Sla invriezen is net zo goed mogelijk als de meeste andere soorten groenten, maar we maken wel onderscheid tussen een gewone krop sla, en andere soorten. Het kan zijn dat andere soorten sla minder goed of op een andere manier moeten worden ingevroren.
Van gewone sla kun je bijvoorbeeld ook een stamppot maken, van de meeste andere soorten niet. Die gebruik je puur in salades. Een mooi voorbeeld is ijsbergsla. Deze soort kun je beter niet invriezen.
Er is wel een nadeel aan het invriezen van sla. Na het ontdooien is vooral de textuur van de slabladeren veranderd. De ontdooide sla kun je eigenlijk beter niet gebruiken in een salade, maar kun je prima gebruiken in soep, pizza en stamppot.
Hoe Sla invriezen?
Sla moet je dus wel op de onderstaande manier invriezen, want de groente bevat veel vocht.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Krop Sla
Instructies
De bladeren van de krop sla snijden.
De bladeren goed afspoelen en vervolgens ook goed drogen. Dus eventueel afdeppen met keukenpapier.
Eventueel de bladeren snijden.
Verpak de hoeveelheid die je nodig hebt in een diepvrieszak. Verpak dus altijd genoeg voor soep, of genoeg voor de stamppot.
Druk zoveel mogelijk de lucht uit de diepvrieszak en luchtdicht afsluiten.
In de diepvries leggen gedurende minimaal 24 uur.
Hoe ik sla invries?
Sla invriezen is niet iets wat ik vaak doe, maar soms kom ik op het punt dat ik zoveel sla in huis heb dat ik een manier moet vinden om het te bewaren. Als kok is het belangrijk om slim met je ingrediënten om te gaan en verspilling te voorkomen. Hoewel sla niet het meest voor de hand liggende ingrediënt is om in te vriezen vanwege het hoge watergehalte, is het met wat zorg en aandacht wel mogelijk om het langer houdbaar te maken.
Het begint allemaal met het kiezen van de juiste slasoort. Kroppen met een stevig blad, zoals Romaine of ijsbergsla, hebben de meeste kans om hun structuur enigszins te behouden na het invriezen. Zachtere soorten, zoals botersla, worden vaak papperig door het vriesproces, maar kunnen nog steeds nuttig zijn in bijvoorbeeld smoothies of gekookte gerechten. Zodra ik mijn sla heb uitgezocht, was ik het grondig. In de professionele keuken is het een must om alles goed schoon te maken voordat je verder gaat.
Het invriezen zelf vraagt enige finesse. Na het wassen droog ik de bladeren volledig af – vaak gebruik ik een sladroger, omdat elk beetje vocht dat achterblijft, bij invriezen verandert in ijs en de textuur van de sla verder aantast. Dan verdeel ik de blaadjes in porties die handig zijn voor later gebruik, stop ze in luchtdichte zakjes of bakjes en zet ze zo snel mogelijk in de vriezer. In de horeca weet ik dat de snelheid van invriezen cruciaal is; hoe sneller iets bevriest, hoe minder kans op grote ijskristallen die de structuur van het product beschadigen.
Het gebruik van bevroren sla is wat anders dan verse sla. Waar ik het meest van geniet bij verse sla – de knapperigheid – gaat vrijwel volledig verloren na het ontdooien. Bevroren sla gebruik ik daarom in soepen, roerbakgerechten of smoothies. In deze gerechten speelt de textuur van sla een ondergeschikte rol en gaat het vooral om de smaak en voedingswaarde. Het is misschien niet de perfecte oplossing, maar het biedt me de mogelijkheid om toch nog te genieten van de sla, zonder dat ik me zorgen hoef te maken over verspilling.
Sla ontdooien en bereiden
De sla hoef je niet te ontdooien maar kun je het beste direct uit de vriezer gebruiken in een stamppot of soep.
Toch eerst ontdooien? Dan bijvoorkeur op een bord in de koelkast.
Sla langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het is belangrijk om te weten dat sla delicate bladeren heeft die gemakkelijk kunnen worden samengedrukt door vacuümverpakking. Daarom wordt het vacuümverpakken niet altijd aanbevolen, vooral niet als je de knapperigheid en textuur van de bladeren wilt behouden.
Als je toch besluit om deze groente te vacumeren, kun je het beste de blaadjes losjes in de vacuümzak leggen en de vacuümverzegeling voorzichtig uitvoeren om te voorkomen dat de blaadjes worden samengedrukt.
In de koelkast bewaard, vacuümverpakte sla kan tot 1 tot 2 weken vers blijven, afhankelijk van de versheid van de sla voordat het werd vacuümverpakt. In de vriezer is sla niet geschikt om langdurig te bewaren vanwege de hoge waterinhoud, waardoor de bladeren hun textuur verliezen en slap worden. Over het algemeen wordt het niet aanbevolen om sla in de vriezer te bewaren.
