Spitskool invriezen is één van de methoden die gebruikelijk is om deze groente langer houdbaar te maken. Je kunt spitskool ook inwecken in glazen poten, of er zuurkool van maken.
Normaliter wordt zuurkool gemaakt van witte kool, maar spitskool is eigenlijk een soort jonge witte kool. Dat kan dus prima. Maar als spitskool opbakken of wokken, of spitskool koken, is dan natuurlijk niet meer mogelijk.
Dus met het invriezen van deze groente heb je wat meer mogelijkheden.
Hoe Spitskool invriezen?
Spitskool invriezen is dus goed mogelijk, alhoewel je er wel wat voor moet doen. Meestal zijn het immers grote kolen en die kunnen niet in één stuk worden ingevroren.
Bovendien moet de kool, om langer houdbaar te maken en de smaak goed vast te houden, wel worden geblancheerd.
Overigens kun je ook heel makkelijk gerechten met spitskool invriezen, en zelfs spitskoolpuree of spitskoolsoep.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Spitskool
Instructies
Rotte en bruine bladeren verwijderen.
Kool in de lengte doormidden snijden en de stronk aan de onderkant, en het harde gedeelte, er uit snijden.
De kool in repen of stukjes snijden, en goed wassen.
Grote pan met ruim water aan de kook brengen.
De kool voorzichtig toevoegen en gedurende 3 minuten laten koken.
Afgieten en onder stromend koud water houden.
Goed laten uitlekken en eventueel met keukenpapier afdeppen.
In diepvrieszakken of diepvriesbakken verpakken en goed afsluiten.
Hoe ik spitskool invries?
Spitskool invriezen doe ik eigenlijk altijd wanneer ik een overvloed heb aan deze veelzijdige koolsoort. Het is een van mijn favoriete groenten, omdat het zo’n lichte, frisse smaak heeft en op zoveel manieren te bereiden is. Maar soms is het gewoon te veel om in één keer te gebruiken, en dan is invriezen de perfecte oplossing. Om spitskool op de juiste manier in te vriezen, moet ik een aantal stappen volgen, zodat ik later nog steeds van die knapperige, smaakvolle textuur kan genieten.
Allereerst verwijder ik de buitenste bladeren van de kool. Deze zijn vaak wat stugger of beschadigd en die wil ik niet in mijn ingevroren voorraad hebben. Daarna snijd ik de kool in dunne repen, precies zoals ik ze later zou gebruiken. Het blancheren is essentieel, dit houdt de kleur en textuur intact en zorgt ervoor dat de enzymen, die anders de smaak en structuur zouden aantasten, gestopt worden. Ik breng een ruime pan water aan de kook, en zodra het water kookt, blancheer ik de spitskool ongeveer twee minuten. Na het blancheren leg ik de kool meteen in ijskoud water, zodat het kookproces direct stopt.
Vervolgens dep ik de kool droog met een schone doek of keukenpapier. Het is belangrijk dat er zo min mogelijk vocht in de kool achterblijft voordat ik het invries, anders krijg ik ijskristallen die de kwaliteit aantasten. Daarna verdeel ik de spitskool in porties en verpak ik deze in luchtdichte zakjes of bakjes. Zo kan ik makkelijk een portie uit de vriezer halen wanneer ik spitskool nodig heb voor een gerecht. In de vriezer blijft spitskool zeker een paar maanden goed, en elke keer als ik een portie pak, is de smaak nog net zo fris als toen ik het invroor.
Spitskool ontdooien en bereiden
Je kunt spitskool rustig in de koelkast laten ontdooien, maar je kunt de kool ook direct vanuit de vriezer gebruiken om te koken, te wokken, of te bakken.
Hoe lang kun je spitskool bewaren?
Spitskool kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.
Spitskool kun je het beste droog en donker bewaren, net als bij witte kool. Dan blijft de kool ongeveer een week goed.
In de koelkast is het vooral een probleem dat de koolvaak wat groter is. Eventueel doormidden snijden, maar daardoor wordt de kool wel wat minder lang houdbaar.
In de koelkast is de kool zeven tot 10 dagen houdbaar. Worden de bladeren minder mooi, dan haal je deze er heel simpel vanaf.
Spitskool langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuümverpakken van deze koolsoort kan helpen om de versheid ervan langer te behouden en het kan ook handig zijn om het langer in de koelkast of vriezer te bewaren.
In de koelkast kan vacuümverpakte spitskool tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl niet-verpakte spitskool meestal maar ongeveer 1 week goed blijft.
In de vriezer kan vacuümverpakte spitskool tot 8 maanden tot een jaar worden bewaard, terwijl niet-verpakte spitskool meestal maar ongeveer 2 tot 3 maanden goed blijft in de vriezer.
Het is belangrijk om op te merken dat de exacte houdbaarheid kan variëren afhankelijk van factoren zoals de kwaliteit van de kool en de juiste opslagomstandigheden. Zorg ervoor dat je de spitskool grondig wast en droogt voordat je het vacuüm verpakt, en label de verpakking met de datum van verpakken voor een goede opvolging van de houdbaarheid.
Mijn advies en tips?
- Veel mensen denken dat je spitskool zo hup in de vriezer kan stoppen, maar dat is eigenlijk niet ideaal. Blancheren, oftewel kort koken in water, zorgt ervoor dat de kool zijn mooie kleur en frisse smaak behoudt. Kook de kool zo’n 2 tot 3 minuten en leg het daarna direct in ijswater. Dit stopt het kookproces en zorgt voor knapperigheid, zelfs na het invriezen.
- De spitskool in grote stukken in de vriezer stoppen lijkt misschien een goed idee, maar het is niet praktisch. Snijd de kool in dunne reepjes, want dit bespaart enorm veel ruimte in je vriezer. Bovendien kun je zo de juiste hoeveelheid eruit halen zonder alles te ontdooien. Je zult zien hoe fijn dat werkt, zeker als je vaak haast hebt.
- In plaats van wegwerpzakken, kun je beter investeren in goede herbruikbare diepvrieszakken of diepvriesbakjes. Ze sluiten vaak beter af, houden geurtjes buiten, en je kunt ze steeds opnieuw gebruiken. Bovendien voelt het goed om minder plastic te verspillen. Zorg dat je de lucht zoveel mogelijk uit de zakken duwt, dit voorkomt ijskristallen.
- Heb je ooit een hele zak spitskool ingevroren en achteraf spijt gekregen omdat je maar een klein beetje nodig had? Verdeel de kool in porties voordat je het invriest. Op die manier kun je precies de hoeveelheid pakken die je nodig hebt. Geen gedoe met hakken en breken van bevroren kool.
- Het klinkt misschien simpel, maar hoe vaak vergeet je niet wat er allemaal in die vriezer ligt? Schrijf de datum van invriezen op de zak of het bakje. Spitskool blijft ongeveer 10 tot 12 maanden goed in de vriezer, maar het is fijn om precies te weten wanneer het erin is gegaan. Zo voorkom je dat je per ongeluk iets ouds eet.
- Wil je dat de spitskool mooi los blijft in plaats van een grote bevroren klomp? Leg de kool eerst uitgespreid op een bakplaat in de vriezer, laat het een uurtje bevriezen, en doe het daarna pas in een zak. Hierdoor vriezen de koolrepen apart in en kun je makkelijk een handjevol pakken wanneer je dat nodig hebt.
- Als je je spitskool blancheert, kun je een snufje zout aan het water toevoegen. Dit zorgt niet alleen voor een betere smaak, maar helpt ook om de kleur van de kool helderder te houden. Het verschil is misschien subtiel, maar vooral na het ontdooien merk je dat de smaak net wat beter behouden blijft.
- Nadat je spitskool hebt ingevroren en weer ontdooid, is het verleidelijk om het lang te koken of stoven. Doe dat niet! Omdat het al geblancheerd is, hoeft het maar heel kort te worden opgewarmd. Zo behoudt het zijn knapperigheid en frisse smaak. Een korte roerbak of stomen van een paar minuten is vaak al voldoende.
Kun je spitskool bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt spitskool bevroren gebruiken in gerechten. Het behoudt over het algemeen zijn smaak en voedingsstoffen goed, waardoor het een handige optie is om het hele jaar door te gebruiken, zelfs als verse spitskool niet beschikbaar is.
Je kunt de bevroren groente direct toevoegen aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, soepen, stoofschotels, en ovenschotels. Ze kunnen rechtstreeks vanuit de vriezer aan de gerechten worden toegevoegd en tijdens het koken ontdooien en gaar worden.
Als je de spitskool wilt ontdooien voordat je hem gebruikt, kun je hem het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast. Hierdoor kunnen ze gelijkmatig ontdooien en behouden ze hun textuur beter.
Bevroren spitskool is een handige en voedzame toevoeging aan verschillende gerechten en kan gemakkelijk worden bewaard voor langere tijd.
Veelgestelde vragen
Kan ik spitskool invriezen?
Ja, je kunt de groente invriezen om de versheid te behouden voor langdurige opslag.
Moet ik spitskool blancheren voordat ik het invries?
Ja, het wordt aanbevolen om deze groente kort te blancheren voordat je het invriest. Dit helpt om de kleur, textuur en voedingsstoffen te behouden.
Hoe blancheer ik spitskool voor het invriezen?
Breng een grote pan water aan de kook, voeg de in reepjes gesneden spitskool toe en kook het gedurende 1 tot 2 minuten. Verwijder vervolgens de spitskool en dompel het direct onder in ijswater om het kookproces te stoppen.
Moet ik spitskool in reepjes snijden voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de groente in reepjes of stukjes te snijden voordat je het invriest. Dit vergemakkelijkt het portioneren en gebruik later.
Hoe bewaar ik ingevroren spitskool?
Plaats de geblancheerde en afgekoelde groente in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.
Hoe lang kan ik ingevroren spitskool bewaren?
Het kan ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om het binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.
Hoe gebruik ik ingevroren spitskool?
Je kunt de ingevroren groente rechtstreeks toevoegen aan gerechten zoals roerbakgerechten, stoofschotels of soepen zonder het eerst te ontdooien. Als je het wilt ontdooien, laat het dan langzaam in de koelkast ontdooien voordat je het gebruikt.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.