Site Overlay
Soepgroente invriezen

Soepgroente invriezen

Soepgroente invriezen is een goede bewaarmethode als je de soepgroenten langer dan een paar dagen wilt bewaren, maar je moet er wel voor zorgen dat de groente goed en luchtdicht verpakt is.

Overigens maakt het niet uit of je de soepgroente kant-en-klaar in de supermarkt of bij de groenteboer hebt gekocht, of helemaal zelf de mix van groenten gemaakt hebt.

Alle groenten kunnen in een dergelijke worden ingevroren, en zelfs paddenstoelen kunnen worden ingevroren.

Hoe Soepgroente invriezen?

We gaan hier uit van soepgroente invriezen die je helemaal zelf gemaakt hebt. Heb je een kant-en-klaar pakket gekocht kun je deze direct in de vriezer leggen om in te vriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Soepgroente invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 31 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Soepgroente

Instructies

  1. Snij de groenten die je in de soepgroente wilt doen in stukken, en meng de groenten goed door elkaar.
  2. De groente goed wassen en daarna ook goed laten uitlekken. Eventueel droog deppen met keukenpapier.

  3. Doe de groenten in een diepvrieszak of diepvriesbak en sluiten het luchtdicht af.

  4. Voorzien van label met daarop naam en datum

  5. Minimaal gedurende 24 uur laten invriezen in de vriezer.

Mij Hoe ik soepgroente invries?

Soepgroente invriezen is een van mijn favoriete manieren om altijd verse ingrediënten bij de hand te hebben voor een snelle, heerlijke soep. Het proces begint meestal met het zorgvuldig selecteren van de beste groenten. Ik let er altijd op dat de groenten vers en van goede kwaliteit zijn, omdat dit de smaak en voedingswaarde van mijn soep ten goede komt. Zodra ik mijn selectie heb gemaakt, maak ik de groenten goed schoon onder stromend water. Het is belangrijk om al het vuil en eventuele pesticiden te verwijderen.

Na het wassen snij ik de groenten in stukjes. De grootte van de stukjes hangt af van de soort soep die ik wil maken. Voor een rustieke, dikke soep hou ik van grotere stukken, terwijl ik voor een gladde, meer verfijnde soep de groenten kleiner snijd. Het snijden van de groenten geeft me altijd een gevoel van voldoening; het is bijna therapeutisch om te zien hoe de kleurrijke stukjes zich opstapelen op mijn snijplank.

Vervolgens blancheer ik de groenten kort in kokend water. Dit is een cruciale stap omdat het helpt om de kleur, smaak en voedingsstoffen van de groenten te behouden tijdens het invriezen. Na het blancheren koel ik de groenten snel af in ijswater. Dit stopt het kookproces onmiddellijk en zorgt ervoor dat de groenten hun knapperigheid behouden. Als de groenten eenmaal zijn afgekoeld, droog ik ze zorgvuldig af om te voorkomen dat er ijskristallen ontstaan tijdens het invriezen.

Tot slot verdeel ik de groenten in porties en doe ik ze in luchtdichte diepvrieszakjes. Het labelen van de zakjes met de datum helpt me om bij te houden hoelang de groenten al in de vriezer liggen. Ik voel me altijd een beetje trots als ik in mijn vriezer kijk en de netjes opgestapelde zakjes soepgroenten zie liggen. Het geeft me een gevoel van voorbereiding en gemak, wetende dat ik op elk moment een gezonde en smakelijke maaltijd kan bereiden met minimale moeite. Soepgroente invriezen is echt een van die kleine trucs die mijn leven een stuk eenvoudiger maken.

Soepgroente ontdooien en bereiden

Soepgroente kun je het beste in de koelkast laten ontdooien. Als je deze groenten bij kamertemperatuur laat ontdooien kan de soep daarna wat zuur smaken.

De ontdooide soepgroenten kun je nog koud in warm water of bouillon laten koken om soep te maken.

M.a.w. De groenten hoeven niet tot op kamertemperatuur te ontdooien.

Hou er wel rekening mee dat de groenten na het ontdooien wat slap worden, dit is echter niet erg omdat er soep mee gemaakt wordt.

Hoelang kun je Soepgroente bewaren?

Zelf gemaakte of kant-en-klaar gekocht soepgroente kun je rauw nog 2 tot maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren.

De gekookte soepgroenten kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren, maar we raden het af om er na 2 dagen nog soep mee te maken.

In de vriezer kunnen soepgroenten nog 3 maanden bewaard worden.

Soepgroente langer bewaren met behulp van vacumeren

Het vacuüm verpakken kan helpen om hun versheid en smaak langer te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om soepgroenten te vacumeren:

  1. Was de groenten grondig en snij ze indien nodig in de gewenste grootte of vorm. Zorg ervoor dat ze volledig droog zijn voordat je ze gaat verpakken.
  2. Verdeel het in porties die geschikt zijn voor één keer gebruik of naar behoefte. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt voor het bereiden van soep.
  3. Plaats elke portie in een vacuümzak die geschikt is voor gebruik in de vriezer. Zorg ervoor dat de zakken groot genoeg zijn om de groenten volledig te bedekken.
  4. Volg de instructies van de fabrikant om de vacuümzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zak wordt verwijderd om een goede afdichting te garanderen.
  5. Label elke vacuümzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de groenten.
  6. Plaats de vacuümzakken in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
  7. Om de ingevroren soepgroenten te gebruiken, laat je ze langzaam ontdooien in de koelkast. Je kunt de ontdooide groenten vervolgens toevoegen aan soepen, stoofschotels of andere gerechten naar keuze.

