Shiitake Invriezen kun je een beetje vergelijken met het invriezen van champignons. Het is dus mogelijk, niet gebruikelijk, en je moet vooral de juiste methode gebruiken om in te vriezen.
Dat komt doordat deze paddenstoelen nog kwetsbaarder zijn dan champignons, en dus ook eerder bederven.
Het is overigens niet aan te raden, hoewel het onder voorwaarden wel kan, om de shiitakes rauw in te vriezen.
Beter is het om eerst te blancheren of te bakken.
Hoe Shiitake invriezen?
Shiitake invriezen moet dus eerst vooraf gegaan worden door het schoonmaken en bakken of blancheren van de paddenstoelen. Blancheren hoeft slechts een 20 tot 30 seconden duren. Daarna goed afdeppen met keukenpapier. Bak je de shiitakes, dan ook zoveel mogelijk het vet eraf deppen met keukenpapier. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 250 Gram Shiitake
Instructies
De gebakken of geblancheerde shiitakes eerst laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
Eventueel eerst los van elkaar op een bakplaat leggen, 2 uur invriezen en dan weer uit de vriezer halen.
Verpakken in diepvriesbak of diepvrieszak, en luchtdicht afsluiten.
Etiket er op plakken met naam in datum.
Gedurende minimaal 24 uur in de vriezer invriezen.
Hoe ik shiitake invries?
Shiitake invriezen is een proces dat ik met zorg aanpak om ervoor te zorgen dat de rijke, aardse smaken behouden blijven. Shiitake zijn een van mijn favoriete ingrediënten in de keuken vanwege hun veelzijdigheid en unieke smaak. Als ik een grote hoeveelheid shiitake heb, wil ik ervoor zorgen dat ze niet verloren gaan, en daarom kies ik ervoor om ze in te vriezen.
Het begint allemaal met het schoonmaken van de shiitakes. Ik veeg ze voorzichtig af met een vochtige doek om vuil en resten te verwijderen. Het is belangrijk om ze niet te wassen, omdat ze water absorberen en daardoor hun textuur kunnen verliezen tijdens het invriezen. Na het schoonmaken snijd ik de shiitakes in dunne plakjes, zodat ze gelijkmatig kunnen bevriezen en later makkelijker te gebruiken zijn.
Daarna leg ik de plakjes op een bakplaat, zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, en zet ik de bakplaat in de vriezer. Dit doe ik om ervoor te zorgen dat de plakjes niet aan elkaar vastvriezen. Na een paar uur, wanneer de shiitakes volledig bevroren zijn, haal ik ze van de bakplaat en doe ik ze in diepvrieszakken. Ik label de zakken met de datum zodat ik weet hoe lang ze in de vriezer liggen. Op deze manier kan ik mijn voorraad bijhouden en ervoor zorgen dat ik altijd verse shiitakes bij de hand heb.
Het mooie van ingevroren shiitakes is dat ze hun smaak en voedingswaarde behouden. Wanneer ik ze nodig heb voor een gerecht, kan ik ze rechtstreeks uit de vriezer halen en aan mijn maaltijd toevoegen. Of ik nu een rijk stoofpotje maak, een hartige risotto of een smakelijke roerbakschotel, mijn ingevroren shiitakes zorgen altijd voor die extra umami smaak die mijn gerechten naar een hoger niveau tilt.
Zo geniet ik het hele jaar door van de heerlijke smaak van shiitake, zonder me zorgen te hoeven maken over verspilling. Het is een eenvoudige, maar effectieve manier om mijn favoriete paddenstoelen te bewaren en altijd binnen handbereik te hebben voor al mijn culinaire avonturen.
Shiitake ontdooien en bereiden
Shiitake kun je het beste rustig ontdooien in de koelkast.
De paddenstoelen kun je ook direct bakken of ontdooien in de magnetron.
Hoelang kun je shiitake bewaren?
Shiitake kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
In de koelkast kun je shiitake ongeveer 2 dagen bewaren. Beginnen ze bruinig te kleuren wordt het tijd ze op te eten.
Shiitake langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuüm verpakken van shiitake kan helpen om de versheid ervan langer te behouden en de houdbaarheid te verlengen.
Wanneer de paddenstoelen correct vacuümverpakt wordt, kan het in de koelkast tot 1 tot 2 weken worden bewaard, vergeleken met slechts enkele dagen wanneer het onverpakt blijft. In de vriezer kan vacuümverpakte shiitake tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard zonder significante verlies van kwaliteit.
Het is belangrijk om het goed te verpakken om vriesbrand te voorkomen en ervoor te zorgen dat het niet wordt blootgesteld aan lucht of vocht. Zorg ervoor dat je de shiitake grondig laat afkoelen voordat je ze vacuüm verpakt en label de verpakking met de datum van verpakking voor een gemakkelijke referentie.
Mijn advies en tips?
- Voordat je de shiitakes invriest, kun je ze het beste schoonmaken met een zachte borstel of een droge doek. Vermijd water, want shiitakes nemen snel vocht op en dat kan hun textuur veranderen tijdens het invriezen.
- In plaats van de paddenstoelen rauw in te vriezen, kun je ze kort stomen. Dit helpt om de smaak en textuur beter te behouden. Stoom ze een paar minuten en laat ze daarna goed afkoelen voordat je ze invriest.
- Gebruik een bakplaat om de shiitakes eerst los van elkaar in te vriezen. Dit zorgt ervoor dat ze niet aan elkaar plakken en je later gemakkelijk de benodigde hoeveelheid kunt pakken. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overzetten in een luchtdichte zak.
- Snijd de shiitakes in de gewenste grootte voordat je ze invriest. Dit maakt het makkelijker om ze later direct te gebruiken in je gerechten, zonder dat je ze eerst hoeft te ontdooien en te snijden.
- Verdeel de shiitakes in porties voordat je ze invriest. Gebruik kleine zakjes of bakjes, zodat je telkens precies de juiste hoeveelheid kunt pakken zonder dat je een grote hoeveelheid hoeft te ontdooien.
- Gebruik een vacuümapparaat om de shiitakes in te vriezen. Door alle lucht uit de zakken te halen, blijven de paddenstoelen langer vers en behouden ze hun smaak beter.
- Vergeet niet om de zakken of bakjes goed te labelen met de datum en de hoeveelheid. Dit helpt je om overzicht te houden en ervoor te zorgen dat je de oudste voorraad eerst gebruikt.
- Wanneer je de shiitakes wilt gebruiken, laat ze dan langzaam ontdooien in de koelkast. Dit helpt om de textuur en smaak beter te behouden dan wanneer je ze snel zou ontdooien bij kamertemperatuur of in de magnetron.
Kun je shiitake bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren shiitake gebruiken in gerechten. Wanneer shiitake paddenstoelen worden ingevroren, behouden ze over het algemeen hun smaak en textuur goed, waardoor ze een handige optie zijn om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse shiitake niet beschikbaar zijn.
Je kunt de shiitake bevroren toevoegen aan gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, en sauzen. Ze hoeven meestal niet vooraf te worden ontdooid; je kunt ze rechtstreeks vanuit de vriezer aan je gerecht toevoegen en ze laten koken tot ze gaar zijn.
Het is belangrijk op te merken dat bevroren shiitake mogelijk een iets zachtere textuur hebben dan verse shiitake, maar over het algemeen behouden ze hun smaak en voedingswaarde goed. Bevroren shiitake zijn een handige optie om bij de hand te hebben voor verschillende gerechten.
Veelgestelde vragen
Kun je shiitake invriezen?
Ja, je kunt shiitake invriezen om ze langer vers te houden.
Hoe bereid ik shiitake voor op invriezen?
Spoel de shiitake paddenstoelen af onder koud water en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier. Snijd indien gewenst grote paddenstoelen in stukken.
Moet ik shiitake blancheren voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om shiitake te blancheren voordat je ze invriest. Je kunt ze direct in de vriezer plaatsen.
Hoe moet ik shiitake paddenstoelen invriezen?
Plaats de shiitake paddenstoelen op een bakplaat of schaal in een enkele laag, zodat ze niet aan elkaar plakken, en zet ze in de vriezer om individueel te bevriezen. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze in een luchtdichte diepvrieszak of bakje doen.
Hoelang kun je bevroren shiitake bewaren?
De paddenstoelen kunnen tot 6 maanden worden bewaard in de vriezer voordat ze hun kwaliteit beginnen te verliezen.
Hoe ontdooi ik bevroren shiitake paddenstoelen?
Ontdooi bevroren shiitake paddenstoelen langzaam in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt ze ook direct toevoegen aan warme gerechten zonder ze vooraf te ontdooien.
Kun je bevroren shiitake rechtstreeks toevoegen aan gerechten?
Ja, je kunt bevroren paddenstoelen rechtstreeks toevoegen aan warme gerechten zoals soepen, stoofschotels en roerbakgerechten zonder ze vooraf te ontdooien. Dit kan handig zijn en tijd besparen tijdens het koken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.