Spareribs invriezen is een goede methode om dit typische zomervlees langer houdbaar te maken, of het in te slaan als het goedkoper is. Want in de diepvries kunnen spareribs meerdere maanden bewaard worden.
Natuurlijk kun je verse spareribs, dus vers van de slager of uit de supermarkt, het beste nog dezelfde dag gebakken worden, maar soms blijft er gewoon over. En je hebt natuurlijk niet iedere dag zin in barbecue.
De vraag is dan nog wel of je moet invriezen zonder marinade of met marinade. Beide kan, maar de meeste mensen vinden het lekkerder dan wanneer je het vlees zonder marinade invriest, en pas na ontdooien marineert.
Het is dus voornamelijk een kwestie van smaak.
Hoe spareribs invriezen?
Spareribs invriezen kun je ook als de spareribs bij aankoop reeds gemarineerd zijn, kun je goed invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 800 Gram Gemarineerde spareribs
Instructies
Het vlees droog deppen met keukenpapier.
Verpakken in een diepvrieszak of in een diepvriesbak.
Luchtdicht afsluiten en voorzien van label.
24 Uur invriezen in de vriezer.
Hoe ik spareribs invries?
Spareribs invriezen is een kunst op zich, vooral omdat ik ze zo graag eet. Er is niets beter dan een voorraadje spareribs in de vriezer te hebben, klaar om tevoorschijn te halen wanneer de zin toeslaat. Het invriezen van spareribs vergt een beetje voorbereiding, maar het is het zeker waard voor de smaak en textuur van het vlees.
Wanneer ik mijn spareribs wil invriezen, begin ik altijd met het zorgvuldig verpakken van het vlees. Ik zorg ervoor dat ze goed gemarineerd zijn voordat ze de vriezer in gaan. Dit helpt niet alleen om de smaak te behouden, maar ook om het vlees mals te houden. Ik gebruik meestal een dubbele laag van plasticfolie of vrieszakken om te voorkomen dat er lucht bij komt, wat kan leiden tot vriesbrand. Daarna label ik de verpakkingen met de datum, zodat ik weet hoelang ze al in de vriezer liggen.
Het ontdooien van de spareribs doe ik altijd in de koelkast. Dit kost weliswaar wat meer tijd, maar het zorgt ervoor dat het vlees gelijkmatig ontdooit en zijn smaak behoudt. Wanneer ik dan eindelijk mijn spareribs kan bereiden, voelt het alsof ik een culinair feestje vier. Of ik ze nu grill of langzaam gaar in de oven, de smaak van goed ingevroren en ontdooide spareribs is elke keer weer een genot.
Spareribs invriezen heeft echt mijn leven gemakkelijker gemaakt, vooral omdat ik zo van dit gerecht houd. Het geeft me de flexibiliteit om op elk gewenst moment te genieten van perfect bereide spareribs zonder de stress van last minute voorbereiding. Zo kan ik altijd rekenen op een heerlijke maaltijd, zelfs op drukke dagen.
Spareribs ontdooien en bereiden
Spareribs kun je, net als andere soorten vlees, het beste langzaam in de koelkast ontdooien. Wel afdekken in de koelkast.
Ontdooi je dit vlees buiten de koelkast kan de textuur en de smaak veranderen.
Nog niet gemarineerde spareribs kunnen na het ontdooien gemarineerd worden.
Hoelang kun je spareribs bewaren?
Ingevroren kun je spareribs tussen de 6 en 8 maanden bewaren.
Gebakken spareribs kun je nog maximaal twee dagen in de koelkast bewaren.
Ongebakken spareribs kun je het beste dezelfde dag bereiden.
Spareribs langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuüm verpakken van spareribs is een uitstekende manier om ze langer vers te houden en de smaak te behouden.
In de koelkast kunnen vacuüm verpakte spareribs meestal tot 3 tot 4 dagen worden bewaard. In de vriezer kunnen ze veel langer worden bewaard, meestal tot 6 maanden tot een jaar, zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en ingevroren.
Zorg ervoor dat de ribbetjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze vacuüm verpakt en bewaart, en dat ze goed zijn verpakt om vriesbrand te voorkomen. Label de verpakking met de datum van invriezen voor een goede organisatie.
Mijn advies en tips?
