Schnitzel invriezen, bij zowel een gebakken schnitzel als bij een onbereide en nog rauwe schnitzel, is natuurlijk goed mogelijk. Net als trouwens doorgaans al het vlees.
Maar bij kant-en-klare schnitzels uit de supermarkt zal de houdbaarheid minder lang zijn. Dat wil niet zeggen dat deze schnitzels minder goed zijn, maar er kunnen stoffen in zitten die bij het invriezen de houdbaarheid verminderen.
Dat ligt dan vaak aan de verpakking.
Schnitzel, zowel kalfs- als kipschnitzels kun je het beste zelf bereiden. Dus kalfsvlees kopen en de schnitzels zelf paneren en dergelijke.
Bij voorkeur het vlees voor het invriezen bakken.
Vries je het vlees vervolgens snel in, en de meeste diepvriezers hebben een speciaal vak voor het invriezen, dan wordt de houdbaarheid alleen maar nog langer.
Ook bij vlees moet je er overigens van uitgaan dat een tweede keer invriezen van ontdooit vlees niet mogelijk is.
Hoe Schnitzel invriezen?
Schnitzel invriezen is dus bij de zelf gemaakt en bij gekocht vlees mogelijk, maar wel op de juiste manier invriezen wordt aanbevolen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 4 Ongepaneerde schnitzels
Instructies
De schnitzels maken volgens de methode om zelf schnitzels te maken.
Overtollig paneermeel er zoveel mogelijk afkloppen.
Bij voorkeur de schnitzels bakken of in de oven bereiden.
In diepvriesbakken of diepvrieszakjes verpakken, en luchtdicht afsluiten.
Voorzie de verpakking van een etiket met naam en datum.
Zo snel mogelijk invriezen, bij voorkeur in het vak voor invriezen.
Hoe ik schnitzel invries?
Schnitzel invriezen is voor mij een absolute uitkomst. Ik ben dol op schnitzels en eet ze het liefst regelmatig, maar soms ontbreekt de tijd om ze vers te bereiden. Daarom vries ik ze in, zodat ik altijd een voorraadje achter de hand heb. Het invriezen van schnitzels is een kunst op zich, want je wilt natuurlijk dat ze hun smaak en textuur behouden wanneer je ze weer opwarmt.
Het begint allemaal met de juiste voorbereiding. Eerst zorg ik ervoor dat de schnitzels volledig afgekoeld zijn na het bakken. Dit is belangrijk omdat warme schnitzels condensatie kunnen veroorzaken in de vriezer, wat leidt tot ijskristallen en een papperige textuur bij het ontdooien. Als ze goed afgekoeld zijn, wikkel ik elke schnitzel afzonderlijk in plasticfolie. Dit voorkomt dat ze aan elkaar vastvriezen en zorgt ervoor dat de schnitzels hun vorm behouden.
Daarna plaats ik de verpakte schnitzels in een luchtdichte diepvrieszak. Ik druk zo veel mogelijk lucht uit de zak voordat ik hem afsluit, omdat lucht de vijand is van ingevroren voedsel. Soms gebruik ik zelfs een vacuümmachine om de lucht volledig te verwijderen. Het etiket op de zak vermeldt de datum van invriezen, zodat ik precies weet hoelang ze al in de vriezer liggen. Meestal blijven mijn schnitzels ongeveer drie maanden goed in de vriezer, maar vaak zijn ze al veel eerder op.
Als ik zin heb in een schnitzel, haal ik er een uit de vriezer en laat ik hem rustig ontdooien in de koelkast. Dit duurt meestal een nacht. Vervolgens bak ik de schnitzel kort op in een hete pan om hem weer op temperatuur te brengen en een knapperige korst te krijgen. De smaak is bijna net zo goed als vers en ik kan weer genieten van mijn favoriete maaltijd, zonder dat ik uren in de keuken hoef te staan.
Schnitzel ontdooien en bereiden
Schnitzel kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast.
Hoelang kun je schnitzel bewaren?
Onbereide schnitzel kun je doorgaans 1 tot 1,5 maand in de vriezer bewaren.
Gebakken schnitzel kun je daarentegen drie maanden bewaren in de vriezer.
Gebakken schnitzel, net als nog niet gebakken schnitzel, kun je maximaal twee dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
Schnitzel langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacumeren van schnitzel kan helpen om het langer vers te houden en vriesbrand te voorkomen.
In de koelkast blijft vacuümverpakte schnitzel doorgaans 3 tot 5 dagen goed. Echter, wanneer het vacuümverpakt is, kan de houdbaarheid worden verlengd tot 1 tot 2 weken, afhankelijk van de versheid van het vlees op het moment van vacuümverpakking.