Hoe lang kun je sla bewaren?
Ingevroren sla kun je ongeveer 3 maanden bewaren in de vriezen.
Ontdooide sla kun je eigenlijk alleen direct gebruiken en niet langer dan een paar uur bewaren.
Een verse krop sla kun je nog twee tot drie dagen bewaren in de koelkast. Verpak de krop sla bij voorkeur niet in plastic, en niet in de groentelade.
Mijn advies en tips?
- Niet elke slasoort is geschikt om in te vriezen. Het is belangrijk om te kiezen voor stevige, knapperige slasoorten zoals romaine of ijsbergsla. Deze behouden hun structuur beter in de vriezer. Zachtere slasoorten, zoals veldsla of botersla, worden snel slap en waterig na het ontdooien.
- Voordat je de sla invriest, is het essentieel dat je deze grondig wast en droogt. Eventuele restanten van vocht op de bladeren kunnen leiden tot ijskristallen die de textuur van de sla veranderen. Gebruik een sladroger of dep de bladeren voorzichtig droog met keukenpapier. Dit maakt echt een verschil.
- Je gaat niet in één keer een hele krop sla gebruiken na het invriezen. Het is veel slimmer om de sla in kleinere porties in te vriezen. Zo ontdooi je altijd precies wat je nodig hebt en voorkom je dat je meer sla ontdooit dan je kunt gebruiken.
- Blancheren? Ja, je hoort het goed! Sla blancheer je heel kort, ongeveer 30 seconden in kokend water, voordat je deze invriest. Dit helpt om de textuur en kleur beter te behouden. Zorg ervoor dat je de sla meteen na het blancheren in ijswater legt om het kookproces te stoppen. Deze stap klinkt misschien als extra werk, maar het zorgt ervoor dat je sla minder slap wordt na het invriezen.
- Zorg ervoor dat je de sla in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes bewaart. Pers zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze dichtmaakt. Lucht in de verpakking zorgt voor vriesbrand, waardoor de sla onbruikbaar wordt. Het is een kleine moeite, maar het verlengt de houdbaarheid van je ingevroren sla aanzienlijk.
- Vergeet niet om de zakken of bakjes te labelen met de datum. Ingevroren sla blijft niet eindeloos goed, en hoewel je het tot 8 weken kunt bewaren, wil je zeker weten dat je het niet te lang laat liggen. Dit helpt je om georganiseerd te blijven en altijd de oudste sla als eerste te gebruiken.
- Als je de sla weer wilt gebruiken, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast. Ontdooiing op kamertemperatuur kan ervoor zorgen dat de sla te snel vocht verliest, wat de smaak en textuur negatief beïnvloedt. Heb geduld; langzaam ontdooien geeft het beste resultaat.
- Sla die is ingevroren, zal nooit dezelfde knapperigheid hebben als verse sla, maar dat betekent niet dat het nutteloos is. Gebruik de ingevroren sla in smoothies of soepen, waar de textuur er minder toe doet. Het geeft je gerechten nog steeds een voedzame boost zonder dat je iets hoeft weg te gooien.
Veelgestelde vragen
Kan ik sla invriezen?
Ja, je kunt deze groente invriezen, maar niet alle soorten zijn even geschikt.
Moet ik sla vooraf blancheren voordat ik het invries?
Voor sommige soorten wordt aanbevolen om ze kort te blancheren voordat je ze invriest. Dit helpt de textuur en kleur te behouden.
Hoe bereid ik sla voor op invriezen?
Was de groente grondig en verwijder eventuele beschadigde bladeren. Snij de groente in geschikte stukken of repen, afhankelijk van je voorkeur.
Kan ik sla direct invriezen of moet ik het eerst drogen?
Het is het beste om het na het wassen goed te drogen voordat je het invriest. Dit voorkomt dat er te veel vocht aanwezig is, wat kan leiden tot ijsvorming en kwaliteitsverlies.
Hoe bewaar ik ingevroren sla?
Plaats de droge groente in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes en druk alle lucht uit de zakken voordat je ze afsluit. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen.
Hoe lang kan ik ingevroren sla bewaren?
Het kan tot ongeveer 3 maanden worden bewaard in de vriezer.
Hoe gebruik ik ingevroren sla?
Ingevroren sla is het beste geschikt voor gebruik in warme gerechten zoals soepen, stoofschotels of roerbakgerechten, waarbij de textuur minder belangrijk is. Voeg de bevroren groente direct toe aan het gerecht tijdens het koken.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.