Saté invriezen, de stukjes vlees die aan een dun stokje zitten, is een goede methode om dit vlees langer houdbaar te maken.
Je kunt ingebakken saté invriezen, maar ook reeds gebakken saté. Beide blijft ongeveer net zo lang goed.
Het is natuurlijk een typisch Hollandse soort vlees, hoewel de recepten van oorsprong niet van ons Nederlanders zijn. Het is een stukje van onze cultuur geworden, want dit vlees hoort bijvoorbeeld bij nasi of bami.
Satésaus hoort er vaak ook bij, en saté kun je ook met satésaus invriezen. En zelfs met nasi of bami. Je kunt eigenlijk gewoon het hele gerecht in een diepvriesbak doen om in te vriezen, mocht je dat willen.
Hoe Saté invriezen?
Ongebakken of gebakken, saté invriezen kun je in beide gevallen. We gaan hier uit de ongebakken saté. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 8 Saté
Instructies
- De saté eventueel scheiden door middel van een vetvrij papier tussen de verschillende stokjes saté.
Verpakken in een diepvriesbak of in een diepvrieszak.
Voorzien van een etiket met daarom de naam geschreven en de datum.
In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten liggen.
Hoe ik saté invries?
Saté invriezen is een geweldige manier om altijd een heerlijke maaltijd binnen handbereik te hebben. Ik geniet enorm van saté, en daarom zorg ik ervoor dat ik altijd een voorraad in de vriezer heb liggen. Het invriezen van saté is eigenlijk heel eenvoudig, maar er zijn een paar tips die ik graag met je deel om ervoor te zorgen dat de saté na het ontdooien net zo lekker is als vers.
Ten eerste bereid ik de saté zoals gewoonlijk. Of ik nu kip, varkensvlees of rundvlees gebruik, ik marineer het vlees goed zodat de smaken lekker intrekken. Na het rijgen van de stukjes vlees op de satéprikkers en het grillen tot perfectie, laat ik de saté volledig afkoelen. Dit is belangrijk omdat warme saté condens kan veroorzaken in de vriezer, wat kan leiden tot ijskristallen en een minder smakelijke textuur.
Wanneer de saté is afgekoeld, verpak ik elke portie afzonderlijk in vershoudfolie of doe ik ze in luchtdichte diepvrieszakken. Het is handig om de datum op de verpakking te schrijven, zodat ik weet hoelang de saté al in de vriezer ligt. Zo voorkom ik dat ik te oude saté eet en zorg ik ervoor dat de smaak optimaal blijft. Als ik een keer zin heb in een snelle maaltijd, haal ik een portie uit de vriezer, laat ik het ontdooien in de koelkast en warm ik het op in de oven of magnetron.
Wat ik zo fijn vind aan het invriezen van saté is de flexibiliteit die het biedt. Op drukke dagen hoef ik niet lang in de keuken te staan, en kan ik toch genieten van een zelfgemaakte maaltijd. Bovendien is het perfect voor onverwachte gasten; ik hoef alleen maar de saté uit de vriezer te halen en op te warmen. De smaak en textuur blijven fantastisch, en het voelt altijd als een traktatie, zelfs op de meest hectische dagen.
Saté ontdooien en bereiden
Ongebakken saté kun je het beste in de koelkast laten ontdooien.
Gebakken saté kun je ook in de koelkast laten ontdooien, maar ook direct warm maken in bijvoorbeeld de magnetron.
Hoelang kun je Saté bewaren?
Ongebakken of gebakken saté kun je drie maanden in de vriezer bewaren.
Ongebakken saté kun je in de koelkast maximaal twee dagen bewaren, mits het vlees goed is afgedekt. Deze zelfde tijd is ook van toepassing op het bewaren van de reeds gebakken versie.
Saté langer bewaren met behulp van vacumeren.
Saté is over het algemeen geschikt om te vacumeren. Door saté te vacumeren wordt de lucht uit de verpakking verwijderd, waardoor de versheid wordt behouden en vriesbrand wordt voorkomen. Als je saté vacuüm verpakt en in de koelkast bewaart, blijft het doorgaans tot 3 tot 4 dagen houdbaar. In de vriezer kunnen vacuümverpakte satéstokjes tot 2 tot 3 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de saté volledig is afgekoeld voordat je het vacuüm verpakt en dat het goed is verpakt om luchtdicht te zijn.
Mijn advies en tips?
- Voordat je de saté invriest, marineer het vlees eerst. Dit zorgt ervoor dat de smaak diep in het vlees trekt, en je krijgt na het ontdooien een veel rijkere smaak. Laat de saté minimaal een paar uur in de marinade liggen, maar een nacht is nog beter.
- Verpak je saté in kleine porties voordat je ze invriest. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder dat je de hele voorraad moet ontdooien. Gebruik luchtdichte zakjes of bakjes om vriesbrand te voorkomen.
- Voordat je de satéstokjes in het vlees steekt, maak ze eerst nat. Dit voorkomt dat ze tijdens het grillen verbranden en het helpt ook bij het invriezen, zodat de stokjes niet splijten of breken.
- Wikkel de saté eerst in bakpapier voordat je ze in een plastic zakje of een luchtdicht bakje doet. Dit dubbele verpakkingsproces helpt om de smaak en textuur van de saté beter te behouden en voorkomt vriesbrand.
- Als je van tevoren wat tijd wilt besparen, kun je de saté halfgaar koken voordat je ze invriest. Zo hoef je ze later alleen nog maar kort te grillen of bakken. Zorg ervoor dat je de saté volledig laat afkoelen voordat je ze invriest.
- Zorg ervoor dat je op elk zakje of bakje noteert wanneer je de saté hebt ingevroren en hoeveel stokjes erin zitten. Dit helpt om het overzicht te bewaren en je kunt altijd de oudste voorraad eerst gebruiken.
- Leg de saté plat in de vriezer, zodat ze sneller en gelijkmatiger invriezen. Dit voorkomt dat de saté aan elkaar plakt en maakt het makkelijker om de stokjes los te halen wanneer je ze nodig hebt.
- Ontdooi de saté altijd langzaam in de koelkast. Dit duurt misschien wat langer, maar het zorgt ervoor dat het vlees zijn textuur en sappigheid behoudt. Snelle ontdooiing op kamertemperatuur kan leiden tot een minder goede smaak en textuur.
Veelgestelde vragen
Hoe moet je saté invriezen?
Laat het eerst volledig afkoelen tot kamertemperatuur. Verpak de saté vervolgens luchtdicht in plasticfolie, aluminiumfolie of diepvrieszakken. Zorg ervoor dat je de saté in porties verdeelt voordat je het invriest.
Hoelang kun je saté invriezen?
Het kan tot 2 tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.
Hoe moet je bevroren saté ontdooien?
Om bevroren saté te ontdooien, plaats je het in de koelkast en laat je het langzaam gedurende de nacht ontdooien. Je kunt het ook kort opwarmen in de magnetron als je haast hebt.
Kun je saté opnieuw invriezen na het ontdooien?
Het wordt afgeraden om vlees opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit van het vlees kan aantasten.
Kun je saté op kamertemperatuur laten ontdooien?
Het wordt aanbevolen om het in de koelkast te ontdooien om de groei van bacteriën te minimaliseren en de voedselveiligheid te waarborgen.
Hoe kun je bevroren saté het beste opwarmen?
Het kan worden opgewarmd in de oven, grill of barbecue. Zorg ervoor dat de saté volledig is ontdooid voordat je het opwarmt, en verwarm het tot het heet is en de interne temperatuur minstens 75 °C bereikt. Dit zorgt ervoor dat het vlees veilig is om te eten.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.