Door soepgroenten vacuüm te verpakken voordat je ze invriest, behouden ze hun versheid en smaak langer en kun je ze gemakkelijk bewaren voor toekomstig gebruik in verschillende gerechten.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Zorg ervoor dat je altijd verse groente invriest. Vers geplukte groente bevat de meeste voedingsstoffen en smaak. Koop je groente op de markt of haal ze uit je eigen tuin. Groente die al een tijdje in de koelkast ligt, kan minder smaakvol zijn na het invriezen.
  2. Voordat je groente invriest, moet je ze blancheren. Dit betekent dat je ze kort kookt en daarna direct afkoelt in ijswater. Blancheren stopt de enzymwerking die de groente doet verkleuren en de smaak aantast. Het kost wat extra tijd, maar het is echt de moeite waard.
  3. Sommige groentes, zoals paprika en uien, hoeven niet geblancheerd te worden voordat je ze invriest. Dit bespaart tijd en moeite. Snij ze in stukjes, verspreid ze op een bakplaat en vries ze eerst los in voordat je ze in zakjes of bakjes doet.
  4. Luchtdicht verpakken is essentieel om vriesbrand te voorkomen. Gebruik stevige diepvrieszakken of bakjes met een goede afsluiting. Verwijder zoveel mogelijk lucht voordat je ze sluit. Een vacuümmachine is ideaal, maar een rietje kan ook helpen om lucht uit zakjes te zuigen.
  5. Vries groente in porties in die je meestal gebruikt. Dit voorkomt dat je meer ontdooit dan je nodig hebt. Je kunt bijvoorbeeld wortelen, prei en selderij in kleine porties invriezen die je direct in de soep kunt doen. Dit bespaart tijd en vermindert verspilling.
  6. Vergeet niet om je verpakkingen te labelen met de datum en de inhoud. Dit lijkt misschien overbodig, maar na een paar weken in de vriezer kun je echt niet meer zien wat er in dat witte blok ijs zit. En je wilt geen verrassing als je denkt een zak doperwtjes te pakken, maar het blijkt bleekselderij te zijn.
  7. Plaats je verpakkingen plat en gestapeld in de vriezer. Dit zorgt voor een betere indeling en voorkomt dat je iets vergeet wat onderaan ligt. Bovendien bespaart het ruimte en zorgt het voor een betere luchtcirculatie in je vriezer.
  8. Wanneer je kleine hoeveelheden groenten overhoudt, vries ze apart in om later te gebruiken voor een groentesoepmix. Dit voorkomt verspilling en geeft je een kleurrijke en smaakvolle mix die je direct in een pan soep kunt gooien. Elke keer dat je een beetje over hebt, voeg je het toe aan een nieuwe zak.

Kun je soepgroente bevroren gebruiken in soep?


Ja, je kunt bevroren soepgroenten gebruiken in soep. De groenten behouden over het algemeen goed hun smaak en textuur en zijn handig om bij de hand te hebben voor het bereiden van soepen. Je kunt de bevroren soepgroenten direct toevoegen aan de soep terwijl deze aan het koken is. Ze zullen snel ontdooien en meekoken met de rest van de ingrediënten. Dit maakt het gemakkelijk om snel en eenvoudig een heerlijke soep te maken met bevroren groenten.

Veelgestelde vragen

Kun je soepgroente invriezen?
Ja, je kunt soepgroente invriezen om ze langer te bewaren voor toekomstig gebruik.

Hoe bewaar je soepgroenten het beste in de vriezer?
Het is het beste om de groenten in luchtdichte zakken of bakjes te bewaren om bevriezingsbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je de groenten voor het invriezen goed droogt om ijsvorming te verminderen.

Moet je soepgroenten blancheren voordat je ze invriest?
Het is niet altijd nodig om het te blancheren voordat je ze invriest, maar blancheren kan helpen om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.

Hoelang kun je soepgroenten in de vriezer bewaren?
De groenten kunnen tot ongeveer 6 tot 12 maanden in de vriezer worden bewaard, afhankelijk van de kwaliteit van de verpakking en de vriesomstandigheden.

Hoe ontdooi je bevroren soepgroenten?
Het is het beste om bevroren groenten langzaam in de koelkast te laten ontdooien om de kwaliteit te behouden. Je kunt ze ook snel ontdooien in de magnetron of in koud water.

Kun je bevroren soepgroenten direct in soep gebruiken?
Ja, je kunt de bevroren groenten direct toevoegen aan soep tijdens het koken. Ze zullen snel ontdooien en meekoken met de rest van de ingrediënten.

Kun je bevroren soepgroenten ook rauw gebruiken?
Hoewel het niet gebruikelijk is, kun je bevroren soepgroenten ook rauw gebruiken in sommige gerechten, zoals salades. Zorg ervoor dat je ze eerst volledig laat ontdooien en mogelijk overtollig vocht afvoert voordat je ze serveert.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept