Stokbrood invriezen of baguette invriezen zoals dit Franse brood wel eens genoemd wordt, is een hele goede methode om brood langer houdbaar te maken.
Daarbij maakt het niets uit of je het stokbrood zelf gebakken hebt of vers gebakken uit de winkel hebt gehaald.
In beide versie kan het gewoon ingevroren worden.
Vaak kan echter afgebakken stokbrood niet echt goed tegen invriezen. Dus daar raden we vanaf omdat de smaak en de textuur wellicht wat anders worden.
Let ook op stokbrood dat in sommige supermarkten in de vriezer wordt bewaard en om te verkopen wordt ontdooid zodat het vers lijkt. Dergelijk brood is natuurlijk nog steeds goed te eten, maar kan niet opnieuw ingevroren worden.
Brood en deegwaren kun je in het algemeen niet een tweede keer invriezen zonder dat de smaak en de textuur worden aangetast.
Hoe Stokbrood invriezen?
Stokbrood invriezen is een goede bewaarmethode, hetzij in delen of in een geheel brood verpakt.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Stokbrood
Instructies
Stokbrood eventueel laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
Eventueel in stukken snijden.
In huishoudfolie of speciale broodzakken verpakken en voorzien van naam en datum.
In vriezer leggen om in te laten vriezen.
Hoe ik stokbrood invries?
Ik vries stokbrood graag in wanneer het overblijft of nadat het is afgekoeld als ik het zelf gebakken heb. Het is altijd handig om een voorraad in de vriezer te hebben voor die momenten dat ik trek heb in vers broodm maar geen tijd heb om naar de bakker te gaan.
Zodra het stokbrood is afgekoeld, wikkel ik het zorgvuldig in plasticfolie of aluminiumfolie om te voorkomen dat het uitdroogt. Vervolgens plaats ik het in een luchtdichte zak, zodat het zo vers mogelijk blijft. Wanneer ik het wil gebruiken, haal ik het uit de vriezer en laat ik het op kamertemperatuur ontdooien.
Soms, als ik haast heb, warm ik het op in de oven. Op die manier blijft de korst lekker knapperig en de binnenkant zacht. Ik vind het ideaal omdat ik zo altijd vers stokbrood bij de hand heb, zonder dat ik elke keer opnieuw moet bakken of naar de winkel moet gaan.
Stokbrood ontdooien en bereiden
Stokbrood kun je het beste op kamertemperatuur ontdooien. Daarna kun je het eventueel opwarmen of afbakken.
Hoelang kun je een stokbrood bewaren?
Stokbrood kun je 8 tot 10 maanden in de vriezer bewaren.
Stokbrood kun je beter niet in de koelkast bewaren, maar gewoon goed verpakt op kamertemperatuur.
Dan blijft het 2 dagen goed.
Stokbrood langer bewaren met behulp van vacumeren.
Het vacuüm verpakken van stokbrood in een vacuümzak is mogelijk. Hier zijn de stappen om stokbrood langer vers te houden met behulp van vacumeren:
- Laat het stokbrood volledig afkoelen tot kamertemperatuur.
- Snijd het stokbrood in gelijkmatige plakken of stukken die passen in de vacuümzak.
- Plaats de plakken stokbrood in een geschikte vacuümzak en zorg ervoor dat ze niet te dicht op elkaar liggen om te voorkomen dat ze aan elkaar blijven plakken tijdens het vacuümproces.
- Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het apparaat en start het vacuümproces.
- Laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen, waardoor een strakke afdichting ontstaat.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
- Bewaar het vacuüm verpakte stokbrood op een koele, droge plaats zoals een voorraadkast of in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.
Door het vacuüm verpakken van het stokbrood wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op uitdroging wordt verminderd en het stokbrood langer vers blijft. Let op dat de textuur van het stokbrood enigszins kan veranderen na vacumeren, maar de smaak en versheid worden behouden.
Mijn advies en tips?
- Snij het stokbrood in plakjes voordat je het invriest. Hierdoor kun je later eenvoudig precies het aantal plakjes pakken dat je nodig hebt, zonder het hele stokbrood te hoeven ontdooien. Dit bespaart tijd en zorgt ervoor dat de rest van het brood langer vers blijft in de vriezer.
- Wikkel elk plakje of stuk stokbrood apart in bakpapier voordat je ze samen in een vrieszak doet. Dit voorkomt dat de plakjes aan elkaar plakken en maakt het gemakkelijker om één plakje tegelijk te ontdooien en op te warmen.
- Smeer een dunne laag kruidenboter op de plakjes stokbrood voordat je ze invriest. Wanneer je het brood later opwarmt, smelt de boter en heb je direct een heerlijk smaakvol stokbrood zonder extra werk.
- Gebruik eerst een plasticfolie om het stokbrood strak in te pakken en doe het daarna in een luchtdichte vrieszak. Dit biedt een extra bescherming tegen vriesbrand en helpt de smaak en textuur van het brood beter te behouden.
- Wikkel het stokbrood in aluminiumfolie voordat je het in een vrieszak doet. Aluminiumfolie biedt een uitstekende bescherming tegen vriesbrand en helpt de temperatuur van het brood stabiel te houden tijdens het invriezen.
- Kies voor herbruikbare siliconen vrieszakken in plaats van wegwerp plastic zakken. Deze zakken sluiten beter af en zijn milieuvriendelijker. Ze kunnen ook hergebruikt worden, wat kosten bespaart op de lange termijn.
- Als je het stokbrood snel nodig hebt, wikkel het dan in een vochtige theedoek en plaats het op een ontdooistand in de magnetron. De vochtige doek helpt het brood gelijkmatig te ontdooien zonder het uit te drogen.
- Verdeel het stokbrood in kleinere porties voordat je het invriest. Zo hoef je niet telkens een groot stuk onnodig te ontdooien. Dit is handig als je vaak maar een kleine hoeveelheid brood nodig hebt, bijvoorbeeld voor een lunch of als bijgerecht.
- Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat ingesteld, idealiter rond de -18 °C. Een constante, lage temperatuur helpt om de kwaliteit van het ingevroren stokbrood te behouden en voorkomt de vorming van ijskristallen die de textuur kunnen aantasten.
Veelgestelde vragen
- Kan ik stokbrood invriezen?
Ja, je kunt stokbrood invriezen om het langer vers te houden. - Hoe moet ik stokbrood invriezen?
Wikkel het stokbrood stevig in plasticfolie of aluminiumfolie om het te beschermen tegen vriesbrand en vocht. Plaats het vervolgens in een diepvrieszakje of diepvriesbakje. - Hoelang kan ik stokbrood invriezen?
Stokbrood kan tot ongeveer 2 tot 3 maanden worden ingevroren zonder veel kwaliteitsverlies. - Moet ik het stokbrood ontdooien voordat ik het gebruik?
Voor de beste resultaten is het raadzaam om het stokbrood geleidelijk te laten ontdooien op kamertemperatuur voordat je het opwarmt of serveert. - Hoe kan ik bevroren stokbrood opwarmen?
Verwarm de oven voor op ongeveer 180 °C. Wikkel het bevroren stokbrood in aluminiumfolie en bak het ongeveer 10 tot 15 minuten, of tot het volledig is opgewarmd. - Kan ik stokbrood na het ontdooien opnieuw invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om stokbrood opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is, omdat dit de textuur en smaak kan beïnvloeden. - Kan ik bevroren stokbrood direct eten?
Hoewel je bevroren stokbrood direct uit de vriezer kunt opwarmen, kan het taai en minder smaakvol zijn. Het beste is om het eerst te ontdooien voor het beste resultaat.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.
“Stokbrood invriezen of baguette invriezen zoals dit Franse brood wel eens genoemd wordt, is een hele goede methode om brood langer houdbaar te maken.”
En meteen daarna: „Vaak kan echter afgebakken stokbrood niet echt goed tegen invriezen. Dus daar raden we vanaf omdat de smaak en de textuur wellicht wat anders worden.”
Dus die vijf keer dat daarna precies hetzelfde beschreven wordt hoe het moet is allemaal flauwekul?
Fon, Twee verschillende dingen.Afgebakken stokbrood is twee keer gebakken (1 keer voor gebakken en 1 keer afgebakken). Het wordt ook vaak wat te hard afgebakken. HEt is dus minder lekker als het uit de vriezer komt, en daarom wordt het afgeraden.
Je kunt wel het stokbrood, dat je dus nog moet afbakken, invriezen.