. Bewaar dat beetje liefde voor het moment dat je het echt gaat gebruiken.
  8. Ontdooi je rode kool het liefst langzaam in de koelkast. Dit duurt langer, maar het helpt om de smaak en textuur beter te behouden. Als je haast hebt, kun je de kool ook in een pannetje op laag vuur opwarmen, maar vermijd de magnetron, want die kan de kool slap en waterig maken.

Kun je rode kool bevroren gebruiken in gerechten?

Deze groente behoudt over het algemeen zijn smaak en textuur goed wanneer het wordt ingevroren, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs wanneer verse rode kool niet beschikbaar is.

Je kunt bevroren rode kool toevoegen aan warme gerechten zoals stoofschotels, soepen, ovenschotels en braadstukken. Het kan direct vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en opwarmen.

Veelgestelde vragen

Kan ik rode kool invriezen?
Ja, het kan worden ingevroren om het langer te bewaren.

Moet ik rode kool blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om deze groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoe blancheer ik rode kool voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de gesneden groente toe en blancheer het gedurende 1 tot 2 minuten. Verwijder vervolgens de kool en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.

Moet ik rode kool in stukjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in stukjes of reepjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.

Hoe bewaar ik ingevroren rode kool?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde kool in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren rode kool bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe gebruik ik ingevroren rode kool?
Je kunt de ingevroren kool rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels, soepen of roerbakgerechten zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept