Stamppot boerenkool invriezen is iets wat steeds vaker wordt gedaan in onze snelle maatschappij. Want het is toch maar handig als je een maaltijd gezonde en lekkere boerenkool in de vriezer hebt liggen.
Het kan zijn dat je de restjes hebt ingevroren, maar ook vriezen veel mensen tegenwoordig een of meerdere maaltijden boerenkool in, en dit wordt dus speciaal gekookt om in te vriezen.
Er handig als je druk bent en nagenoeg geen tijd hebt om te koken. Op tijd de boerenkool laten ontdooien, en als je thuis komt hoef je het alleen nog maar op te warmen.
En dat opwarmen kan in de magnetron, of ouderwets in de koekenpan.
Hoe Stamppot boerenkool invriezen?
Stamppot boerenkool invriezen is eigenlijk best wel makkelijk, maar wel eerst de worst en het spek bij de stamppot voegen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1,4 Kilo Stamppot boerenkool
Instructies
De boerenkool helemaal laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
Verpakken in diepvriesbakjes of in diepvrieszakken, en luchtdicht afsluiten.
Voorzien van een label met zowel naam als datum.
Minimaal 24 uur in de vriezer leggen om in te vriezen.
Hoe ik stamppot boerenkool invries?
Stamppot boerenkool invriezen is een geweldige manier om een voorraadje van dit heerlijke gerecht achter de hand te hebben. Het is een van mijn favoriete maaltijden, vooral op koude winterdagen. Het geeft me altijd een gevoel van comfort en nostalgie. Nadat ik een grote pan boerenkoolstamppot heb gemaakt, zorg ik ervoor dat ik genoeg overhoud om in te vriezen. Zo kan ik op elk moment genieten van een snelle, voedzame maaltijd.
Voordat ik de stamppot in de vriezer stop, laat ik hem eerst volledig afkoelen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er ijskristallen vormen die de textuur en smaak van de stamppot kunnen aantasten. Ik verdeel de afgekoelde stamppot in porties, afhankelijk van hoe groot de maaltijd moet zijn. Meestal gebruik ik luchtdichte bakjes of diepvrieszakken, die ik zorgvuldig afsluit om vriesbrand te voorkomen. Het is handig om de zakken plat te maken voordat ik ze invries, want dat bespaart ruimte in de vriezer en zorgt ervoor dat de stamppot sneller ontdooit.
Wanneer ik weer zin heb in boerenkoolstamppot, haal ik een portie uit de vriezer en laat ik het langzaam ontdooien in de koelkast, meestal een nacht van tevoren. Soms gebruik ik de magnetron als ik haast heb, maar ik geef de voorkeur aan langzaam ontdooien, omdat dit de smaak beter behoudt. Daarna hoef ik het alleen nog maar op te warmen in een pan of magnetron, en het smaakt bijna net zo goed als vers bereid. Het gemak van het invriezen van stamppot boerenkool heeft ervoor gezorgd dat ik altijd een heerlijke, huisgemaakte maaltijd paraat heb, zelfs op de drukste dagen.
Stamppot boerenkool ontdooien en bereiden
We raden af om de stamppot boerenkool bij kamertemperatuur te ontdooien, maar rustig in de koelkast.
Het is net of de smaak dan beter is, en bij langzaam ontdooien heb je vaak geen last van een zure smaak van de stamppot.
Hoelang kun je Stamppot boerenkool bewaren?
Stamppot boerenkool bewaren doe je in de koelkast of in de vriezer. Bij kamertemperatuur is het vaak slechts een kwestie van uren, voordat de stamppot ietwat anders gaat smaken.
In de koelkast kun je deze stamppot nog 1 tot 2 dagen bewaren, ingevroren in de diepvriezer, tot wel 3 maanden.
Stamppot boerenkool langer bewaren met behulp van vacumeren.
Door het vacuüm verpakken wordt de lucht verwijderd, waardoor de versheid van de stamppot langer behouden blijft en vriesbrand wordt voorkomen. Als je stamppot boerenkool vacuüm verpakt en in de koelkast bewaart, blijft het over het algemeen tot 3 tot 4 dagen houdbaar. In de vriezer kunnen vacuümverpakte porties stamppot boerenkool tot 2 tot 3 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat, mits ze op de juiste manier zijn verpakt en opgeslagen. Zorg ervoor dat de stamppot boerenkool volledig is afgekoeld voordat je het vacuüm verpakt en bewaart, en dat het goed is verpakt om luchtdicht te zijn.
Mijn advies en tips?
- Het is handig om de stamppot in porties in te vriezen. Zo hoef je niet steeds een grote hoeveelheid te ontdooien. Gebruik kleine bakjes of diepvrieszakjes en zorg ervoor dat je ze plat legt. Dit bespaart ruimte en zorgt ervoor dat de stamppot sneller ontdooit.
- Zorg ervoor dat je de stamppot maakt met verse boerenkool en aardappelen. Hoe verser de ingrediënten, hoe beter de smaak na het ontdooien. Dit zorgt ervoor dat je stamppot na het invriezen nog steeds heerlijk smaakt.
- Voordat je de stamppot in de vriezer stopt, moet je hem volledig laten afkoelen. Als je warme stamppot invriest, kan dit ijskristallen vormen en de textuur veranderen. Laat de stamppot op kamertemperatuur afkoelen en zet hem daarna nog even in de koelkast voordat je hem invriest.
- Een tip die veel mensen niet weten is om een klein beetje extra boter toe te voegen voordat je de stamppot invriest. Dit helpt de textuur te behouden en zorgt ervoor dat de stamppot na het ontdooien nog steeds romig en smeuïg is.
- Vergeet niet om je diepvriesbakjes of zakjes te labelen met de datum en inhoud. Dit voorkomt dat je moet raden hoelang iets al in de vriezer ligt en wat erin zit. Je kunt zelfs een klein stickertje met ‘boerenkool stamppot’ erop plakken voor extra duidelijkheid.
- Het is het beste om de stamppot langzaam in de koelkast te ontdooien. Dit zorgt ervoor dat de textuur en smaak beter behouden blijven. Haal de portie die je wilt eten een dag van tevoren uit de vriezer en leg deze in de koelkast.
- Wanneer je de stamppot gaat opwarmen, doe dit dan op een laag vuur. Zo voorkom je dat de stamppot aanbrandt of uitdroogt. Voeg eventueel een klein scheutje melk of een klontje boter toe tijdens het opwarmen om de romigheid terug te brengen.
- Na het opwarmen kan de smaak van de stamppot iets zijn veranderd. Proef de stamppot altijd even en voeg zo nodig wat extra zout, peper of nootmuskaat toe. Dit zorgt ervoor dat je stamppot weer net zo lekker smaakt als toen hij vers was.
Veelgestelde vragen
Kun je stamppot boerenkool invriezen?
Ja, boerenkool kan worden ingevroren voor toekomstig gebruik.
Hoe bereid je stamppot boerenkool voor op invriezen?
Laat de stamppot volledig afkoelen voordat je hem invriest. Verdeel het eventueel in porties die geschikt zijn voor één keer gebruik.
Welke verpakking moet je gebruiken voor het invriezen van stamppot boerenkool?
Gebruik luchtdichte diepvriesbakjes of diepvrieszakken om het in te bewaren. Zorg ervoor dat de verpakking goed afgesloten is om bevriezingsbrandwonden te voorkomen.
Hoelang kun je stamppot boerenkool invriezen?
Deze stamppot kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder al te veel kwaliteitsverlies.
Hoe ontdooi je bevroren stamppot boerenkool?
Ontdooi het langzaam in de koelkast gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt het ook voorzichtig opwarmen in de magnetron of op het fornuis.
Kun je bevroren stamppot boerenkool opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt niet aanbevolen om bevroren voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is, omdat dit de kwaliteit van het voedsel kan verminderen en de kans op voedselbederf kan vergroten.
Hoe behoud je de smaak en textuur van bevroren stamppot boerenkool?
Om de smaak en textuur van bevroren te behouden, is het belangrijk om het langzaam te laten ontdooien en voorzichtig op te warmen. Voeg indien nodig wat extra vocht toe tijdens het opwarmen om uitdroging te voorkomen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.