- In plaats van een hele lading spareribs in één keer in te vriezen, kun je ze beter in porties invriezen. Dit maakt het niet alleen makkelijker om precies de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt, maar helpt ook om de smaak en textuur te behouden. Leg de spareribs eerst op een bakplaat en vries ze apart in. Zodra ze hard zijn, kun je ze samen in een diepvrieszak doen. Zo plakken ze niet aan elkaar en blijven ze beter.
- Overweeg om je spareribs te marineren voordat je ze invriest. Door ze in een lekkere marinade te laten weken voordat je ze in de vriezer legt, zorg je ervoor dat de smaken echt intrekken. Wanneer je de spareribs later ontdooit, zijn ze al doordrenkt met heerlijke smaken. Dit bespaart tijd en geeft je gerecht een extra smaakboost.
- Een vacuümverpakker is je beste vriend als het gaat om het invriezen van vlees, vooral spareribs. Door alle lucht uit de zak te halen, voorkom je vriesbrand en blijft het vlees langer vers. Als je geen vacuümverpakker hebt, kun je een rietje gebruiken om zoveel mogelijk lucht uit een diepvrieszak te zuigen voordat je hem sluit.
- Voor extra bescherming tegen vriesbrand, kun je overwegen om je spareribs dubbel in te pakken. Wikkel ze eerst in plasticfolie en doe ze vervolgens in een diepvrieszak. Dit helpt om de kwaliteit van het vlees te behouden, vooral als je van plan bent om het langere tijd in te vriezen.
- Het lijkt misschien een detail, maar zorg ervoor dat je elke verpakking labelt en dateert voordat je hem in de vriezer legt. Dit helpt je om bij te houden hoelang het vlees al in de vriezer ligt en voorkomt dat je oude spareribs gebruikt. Bovendien geeft het je een overzicht van wat je nog hebt liggen, wat altijd handig is.
- Als je spareribs hebt die je in kleinere stukken kunt snijden, doe dit dan voordat je ze invriest. Het is veel makkelijker om kleinere stukken te ontdooien en bereiden dan een grote, bevroren rib. Bovendien bespaart het je ruimte in de vriezer, omdat je de stukken efficiënter kunt rangschikken.
- Zorg ervoor dat je vriezer koud genoeg staat afgesteld, idealiter op -18 °C of lager. Dit is de optimale temperatuur om vlees in te vriezen en zorgt ervoor dat je spareribs hun kwaliteit behouden. Een constante, lage temperatuur voorkomt de vorming van ijskristallen die de structuur van het vlees kunnen beschadigen.
- Wanneer je klaar bent om je spareribs te gebruiken, ontdooi ze dan langzaam in de koelkast. Dit kan 24 uur of langer duren, afhankelijk van de grootte van de portie. Door ze langzaam te ontdooien, blijven de sappen en smaken beter behouden. Vermijd snel ontdooien in de magnetron, want dat kan de textuur van het vlees negatief beïnvloeden.
Veelgestelde vragen
Kun je spareribs invriezen?
Ja, je kunt dit vlees invriezen om ze langer vers te houden.
Hoe moet je spareribs invriezen?
Om het vlees in te vriezen, verpak je ze goed in plasticfolie of diepvrieszakken om ze te beschermen tegen vriesbrand en vochtverlies.
Hoelang kun je spareribs in de vriezer bewaren?
Ribbetjes kunnen tot 3 tot 4 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.
Moet je spareribs eerst koken voordat je ze invriest?
Het is niet nodig om ribbetjes eerst te koken of te bakken voordat je ze invriest, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om ze voor te koken om de bereidingstijd bij het ontdooien te verkorten.
Hoe ontdooi je bevroren spareribs?
De veiligste manier om te ontdooien, is door ze langzaam in de koelkast te laten ontdooien gedurende 24 tot 48 uur. Je kunt ze ook ontdooien in koud water, maar zorg ervoor dat ze goed zijn verpakt om te voorkomen dat er water in de verpakking komt.
Kun je gemarineerde spareribs invriezen?
Ja, je kunt gemarineerde ribbetjes invriezen. Het marineren kan zelfs helpen bij het behouden van vocht en smaak tijdens het invriezen en ontdooien.
Kun je spareribs opnieuw invriezen nadat ze zijn ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om vleesproducten opnieuw in te vriezen nadat ze zijn ontdooid, omdat dit de kwaliteit en veiligheid van het voedsel kan beïnvloeden. Het wordt aanbevolen om spareribs te ontdooien en ze vervolgens te bereiden en te consumeren.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.