Tempeh invriezen is, net als bij tofu, natuurlijk mogelijk. Overigens is het verschil tussen tofu en deze tempeh, is dat deze tempeh gemaakt wordt van hele sojabonen, terwijl tofu gemaakt wordt van sojamelk.
Dat verklaart ook dat je in de tempeh de sojabonen nog gedeeltelijk ziet zitten. Ook gerechten waarin het is verwerkt kunnen ingevroren worden.
Het wordt vaak in blokken of in plakken in steeds meer supermarkten verkocht, en natuurlijk in toko’s en andere speciaal winkels.
Hoe Tempeh invriezen?
Tempeh invriezen, of een restje invriezen, doe je allereerst door het eventueel droog te deppen als het vochtig is, en door het goed in huishoudfolie te verpakken. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Stuk Tempeh
Instructies
- Eventueel in plakken snijden, en daarna de tempeh verpakken in huishoudfolie of vershoudfolie.
Daarna verpakken in diepvrieszakken en diepvriesbakken.
Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met daarop datum en naam.
Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.
Hoe ik tempeh invries?
Tempeh invriezen doe ik regelmatig, vooral omdat ik een grote fan ben van dit veelzijdige voedingsmiddel. Tempeh is een fantastische bron van eiwitten en heeft een heerlijke nootachtige smaak die perfect past in allerlei gerechten. Of ik het nu roerbak, grill of in een curry verwerk, tempeh staat vaak op mijn menu. Maar soms koop ik te veel en dan is invriezen een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat ik altijd een voorraadje heb.
Wanneer ik tempeh invries, zorg ik ervoor dat het goed verpakt is. Eerst snijd ik de tempeh in porties die handig zijn om later te gebruiken. Vervolgens wikkel ik de stukjes tempeh stevig in plasticfolie of doe ik ze in een luchtdichte zak. Dit voorkomt vriesbrand en houdt de tempeh vers. Het is belangrijk om de datum van invriezen op de verpakking te noteren, zodat ik weet hoelang het al in de vriezer ligt. Over het algemeen blijft tempeh ongeveer drie maanden goed in de vriezer, maar bij mij is het meestal al eerder op.
Wat ik zo fijn vind aan het invriezen van tempeh, is dat het de structuur en smaak nauwelijks beïnvloedt. Als ik een maaltijd wil bereiden, haal ik gewoon een portie uit de vriezer en laat het ontdooien in de koelkast of gebruik ik het direct in een gerecht als ik haast heb. Door het invriezen van tempeh hoef ik nooit zonder te zitten en kan ik altijd genieten van mijn favoriete gerechten, zelfs op drukke dagen. Het is een kleine moeite met een groot voordeel.
Tempeh ontdooien en bereiden
Tempeh ontdooien kun je het beste in de koelkast doen. Dit duurt langer, maar de textuur blijft beter behouden.
Nadat het helemaal ontdooid is kan het gebakken worden, of kun je het natuurlijk op een andere manier bereiden.
Hoelang kun je Tempeh bewaren?
Tempeh kan in de koelkast maximaal 3 tot 7 dagen bewaard worden.
Je kunt vrij simpel zien of het bedorven is, want dan komen er al snel oranje of groene plekken op.
Zwarte of grijze plekken is geen teken van bederf. Dan is de tempeh eigenlijk op het hoogtepunt van rijpen.
In de vriezer kan het ingevroren nog een maand of drie goed blijven. Mits het natuurlijk goed verpakt is.
Tempeh langer bewaren met behulp van vacumeren.
Hier zijn de stappen om tempeh te vacumeren en hoe lang het dan houdbaar is in de koelkast en vriezer:
- Snij de tempeh in porties of stukken die je wilt bewaren.
- Plaats het in geschikte vacuümzakken. Zorg ervoor dat de tempeh gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
- Sluit de vacuümzakken volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
- Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zakken verwijderen.
- Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zakken goed af.
In de koelkast
Vacuümverpakte tempeh kan tot 1-2 weken worden bewaard in de koelkast. Zorg ervoor dat de temperatuur van de koelkast constant is en dat de tempeh goed wordt bewaard om kruisbesmetting te voorkomen.
In de vriezer
Vacuümverpakte tempeh kan tot 3-6 maanden worden bewaard in de vriezer. Zorg ervoor dat de tempeh goed is ingevroren en dat de temperatuur van de vriezer constant blijft.
Door tempeh te vacumeren wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de tempeh langer vers blijft. Let op dat de smaak en textuur van de tempeh behouden blijven na vacumeren. Verbruik de tempeh binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.
Mijn advies en tips?
- Blancheer de tempeh voordat je het invriest. Dompel de tempeh gedurende één minuut in kokend water en daarna direct in ijswater. Dit helpt om de textuur en smaak beter te behouden tijdens het invriezen. Het voorkomt ook dat de tempeh bitter wordt.
- Zorg ervoor dat je de tempeh in luchtdichte zakjes of bakjes verpakt. Vacuümzakken zijn ideaal, maar als je die niet hebt, werkt een ziplockzak ook prima. Haal zoveel mogelijk lucht uit de zak voordat je hem afsluit. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen en houdt de tempeh langer vers.
- Voor extra smaak kun je de tempeh marineren voordat je het invriest. Gebruik je favoriete marinade en laat de tempeh minstens een uur marineren. Verpak het daarna samen met de marinade in een zakje of bakje. Dit zorgt ervoor dat de tempeh tijdens het ontdooien al goed gekruid is.
- Leg de tempeh in het koudste gedeelte van je vriezer, meestal achterin of onderin. Dit zorgt ervoor dat de tempeh snel bevriest en de textuur behouden blijft. Snelle bevriezing helpt ook om de vorm en kwaliteit van de tempeh te behouden.
- Wanneer je klaar bent om de tempeh te gebruiken, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast. Dit kan een nacht duren, maar het zorgt voor de beste textuur en smaak. Als je haast hebt, kun je de tempeh ook in koud water laten ontdooien, maar vermijd de magnetron om te voorkomen dat het taai wordt.
- Nadat je de tempeh hebt ontdooid, is het een goed idee om het even te bakken of te stomen voordat je het in je gerecht verwerkt. Dit verbetert de textuur en zorgt ervoor dat het eventuele extra vocht verliest. Het geeft de tempeh ook een lekkere, krokante buitenkant.
Kun je tempeh bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren tempeh gebruiken in gerechten. Tempeh kan goed worden ingevroren en behoudt zijn textuur en smaak goed na het ontdooien. Zorg er wel voor dat je de tempeh volledig laat ontdooien voordat je het gebruikt in gerechten. Je kunt bevroren tempeh gebruiken in roerbakgerechten, stoofschotels, soepen en andere gerechten waarvoor tempeh normaal gesproken wordt gebruikt. Pas de kooktijd mogelijk iets aan, omdat bevroren tempeh iets langer kan duren om te bereiden dan verse tempeh.
Veelgestelde vragen
Kan tempeh worden ingevroren?
Ja, tempeh kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langere tijd.
Hoe tempeh invriezen?
Wil je tempeh invriezen, wikkel het dan eerst in plasticfolie of plaats het in luchtdichte diepvrieszakjes voordat je het in de vriezer plaatst.
Hoelang kan ingevroren tempeh worden bewaard?
Ingevroren tempeh kan tot 3 tot 6 maanden worden bewaard in de vriezer zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.
Moet tempeh worden ontdooid voordat het wordt gebruikt?
Tempeh hoeft niet per se volledig te worden ontdooid voordat je het gebruikt. Je kunt het direct vanuit de vriezer gebruiken in gerechten, hoewel het iets langer kan duren om te koken.
Verandert de textuur van tempeh na het invriezen?
Het invriezen kan de textuur van tempeh iets veranderen, waardoor het iets steviger kan worden. Dit kan variëren afhankelijk van de specifieke tempeh en de manier waarop het is ingevroren.
Kun je ingevroren tempeh marineren?
Ja, je kunt ingevroren tempeh marineren. Laat het eventueel gedeeltelijk ontdooien voordat je het marineert, zodat de smaken beter kunnen doordringen.
Zijn er speciale tips voor het invriezen van tempeh?
Zorg ervoor dat de tempeh goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen. Verdeel het eventueel in porties voordat je het invriest, zodat je alleen de hoeveelheid tempeh ontdooit die je nodig hebt voor een bepaald gerecht.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.