In de vriezer kan het 6 maanden tot een jaar worden bewaard, op voorwaarde dat het op de juiste manier is verpakt en bevroren. Zorg ervoor dat de schnitzels volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacuüm verpakt om condensatie te voorkomen, wat de kwaliteit kan beïnvloeden. Label de verpakkingen ook met de datum van invriezen voor een betere traceerbaarheid.
Mijn advies en tips?
- Besprenkel je schnitzel royaal met je favoriete kruidenmix voordat je het invriest. Hierdoor trekken de smaken goed in het vlees terwijl het bevriest. Bij het ontdooien en bakken heb je dan een perfect gekruide schnitzel, zonder dat je achteraf nog veel moet toevoegen. Een echte smaakexplosie gegarandeerd.
- Verpak je schnitzels in twee lagen: eerst in vershoudfolie en daarna in een diepvrieszak. Dit voorkomt vriesbrand en houdt je schnitzel sappig en smakelijk. Vriesbrand kan je heerlijke schnitzels in leerachtige stukken vlees veranderen, dus deze extra stap is absoluut de moeite waard.
- Plaats een vel bakpapier tussen elke schnitzel voordat je ze invriest. Zo voorkom je dat ze aan elkaar vastvriezen, waardoor je ze gemakkelijk per stuk kunt ontdooien. Dit bespaart je een hoop gedoe en tijd wanneer je maar één of twee schnitzels nodig hebt.
- Bak je schnitzels licht aan voordat je ze invriest. Niet helemaal gaar, maar net genoeg om een korstje te vormen. Dit helpt niet alleen om de smaak vast te houden, maar verkort ook de bereidingstijd wanneer je ze uit de vriezer haalt. Ideaal voor die drukke doordeweekse avonden.
- Vergeet niet om de diepvrieszakken te labelen met de datum waarop je de schnitzels hebt ingevroren. Dit helpt je om het overzicht te houden en ervoor te zorgen dat je altijd de oudste schnitzels eerst gebruikt. Zo voorkom je dat ze te lang in de vriezer liggen en hun kwaliteit verliezen.
- Maak een simpele marinade van olie, citroensap, en kruiden. Doe je schnitzels in een diepvrieszak, giet de marinade erbij en vries ze samen in. De marinade zal langzaam in het vlees trekken terwijl het bevriest en ontdooit, wat resulteert in een ongelooflijk sappige en smaakvolle schnitzel.
- Leg je schnitzels los op een bakplaat en vries ze eerst individueel in. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze in een diepvrieszak doen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar kleven en maakt het gemakkelijker om precies het aantal schnitzels dat je nodig hebt te pakken.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan zeker voor je schnitzels. Door alle lucht uit de verpakking te halen, blijven de schnitzels langer vers en smakelijk in de vriezer. Dit is vooral handig als je grote hoeveelheden vlees invriest en de kwaliteit zo lang mogelijk wilt behouden.
Veelgestelde vragen
Kun je schnitzel invriezen?
Ja, je kunt schnitzel invriezen om ze langer te bewaren.
Hoelang kun je schnitzels invriezen?
Ze kunnen tot ongeveer 2 tot 3 maanden worden ingevroren. Na deze tijd kunnen ze kwaliteit verliezen.
Moet je de schnitzels vooraf bereiden voordat je ze invriest?
Het is het beste om de schnitzels eerst te bereiden voordat je ze invriest. Bak ze bijvoorbeeld kort voor of paneer ze voordat je ze invriest.
Hoe moet je schnitzels invriezen?
Leg het vlees op een bakplaat of schaal en zorg ervoor dat ze niet tegen elkaar aan liggen. Plaats ze vervolgens in de vriezer om voor te vriezen. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbak.
Moet je de schnitzels ontdooien voordat je ze kookt?
Het is niet nodig om dit vlees volledig te ontdooien voordat je ze kookt. Je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer bakken of frituren. Houd er rekening mee dat de kooktijd iets langer kan zijn voor bevroren schnitzels.
Hoe kun je ingevroren schnitzels het beste bereiden?
Je kunt ingevroren schnitzels bakken, frituren of grillen. Zorg ervoor dat je de kooktijd aanpast aan de bevroren toestand van de schnitzels.
Hoe kun je de kwaliteit van ingevroren schnitzels behouden?
Bewaar het vlees in een goed afgesloten diepvrieszak of diepvriesbak om te voorkomen dat er vriesbrand ontstaat. Zorg er ook voor dat de temperatuur van je vriezer constant blijft voor optimale kwaliteit.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.